Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zaczyna się... IV RP

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Czy usunąć ten wątek w całości a zainteresowanych tematem odesłać na inne (polityczne) fora ?

Ankieta wygasła 05.04.2009 13:44

NIE, chcę aby pozostał
20
100%

Liczba głosów : 20

krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 22.02.2006 10:22

punto2
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) punto2 » 22.02.2006 10:31

Piotr Lutynski napisał(a):
Piotr Lutynski napisał(a):+Pingwin

A kto jest pingwinem bo tego akurat nie kumam?

Gosiewski... przyrzyj mu się....

Pozdrav

"Konia z rzędem" dla tego, kto zrozumie co mówi " koń który mówi" - wiadomo kto. :lol:
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 22.02.2006 10:35

Polska to biedny kraj...
Najpierw zabory, potem II wojna światowa i okupacja, potem komuna, potem Miller i spółka, teraz Kaczory z Richelieu razem....
Szkoda tego pięknego kraju- a mogło być normalnie :-(

Pozdrawiam
Henryk
Odkrywca
Niestety

Nieprzeczytany postnapisał(a) Henryk » 22.02.2006 10:48

wydaje mi się że tak w naszym kraju jest normalnie.
W dalszym ciągu nad naszym kotłem w piekle nie
musi czuwać diabeł. :twisted:
Pozdrav
Henryk
antek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) antek » 22.02.2006 12:37

Niezawodny...chyba nie zrozumiałem Twojego posta do mnie, ale co tam....:)
mówiąc o 24 godzinach była mowa o tym ,że sądy maja pracowac 24 godziny na dobę a nie,że masz 24 godziny na udowodnienie lub nie swojej niewinności.

generalnie sa to pomysły godne uwagi ,ze względu na fakt oczekiwania kilku lat na rozpoczęcie procesu. mozna dyskutowac nad tym, bo pomysł jest rzeczywiście kontrowersyjny, ale sam fakt,że ktoś chce to zmienić jest dobry juz sam w sobie.
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 22.02.2006 12:51

antek napisał(a):Niezawodny...chyba nie zrozumiałem Twojego posta do mnie, ale co tam....:)
mówiąc o 24 godzinach była mowa o tym ,że sądy maja pracowac 24 godziny na dobę a nie,że masz 24 godziny na udowodnienie lub nie swojej niewinności.

generalnie sa to pomysły godne uwagi ,ze względu na fakt oczekiwania kilku lat na rozpoczęcie procesu. mozna dyskutowac nad tym, bo pomysł jest rzeczywiście kontrowersyjny, ale sam fakt,że ktoś chce to zmienić jest dobry juz sam w sobie.

Co z tego że jedną sprawą naprawia skoro 10 innych psuje..... :-(

Pozdr
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 23.02.2006 12:07

antek napisał(a):Niezawodny...chyba nie zrozumiałem Twojego posta do mnie, ale co tam....:)

Widzę że głos ludu łudzi się że będzie lepiej :wink:
Może twoje płonne nadzieje o IVRP rozwieje opinia osoby o większym autorytecie niż ja - dla mnie profesor Zoll to człowiek wielkiej mądrości - tu masz jego dzisiejszą opinię na ten temat i całej IVRP w szczególności:
http://wiadomosci.onet.pl/1266451,11,item.html

P.S.
Sądy 24h oznaczają w propozycji Ziobry że drobne sprawy załatwia się w 24h. Zgadzam się że obecnie jest fatalnie, że sprawy, nawet drobne, trwają latami (sam mam taką,która trwa już 7 lat). Ale zdrowy rozsądek podpowiada że zarówno 24 h jak i te kilka lat na sprawę to złe rozwiązanie bo przecież można sprawy rozwiązywać powiedzmy w ciągu miesiąca - tyle czasu powinno wystarczyć na uczciwy proces. No ale "sądy 24h" to lepiej brzmi w mediach...po takim hasełku notowania rosną...To jest właśnie klasyczna manipulacja opinią publiczną - i tak niestety się zaczyna IVRP, więc nie wróżę jej dobrze - całkowicie zgadzam się z w/w opinią Zolla
Keszel
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Keszel » 23.02.2006 14:47

Piotr Lutynski napisał(a):Polska to biedny kraj...
Najpierw zabory, potem II wojna światowa i okupacja, potem komuna, potem Miller i spółka, teraz Kaczory z Richelieu razem....

Pozdrawiam

Czy normalnie byłoby wtedy, gdyby wygrał inny kaczor - Donald. Watpię.
Pozdrawiam :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.02.2006 20:52

Wyborcy PiS przeczytajcie!!! i niech otworzą się wam oczy! Jarosław Kaczyński, 4 kadencja, 74 posiedzenie, 2 dzień (29.04.2004)

"Procesy legislacyjne, które tak bardzo zaszkodziły temu parlamentowi, i w ogóle polskiemu parlamentaryzmowi, przecież wynikały z tego, jak ten Sejm został przez wybory 2001 r. ukształtowany. Te wybory to był wielki triumf SLD. To był wielki triumf SLD - 41% głosów. Żadna partia w III Rzeczypospolitej nie uzyskała takiego wyniku. To był triumf uzupełniony, można powiedzieć, przez poważny sukces Samoobrony, partii pozaparlamentarnej - przeszło 10% głosów. Te dwa sukcesy były niewątpliwie ściśle ze sobą związane; nie byłoby Samoobrony w tym Sejmie, gdyby nie serdeczna pomoc ze strony SLD. (Oklaski) Łącznie przeszło 50% głosów i władza, która w tej sytuacji musiała wyrastać z tego właśnie układu. Został tutaj dobrany także PSL, niechętnie, można powiedzieć, bo przy pewnego rodzaju pogardzie ze strony siły dominującej, ale Samoobrona stała się odwodem, można powiedzieć, strategicznym. (Oklaski)
[ ]
Są tacy, którzy mówią - można to znaleźć bardzo często w publicystyce, ale także i w tej Izbie - nowe wybory są niebezpieczne i w związku z tym są niepotrzebne, bo istnieje Samoobrona i Samoobrona ma dzisiaj sukcesy. (Wesołość na sali) Tylko proszę mi nie grozić palcem, panie pośle, to jest nieładne i niegrzeczne, a poza tym śmieszne z pana strony, byłego funkcjonariusza MO. (Wesołość na sali, oklaski)
Otóż istnieje Samoobrona i głosi coś, co można porównać z tymi słynnymi gruszkami na wierzbie. Inaczej to głosi, ale głosi w gruncie rzeczy to samo; że jak przyjdzie do władzy, to różne piekielnie trudne sprawy będzie można łatwo rozwiązać...
(Poseł Jan Łączny: Hamulec, hamulec trochę.)
...że one są nierozwiązywane dlatego, że jest zła wola, że po prostu jest jakiś spisek między politykami, którzy nie chcą dać. Otóż takiego spisku nie ma. I jeżeli znajdziecie się, nie daj Boże, przy władzy, to szybko się o tym przekonacie.
Ale mamy tutaj do czynienia z sytuacją pod wieloma względami inną niż ta z 2001 r. W 2001 r. bajki SLD, jak już mówiłem, były popierane przez szeroki front. Szeroki front uczestniczył w tej wielkiej manipulacji. Dzisiaj to, co mówi Samoobrona, spotyka się z oporem z bardzo różnych stron, jest krytykowane, demaskowane. Krótko mówiąc...
(Poseł Stanisław Łyżwiński: Mów o sobie.)
My nie jesteśmy, po pierwsze, po imieniu, panie pośle. A po drugie, pan w ogóle nie wie, co ja chcę powiedzieć. Ja wiem, że pan jest mało inteligentny (Wesołość na sali, oklaski) i pan reaguje emocjonalnie, jak tacy ludzie, ale proszę mi pozwolić dokończyć, bo pan będzie może trochę zaskoczony.
Otóż, panie pośle i przede wszystkim Wysoka Izbo, Samoobrona jest krytykowana i jest atakowana. Każdy polski wyborca może sobie wyrobić zdanie. Tutaj tego elementu wielkiej manipulacji nie ma. Tu rzeczywiście jest vox populi, vox Dei. Jeżeli będzie taka wola społeczeństwa, trudno, będzie to fatalna wola, ale taka będzie. I dlatego uważamy, że trzeba zaryzykować, trzeba dać społeczeństwu szansę. Jestem głęboko przekonany, że społeczeństwo wybierze dobrze (Oklaski), że odrzuci rzeczywiście wszystko, co jest w polskim życiu publicznym fatalne, że odrzuci rządy towarzystwa - bo przecież rząd Leszka Millera i każdy rząd tej formacji to będą przede wszystkim rządy towarzystwa - i że doprowadzi do tego, że Polska zacznie być rzeczywiście radykalnie przebudowywana, że stworzymy IV Rzeczpospolitą. Dziękuję. (Długotrwałe oklaski)"
turan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) turan » 23.02.2006 21:44

Janusz, ale na co te oczy mają mi się otworzyć?
Dla kogoś, kto cokolwiek interesuje się polityką, swoją wiedzę w tej dziedzinie opiera na faktach i historii a nie na komentarzach dziennikarzy nie ma w tej wypowiedzi niczego zaskakującego.
PozdraV
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.02.2006 21:58

To co zamieściłem to nie komentarz dziennikarzy, tylko właśnie fakty, bo są to fragmenty stenogramu z wystąpienia Jarosława Kaczyńskiego w Sejmie :!:
http://ks.sejm.gov.pl:8009/kad4/074/40742116.htm
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowano 23.02.2006 22:13 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 1 raz
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 23.02.2006 21:59

Janusz Bajcer napisał(a):Wyborcy PiS przeczytajcie!!! i niech otworzą się wam oczy! Jarosław Kaczyński, 4 kadencja, 74 posiedzenie, 2 dzień (29.04.2004)

Trafiłeś Janusz w samo sedno!
Co prawda nie głosowałem na Kaczyńskich ale do niedawna zakładałem że są to ludzie, którym można zaufać a nawet oczekiwać od nich skutecznego rządzenia i reform. No ale jeśli ich pomysł na Polskę (IVRP) to koalicja z populistami z Samoobrony i oszołomami z LPR to ja już wszysko wiem... Lesio Miller miał podobny układ z Samoobroną jak dziś Kaczory. Nie wiem jak wy ale ja nie chcę żeby MOJĄ RP rządził Lepper i s-ka. A czy się to komuś podoba czy nie, Lepper jest dziś u władzy bo w istocie rządzi tzw. pakt stabilizacyjny (PIS-Samoobrona-LPR)- bez akceptacji Leppera rząd nie uchwali żadnej nowej ustawy. Reasumując nasz los jest dziś w rękach tego opalonego orangutana. A daj małpie brzytwę...to wyjdzie IV RP
antek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) antek » 23.02.2006 22:00

Janusz....
tez nie rozumiem na co nam się oczy mają otworzyć po wklejeniu tego tekstu
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 23.02.2006 22:10

antek napisał(a):Janusz....
tez nie rozumiem na co nam się oczy mają otworzyć po wklejeniu tego tekstu

Jeżeli uważasz Leppera za męża stanu, człowieka mądrego i kulturalnego, poważnego polityka to oczy ci się nie otworzą :wink:

A jeśli myślisz o Lepperze logicznie (jak sądzę) czyli tak jak do niedawna myślał i mówił o nim Kaczor to po prostu otwórz oczy... :wink: Przemówienie Kaczora to dobry ku temu powód
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 23.02.2006 22:11

Keszel napisał(a):
Piotr Lutynski napisał(a):Polska to biedny kraj...

Pozdrawiam

Czy normalnie byłoby wtedy, gdyby wygrał inny kaczor - Donald. Watpię.
Pozdrawiam :D

Czy lepiej to nie wiem bo kazdy ma swoją definicję słowa "dobrze" - ale napewno normalniej...

Pozdr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone