Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zaczyna się... IV RP

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Czy usunąć ten wątek w całości a zainteresowanych tematem odesłać na inne (polityczne) fora ?

Ankieta wygasła 05.04.2009 13:44

NIE, chcę aby pozostał
20
100%

Liczba głosów : 20

Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.02.2006 22:18

antek napisał(a):Janusz....
tez nie rozumiem na co nam się oczy mają otworzyć po wklejeniu tego tekstu

antek czytaj stenogram
http://ks.sejm.gov.pl:8009/kad4/074/40742116.htm
Jak można zawierać sojusze z osobami mało inteligentnymi, z wyrokami
i nie respektujących wejścia i bycia w Unii Europejskiej. :?: :?: :?:
Keszel
Odkrywca

Postnapisał(a) Keszel » 23.02.2006 22:26

Piotr Lutynski napisał(a):
Keszel napisał(a):
Piotr Lutynski napisał(a):Polska to biedny kraj...
Najpierw zabory, potem II wojna światowa i okupacja, potem komuna, potem Miller i spółka, teraz Kaczory z Richelieu razem....
Szkoda tego pięknego kraju- a mogło być normalnie :-(

Pozdrawiam

Czy normalnie byłoby wtedy, gdyby wygrał inny kaczor - Donald. Watpię.
Pozdrawiam :D

Czy lepiej to nie wiem bo kazdy ma swoją definicję słowa "dobrze" - ale napewno normalniej...

Pozdr

Przepraszam Piotrze, ale ja wątpiłem właśnie w "normalność" przy wyborze Donalda. Natomiast Twoja wypowiedź to chyba nie do tego cytatu.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.02.2006 22:30

A tu macie projekt uchwały sejmu autorstwa Samoobrony i jej "wodza"

UCHWAŁA W SPRAWIE ODWOŁANIA POSŁA JAROSŁAWA KACZYŃSKIEGO Z KOMISJI ETYKI POSELSKIEJ 9.05.2003

Art. 1

Sejm Rzeczypospolitej Polskiej odwołuje posła Jarosława Kaczyńskiego z Komisji Etyki Poselskiej.

Art. 2

Uchwała wchodzi w życie z dniem podjęcia.

Uzasadnienie

W art. 143 ust.3 regulaminu Sejmu w rozdziale 13 dotyczącym Komisji Etyki Poselskiej zapisano: "Na kandydata na członka Komisji proponuje się osobę o nieposzlakowanej opinii i wysokim autorytecie moralnym"

Odbywające się w sądzie postępowanie w sprawie afery FOZZ i zeznania pod przysięgą świadka, byłego kierownika grupy kontrolerów NIK Anatola Lawiny ujawniły opinii publicznej informacje o roli i korzyściach materialnych jakie w aferze odniosło ugrupowanie PC kierowane przez braci Jarosława i Lecha Kaczyńskich.

Utworzona przez działaczy ze ścisłego kierownictwa PC spółka "Telegraf" prowadziła działalność, które według zeznań Anatola Lawiny przed sądem prowadziła raczej działalność bliższą przestępczości zorganizowanej a nie działalności gospodarczej.

Jak wynika z dostępnych informacji firmy na które miało wpływ kierownictwo PC zmuszane były do zakupu akcji mało wartościowej spółki "Telegraf".

Taką metodą zdobywano pieniądze na przedsięwzięcia kierowane przez braci Lecha i Jarosława Kaczyńskich.

Nie została jednoznacznie wyjaśniona kwestia przekazania braciom Jarosławowi i Lechowi Kaczyńskim 600 tyś. dolarów oraz kwot po 10 tyś dolarów z pieniędzy FOZZ.

Jak wynika z powyższego, niewyjaśniony dotychczas związek Jarosława Kaczyńskiego z udziałem w aferze FOZZ powoduje, że osoba o tak poważnych obciążeniach nie może pełnić funkcji w organie Sejmu który wydaje uchwały oceniające etyczne zachowanie innych posłów.
*
Wtedy Lepperowi Kaczyńscy przeszkadzali - teraz nie?
Takie są fakty i historia i jest ten "kwiatek" (i dużo więcej podobnych głupot) jest na oficjalnej stronie Samoobrony.
turan
Croentuzjasta

Postnapisał(a) turan » 23.02.2006 23:10

Pomijam sprawę sympatii, czy też antypatii do Kaczyńskich ale przecież to jest oczywiste, że aby w tym układzie sił w Sejmie można było cokolwiek przeprowadzić, partia zwycięska musiała pozyskać dodatkowe głosy poselskie. Wybór był następując: albo PO i praktycznie rezygnacja z realizacji swoich projektów zmian, albo zagrozone marginalizacją ugrupowania skrajne, skłonne w tej sytuacji poddać się woli zwycięskiego PiS. Oczywiście, ta sytuacja będzie jeszcze wielokrotnie rodzić różne "kryzysy parlamentarne", ale jest w zamyśle liderów PiS szansą zrealizowania ich głównych projektów. Nigdy nie ma nic za darmo, trzeba jednak wybierać priorytety i skutecznie dążyć do ich realizacji. W tym przypadku ceną będzie częsta szamotanina z opozycją, "koalicjantami", oskarżenia przeciwników o zgniłe kompromisy z kryminalistami Leppera i oszołomami Giertycha.
Ale moim zdaniem powinnismy jednak dać im (Kaczyńskim) szansę i ocenić ich za jakiś czas po owocach.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.02.2006 23:20

"Lepiej z mądrym zgubić niż z głupim znaleźć" - mówi przysłowie.
Ale najgorzej jest z głupim zgubić, a to się dzieje najczęściej.
Pakt z "kryminalistami" i "oszołomami" nic nie usprawiedliwia-
bo wtedy PRAWO gubi SPRAWIEDLIWOŚĆ
http://www.polityka.pomorskie.pl/partie ... _Piskorski
" To nie polityka jest brudna, a jedynie ludzie, którzy ją tworzą"
http://www.polityka.pomorskie.pl/czarna_lista.htm
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 01.04.2006 00:19 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 1 raz
antek
Cromaniak

Postnapisał(a) antek » 24.02.2006 09:39

Janusz Bajcer napisał(a):
antek napisał(a):Jak można zawierać sojusze z osobami mało inteligentnymi, z wyrokami
i nie respektujących wejścia i bycia w Unii Europejskiej. :?: :?: :?:

hehe polityka na forum, no dobra...praktycznie wszystko juz przerabialiśmy:)
Niestety ilorazu inteligencji nie bada się kandydując na posła:)
A nierespektowanie wejścia czy bycia w UE....to chyba nie ma nic do rzeczy. Jesteśmy wolnym krajem i rządzić u nas może każdy, nawet przeciwnik bycia w UE.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.02.2006 18:46

* My nie jesteśmy, po pierwsze, po imieniu, panie pośle. A po drugie, pan w ogóle nie wie, co ja chcę powiedzieć. Ja wiem, że pan jest mało inteligentny (Wesołość na sali, oklaski) i pan reaguje emocjonalnie, jak tacy ludzie, ale proszę mi pozwolić dokończyć, bo pan będzie może trochę zaskoczony.*

1.Drogi Antku, ale to właśnie Jaruś Kaczyński określił posła/posłów/ Samoobrony jako mało inteligentnych we fragmencie wystąpienia w sejmie
zamieszczonym powyżej - czyżbyś nie przeczytał zawartości linku :cry:
2.Ja nie wyobrażam sobie rządzenia krajem przez osoby nie honorujące faktu bycia w Unii Europejskiej i nie przestrzegania jej praw.
Piotr Lutynski
Cromaniak

Postnapisał(a) Piotr Lutynski » 24.02.2006 19:51

Keszel napisał(a):
Keszel napisał(a):
Piotr Lutynski napisał(a):Polska to biedny kraj...
Najpierw zabory, potem II wojna światowa i okupacja, potem komuna, potem Miller i spółka, teraz Kaczory z Richelieu razem....
Szkoda tego pięknego kraju- a mogło być normalnie :-(

Pozdrawiam

Czy normalnie byłoby wtedy, gdyby wygrał inny kaczor - Donald. Watpię.
Pozdrawiam :D

Czy lepiej to nie wiem bo kazdy ma swoją definicję słowa "dobrze" - ale napewno normalniej...

Pozdr

Przepraszam Piotrze, ale ja wątpiłem właśnie w "normalność" przy wyborze Donalda. Natomiast Twoja wypowiedź to chyba nie do tego cytatu.

teraz to ja juz nie wiem o co Ci chodzi....

Pozdr
niezawodny
Cromaniak

Postnapisał(a) niezawodny » 25.02.2006 01:04

Keszel napisał(a):Przepraszam Piotrze, ale ja wątpiłem właśnie w "normalność" przy wyborze Donalda.

Jeżeli dla ciebie normalny jest oprych Lepper czy oszołom Giertych to nie dziwi mnie, że wątpisz w normalność Donalda. A fakty są takie że Kaczyńscy podzielili się władzą właśnie z w/w "reformatorami" od tej pory przestali być dla mnie politykami wiarygodnymi, zważywszy że kiedyś mówili n/t Leppera co innego - czyli jak chorągiewka zawieje... I to uważasz za normalne?
Nie zdziwiłbym się gdyby IV RP zbudowana przez Leppera i Giertycha przypominała PRL lub jakiegoś innego potworka.

A co do Tuska i jego formacji; zawsze twierdzlili że Lepper i Giertych to oszołomy, twierdzą tak nadal i nie zanosi się żeby mieli kiedyś zmienić to zdanie tak jak Kaczyńscy. I podobnie jest z innymi poglądami.
Dla mnie to jest normalne ale jak widać jestem w mniejszości.

P.S.
W nowożytnej demokracji naród może sobie wybrać kogo zechce ale wcale nie oznacza to że większość ma rację. Daleko szukać nie trzeba - Niemcy wybrali sobie kiedyś Hitlera, Białorusini Łukaszenkę, Rosjanie Putina... Jak na tym wyszli dobrze wiemy. Myślę że my też powoli idziemy w tym kierunku.
jpietruszynski
Turysta

Postnapisał(a) jpietruszynski » 25.02.2006 01:12

Jakoś "dziwnie" od czasu ostatnich wyborów coraz częściej myślę o zamieszkaniu w Chorwacji:-)) Marzenie:-))
Henryk
Odkrywca
Też uwielbiam Chorwację

Postnapisał(a) Henryk » 25.02.2006 09:05

ale np. w latach 1991-1995 nie chciałbym tam mieszkać.Jeżdżę do BiH i Chorwacji od 1998 roku i wiem, że inaczej wygląda kraj z punktu widzenia gościa, inaczej też z punktu widzenia tubylca.Zresztą niech na temat swoich problemów powiedzą (jeśli zechcą) nasi przyjaciele Chorwaci, którychnie brak na tym forum.
I jeszcze taka refleksja:jeżeli jesteśmy tacy genialni jako naród, to dlaczego mamy takie kiepskie rządy? Może polityka odbija nasze wzajemne, międzyludzkie relacje?
Pozdrav
Henryk
Piotr Lutynski
Cromaniak

Postnapisał(a) Piotr Lutynski » 25.02.2006 11:03

niezawodny napisał(a):
Keszel napisał(a):Przepraszam Piotrze, ale ja wątpiłem właśnie w "normalność" przy wyborze Donalda.

Jeżeli dla ciebie normalny jest oprych Lepper czy oszołom Giertych to nie dziwi mnie, że wątpisz w normalność Donalda.
[CIACH]

Kraków - Warszawa wspólna sprawa!
:-)

Pozdr
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.02.2006 21:51

niezawodny napisał(a):

Jeżeli dla ciebie normalny jest oprych Lepper czy oszołom Giertych to nie dziwi mnie, że wątpisz w normalność Donalda.
[CIACH]

Kraków - Warszawa wspólna sprawa!
:-)

Pozdr

Nowy Sącz wchodzi w koalicję Kraków-Warszawa :lol:
Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.02.2006 22:27

co się z tymi przymierzami porobilo :D ...

Nowa Ententa :?:

tym niemniej rainbowsy wchodzą na bank :arrow:
Keszel
Odkrywca

Postnapisał(a) Keszel » 26.02.2006 10:54

niezawodny napisał(a):

Jeżeli dla ciebie normalny jest oprych Lepper czy oszołom Giertych to nie dziwi mnie, że wątpisz w normalność Donalda. A fakty są takie że Kaczyńscy podzielili się władzą właśnie z w/w "reformatorami" od tej pory przestali być dla mnie politykami wiarygodnymi, zważywszy że kiedyś mówili n/t Leppera co innego - czyli jak chorągiewka zawieje... I to uważasz za normalne?
Nie zdziwiłbym się gdyby IV RP zbudowana przez Leppera i Giertycha przypominała PRL lub jakiegoś innego potworka.

A co do Tuska i jego formacji; zawsze twierdzlili że Lepper i Giertych to oszołomy, twierdzą tak nadal i nie zanosi się żeby mieli kiedyś zmienić to zdanie tak jak Kaczyńscy. I podobnie jest z innymi poglądami.
Dla mnie to jest normalne ale jak widać jestem w mniejszości.

P.S.
W nowożytnej demokracji naród może sobie wybrać kogo zechce ale wcale nie oznacza to że większość ma rację. Daleko szukać nie trzeba - Niemcy wybrali sobie kiedyś Hitlera, Białorusini Łukaszenkę, Rosjanie Putina... Jak na tym wyszli dobrze wiemy. Myślę że my też powoli idziemy w tym kierunku.

Fakty z ostatnich dni:
1.Normalność panów z PO polega na wyładowaniu swojej frustracji na ministrze sportu z powodu braku sukcesów na olimpiadzie. Bo minister z PIS-u przez trzy m-ce nie przygotował sportowców. Jakaś paranoja.
2. Ciągła obecność na antenie Polsatu dwóch oszołomów : p. Niesiołowskiego i p. Komorowskiego ( dwóch "normalnych", bardzo wpływowych polityków) - przy nich Lepper i Giertych to już mniejsze chamy ale Kaczyński to gołąbek pokoju.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone