Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zaczyna się... IV RP

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Czy usunąć ten wątek w całości a zainteresowanych tematem odesłać na inne (polityczne) fora ?

Ankieta wygasła 05.04.2009 13:44

NIE, chcę aby pozostał
20
100%

Liczba głosów : 20

Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.10.2007 17:45

keruj7 napisał(a):....w Chorwacji nie ma Pis, PO, LiD i innych. ...

i za to między innymi KOCHAM CHORWACJĘ :lol: :wink: :lol: :papa:
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 23.10.2007 17:58

Piotrek_B napisał(a):
keruj7 napisał(a):....w Chorwacji nie ma Pis, PO, LiD i innych. ...

i za to między innymi KOCHAM CHORWACJĘ :lol: :wink: :lol: :papa:

Bo w Chorwacji same partie socjalliberalne, socjaldemokratyczne,liberalne. :D
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 23.10.2007 18:07

Zoran Milanovic został wybrany w sobotę (02.06) przewodniczącym Partii Socjaldemokratycznej (SDP), która jest największą siłą opozycyjną w Chorwacji. Nowy lider poprowadzi partię do wyborów parlamentarnych, które odbędą się w listopadzie.
Milanovic zwyciężył w drugiej turze głosowania pokonując dotychczasowego szefa partii Zeljka Antunovica. Druga tura odbyła się po tym, jak żadnemu z kandydatów nie udało się uzyskać wymaganej większości głosów podczas pierwszego głosowania. Oprócz Milanovica i Antunovica o przewodnictwo w partii ubiegali się również burmistrz Zagrzebia Milan Bandic oraz Tonino Picula.
W swoim przemówieniu nowy lider odniósł się do sytuacji w Chorwacji, ale położył szczególny nacisk na przewodnictwo grupowe. Jego zdaniem praca partii powinna opierać się na silnym zespole, nie na mentalności kupieckiej.

Urzędujący burmistrz Zagrzebia przyjął porażkę ze spokojem: to nie jest całkowita klęska. Biegacze maratońscy przebiegają honorowe okrążenie. Jestem graczem długodystansowym. Bandic powiedział też, że będzie mu się doskonale współpracowało z nowym przewodniczącym.

Zoran Milanovic ma czterdzieści jeden lat, jest żonaty i ma dwóch synów. Ukończył Prawo na Uniwersytecie w Zagrzebiu. Pracował w ministerstwie spraw zagranicznych i Chorwackiej delegacji do Unii Europejskiej i NATO w Brukseli. Do SDP wstąpił w 1999 roku.

Jego głównym zadaniem na nowym stanowisku jest doprowadzenie partii do zwycięstwa w listopadowych wyborach parlamentarnych po czterech latach znajdowania się w opozycji.

W ostatnich sondażach SDP wysuwa się na prowadzenie, dystansując rządzącą konserwatywną Unię Chrześcijańsko Demokratyczną (HDZ) po raz pierwszy od 2003 roku. Obywatele chcę zmienić sposób rządzenia w Chorwacji i tylko SDP może go zmienić. My chcemy zmienić styl, który polega na tym, że możesz dostać pracę tylko, jeśli należysz do HDZ lub jesteś z nią związany ; powiedział jeden z członków Partii Socjaldemokratycznej, Slavko Linic.

Wiadomo już, że jeśli SDP zwycięży w wyborach, Milanovic nie będzie kandydatem na szefa rządu. Zamiast niego o fotel premiera ma ubiegać się ekspert ekonomiczny partii Ljubo Jurcic. Jurcic jest profesorem uniwersyteckim, do partii wstąpił ledwie kilka miesięcy temu, ale był jednym z ulubionych polityków historycznego lidera socjaldemokratów, Ivica Racana, który pięć lat temu powierzył Jurcicowi tekę ministra ekonomii.

Ivica Racan zmarł miesiąc temu. W 1999 przekształcił on chorwackich komunistów w ugrupowanie demokratyczne i proeuropejskie. Podobne zmiany uczynił w całym kraju w latach 2002-2003, kiedy to sprawował urząd premiera.
Chorwacja/ Wybory parlamentarne odbędą się 25 listopada.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.10.2007 19:17

Marcin29 napisał(a):to byl porzadny POLSKI rzad

Oczywiście :lol: szczególnie z takim tuzem jak minister i wice-premier :twisted:

Obrazek

(że o innych nie wspomnę)

Ps. Marcinku pracujesz nad polskimi znakami w klawiaturze :?: :wink:
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 23.10.2007 19:25

Staram się na tym forum nie brać udziału w dyskusjach politycznych,czy innych nie związanych z turystyką ,bo uważam że jest to miejsce, jak napisała Petris, do wymiany pogladów na tematy pokrewne Chorwacji.
Ale sprowokował mnie do tego co teraz piszę post Marcina29.

Marcinie wierz mi,że szanuję poglady polityczne innych ludzi nawet gdy są skrajnie różne od moich.Ale nie mogę zrozumieć młodego ,wykształconego człowieka,który bezkrytycznie cytuje "wielkie" słowa "wodza"

Marcin29 napisał(a):pamietajcie
MY jestesmy tu gdzie wtedy, ONI tam gdzie stalo ZOMO

Myślę,że pan Kaczyński wie doskonale gdzie wtedy stało ZOMO,bo to ON a nie ONI był jedynym czołowym działaczem opozycji,który nie został internowany.ONI poszli siedzieć....Dlatego uważam,że ta wypowiedź ma się nijak do faktów historycznych i była zastosowana w celu , jak to pieknie ujął p.Kurski,aby "ciemny lud " to kupił.

Drugie Twoje stwierdzenie Marcinie,które mnie sprowokowało to Twoja wypowiedź na temat Niemców.

jak swiat swiatem niemiec nigdy Polakowi bratem

Prawdą jest,że w historii polsko-niemieckiej jest wiele zaszłości,ale na takich stwierdzeniach jak wyżej wspólnej,dobrej przyszłości nigdy nie zbudujemy.A chyba bardziej powinno nam zależeć na przyszłości niż na ciągłym rozdrapywaniu ran.
Nie wiem czy przez przypadek czy celowo napisałeś " niemiec" małą literą.Uważasz,że Niemcy są be,ale już ich pieniądze nie,bo przecież prowadzisz z nimi ineteresy.Pachnie mi to leciutko hipokryzją.
Ostatnio gościłem w moim domu 15 letniego Niemca,który przyjechał do Polski w ramach tzw.wymiany między szkołami z Przemysla i Paderborn.Przez tydzień pobytu bardzo się z moim synem zaprzyjaźnili.W czerwcu Piotrek jedzie do Niemiec z rewizytą.Mam nadzieje,że przyszłe pokolenie nigdy już nie usłyszy zdania zacytowanego wyżej.
Pozdrav.
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 23.10.2007 19:40

wojan napisał(a):Staram się na tym forum nie brać udziału w dyskusjach politycznych,czy innych nie związanych z turystyką ,bo uważam że jest to miejsce, jak napisała Petris, do wymiany pogladów na tematy pokrewne Chorwacji.
Pozdrav.

Tu uśmiałem się jak norka.Ballady,bar,humor itd. :D
Co do reszty wypowiedzi zgadzam się z Tobą.Marcin29 nie dorósł jeszcze by być politykiem.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.10.2007 19:41

Wojanie - to forum jest rzeczywiście w większości o Chorwacji, ale myślę że w Hyde Parku można troszkę popolitykować :wink: :lol:

I brawo za lekkie przywołanie ziomala "do porządku" :wink: :lol: :papa:
Choć w sprawie pisana z dużej litery i z ogonkami - to wołanie na puszczy :wink:
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 23.10.2007 19:53

Marcin29 napisał(a):Niestety Polacy to taki narod samobojcow, glosujacy najpierw za zmianami, za rozliczeniem czerwonej holoty a pozniej wycofujacy sie w najbardziej niepozadanym momencie.

Kolego, obrażasz mnie. Samobójcą nie jestem, zapędów takich u mnie nie stwierdzono. Ponadto obrażasz większość moich znajomych - w waszej retoryce zwanych "układem". Nie glosowaliśmy w poprzednich wyborach za "rozliczeniem" bowiem w Polsce jest potrzeba czegoś więcej, niż transparentowego "rozliczenia". Dlaczego bolszewik Kaczyński jeden z drugim rozliczają? Bo nie mają pomysłu na Polskę? Pewnie tak.

Marcin29 napisał(a):mlodzi ludzie oglupieni w sumie niewiadomo czym, zaglosowali, wiekszosc tych co wyjechala, miala pretensje do Kaczynskich za swoj emigracyjny los.

Ponownie mnie obrażasz - ale to już Wasz pisiorski nawyk. Śmiem wybaczyć, boś otumaniony.

Marcin29 napisał(a):ale to przeciez nie Kaczynscy tam ich wyslali.nie oni rzadzili krajem 17 lat nieprawdaz?

Tym bolszewikom wystarczyło dwa lata żeby spolaryzować społeczeństwo.

Marcin29 napisał(a):to byl porzadny POLSKI rzad, niestety uklad michnikowo-faktowomitowo-komunistyczny nie dal im zrobic porzadku

Biedni, skrzywdzeni. "Ciemny lud" odsunął ich od władzy.
Wiesz, nawet zdziwiony trochę byłem w poniedziałkowy ranek, że nie zobaczyłem na ulicach wojska.

Marcin29 napisał(a):swiat swiatem niemiec nigdy Polakowi bratem.

Wolę mieć za sąsiada Niemca, niż gorliwego bolszewika, legitymującego sie poglądami PIS. Taką retoryką właśnie doprowadziliście stosunki polsko - niemieckie do stanu sprzed 1970 roku

Marcin29 napisał(a):MY jestesmy tu gdzie wtedy, ONI tam gdzie stalo ZOMO

Uważam, że nie masz prawa, Ty i cała ta Twoja śmieszna partyjka z Kaczyńskim na czele, uzurpować sobie zdobyczy Solidarności. Jakbyście odpękali połowę tych wyroków, które ferował m.in. Wasz sędzia Kryże ówczesnym opozycjonistom, to może mielibyście prawo powiedzieć, że ta wolność to po trochu "Nasza zasługa". Ponadto Ty młody człowieku, to ZOMO możesz pamiętać jedynie z filmów Kutza, Pasikowskiego i fotoreportaży Raczkowiaka i Ciołka. A tak to mogę powiedzieć jedno: spadać na drzewo, kota głaskać.

Marcin29 napisał(a):z pozdrowieniami dla trzezwo myslacych w tym kraju.

A ja wyjątkowo nie pozdrawiam. Nie dlatego, że masz takie poglądy. Nie pozdrawiam za butę jaką reprezentujesz, i mówienie o rzeczach o których nie masz bladego pojęcia. I dzięki Najwyższemu, że tacy jak Ty nie dostają się do parlamentu.

Rafał
Ostatnio edytowano 23.10.2007 19:56 przez asikx, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.10.2007 19:53

Janusz Bajcer napisał(a):...Choć w sprawie pisana z dużej litery i z ogonkami - to wołanie na puszczy :wink:

Janusz - Twój wkład z walką o poprawność gramatyczną, interpunkcyjną itd. języka polskiego jest niezaprzeczalny, rzekłbym, że to oczywista oczywistość :lol: ale.......niestety to chyba syzyfowa praca :cry: .
Pozdrawiam :papa:
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 23.10.2007 19:58

AndrzejJ. napisał(a):
wojan napisał(a):Staram się na tym forum nie brać udziału w dyskusjach politycznych,czy innych nie związanych z turystyką ,bo uważam że jest to miejsce, jak napisała Petris, do wymiany pogladów na tematy pokrewne Chorwacji.
Pozdrav.

Tu uśmiałem się jak norka.Ballady,bar,humor itd. :D

Śmiech to zdrowie... szczególnie gdy za oknem deszcz,zimno i depresja sezonowa nęka :D :D :D :papa:
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 23.10.2007 20:03

wojan napisał(a):Mam nadzieje,że przyszłe pokolenie nigdy już nie usłyszy zdania zacytowanego wyżej.

Wojan, obawiam się, że usłyszy. Dlaczego? Odpowiedź masz powyżej, w poście do którego się ustosunkowałeś.

Pozdrawiam
Rafał
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 23.10.2007 20:08

asikx napisał(a):
wojan napisał(a):Mam nadzieje,że przyszłe pokolenie nigdy już nie usłyszy zdania zacytowanego wyżej.

Wojan, obawiam się, że usłyszy. Dlaczego? Odpowiedź masz powyżej, w poście do którego się ustosunkowałeś.

Pozdrawiam
Rafał

Chyba niestety Rafale masz rację biorąc pod uwagę wiek naszego adwersarza :( A pod Twoją wypowiedzią na poprzedniej stronie podpisuję się wszystkimi czterema kończynami :D :D
Pozdrav.
Ostatnio edytowano 23.10.2007 20:13 przez wojan, łącznie edytowano 1 raz
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 23.10.2007 20:11

Rafale, z pełnym szacunkiem, ale w tym miejscu pokazałeś postawę dokładnie taką, jaką Tusk pokazał po poprzednich wyborach. 3 razy się obraziłeś, tupnąłeś nogą, zabrałeś zabawki i "z nikim się bawić nie będę" :wink: Więcej luzu, a co do Twojego zdziwienia, że wojska na ulicach w poniedziałek nie zobaczyłeś :roll: ja się nie dziwię, może bardziej filtruję wiadomości i Interii czy Onetu :wink: No i nie obrażam się i pozdrawiam Cię serdecznie, mimo że w ubiegłych wyborach głosowałem na śmieszną partyjkę z Kaczyńskim na czele :wink: :papa:
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 23.10.2007 20:23

Rysio napisał(a):Rafale, z pełnym szacunkiem, ale w tym miejscu pokazałeś postawę dokładnie taką, jaką Tusk pokazał po poprzednich wyborach. 3 razy się obraziłeś, tupnąłeś nogą, zabrałeś zabawki i "z nikim się bawić nie będę" :wink: Więcej luzu, a co do Twojego zdziwienia, że wojska na ulicach w poniedziałek nie zobaczyłeś :roll: ja się nie dziwię, może bardziej filtruję wiadomości i Interii czy Onetu :wink: No i nie obrażam się i pozdrawiam Cię serdecznie, mimo że w ubiegłych wyborach głosowałem na śmieszną partyjkę z Kaczyńskim na czele :wink: :papa:

Rysiu, czytaj ze zrozumieniem, bo wymagam tego od inteligentnych ludzi ;). Tekst skierowany był do Marcina29, który winien wiedzieć, że ferowaniem opinii i uogólnianiem może kogoś obrazić - bo on sam nie jest tego świadom.
Co do wojska - Rysiu, znów Ci muszę tłumaczyć przenośnię?
To, że głosowałeś na tą śmieszną partyjkę - Twój wolny wybór który szanuję, ale rozumieć nie muszę. Ja natomiast głosowałem na TYCH co byli po tej stronie, gdzie z całą pewnością nie było braci Kaczyńskich, Gosiewskiego, Kryże, Giertycha i reszty, a naprzeciw stało ZOMO.

Pozdrawiam
Rafał
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 23.10.2007 20:47

Rafale, jak mawiają, polityka to największa kur.a, dlatego zdziwiłem się, że wypowiedź Marcina tak Cię wkurzyła :wink: Kaczorków rozliczyłem za rozliczanie 2 dni temu, jak widać skutecznie :D 8O :D :wink: Teraz niech nowi pokażą co potrafią i mam nadzieję, że Kaczor Donald, nie obrazi się na całą Polskę jak mu coś nie wyjdzie po jego myśli :wink:

Ps. Jeśli ta reklama wyborcza PO była kierowana do ludzi inteligentnych to wybaczcie ale jestem kompletnie porąbany :lol: :lol: :lol: Słyszycie już ten tupot 2 milionów ludzi :?: 8O :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone