Keszel napisał(a):Fakty z ostatnich dni:
1.Normalność panów z PO polega na wyładowaniu swojej frustracji na ministrze sportu z powodu braku sukcesów na olimpiadzie. Bo minister z PIS-u przez trzy m-ce nie przygotował sportowców. Jakaś paranoja.
2. Ciągła obecność na antenie Polsatu dwóch oszołomów : p. Niesiołowskiego i p. Komorowskiego ( dwóch "normalnych", bardzo wpływowych polityków) - przy nich Lepper i Giertych to już mniejsze chamy ale Kaczyński to gołąbek pokoju.
ad.2
Keszel-porównaj życiorysy dwóch "oszołomów"
z życiorysami "mniejszych chamówi"
Życiorys Andrzeja Leppera:
Urodzony 13 czerwca 1954 r. w Stowięcinie (obecnie woj. pomorskie).
Stan cywilny: żonaty. Żona: Irena (rolnik). Syn: Tomasz - Absolwent Akademii Rolniczej w Szczecinie. Córki: Małgorzata - studentka Uniwersytetu Warszawskiego, Wydział Prawa i Administracji, Renata - uczennica liceum ogólnokształcącego.
Wykształcenie: średnie (Technikum Rolnicze w Sypniewie).
Przebieg pracy zawodowej i społecznej:
-1974-1976 - zasadnicza służba wojskowa
- 1976-1980 - różne stanowiska w państwowym i spółdzielczym sektorze rolnictwa
- od 1980 - własne gospodarstwo rolne
-1991 - założyciel i Przewodniczący Związku Zawodowego Rolnictwa Samoobrona
- 1992 - założyciel i Przewodniczący Partii Samoobrona RP
- 2001 - radny Sejmiku Województwa Zachodniopomorskiego
- od 2001 - poseł na Sejm IV kadencji
- 2001 - Wicemarszałek Sejmu IV kadencji
-2004 - Poseł do Europarlamentu - wcześniej obserwator i przedstawiciel polskiego parlamentu
-2004 - został uhonorowany tytułem doktora honoris causa Międzynarodowej Akademii Kadr w Kijowie - za osięgnięcia w zbliżaniu we wzajemnych kontaktach między narodami: polskim i ukraińskim
-2005 - członek Komisji Praworządności i Praw Człowieka Zgromadzenia Parlamentarnego Rady Europy
Brał udział w wielu olimpiadach wiedzy rolniczej, ekonomicznej, społeczno-politycznej. Członek Krajowej Rady Izb Rolniczych.
Publikacje: autor książek: "Każdy kij ma dwa końce" (2001 r.), "Lista Leppera" (2002 r.)
Życiorys Stefana Niesiołowskiego:
Urodziłem się 4 lutego 1944 roku w Kałęczewie koło Brzezin, w rodzinie ziemiańskiej o patriotycznych tradycjach. Mój dziadek, ś.p. Bronisław Łabędzki, został w 1905 roku zesłany na Syberię za organizowanie strajku szkolnego. Mój ojciec, ś.p. Janusz Niesiołowski, walczył z bolszewikami w 1920 roku, z Niemcami w 1939 roku, był w pracyteż żołnierzem Armii Krajowej. Brat mojej matki, ś.p. Tadeusz Łabędzki, działacz Stronnictwa Narodowego (redaktor "Wszechpolaka"), został zamordowany przez UB w śledztwie w 1946 roku nie wydając nikogo.
Szkołę podstawową i średnią ukończyłem w Łodzi i w Łodzi ukończyłem biologię na Uniwersytecie Łódzkim w 1966 roku. Od tego czasu pracuję na tej uczelni, gdzie obecnie jestem profesorem.
Z książką mojego autorstwa wydaną w podziemiu W połowie lat 60-tych współorganizowałem wraz z Andrzejem i Benedyktem Czumami podziemną organizację RUCH, któraW więzieniu - 1970 r. postawiła sobie za cel pracę nad odbudowaniem wolnej, niepodległej i demokratycznej Polski. W 1970 roku zostałem aresztowany, a w 1971 skazany na 7 lat więzienia za "czynienie przygotowań do obalenia ustroju socjalistycznego przemocą".W Solidarności Z więzienia wyszedłem po przeszło czterech latach, w 1974 roku. Włączyłem się w działania opozycji demokratycznej, współpracowałem z KOR i ROPCiO, a następnie od "zerowej godziny" -podjęcie współpracy z Komitetem Strajkowym MPK - byłem jednym ze współorganizatorów NSZZ "Solidarność" w Regionie Łódzkim oraz na Uniwersytecie Łódzkim, redaktorem prasy związkowej, członkiem Zarządu Regionalnego i przewodniczącym "Solidarności" na Uniwersytecie Łódzkim. W stanie wojennym byłem internowany (1 rok),W sejmie nieprzerwanie działałem w podziemiu solidarnościowym, a w 1989 roku zostałem wybrany posłem na Sejm X kadencji z listy Komitetu Obywatelskiego. Posłem na Sejm byłem trzykrotnie. Obecnie kandyduję do Senatu z poparcia PO i PiS.
W domu Jestem autorem wielu książek o tematyce więziennej, historycznej i politycznej oraz kilkuset artykułów w wielu czasopismach, przede wszystkim o tematyce bieżącej polityki, a także o problematyce społecznej, W gabinecie żony okulistkireligijnej i historycznej, nie licząc oczywiście publikacji naukowych i popularno-naukowych.
Moja żona, Anna Królikowska-Niesiołowska, jest lekarką okulistką. Córka, Joanna Niesiołowska-Księżak, ukończyła prawo i po odbyciu aplikacji została wpisana na listę adwokacką.
Życiorys Romana Giertycha:
Urodził się 27 lutego 1971 w Śremie
Wykształcenie
Jest absolwentem Wydziału Prawa oraz Wydziału Historii Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
Działalność
Roman Giertych jest wnukiem Jędrzeja Giertycha, bliskiego współpracownika Romana Dmowskiego. W 1989 roku Roman Giertych reaktywował Młodzież Wszechpolską, organizację katolicko-narodową, której został honorowym prezesem. W latach 90. był członkiem Stronnictwa Narodowo-Demokratycznego i Stronnictwa Narodowego. W 2001 roku organizacje te połączyły się tworząc Ligę Polskich Rodzin, partię popieraną wówczas przez Radio Maryja.
W 2001 roku został posłem LPR. W okręgu podwarszawskim zdobył 13261 głosów. W Sejmie był przewodniczącym Komisji Łączności z Polakami za Granicą oraz członkiem Komisji Europejskiej i Komisji do Spraw Unii Europejskiej. Najbardziej zasłynął jednak jako bezkompromisowy (i nie zawsze obiektywny) wiceprzewodniczący Komisji Śledczej ds. Orlenu.
W 2005 roku Giertych ponownie został posłem. Tym razem w okręgu warszawskim udało mu się zebrać 35812 głosów. W Sejmie jest szefem Komisji do Spraw Służb Specjalnych.
(tylko taki udało mi się znalęść-może ktoś zna inny)
Życiorys Bronisława Komorowskiego:
Urodziłem się 4.06.1952 roku w Obornikach Śląskich k. Wrocławia, w rodzinie o silnych tradycjach niepodległościowych i ziemiańskich. Parę lat dzieciństwa spędziłem w Poznaniu. W latach 1957-1959 mieszkałem w Józefowie k. Otwocka pod Warszawą. Od 1959 do 1966 roku - w Pruszkowie pod Warszawą, tam też uczęszczałem do szkoły podstawowej nr 6 aż do siódmej klasy. W1966 roku przeniosłem się do Warszawy, gdzie ukończyłem szkołę podstawową. Jestem absolwentem XXIV LO im. Cypriana Kamila Norwida, a następnie Wydziału Historycznego Uniwersytetu Warszawskiego.
Od wielu lat związany jestem z ruchem harcerskim. To on pod wieloma względami ukształtował mnie na całe życie. Do harcerstwa należałem już w szkole podstawowej w Pruszkowie (do 75 Mazowieckiej Drużyny Harcerskiej). Podczas studiów byłem instruktorem harcerskim w 208 WDHiZ im. Batalionu "Parasol" w hufcu Mokotów. W harcerstwie poznałem żonę i grono wypróbowanych przyjaciół. Inne element mojej edukacji i aktywności społecznej to samorząd szkolny w liceum, instruktor i organizator turystyki kwalifikowanej (pieszej i kajakowej); to również studencki ruch naukowy. Byłem m.in. prezesem KoŻa Naukowego Historyków.
W czasach PRL-u byłem mocno zaangażowany w działalność opozycyjną. Już jako licealista brałem udział w manifestacjach, m.in. w czasie wydarzeń marcowych w 1968 roku. Pierwszy raz zostałem aresztowany za działalność opozycyjną w 1971 roku. Uczestniczyłem w akcjach pomocowych dla poszkodowanych robotników Radomia i Ursusa. Współpracowałem z Komitetem Obrony Robotników oraz Ruchem Obrony Praw Człowieka i Obywatela. Organizowałem manifestacje patriotyczne. Byłem podziemnym drukarzem, kolporterem i wydawcą, m.in. Biblioteki Historycznej i Literackiej. W czasie stanu wojennego byłem internowany. Później byłem redaktorem niezależnego, podziemnego pisma "ABC".
W 1977 roku poślubiłem Annę Dembowską. Mamy pięcioro dzieci: Zofię, Tadeusza, Marię, Piotra i Elżbietę.
Prace magisterską obroniłem w 1977 roku. W tym samym roku rozpocząłem pracę w Zespole Prasy PAX na stanowisku stażysty redakcyjnego.
W latach 1980-1981 pracowałem w Ośrodku Badań Społecznych NSZZ "Solidarność" Regionu Mazowsze. W okresie stanu wojennego i później, do 1989 roku, pracowałem jako nauczyciel w niższym seminarium duchownym w Niepokalanowie.
Po 1989 roku zostałem członkiem władz krajowych
Wspólnoty Polskiej - stowarzyszenia wspomagającego Polaków poza granicami kraju. Byłem także przewodniczącym Fundacji Pomocy Bibliotekom Polskim. Jestem prezesem Zarządu Stowarzyszenia Euro-Atlantyckiego i prezesem Ligi Morskiej i Rzecznej.
Od 1989 roku piastowałem stanowiska w służbie państwowej.
Działalność publiczna po 1989 roku:
- W latach 1989-1990 byłem dyrektorem gabinetu w Urzędzie Rady Ministrów. Następnie zostałem wybrany na posła na Sejm, którym byłem w kadencjach I, II, III i IV. Najpierw pracowałem w Komisji ds. Polaków poza granicami kraju oraz Obrony Narodowej;
- W latach 1990-1993 pełniłem funkcję cywilnego wiceministra obrony narodowej ds. wychowawczo-społecznych w rządach T. Mazowieckiego, J. K. Bieleckiego i H. Suchockiej;
- Od 1997 do 2000 roku przewodniczyłem Sejmowej Komisji Obrony Narodowej;
- W latach 2000-2001 piastowałem stanowisko Ministra Obrony Narodowej;
-Od 2001 roku byłem zastępcą przewodniczącego Sejmowej Komisji Obrony Narodowej oraz członkiem Sejmowej Komisji Spraw Zagranicznych;
- Od 23.10.2004 roku pełnię funkcję Przewodniczącego Regionu Mazowsze Platformy Obywatelskiej;
- Jestem aktywnym zwolennikiem i orędownikiem integracji Polski w strukturach NATO i Unii Europejskiej.
-W 2005, dzięki poparciu ponad 40 tys. wyborców z okręgu nr 20, zostałem wybrany na posła Sejmu V kadencji.
- W październiku 2005 roku została mi powierzona funkcja Wicemarszałka Sejmu RP V kadencji.
KESZEL -dla mnie życiorysy, jak to określasz "oszołomów" mówią same za siebie i dlatego nie mogę zrozumieć Kaczyńskich("gołąbków pokoju vel kaczek pokoju") dlaczego nie chcą budować IV RP właśnie z TYMI luźmi
(i wielu im podobnych), a wybrali "mniejszych chamów"- prostaka Leppera i bufona Giertycha.
Gdzie był Andrzejek kiedy była wymagana odwaga w głoszeniu poglądów innych niż przewodniej siły narodu, natomiast Romuś skończył studia już w wolnej Polsce, ale plecie farmazony (słabo się uczył najnowszej historii Polski 1945-1989).
Pozdrawiam.