Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zaczyna się... IV RP

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Czy usunąć ten wątek w całości a zainteresowanych tematem odesłać na inne (polityczne) fora ?

Ankieta wygasła 05.04.2009 13:44

NIE, chcę aby pozostał
20
100%

Liczba głosów : 20

Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.10.2007 13:56

Obrazek

Ci Panowie i ich towarzysze oraz partie, które posiadają ich w swoich szeregach nigdy ode mnie głosu nie otrzymają.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 22.10.2007 15:49

Janusz Bajcer napisał(a):Obrazek

Ci Panowie i ich towarzysze oraz partie, które posiadają ich w swoich szeregach nigdy ode mnie głosu nie otrzymają.

Wymowne i mocne ... to chyba robota samego Kurskiego. Wedle zasady " ciemny lud to kupi". Na takie numery to chyba już mało kto da się nabrać.
ps. nic mnie z tymi osobnikami nie łączy. Ale ... kto wie, czy nie wolę patrzeć na te twarze jak na nawiedzonych "mlaskaczy", podszytych fobiami, ....... ( tu same niecenzuralne słowa).
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.10.2007 16:31

Patrzeć na nich też mogę niech sobie żyją.
Ale co innego patrzeć, a co innego wybierać do władzy.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 22.10.2007 17:24

Janusz .. wnioskuję, że jesteś w smutku. PiS wolą narodu odsunięty, podziękowała mu wiekszość. Ja się z tego powodu cieszę. Trudno, taki ten świat.
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 22.10.2007 17:28

do rich 72 :

Politykę historyczną uprawiają dziś Kaczyńscy z poparciem ok. 31 % wyborców. To bardzo smutne :cry: , gdyż era tej polityki skończyła się w Europie już bardzo dawno . O stylu w jakim to robią nawet nie wspomnę . :cry: W dzisiejszych czasach dominuje polityka ekonomiczna w której walczą ugrupowania lewicowe z prawicowymi na konkretne argumenty i programy na przyszłość. U nas niestety - Kaczyńscy natchnieni duchem marszałka Piłsudskiego , naokoło siebie widzą tylko wrogów , komuchów , układy ,złych oligarchów ( najlepiej jeszcze jak są '' czerwoni " ) Oni o nowoczesnej polityce nie mają zielonego pojęcia. :!: Ciągle im się śni potężna Polska od morza do morza , dyktująca warunki i nawracająca zlaicyzowaną Europę . A co do Pana Kwaśniewskiego czy Borowskiego to powiem że z nich są takie komuchy jak z k.....j ż...i r.........a . :wink: Polskie społeczeństwo nie wyciąga niestety żadnych wniosków z pożądnej lekcji historii jaką zafundował nam J. P. II , z wielce wymownym gestem , gdy zaprosił do swojego papa - mobile " komuszą " parę prezydencką. :wink: :D
Na zakończenie powiem że zdecydowanie wolę poczciwych komuchów :wink: z LiDu niż jadowitych pseudo patriotów z PiS :!:
Oj nazbierałoby się i w PiSie sporo tych czerwonych komuchów a także tych , którzy byli za słabi by zrobić wielkie kariery w PZPR :!:
profet
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) profet » 22.10.2007 17:51

Na wszelki wypadek wątku nie zamykajmy by nie trzeba było otwierać wątku- IV RP reaktywacja
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 22.10.2007 17:59

mkm - Brawo. :!: Dość judzenia, poniżania, podszydzania, prowokacji,....... dość tym osobnikom. Całe 2 lata tylko o tym, dla tego celu wchodzili w koalicję z ludzmi o wątpliwej reputacji (sic).
Wszędzie tylko wróg, korupcja, ludzie nieuczciwi. Podsłuch i prowokacja. Areszt i natychmiast konferencje ( należy udowodnić ciemnemu ludowi że mamy przecież rację). Tylko ONI są święci. Zobaczymy. Poczekajmy na komisje,..... na, co dzień przyniesie. Niejednemu ( ich zwolennikowi) ze zdziwienia oczy z orbit wyskoczą. Zobaczymy ile śmieci mają pod dywanem.
Póki co, niech s................. stąd jak najdalej. Ja takich "oryginałów" w "moim" kraju sobie nie życzę.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 22.10.2007 18:10

Mkm, "czerwona hołota", (jak mawia mój Wujaszek -lat 88 i wcale nie moherowy beret, człowiek doskonale znający historię zarówno z teorii jak i z praktyki), kradła i udupiała miliony w tym kraju, tylko po to, by im żyło się lepiej i dostatniej. Dopóki polska lewica nie powstanie jako twór całkowicie nowy, od samych podstaw, gdzie na każdym kroku nie będziemy napotykać na post peerelowskie układy i koneksje, nie otrzyma mojego głosu i ani grama szacunku. PiS rozpoczął jako pierwszy próbę rozliczenia tej historii, fakt nieudolnie i zajmował się praktycznie wyłącznie tym tematem, za co stracił moje poparcie i niech tak zostanie. Ciekaw teraz jestem, kiedy zobaczymy te miliony wracające z emigracji za pracą, uzdrowioną służbę zdrowia i dobrze zarabiających i pilnujących naszego bezpieczeństwa policjantów :D

Mkm. Zbyt dobrze pamiętam czasy, kiedy na paszport czekaliśmy rok by odwiedzić rodzinę w BRD i pojechałem z Matką i Babcią bo Ojcu paszportu nie dali. Zbyt dobrze pamiętam czasy kiedy buty kupowało się nie wg rozmiaru i fasonu, tylko z tego powodu, że po prostu były :? Zbyt dobrze pamiętam spędzonych 6 nocy samotnie z Babcią w domu, bo Rodzice w tym czasie stali w Katowicach za meblami do gościnnego. Zbyt dobrze pamiętam wstawanie o 2 w nocy, by pójść stanąć w grudniu z Matką pod sklepem "bo może masło rzucą". Zbyt dobrze pamiętam ... zbyt wiele spraw ...

W latach 80-tych, moja Śp Babcia mawiała, "dzieci za Hitlera było lepiej"... zbyt dobrze pamiętam ...

Edit: Ps. To nie polityka historyczna, to historia która trwa nadal, i dopóki ludzie nie zrozumieją, że historia lubi się powtarzać, nie możemy być pewni dnia następnego. Oni są wśród nas, ten układ trwa nadal, tyle że leży na ziemi i bezwiednie kopie nogami, nie mogąc znaleźć swojego miejsca na scenie życia. Kolejne zmiany nazwy i twarzy dla mnie nie mają znaczenia.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.10.2007 18:31

woka napisał(a):Janusz .. wnioskuję, że jesteś w smutku. PiS wolą narodu odsunięty, podziękowała mu wiekszość. Ja się z tego powodu cieszę. Trudno, taki ten świat.

Coś niedokładnie czytałeś ten wątek i inne moje posty :wink:
Ja się bardzo cieszę że PO wygrało - nie byłeś w Barze :?: 8O
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 22.10.2007 18:38

Janusz Bajcer napisał(a):
woka napisał(a):Janusz .. wnioskuję, że jesteś w smutku. PiS wolą narodu odsunięty, podziękowała mu wiekszość. Ja się z tego powodu cieszę. Trudno, taki ten świat.

Coś niedokładnie czytałeś ten wątek i inne moje posty :wink:
Ja się bardzo cieszę że PO wygrało - nie byłeś w Barze :?: 8O

Przepraszam jeżeli poczułeś się dotknięty. Zwracam honor i witaj wśród normalnych. :D :!:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 22.10.2007 19:14

I ja się cieszę, że PO wygrała te wybory. Ale dlatego, że wiedziałem :!: że je wygra głosowałem na LiD. W każdej partii są układy :!: Rysiu jeśli myślisz, że jest inaczej - jesteś w błędzie. A głos oddałem na LiD tylko po to, żeby pilnował Platformy Obywatelskiej, żeby nie zeszła z obranego, słusznego zresztą kierunku :!: To tak dla równowagi ;) Gdyby PO była zagrożona głosowałbym na PO oczywiście. LiD wybrałem dlatego, że było do przewidzenia, że nie dostaną się do parlamentu ani LPR ani Samoobrona a PSL jakoś mnie nie przekonuje ze swoim "bezpciowym" liderem Waldusiem
Z szacunkiem, którzy głosowali na PO :!:
Pozdrav :papa:
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 22.10.2007 19:29

woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 22.10.2007 19:34

Rysio .... zapewne "czerwona chołota" to u Ciebie ludzie z PZPR. Chce Cię zapewnić, że jesteś w wielkim błędzie. To slogan , ....kradli, a niby kto kradł i co. ? Podaj z nazwiska i przytocz fakty. Jak widzisz, masz z tym problem, nie jest dziwne, ja też bym miał. Ci, "czerwoni" juz dawno są poza burtą. Pozostał jedynie Kaczyński ( jeden i drugi) co ją widzą i grupa osób myśląca podobnie czyli inaczej.
Popatrz tylko na wynik wyborów ....... czyżby pomyłka. Czyżby ludzie głosowali źle, bezmyślnie. Ja jestem zdania, że właśnie polityka uprzwiana przez braci K. odeszła do lamusa. Że ludzie powiedzieli dość. Dość paranoi, ośmieszania się i innych. To było naprawdę podłe.
Pamiętasz czasy ......, ja pamiętam lepiej. Za granice nie wyjeżdzałem, nie mogłem. Taka praca a raczej służba. Za meblami, za węglem również stałem w kolejce, jak każdy w tamtym czasie. Bzdurą jest pogłoska, że resorty siłowe miały lepiej, że miały przywileje. Byłem w tych resortach.
Stan wojenny ......... kiedy się rozpoczął każdy wie. Dla mnie jednak ta data jest inna. Dokładnie 4 dni wcześniej. Tak, to nie pomyłka. Pod pozorem ćwiczeń, rwałem jako szpica czołowa na Warszawę (póżniej żartowano, że to ja wywołałem stan wojenny).
Pełny rynsztunek, granaty wydane, broń załadowana, ostra amunicja ...... dużo by pisać. ( Wojsko - pułk bojowy, operacyjny, najnowszy sprzet, takich w całej Polsce było 3 (trzy).). :!: Cały stan wojenny ...... Warszawa ( AWF) i Modlin (Twierdza). Wyjechałem niby na 7 dni ... wróciłem po prawie pół roku.
Do tej pory pamietam jak ludzie wychodzili i częstowali nas herbatą, życzyli wszystkiego dobrego. To nie jest tak, że wszyscy wszytskiego mieli dość. Wszyscy mieli dość ale strajków i braku towarów na półkach sklepowych. Pamiętam również ORMO, tu nie mam dobrych wspomnień (dużo pisania).
Rysio ..... chcesz historii tej prawdziwej, tej widzianej oczyma zwykłego obywatela ? Zapewniam Cię, nie jest prosta ani łatwa. Nie jest również tak, że każdy "komuch" to człowiek zły. Własnie, "komuch" co to słowo w ogóle znaczy ? Kto się tym sloganem posługuje ? ano, bracia K. Ci bracia, niejednemu temu właśnie "komuchowi" do pięt nie dorastają. W dosłowym tego słowa znaczeniu. :!: Fakt jest taki, że aby być w PZPR (komuch) należało być człowiekiem o dobrej reputacji. Było tzw. sito wewnetrzne. Nie było dobrej opinii, nic z przynależności. Co się robiło w tej PZPR ? Codzienne życie - nic. Raz na jakiś czas były zebrania i były podejmowane zobowiązania do tzw. czynu społecznego. Prace były różne. Zależne kto gdzie pracował. Zwykły członek tej partii - w polityce się nie liczył, nie miał najmniejszego wpływu. To chyba zrozumiałe. Były oczywiście osoby ciągle z życia niezadowolone ( patrz- późniejsi "bohaterowie", opozycja), często tzw. "niebieskie ptaki" czyli dwie ręce do roboty.
Skąd się wzięła ówczesna opozycja - długa zagmatwana historia. Niejednoznaczana i chyba trochę jeszcze poczekamy aby fakty ujrzały światło dzienne. Ja nigdy nikomu nie powiedziałem "komuch", za dużo widziałem, za wiem (głupio to napisane). Powiedziałem natomiast kilkakrotnie obecnym "nawiedzonym" złe słowo. Jak trzeba było uczciwie pracować to ich nie było, jak przyszły czasy, że można dużo osiągnąć zwykłą pyskówką, kłamstwem, nieuczciwością ... są wszedzie. Ja ich widzę jak za młodych lat ..... wypisz-wymaluj, "niebieskie ptaki".
pzdr.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 22.10.2007 19:35

dobrze zarabiających i pilnujących naszego bezpieczeństwa policjantów icon_biggrin.gif

Przyjedz w listopadzie do Krakowa to Ci jednego pokarzę i jeszcze chętnie sie z tobą napiję:)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 22.10.2007 19:38

Leszek Skupin napisał(a):a PSL jakoś mnie nie przekonuje ze swoim "bezpciowym" liderem Waldusiem

Oj tak Lesiu, wrażenie to komuchy potrafią zrobić, uczyli tego w moskiewskich szkołach ... :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone