napisał(a) toudee » 29.03.2006 11:25
antek napisał:
Jak widzę prezydent jest nawet winny temu,że pani Szczuka naśmiewała się z niepełnosprawnych. Kara dla Polsatu według mnie jak najbardziej słuszna.
A nie jest winny ???

w końcu to on razem z bratem tworzą politykę w naszym kraju, w tym również politykę w stosunku do mediów, np. poprzez niezgodne z prawem (wyrok Trybunału Konstytucyjnego)mianowanie nawiedzonej pani Kruk na przewodniczącą KRRiT.
Co do Kazi Szczuki - pamiętam jej wypowiedzi w programie Kuby Wojewódzkiego i późniejsze.
Oczywiście w programie była to wypowiedź po części ironizujaca, ale w żaden sposób nie odwoływała się do niepełnosprawności występującej w Radiu Maryja Magdy Buczek (chyba tak się nazywa).
Kazia jednoznacznie stwierdziła, że fakt niepełnosprawności Magdy nie był jej znany. Zresztą według mnie Kazia nie musiała tłumaczyć, że "nie jest wielbłądem". Czy osoby niepełnosprawne są nietykalne, czy jeśli nie odpowiada mi ich światopogląd, system wartości nie mogę z nimi polemizować nawet poprzez stosowanie ironicznych wypowiedzi i ich prezentowanie w prywatnej w końcu telewizji ?.
Należy pamiętać jaki był kontekst wypowiedzi Kazi - chodziło o pełne egzaltacji wypowiedzi nieznanej jej wtedy osoby na antenie Radia Maryja. Wypowiedzi twórczyni Podwórkowych Kółek Różańcowych bezgranicznie oddanej religii katolickiej, której kalectwo i wynikające stąd zwrócenie się ku religii jest wykorzystywane dla własnych celów przez ojca Rydzyka i jego podwładnych.
Podsumowując kara na Polsat nie zostałą nałożona (niezależnie jaka jest oficjalna wersja) za zaprezentowanie opinii dot. niepełnosprawnych, ale za wypowiedzi nie odpowiadajace linii programowej prezentowanej przez ojca dyrektora.