Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zaczyna się... IV RP

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Czy usunąć ten wątek w całości a zainteresowanych tematem odesłać na inne (polityczne) fora ?

Ankieta wygasła 05.04.2009 13:44

NIE, chcę aby pozostał
20
100%

Liczba głosów : 20

Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 17.02.2009 08:53

Romeczek w niczym mi do tej pory nie zaszkodził Januszu, Tobie akurat tym bardziej jak mniemam, bo problem edukacji mnie na dzień dzisiejszy chyba bardziej dotyczy niż Ciebie. Dzisiejsza polityka rządu natomiast, a w zasadzie całkowity jej brak lekko drażni. Wystarczy spojrzeć choćby na obecny kurs E :roll: Jest Januszu taki cytat o polityce POpaprańców "...piękne słowa i hasła nagle przestały być piękne. Zamieniły się w błoto..." . Ciekaw jestem kiedy społeczeństwo zrozumie problem i wyciągnie odpowiednie wnioski :roll:
MariuszLo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MariuszLo » 17.02.2009 09:00

Czy Wy naprawdę myślicie, że PiS nie dopuściłby do takiego spadku złotówki ?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.02.2009 09:45

Rysio napisał(a): Ciekaw jestem kiedy społeczeństwo zrozumie problem i wyciągnie odpowiednie wnioski :roll:

Ma szansę w następnych wyborach - może wybrać tych samych lub innych, innej drogi zmiany rządzących w systemie demokratycznym nie ma.

Ja będę głosował tylko na kandydatów PO (jak kto woli, POparańców)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 17.02.2009 10:02

MariuszLo napisał(a):Czy Wy naprawdę myślicie, że PiS nie dopuściłby do takiego spadku złotówki ?

Tego nie wiem i najprawdopodobniej się nie dowiem. Wiem natomiast jedno - Tusk i jego rząd nie robi nic by złotówkę w jakikolwiek sposób ustabilizować, zresztą niczego nie robi, a to tak jak wspomina Janusz, przyjdzie czas by to rozliczyć. 8)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.02.2009 10:11

Gdyby Śmieszne Bracia Mniejsze w czasie koniunktury zrobili to co powinni ,nikt dziś by s słabą złotówką dupy sobie nie zawracał.

Euro stabilizuje Słowację
Andrzej Niewiadowski , i.t. 17-02-2009

Nasi sąsiedzi nie narzekają na ceny towarów i usług. Rosną one mniej, niż oczekiwano. Władze liczą, że euro przyspieszy tempo wzrostu

źródło: Rzeczpospolita

Zysk z wejścia do strefy euro przewyższył nasze oczekiwania. Gospodarka Słowacji podczas narastającego kryzysu finansowego jest bardziej stabilna i chroniona – mówi „Rz” pełnomocnik rządu do spraw wprowadzenia euro Igor Barat.

Zyskaliśmy na tej operacji w liczbach bezwzględnych. Jako część PKB koszty kształtują się w granicach 0,5 proc. w ciągu dwóch, trzech lat. Najbardziej wymierna korzyść dla gospodarki to wzrost PKB o 1 pkt proc., który jak sądzę będzie się utrzymywał przez następne lata uważa Igor Barat.

Inne korzyści wejścia do strefy euro to niższe ryzyko kursowe, brak kosztów transakcyjnych, zwiększenie obrotu handlowego z krajami ze strefy euro. Ceny towarów i usług na Słowacji rosną mniej, niż oczekiwano.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.02.2009 10:27

Długie ,mordercze macki Tuska sięgają Dalekiego Wschodu:

Dramatyczne załamanie japońskiej gospodarki

W pierwszym kwartale tego roku druga co do wielkości gospodarka świata może się skurczyć nawet o 5 proc. Tak źle w Japonii nie było od czasów wojny

Protesty zwolnionych w Japonii pracowników

Dane za ostatni kwartał ubiegłego roku są dużo gorsze od oczekiwanych. W porównaniu z IV kw. 2007 r. produkt krajowy brutto Japonii zmniejszył się aż o 4,6 proc. W odniesieniu do trzeciego kwartału 2008 r. spadł o 3,3 proc., a w ujęciu annualizowanym (czyli liczonym jako czterokrotność kwartalnej zmiany) spadek wyniósł 12,7 proc. To najgorsze dane od 35 lat.
Ostatnio edytowano 17.02.2009 10:30 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
jacky6
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky6 » 17.02.2009 10:29

słowackie doświadczenia mają jeszcze nieobeschłą farbę drukarską...
więc liczenie korzyści, to jakby wróżenie z fusów kawy, której jeszcze nie zaparzono...
o naszych sąsiadach ponownie czyniących zakupy masowo w strefie przygranicznej cichawo...
może to i radocha, bo w końcu chociaż tamtejsze ( przygraniczne ) kupiectwo polskie odżywa, ale jak się to ma przełożenie na zwiększone zapotrzebowanie czysto polskiej produkcji - przyjdzie ocenić z początkiem kwietnia...

:?:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.02.2009 10:34

Fakty sa takie-płaczą Polacy,płaczą Węgrzy,Czesi,Łotysze ,Estończycy i Litwini.
A Słowacy ,k..a ,nie.
Ki licho? :wink:
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 17.02.2009 11:11

Stanowcze NIE "biciu piany"!
Zaczynam od "delete"!
Sory.. :wink:
Ostatnio edytowano 08.03.2009 17:21 przez janniko, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.02.2009 12:09

janniko napisał(a):
A Słowacy? No cóż, mają farta i niech się cieszą.. póki mogą. Ale potem to się na pewno zmieni.
Zakład?

Zakładać sie nie mogę.
I im sie mogą trafić bliźniaki jednojajowe na szczytach władzy.
Czego,oczywiście im nie życzę...no bo jak tu bliźniemu swemu życzyc takiego nieszczęścia? :wink:
Miśka33
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miśka33 » 17.02.2009 12:55

hepik napisał(a):Fakty sa takie-płaczą Polacy,płaczą Węgrzy,Czesi,Łotysze ,Estończycy i Litwini.
A Słowacy ,k..a ,nie.
Ki licho? :wink:

Nie płaczą również Czesi, dlaczego ich nie wspominasz? I bardzo sobie chwalą brak pośpiechu w drodze do euro waluty.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 17.02.2009 13:03

Prawda jest taka, że Słowacy nie odczuli jeszcze zmiany waluty. Mają ją zaledwie miesiąc. Nie odczuli być może jeszcze spadku obrotów choćby w branży turystycznej, ale to się zmieni.

Rząd może mówić swoje, a ja wiem, że wejście do strefy euro okazało się katastrofą dla branży turystycznej - mówi Peter Chudý, przewodnik ze słowackich Tatr.

Według wstępnych szacunków liczba turystów i narciarzy u naszych południowych sąsiadów spadła o 80 proc. - "Normalnie jeszcze pod koniec ubiegłego roku w naszym regionie przebywało nawet 30 tys. narciarzy. Teraz, jeśli na stokach jest osiem tys., mówimy o udanym dniu" - przyznaje Chudý.

Ciekaw jestem czym zajmą się zwalniani z branży turystycznej ludzie zamieszkujący takie regiony Słowacji jak Spisz, Orava czy Liptov, że o tych położonych bardziej na wschód nie wspomnę :?
jacky6
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky6 » 17.02.2009 13:19

a nawiązując do Japonii...
tenże kraj nie mogąc inwestować militarnie przez wiele lat wyrobił sobie tyle zapasu tłuszczyku, że przeciętny mieszkaniec nawet nie zauważy kryzysu...

:idea:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.02.2009 13:36

Miśka33 napisał(a):Nie płaczą również Czesi, dlaczego ich nie wspominasz? I bardzo sobie chwalą brak pośpiechu w drodze do euro waluty.

Mówisz,ze się cieszą ze słabej korony?
Obrazek
...oni zawsze jacys kopnięci mi się wydawali :lol:
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 17.02.2009 13:52

Stanowcze NIE "biciu piany"!
Zaczynam od "delete"!
Sory.. :wink:
Ostatnio edytowano 08.03.2009 17:21 przez janniko, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone