Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zaczyna się... IV RP

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Czy usunąć ten wątek w całości a zainteresowanych tematem odesłać na inne (polityczne) fora ?

Ankieta wygasła 05.04.2009 13:44

NIE, chcę aby pozostał
20
100%

Liczba głosów : 20

bonar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 31.01.2008 15:22

Nie można czekać, aż pokolenie wymrze, tu i teraz dzieje się historia. Co mają mówić rodacy którym mordowano całe rodziny i puszczano z dymem całe wsie na ich oczach? Banda UPA albo jak mówili "Banderowcy" jeszcze do lat 50-tych lasami przedzierali się na tereny już powojennej Polski by grabić i mordować tych którzy uciekli.
Mamy czekać aż wymrą, historię trzeba spisać i przekazywać by pokolenia znały losy swoich przodków.

Wracając jednak do teraźniejszości, do cudownych czasów.

W tej chwili sytuacja jest niewygodna dla rządu Donalda Tuska. Donald Tusk w kampanii wyborczej zobowiązał się wobec (...), że przywróci sytuację sprzed rządów PiS, i co mamy?

Mamy nierząd i walkę z PiSem, przykrywanie spraw ważnych dla społeczeństwa, sprawami pobocznymi, mamy PR w wydaniu MSZ.
Obecność w rządzie pana Ćwiąkalskiego jest symbolem i dyrektywą, czytelną wytyczną dla prokuratur. Polityczni śledczy tacy jak Pitera, Niesiołowski, Schetyna i GW (cala Agora) sami znaleźli się w klinczu, by walczyć z CBA i Mariuszem Kamińskim podnoszą do rangi bohatera za ich przyczyną "słynnego"; doktora G. a b. posłankę Beatę Sawicką za wykorzystaną przez oficera (amanta) CBA. Sprawa b. posłanki PO Beaty Sawickiej zupełnie przycichła, śledczy jadą do Niemiec przesłuchać konsultanta ws. doktora G.. Zaczyna się walka z walką z korupcją, od spraw odsuwani są prokuratorzy "nadgorliwi", pozostawieni natomiast od spraw Eureco.
Ekipa obecnie rządząca w większości to grupa związana z kręgiem Lecha Wałęsy, co, do których pozostaje niejasne, czy nie mieli związków z aparatem bezpieczeństwa PRL, umieszczone w wielkim biznesie z dostępem do informacji.
MSP i Eureko chce ugody, a w Poznaniu i Gdańsku śledztwa dotyczące prywatyzacji PZU niedokończone. Jest prawdopodobne, postawienie zarzutów urzędnikom rządów SLD, AWS-UW, ale także obecnego PO. Co najważniejsze, śledztwo prowadzi do unieważnienia umowy prywatyzacyjnej. Że wspomnę o możliwości postawienia zarzutów m.in. obecnemu wiceministrowi MSWiA w rządzie PO, gen. Adamowi Rapackiemu, z zeznań funkcjonariuszy, którzy zatrzymali Wieczerzaka, m.in. kierującego grupą funkcjonariusza Ś., wynika, że nie widzieli oni podstaw do zatrzymania go, zrobili to na wyraźny rozkaz Rapackiego. Zarzuty może mieć postawione Marek Belka, który z jednej strony reprezentował Eureko, z drugiej, jako premier, rząd Polski. Belka był członkiem rady nadzorczej banku ABN Amro, który doradzał w sprawie prywatyzacji PZU skarbowi państwa. Tymczasem od 1996 r. ABN Amro był zaangażowany w finansowanie Grupy Achmea, największego udziałowca Eureko BV.
Aż tu nagle policja zatrzymała Grzegorza Wieczerzaka niby za sprawy z narkotykami, a odpowiednie służby z mieszkania Wieczerzaka wynoszą dokumenty odnośnie bezprawnej prywatyzacji PZU. Przypomnieć należy, że sejmowa komisja śledcza, ds. zbadania prywatyzacji PZU, głosami członków obecnego rządu Donalda Tuska PO - PSL, Cezarego Grabarczyka z PO i Jana Burego z PSL, obecnie wiceministra skarbu państwa, stwierdziła 19 poważnych naruszeń prawa polskiego i skierowała zawiadomienia do prokuratury o popełnieniu przestępstw przez urzędników państwowych.

Premier Tusk sam wiąże sobie ręce, dlatego bije rekord zmian członków rządu. Mianuje nowego szef BOR generała Mariana Janickiego, w stosunku, do którego prowadzone są trzy śledztwa. BOR ochraniał i woził do Kielc na rozprawy do sądu Zbigniewa Sobotkę,
majora BOR w grudniu 2004 r. z raną postrzałową głowy znaleziono w motelu pod Kozienicami. W tym czasie syna Sobotki (niższy od Kwaśniewskiego) gen. Grzegorz Mozgawa przydziela do osobistej ochrony ówczesnego prezydenta Kwaśniewskiego.
Dziś generał Janicki jest zaufanym szefem formacji w rządzie PO.
Jeszcze 16 lat temu Marian Janicki był kierowcą jednego z dyrektorów AGH w Krakowie. Ojciec też był kierowcą w Krakowie, woził prof. Hieronima Kubiaka – członka biura politycznego PZPR, w stanie wojennym sekretarzem KC PZPR. Obecny szef BOR był też kierowcą Lecha Wałęsy, który żartował po nominacji – Moi kierowcy mają szczęście, niech każdy następny (Wachowski) szykuje się na generała.

To wszystko "kaczyzm", to ich układy, ich urzędnicza mafia?

Dziś wszystko idzie zgodnie z planem! Tuby medialne, co uczyniły z Tuska lidera a z PO partię rządową, dostają nagrody. Ten rząd już jest i będzie dla kraju gorszy od SLD-owskich! PO i jego liderzy nie mieli, nie mają żadnej wizji kraju, reform gospodarki, polityki zagranicznej! Nie wiedzą o służebności wobec społeczeństwa, wyćwiczeni jedynie w szczuciu, pyskówkach i opluwaniu PiSu, na tym opierają swoje rządy! Od blisko 3-miesięcy "kaczki&" nie rządzą, rządzą prof.-esjonalisci, Bartoszewski, Ćwiąkalski, Sikorski, Pitera czy Kopacz, i leczą nas z "kaczyzmu", czynią gafę za gafą obrażając przy okazji prezydenta jak się tylko da!

Pogratulować!
Wokół strajki i protesty. Decyzji albo się nie podejmuje wcale, albo się je zmienia z godziny na godzinę!

Wszystko wskazuje na to, że Pan Bóg wysłuchał próśb Pilsudskiego: "Myślałem już nieraz, że umierając przeklnę Polskę. Dziś wiem, że tego nie zrobię. Lecz gdy po śmierci stanę przed Bogiem, będę go prosił, aby nie przysyłał Polsce wielkich ludzi."

autor: bonar
Ostatnio edytowano 31.01.2008 18:49 przez bonar, łącznie edytowano 2 razy
rodaivuk

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodaivuk » 31.01.2008 15:35

No właśnie o to chodzi. My ciągle pamiętamy UPA i tylko pamiętamy i tą pamięcią żyjemy. Historia to historia, trzeba ją znać i trzeba iść naprzód. Poprzedni rząd jechał tylko na historii i niesnaskach i nienawiści jaka za sobą niosła. Lustracja dla samej lustracji. Oczywiście lustracja i badanie przeszłości ale nie jako priorytet państwa. Takie jest moje zdanie. Pisałeś , że w stanie wojennym miałeś 16 lat. I jakie masz wspomnienia, czy to był dla Ciebie jakiś straszny okres? Ja miałem trochę mniej i pamiętam przede wszystkim piękną zimę, śnieg po pas, BTR-y pod kinem Moskwa i to , że nie było szkoły. Twierdzenie, że ludzie z naszego pokolenia byli poszkodowani jest śmieszne.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 31.01.2008 17:08

AndrzejJ. napisał(a):Jedna kopalnia ......13 związków zawodowych.I obowiązuje prawo veta.12 jest za, jeden przeciw i koniec rozmowy. :wink:

Historia kołem się toczy, jak mawiali Indianie :wink: Niestety, związkowcy na tej lekcji historii strajkowali :?
bonar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 31.01.2008 18:12

rodaivuk,
gdzie ja pisałem, że w stanie wojennym miałem 16 lat ? Jakoś sobie nie przypominam, bo albo bym musiał skłamać, a raczej staram się tego nie robić, albo pomyłka. Gdyby tak było, byłbym dzisiaj o te 16 lat młodszy.

Pytasz o wspomnienia, jest ich wiele, jako najmniejszy incydent podam potrzaskany słoik farby o mój samochód, inni mieli gorzej, papierosami wypalano im na ciele literkę V, jako znak zwycięstwa i nie jest to kombatanctwo z naszej strony.
No i wspominam rozjechaną bramę główną na Hucie Katowice i ludzi uciekających kanałami ciepłowniczymi. I też tylko dlatego, że upominali się o lepsze jutro. Sam się zastanawiam, czy warto było? Dzisiaj za drobne sprzedano HK, Mittal Steel Poland S.A. a Szarawarski się śmieje.

A z "banderowcami" to tylko przykład jak historię niewygodną na dzisiejsze czasy omija się szerokim kołem, zresztą jak wiele innych, choćby agenturę czy lustrację.
Na czymś co niestabilne, fałszywe, zakłamane nie da się budować czegoś nowego, potrzebny remont generalny.
Za dobrą monetę przyjmujemy opluwanie własnego narodu - gorzej kraju - tylko w imię czego?
Ostatnio edytowano 05.02.2008 00:44 przez bonar, łącznie edytowano 1 raz
rodaivuk

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodaivuk » 31.01.2008 18:26

Moje najwyraźniejsze wspomnienie Sierpnia ,80 - miałem wtedy lat 16 - to reportaż w `Dzienniku telewizyjnym'

Tak to odczytałem, widać błędnie, przepraszam! Taka jest kolej rzeczy , że dla mojego pokolenia , stan wojenny to ciekawe wspomnienie i jeśli ktoś nie stracił np. ojca czy matki w stanie wojennym to tak to będzie postrzegał. Dla mojego syna II wojna światowa i dzień 1.09 to matrix. Patriotyzm patriotyzmem ale do przodu trzeba iść. Stojąc , już się cofamy. Po co i w imię czego te czcze dyskusje na temat aborcji i czy nasz Orzeł ma mieć 3 czy 4 pióra w dupie? Dla mnie to są tego typu dyskusje. Uważam , że poprzednie ugrupowanie biło piane dla bicia piany. Chciano załatwić swoje wizje a nie chodziło o dobro kraju. Mówię tak bo ja tak to odbierałem, nie było to zbiezne z moimi poglądami. Pozdrav!
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 31.01.2008 18:39

Rysio napisał(a):
AndrzejJ. napisał(a):Jedna kopalnia ......13 związków zawodowych.I obowiązuje prawo veta.12 jest za, jeden przeciw i koniec rozmowy. :wink:

Historia kołem się toczy, jak mawiali Indianie :wink: Niestety, związkowcy na tej lekcji historii strajkowali :?

A na naszej kochanej PKP jest ......17 związków.A w nich sami mądrzy Indianie. :wink:
wojtek51
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek51 » 31.01.2008 20:49

bonar napisał(a):Mamy nierząd

Może podasz jakieś adresy.
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 31.01.2008 20:53

wojtek51 napisał(a):

To pewnie w Dąbrowie Górniczej. :wink:
bonar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 01.02.2008 12:28

wojtek51 napisał(a):

Choć to nie przynosi miastu chluby, coś mi się przypomniało. Coś kiedyś we Wprost było nt http://www.wprost.pl/ar/?O=58222 :oops:
Nie przynosi to miastu chluby, młodzi ludzie opanowali internet i zarabiają.

Ale miasto ma wiele innych wizytówek, proszę zajrzeć: http://www.dabrowa-gornicza.pl/,
www.dabrowa-gornicza.com ,
www.palac.art.pl ,
http://www.hwsdg.prv.pl/ ,
http://www.nemo-wodnyswiat.pl/,
wirtualny urząd http://www.wirtualna.dabrowa-gornicza.pl/
i przede wszystkim 4 jeziora Pogoria http://pl.wikipedia.org/wiki/Zbiornik_Pogoria.

Zapewne ominąłem wiele innych miejsc godnych polecenia, ale to innym razem

pozdrav :papa: :hut:
Adam,K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam,K » 01.02.2008 18:46

Za radą Leszka umieszczam to ogłoszenie tu. Rzeczywistość po rządach PiS
Obrazek
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 01.02.2008 19:43

A to PIS 10 lat rządziło :?: coś ze znajomością historii najnowszej nie tak :wink: bo to że śniegu w tym roku jak na lekarstwo to wiadomo że Tusk spierd...ł :lol:

Aha gratulujemy Tuszakom rozliczeń laptopów :lol: no to se chłopaki temat zastępczy zamiast rządzenia znaleźli POlakom gratulujemy POrąbańców z PO :lol: :wink:

Ps. Niech nie zapomną rozliczyć pobranych płyt, niewyPISanych długopisów i zeszytów w kratkę :wink: oby tak dalej :lol: Lepiej nie będzie ale przynajmniej już wiem, że śmieszniej na pewno :D
Adam,K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam,K » 01.02.2008 20:08

Rysio napisał(a):A to PIS 10 lat rządziło :?: coś ze znajomością historii najnowszej nie tak

Nie, nie. Wszystko jest pod kontrolą. Chodzi o to, że trzy lata nie pije. :D
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 01.02.2008 20:18

Bo uwierzył że coś się zmieni, teraz chłop nazad zacznie pić, bo kto wie kiedy przyjdą mu laptopa zabrać :wink:
rodaivuk

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodaivuk » 01.02.2008 20:39

A PiSuarom w gębę napluć to i tak dalej będą mówili , że deszcz pada:):)
Rysiu!! I tak sie z Tobą na zlocie napiję!!
Pozdrav - Bocian.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 01.02.2008 20:57

rodaivuk napisał(a):A PiSuarom w gębę napluć to i tak dalej będą mówili , że deszcz pada:):)
Rysiu!! I tak sie z Tobą na zlocie napiję!!
Pozdrav - Bocian.

A nie powiem że nie, bo oni wszyscy po jednych pieniądzach :D Sławek ??? a Ciebie co tak przeobraziło :lol: :?: No a pić wiadomo, że będziem :lol:

Pozdrav
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone