Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zaczyna się... IV RP

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Czy usunąć ten wątek w całości a zainteresowanych tematem odesłać na inne (polityczne) fora ?

Ankieta wygasła 05.04.2009 13:44

NIE, chcę aby pozostał
20
100%

Liczba głosów : 20

Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 17.02.2009 18:33

Janusz Bajcer napisał(a):Towarzystwo miałem godne, Nasz Papież też był za wstąpieniem Polski do Unii :lol: :lol:

Z tą małą różnicą, że "Nasz Papież", nie musiał się zastanawiać nad kursem euro, czy choćby tym, za co przeżyć kolejny miesiąc, także w tym przypadku to se wybrałeś przykład delikatnie mówiąc nietrafiony :?

Januszu, komu jak komu, ale Tobie to się dziwię, że nie pamiętasz czasów jak zapieprzałeś miesiąc do roboty za równowartość 20-30 marek niemieckich :roll:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.02.2009 18:36

mkm napisał(a): tam sóm same Ślónzoki :wink: :D

Bez przesady...goroli ci u nas dostatek... :wink:
PS
Na dzisiaj starczy...jak mawia wódz Mała Kaczka-Pokój ,nie wojna!
Do jutra :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.02.2009 19:09

Rysio napisał(a):Januszu, komu jak komu, ale Tobie to się dziwię, że nie pamiętasz czasów jak zapieprzałeś miesiąc do roboty za równowartość 20-30 marek niemieckich :roll:

Pracę rozpocząłem w 1977 roku , ale ile pensja wynosiła wtedy po przeliczeniu na marki nie pamiętam :cry:
Nie wiem czemu się dziwisz, czy temu że głosowałem za przystąpieniem Polski do UE. :?:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 17.02.2009 21:00

Tu nie chodzi o to czy głosowałeś za przystąpieniem do unii czy nie, bo za ja też głosowałem, mając nadzieję, że otrzymamy jakieś rzeczywiste, sensowne i wymierne wsparcie, co zresztą częściowo się sprawdziło. Dziwi mnie natomiast to, że głosowałeś na lewicującą partię Tuska, której korzeni należy szukać wśród czerwonych wcześniej kolesi. Ja mówię im stanowczo nie :D

Ps. W okolicy 1980 roku mój Ojciec zarabiał w okolicach 40 DM natomiast Mama niewiele ponad 20. Oboje po studiach i z pewnym już stażem pracy w tamtych czasach :?
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 17.02.2009 21:35

Janusz , jak i większość Polaków , wybrał mniejsze zło :wink: :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.02.2009 22:04

Rysio napisał(a):Tu nie chodzi o to czy głosowałeś za przystąpieniem do unii czy nie, bo za ja też głosowałem, mając nadzieję, że otrzymamy jakieś rzeczywiste, sensowne i wymierne wsparcie, co zresztą częściowo się sprawdziło. Dziwi mnie natomiast to, że głosowałeś na lewicującą partię Tuska, której korzeni należy szukać wśród czerwonych wcześniej kolesi. Ja mówię im stanowczo nie :D

Wsparcie z Unii było i jest , a ile tego wsparcia wykorzystamy, to zależy od nas samych, tzn. od tych którzy umieją i chcą to wparcie wykorzystać.
Jedni to robię lepiej, inni gorzej, jak to w życiu.
Nie uważam PO za partię lewicującą i nie widzę w niej wielu czerwonych kolesi.
To raczej SLD ma głębokie korzenie wśród tych kolesi. Na tych ludzi od czasu wolnych wyborów w Polsce nigdy nie głosowałem i nie zagłosuję, Kaczory za zrobienie Leppera wice-premierem mają u mnie przechlapane na stałe :lol: a ponieważ uważam, że do wyborów trzeba chodzić i głosować , głosuję na partię, z której programem w największym stopniu się utożsamiam.
Nie jest ona idealna jak każda partia, ale pokaż mi lepszą alternatywę.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 17.02.2009 22:05

Stanowcze NIE "biciu piany"!
Zaczynam do "delete"!
Sory.. :wink:
Ostatnio edytowano 08.03.2009 17:19 przez janniko, łącznie edytowano 2 razy
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.02.2009 22:06

mkm napisał(a):Janusz , jak i większość Polaków , wybrał mniejsze zło :wink: :D

Wolę być w większości, niż w mniejszości :wink: :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.02.2009 22:17

janniko napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):... Towarzystwo miałem godne, Nasz Papież też był za wstąpieniem Polski do Unii :lol: :lol:

Januszu drogi, mam nadzieję, że cię nie uraziłem (tym durnym itp.).. to nie do ciebie było.. hm.. ale jakoś faktycznie niezgrabnie wyszło.. emocje, sorki

A co do Papieża, którego b. szanuję, to warto byś uważnie przestudiował Jego kazania i zobaczył, co Papież mówił współczesnej i dlaczego popierał wejście Polski do UE
Papież miał nadzieję, że to Polacy wpłyną na Europę i tchną w nią choć trochę ducha.. a stało się chyba jednak na odwrót - to Europa wpłynęła na Polaków i pozbawiła ich ducha..
Ale tych kazań już nikt nie chce pamiętać, bo brzmią jakoś tak nie poprawnie i nie postępowo...

Spoko janniko, wiem że nie było to do mnie i nie czuję urazy, wymieniamy poglądy :lol:

A co tchnienia ducha, to ważne, że kiedyś wstąpił i odnowił oblicze :lol: dalej nie muszę cytować , bo chyba to wszyscy znają na pamięć.

Skoro sam Papież przez długi pontyfikat nie potrafił wpłynąć na Europę, to jak może wpłynąć na nią nasz naród, przecież nie jesteśmy pępkiem świata :lol:
szopen
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szopen » 24.02.2009 12:33

Janusz Bajcer napisał(a):Wsparcie z Unii było i jest , a ile tego wsparcia wykorzystamy, to zależy od nas samych, tzn. od tych którzy umieją i chcą to wparcie wykorzystać.

Ostatnio nie wykorzystujemy i jestesmy platnikiem netto do unii :)

Nie uważam PO za partię lewicującą i nie widzę w niej wielu czerwonych kolesi.

Z perspektywy takiego UPRu to kazda niemal partia jest lewicowa. Nie da sie ukryc, ze liberalami PO nazywac nie sposob.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 24.02.2009 14:12

Janusz Bajcer napisał(a):... przecież nie jesteśmy pępkiem świata :lol:

Jak to nie?! 8O 8O 8O
A gdzie jest, do cholery, ten pępek.. ?!
:twisted: :D
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 24.02.2009 15:33

Janusz Bajcer napisał(a):
Wolę być w większości, niż w mniejszości :wink: :lol:

Gdyby większość miała rację, świat byłby dużo piękniejszy... :wink:
Przyznaję, że głosowałem przeciwko wejściu Polski do UE, ale dla mnie zasadniczym pytaniem nie było wchodzić, czy nie, lecz do jakiej Europy wchodzimy. Nie miałbym nic przeciwko Europie lansowanej np przez Waclava Klausa. Niestety panujące tendencje szły i idą w dalszym ciągu w kierunku, który niezbyt mi się podoba - na końcu tej drogi widać Związek Socjalistycznych Republik Europejskich z super biurokratycznymi centrami w Brukseli i Strasburgu, które codziennie będą nam podsyłać nową DYREKTYWĘ. Obym był złym prorokiem. Jan.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 24.02.2009 16:01

jan_s1 napisał(a):...na końcu tej drogi widać Związek Socjalistycznych Republik Europejskich...

Pesymista...
Ja tam widzę Stany Zjednoczone Starego Kontynentu... tylko co lepsze i dla kogo :?: :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.02.2009 16:02

janniko napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):... przecież nie jesteśmy pępkiem świata :lol:

Jak to nie?! 8O 8O 8O
A gdzie jest, do cholery, ten pępek.. ?!
:twisted: :D

Podobno w Delfach :wink: :lol:

Obrazek
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.02.2009 16:05

jan_s1 napisał(a): Niestety panujące tendencje szły i idą w dalszym ciągu w kierunku, który niezbyt mi się podoba - na końcu tej drogi widać Związek Socjalistycznych Republik Europejskich

Przykro mi, ale nie mogę się zgodzić z poglądem :roll: :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone