Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zaczyna się... IV RP

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Czy usunąć ten wątek w całości a zainteresowanych tematem odesłać na inne (polityczne) fora ?

Ankieta wygasła 05.04.2009 13:44

NIE, chcę aby pozostał
20
100%

Liczba głosów : 20

Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.10.2009 11:29

janniko napisał(a):
Wiele przykrego można rzec o PIS i LPR, za wiele ich można krytykować, ale w kwestii przekrętów finansowych to nawet do pięt nie dorastali członkom obecnie panujących.

Grudzień 2007

Szef klubu PiS Przemysław Gosiewski zawiesił w prawach członka klubu szefa sejmowej komisji zdrowia Bolesława Piechę - poinformowało biuro prasowe klubu Prawa i Sprawiedliwości. J
Premier przyjał dymisję z funkcji wiceministra zdrowia.

CBA ma zamiar wezwać byłego wiceministra zdrowia, by złożył zeznania.

Sprawą Piechy, który w środę składał wyjaśnienia szefowi klubu PiS w związku z doniesieniami medialnymi na temat nieprawidłowości przy tworzeniu listy leków refundowanych, zajmie się rzecznik dyscypliny klubu PiS Marek Suski. Oprócz niego - również CBA.

Tę sprawę traktujemy poważnie. Analizujemy teraz informacje na ten temat. Wynik tej analizy przesądzi o charakterze dalszych działań - mówi jedynie dziennikowi.pl Tomasz Frątczak, dyrektor biura szefa CBA.

Niestety.Agent Tomek stwierdził ,że w starszych panach Piechach nie gustuje.
I umarło śmiercią naturalną na ivabradynę ;)
Biało-czerwony
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Biało-czerwony » 21.10.2009 12:11

20.09.2007 r.

Poseł orze, jak może (Tomasz Markowski, PiS)

O tym, że Markowski fikcyjnie zameldował się w Bydgoszczy i dlatego dostał z Sejmu dotację na mieszkanie w Warszawie, napisaliśmy wczoraj w bydgoskim dodatku "Gazety". - Ten artykuł jest wyborczą manipulacją. Znamienne, że ukazuje się po konferencji prasowej, na której krytycznie mówiłem o Antonim Mężydle i Radosławie Sikorskim, którzy opuścili PiS i przeszli na stronę PO - oburzył się Markowski.

Poseł ziemi kujawsko-pomorskiej - choć urodzony warszawiak - sześć lat temu zameldował się w obskurnej kamienicy w Bydgoszczy, ale nigdy tam nie zamieszkał. Meldunek dał mu status posła zamiejscowego. A posłowi zamiejscowemu - bez stałego meldunku w stolicy - przysługuje mieszkanie w Domu Poselskim przy Sejmie lub comiesięczna dopłata 2 tys. zł na warszawską kwaterę. Przez sześć lat daje to 144 tys. Złotych

- Korzystam z tej dopłaty - przyznaje Markowski. I nie wypiera się, że meldunek w Bydgoszczy jest fikcyjny: - Zameldowała mnie formalnie właścicielka kamienicy, która jest sympatyczką PiS.

Ponure podwórko czynszówki przy końcu ul. Gdańskiej. W głębi opuszczona piętrowa oficyna. Na parterze zapuszczone mieszkanie, w oknach zamiast firan zwisają foliowe worki. Widać, że od dawna nie ma gospodarza. Tu właśnie zameldowany jest poseł Markowski, szef bydgoskiego PiS.

- U nas na podwórku taka szycha? - Tadeusz Józefiak żwawo przerzuca węgiel z wielkiej hałdy do małych wiaderek. - Coś się chyba panom pomyliło.

- Poseł Markowski. Nie widział pan w telewizji?

- A jasne, że go znam. Ale bym się dał pokroić, że tu go nigdy nie było. A mieszkam w tej bramie od urodzenia.

Józefiak krzyczy do kolegi wychylającego się z okna na piętrze: - Ty, słyszałeś? U nas podobno ten poseł mieszka, od Kaczyńskich.

Sąsiad się śmieje: - Tu na parterze? A który poseł by w tej budzie siedział? Oni lepsze mają.

Markowski: - Rzeczywiście, nie mieszkam tam ani nie przebywam. Gdy przed sześciu laty trafiłem do Bydgoszczy, żeby kierować PiS, chciałem w ten sposób podkreślić, że jestem na dobre związany z tym miastem.

Właścicielka kamienicy przy Gdańskiej Anna Góralczyk: - Pan Markowski został zameldowany w moim lokalu, chociaż w nim nie mieszka. Nie płaci czynszu, bo i za co ma płacić? Kiedyś zameldowałam go na jego prośbę. To wszystko, co mam do powiedzenia.

Poseł bywa w Bydgoszczy sporadycznie, wpada na dzień lub dwa, żeby zorganizować konferencję prasową albo spotkać się z partyjnymi podwładnymi. Jego życie toczy się w Warszawie, tam mieszka z rodziną. W stolicy ma też 46-metrowe mieszkanie, które wykazuje od lat w oświadczeniu majątkowym.

Ale gdyby w nim się zameldował, straciłby prawo do comiesięcznej dopłaty z Sejmu.

Poseł tak to wczoraj tłumaczył agencji PAP: - Naprawdę nie mam swojego mieszkania. Rodzice kiedyś wykupili na mnie mieszkanie, ale ja miałem dostać je po ich śmierci. Mama zmarła, ojciec żyje. O swojej sytuacji poinformowałem Kancelarię Sejmu i uznano, że nie ma przeszkód, bym korzystał z kwatery i otrzymywał dopłatę.

Prof. Piotr Kruszyński z UW jest innego zdania: - Jeżeli poseł Markowski rzeczywiście nie przebywa w tym mieszkaniu ani w żaden inny sposób nie jest w stanie udokumentować dłuższego pobytu w Bydgoszczy w lokalu, w którym jest formalnie zameldowany, to dopuścił się przestępstwa polegającego na wyłudzeniu publicznych pieniędzy.

Politycy PiS bagatelizują. - Według mojej wiedzy Tomasz Markowski mieszka w Bydgoszczy. Skoro "Gazeta" twierdzi, że tak nie jest, będziemy to wyjaśniać - mówi poseł Marek Suski, rzecznik dyscyplinarny klubu PiS.

O naszych ustaleniach poinformowaliśmy też lidera kujawsko-pomorskiego PiS Wojciecha Mojzesowicza. - Aż mi się nie chce wierzyć w to, co opowiadacie - minister nie kryje zdziwienia. - Może to prasowa insynuacja. Przecież za takie postępowanie nawet z partii można być usuniętym.

Poseł Markowski nazwał nasze ustalenia polityczną prowokacją i zapowiedział pozew do sądu.

Źródło: Gazeta Wyborcza

Epilog:
19.08.2009 r.

Tomasz Markowski skazany za lewą kasę

Były bydgoski poseł PiS ma zwrócić Kancelarii Sejmu 138 tys. zł wraz z odsetkami za nienależnie pobrane ryczałty na mieszkanie - zadecydował we wtorek sąd.
- Od każdego posła należy oczekiwać odpowiedzialności wobec wyborców i podatników - powiedziała sędzia Sądu Okręgowego w Warszawie Anna Błażejczyk, uzasadniając wyrok. Markowski nie był obecny na jego ogłoszeniu.

Sprawę ujawniła "Gazeta" w 2007 r. Mieszkaniec Warszawy Tomasz Markowski w 2001 r. zameldował się fikcyjnie w Bydgoszczy, żeby mógł pobierać z Kancelarii Sejmu co miesiąc 2 tys. zł refundacji kosztów wynajęcia lokalu w stolicy. Dotacja ta przysługuje jedynie parlamentarzystom przyjezdnym.

Śledztwo prokuratury potwierdziło nasze zarzuty. Proces Markowskiego ruszył w kwietniu. Kancelaria Sejmu domagała się zwrotu kwot pobieranych w latach 2001-2007. Były poseł bronił się, że to pracownicy kancelarii wprowadzili go w błąd, sugerując, że może zwrócić się o przyznanie ryczałtu.

Wyrok sądu nie jest prawomocny.

Źródło: Gazeta Wyborcza Bydgoszcz
janniko
Cromaniak

Postnapisał(a) janniko » 21.10.2009 12:57

No, chłopaki, teraz to przynajmniej konkrety lecą, a nie bezsensowne błoto.

Mam nadzieję, że tego Markowskiego i jemu podobnych wypieprzą gdzie pieprz rośnie :twisted:

Fajnie, że macie aż tyle argumentów, ale w obliczu przekrętów PO, to jest po prostu śmieszny mały pikuś (niekończąca się lista przekrętów PO była tu kilkakrotnie wymieniana... jeśli ktoś sobie życzy, to mogę skopiować, dopisać nowe i tutaj wkleić.. ale to chyba nie ma sensu :) )

Co do oskarżenia Lecha Kaczyńskiego, to jeślibyś kolego Arku doczytał do końca ten artykuł, a nie podniecał się samymi oskarżeniami, to z pewnością byś zauważył komentarz Kancelarii Prezydenta.
Jeśli tego za mało, to nie widzę żadnego sensu, by wybielać Prezydenta i .. raczej nie mam zamiaru. Jakoś tak wierzę, że w przypadku Pisiaków, to prawda sama prędzej czy później wychodzi na jaw. Czego zupełnie nie można rzec o PO i tym bardziej o wszelkich zafajdanych lewicowcach typu SLD. A w tym artykule raczej chodzi o coś innego, niż o prawdę.

wot tak, towarzysze.. :(
Arek
Koneser

Postnapisał(a) Arek » 21.10.2009 13:08

janniko napisał(a):Co do oskarżenia Lecha Kaczyńskiego, to jeślibyś kolego Arku doczytał do końca ten artykuł, a nie podniecał się samymi oskarżeniami, to z pewnością byś zauważył komentarz Kancelarii Prezydenta.

Mógłbyś przekopiować ten komentarz Kancelarii Prezydenta, bo nie widzę....

janniko napisał(a):Fajnie, że macie aż tyle argumentów, ale w obliczu przekrętów PO, to jest po prostu śmieszny mały pikuś.....

Kolega janniko tradycyjnie odpowiada w stylu: "A u was biją murzynów..."
janniko
Cromaniak

Postnapisał(a) janniko » 21.10.2009 14:01

Arek napisał(a):Mógłbyś przekopiować ten komentarz Kancelarii Prezydenta, bo nie widzę....

Oczywiście, mistrzunio, już się robi:

Na informację "Polityki" zareagowała już Kancelaria Prezydenta. - Próba łączenia osoby Lecha Kaczyńskiego z opisywaną przez tygodnik działalnością kancelarii, której nigdy nie był ani współwłaścicielem, ani nawet pracownikiem, jest bardzo poważnym nadużyciem i nie znajduje żadnego oparcia w faktach. Lech Kaczyński w latach 1996 - 1998 przygotował dla tej kancelarii, prowadzonej przez pracowników naukowych Uniwersytetu Gdańskiego, w ramach jednorazowych zleceń, około dziesięciu opinii prawnych z zakresu prawa pracy - czytamy na stronie www.prezydent.pl.

Arek napisał(a):Kolega janniko tradycyjnie odpowiada w stylu: "A u was biją murzynów..."

Bo ja to jestem taki tradycjonalista 8)
A tu akurat nie chodziło o bicie murzynków, lecz o przekręty.
Skoro jednak porównujesz to do "bicia murzynków", to:
Pis - kilka klapsów i kilka słabych sierpowych, od których murzynkowi nawet włosy się nie wyprostowały (co nie usprawiedliwia jednak nijak takich postępowań!!! .. żeby nie było, że wybielam)
PO - napierdzielanka bez trzymanki i bez skrupułów

Arku, nie da się nie porównywać, bo cały czas przecież o tym jest mowa. Wiadomo, że Pis to socjaliści itp. , ale jest to zdecydowanie mniejsze zło od PO, które czort wie kim jest... partią chroniącą interesy "szarej" (i nie tylko) finansjery!
8)

Musi się porównywać, bo tu o skalę zjawiska chodzi, a nie o samo zjawisko korupcji, nepotyzmu czy innego badziewia, z którym polityka jest po prostu pępowinkowo związana i ni ma na to ku.. stwo rady
:(
Biało-czerwony
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Biało-czerwony » 21.10.2009 14:15

2005-11-29
"Leśniczówka" - Jacek Kurski i jego dom

Za PRL leśniczówka pod Malborkiem była letnią siedzibą pierwszych sekretarzy Komitetu Wojewódzkiego PZPR z Elbląga. U schyłku III RP kupił ją Jacek Kurski z PiS za 20 tys. zł. W IV RP sam wyceniał leśniczówkę już na blisko 300 tys. zł.

W gabinecie wójta gminy Stary Dzierzgoń pod Malborkiem Jacek Kurski pojawił się po raz pierwszy w 1999 r. jako wicemarszałek Sejmiku województwa pomorskiego.

- Typowa gospodarska wizyta, nie pamiętam już, czego dotyczyła, rozmowa zeszła jakoś na temat leśniczówek - wspomina Kurski. - No i wójt zawiózł mnie do Danielówki. Pustka, jezioro otoczone lasem, domek z pruskiego muru. Od razu zakochałem się w tym miejscu.

-Leśniczówka stała pusta, nic specjalnego, mur pruski jest cienki, więc zimno - opowiada Roman Kulpa, wójt Starego Dzierzgonia.
(...)
- Od lat już niszczała, więc się ucieszyłem, że przyjechał pan Kurski i chciał to wziąć - przekonuje nadleśniczy Michał Juchniewicz.

Leśnik nie ogłosił przetargu na dzierżawę Danielówki, tylko podpisał w 1999 roku umowę najmu z Kurskim. - Bo kto inny by chciał wziąć taką ruinę? - pyta Juchniewicz.

Za dom o powierzchni 114 m kw. Kurski płacił 290 zł miesięcznie. Od razu zaczął remont. Naprawił stropy i dach, wstawił nowe okna.

- Zainwestowałem sporo, mam faktury na 60 tysięcy, nie licząc własnej robocizny - zaznacza poseł PiS.

- Inwestował, bo widać wiedział, że wejdzie ustawa zezwalająca na wykup - przyznaje nadleśniczy Juchniewicz.

Ustawa weszła w życie w 2002 r. Miała umożliwić wykup nieruchomości leśnikom i ich rodzinom. W ustawie była też furtka - dom mógł kupić też każdy, kto wynajmował go od Lasów co najmniej trzy lata. Kurski skorzystał z tego, kupił leśniczówkę w 2004 r. za 20 tys. złotych.
Juchniewicz: - 20 tysięcy to uczciwa cena.

- Zbyt mała, sama działka z widokiem na jezioro kosztuje u nas 100 tysięcy - ocenia Wojciech Gutkowski, właściciel agencji obrotu nieruchomościami z pobliskiej Iławy. - Taką nieruchomość, jaką opisujecie, kupiłbym za 120 tysięcy i sprzedał za dwa razy więcej.

Sam Kurski w poselskim oświadczeniu majątkowym wycenił swoją leśniczówkę na 280 tys. zł. - To moja subiektywna wycena - tłumaczy poseł.

W tej samej okolicy Kurski odkupił od gminy sześć hektarów pola. Zapłacił 24 tys. - Sprzedaliśmy grunt, bo samorząd bardzo potrzebował pieniędzy - przypomina sobie wójt.

Wkrótce po sprzedaży ziemi gmina Dzierzgoń zmieniła plan zagospodarowania przestrzennego i grunty Kurskiego można było podzielić na działki rekreacyjne. Ich wartość wzrosła kilkakrotnie.

- Po ile teraz gmina sprzedaje ziemię? - zapytaliśmy wójta.
- Wszystko wyprzedane, już nic nie mamy w tamtej okolicy - zapewnia Kulpa.

Dzwonimy do wydziału nieruchomości jego gminy. Okazuje się, że jest jeszcze trochę działek. - Wyprzedajemy je sukcesywnie, ostatni przetarg był po 14,52 zł za metr - mówi urzędniczka Jadwiga Prokop.

Jak wyliczyliśmy, gdyby gmina teraz sprzedała sześć hektarów Kurskiego, wzięłaby za nie ponad 800 tys zł.

Jacek Kurski: - Rozumiem, jak się czepiają mnie za Wehrmacht, ale za leśniczówkę? To sprawa czysta i szlachetna z mojej strony. Wziąłem ruinę, zaryzykowałem, doprowadziłem do porządku. Jestem dumny, że zachowałem się jak dobry gospodarz.
(....)
Źródło: Gazeta Wyborcza
jan_s1
Koneser

Postnapisał(a) jan_s1 » 21.10.2009 14:32

Pracuj, pracuj, może jeszcze coś znajdziesz. Poszukaj w latach 60-tych. :lol:
jacky6
Cromaniak

Postnapisał(a) jacky6 » 21.10.2009 14:47

Biało-czerwony napisał(a):-Leśniczówka stała pusta, nic specjalnego, mur pruski jest cienki, więc zimno - opowiada Roman Kulpa, wójt Starego Dzierzgonia.
(...)
- Od lat już niszczała, więc się ucieszyłem, że przyjechał pan Kurski i chciał to wziąć - przekonuje nadleśniczy Michał Juchniewicz.

Leśnik nie ogłosił przetargu na dzierżawę Danielówki, tylko podpisał w 1999 roku umowę najmu z Kurskim. - Bo kto inny by chciał wziąć taką ruinę? - pyta Juchniewicz.

Za dom o powierzchni 114 m kw. Kurski płacił 290 zł miesięcznie. Od razu zaczął remont. Naprawił stropy i dach, wstawił nowe okna.

za stary ale jeszcze jary dom na pustkowiu o powierzchni ca 80 m kw, w tamtych czasach i okolicy, mój kolega płacił tylko 50,- pln miesięcznie wynajmując i korzystając z niego w okresie czerwiec - wrzesień,
pytałem się - dlaczego nie kupisz, bo podobne w okolicy chodziły po ca 8.000 - 10.000 - odpowiedział nie ma szans - bo po zmarłych gospodarzach jest 16 udziałów rodzinnych do spłacenia...
a rodzina - spadkobiercy zgodni nie są...
a w parę lat później nastąpił run na działki, budowy i modernizacje...
...
jeśli istniał ( istnieje ) obowiązek przetargu, to sprawa karna wobec skorumpowanych (wg GW) pracowników LP nie uległa przedawnieniu...
...
oczekujemy zatem na powołanie komisji śledczej ...

:wink: :wink: :P :P
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.10.2009 16:05

janniko napisał(a): byś zauważył komentarz Kancelarii Prezydenta.

Komentarz,komentarzem.

Wiadomo-tłumaczą sie tylko winni.
A fakt faktem-prezydent znalazł sie w kręgu podejrzeń.
To oczywista oczywistość.*

* poleciałem pisiowym tekstem na takie okazje ;)
jp
Croentuzjasta

Postnapisał(a) jp » 21.10.2009 20:32

pablo2222 napisał(a):A pamiętasz kto stworzył koalicję z tymi partiami i zaprosił ich do rządzenia naszym krajem? Wicepremier Lepper i Giertych (ten Pan chociaż miał stosowne wykształcenie). W podręcznikach historii będą o tym pisać!

Pablo, masz oczywiście rację. Ale moje spojrzenie jest z nieco innej strony. Prawdą jest, że nikt o zdrowych zmysłach nie będzie głosował na Tymińskiego. Cwaniaczek bez wizji, programu i pomysłu. Ale miał poparcie. Idźmy dalej. Po kłótniach w Parlamencie w 93 roku do władzy wracają komuniści. Szok. Po odzyskaniu wolności większość poparło szemrane towarzystwo, które niewoliło naród Polski przez prawie 45 lat. Po kolejnych 4 nieudolnych latach wygrywa poprzednia ekipa, pod szyldem AWS-UW. Spartoliwszy dokumentnie 4 reformy w 2001 roku znów wygrywają komuniści. Kolejne 4 lata g***nianych rządów i znów wygrywa AWS-UW pod szyldem PO-PiS. Co prawda Panowie się lekko poprztykali, ale nie zmienia to ogólnego obrazu polskiej polityki. Co gorsza, w 2005 roku PO nie miało żadnego programu, a to co przedstawił później JMW Rokita miało tyle wspólnego z liberalizmem, co ja z komunistami.

Reasumując. Co 4 lata większość decydująca o losie kraju pływa od lewej do prawej strony polskiej sceny politycznej. Moim zdaniem to jest ochlokracja. Ludzie bez przekonań, poglądów, czekający na obietnice i mannę z nieba decydują o naszym losie. Tak de facto nie interesuje ich dobro kraju, rodziny. Tylko kibicowanie. Muszą wygrać nasi, przegrać Ci debile, których nie lubimy. Co z tego mamy? Nic, poza sztuczną satysfakcją nakręcaną przez media i skłócony naród. Tylko jeśli zapytać zwolenników PO i PiS o kluczowe sprawy gospodarcze czy społeczne, to panowie niczym się nie różnią. A co gorsza, większość nie ma nic do powiedzenia.
AndrzejJ.
zbanowany

Postnapisał(a) AndrzejJ. » 21.10.2009 20:37

Gdzie? na jakim kontynencie jest ustrój sprawiedliwy ? Afryka ? Jakaś Ameryka ? Azja ? Europa?
Nie widzę.
Jeśli Europa to w jakim państwie?
Nie widzę.
W Polsce obywatele politykują . Każdy się z Nas się zna na polityce.
Oczywiście politykiem nikt z Nas nie chce zostac bo to nie dla niego. Politykami zostają Ci gorsi od Nas . Oczywiście to sami złodzieje i nieudacznicy. Bo my Ci fajni nie możemy zostac politykami.
Fajny jest joanniko i jacky 6 mogę ponarzekac na komunizm i socjalizm w którym się wychowali mieli dobrą pracę i mają.
Całe szczęscie ,że są lepsi od polityków bo gdyby oni byli politykami to wieszaliby wszystkich poderzanych na latarniach i torturami wymuszaliby przyznanie się do winy.
My Polacy niszczymy każdy Polski autorytet jakimiś IPEenem czy dziennikarskimi kaczkami. No i takim pieprzeniem ,że ten jest esbek a tamten może był . I ten polityk jest złodziej i tamten ,a jak jeszcze nic nie ukradł to pewnie ukradnie , wiec można spokojnie powiedziec ,że złodziej.
Tworzymy sami szambo i w nim się taplamy.
Joanniko jest zły , jacky 6 tylko błądzi ?
jan s1 nadaje się na polityka ?
Teraz śmieci na poboczach , pijanych kierowców jak mrówków , oszołomów na drogach multum, zwierząt wyrzuconych w schroniskach pełno , psy na uwięzi nieszczęsliwe , konie bez pokarmu ,biedy pełno ,oszukanych Polaków przez Polaków pełno i to nasze obmawianie każdego .Kiedyś były rozbiory, targowica, szmalcownicy , kapusie .To wszystko robią jacyś tajemniczy Oni .
Historia dała nam komunizm i socjalizm stało się to ponad Nami , potem staliśmy się oswobodzicielem Europy i przez takich jak joanniko i jacky 6 staliśmy się pośmiewiskiem Europy. To judasze i piąta kolumna , pieniacze a może i szpiedzy siejący dezinformację ?
Przez takich jak joanniko i jacky 6 mieliśmy rozbiory i przegrane wojny bo dzielili społeczeństwo. Może niektórzy politycy za swoją nienawiśc i szerzenie nienawiści powinni być postawieni przed Trybunalem Stanu bo nie działają dla Polski tylko dla swoich karier i dla swoich partii czy swoich chorych umysłów.
Dlatego joanniko i jacky 6 powinni być rozstrzelani ignorami przez społeczeństwo cro.pl.
Można czasami też plunąc w nich pestką z wiśni w ten głupi łeb.
mkm
Koneser

Postnapisał(a) mkm » 21.10.2009 20:46

Na całe szczęście Śląsk nie byl objęty rozbiorami :D
Ale z biegiem historii, tego '' chadziajstwa '' zaboru rosyjskiego, trochę i u nas się namnożyło :wink:
jacky6
Cromaniak

Postnapisał(a) jacky6 » 21.10.2009 20:50

jp napisał(a):Reasumując. Co 4 lata większość decydująca o losie kraju pływa od lewej do prawej strony polskiej sceny politycznej. Moim zdaniem to jest ochlokracja. Ludzie bez przekonań, poglądów, czekający na obietnice i mannę z nieba decydują o naszym losie. Tak de facto nie interesuje ich dobro kraju, rodziny. Tylko kibicowanie. Muszą wygrać nasi, przegrać Ci debile, których nie lubimy. Co z tego mamy? Nic, poza sztuczną satysfakcją nakręcaną przez media i skłócony naród. Tylko jeśli zapytać zwolenników PO i PiS o kluczowe sprawy gospodarcze czy społeczne, to panowie niczym się nie różnią. A co gorsza, większość nie ma nic do powiedzenia.

wydaje mi się to jedna z najbardziej trafnych ocen ...
tym nie mniej scena polityczna zaczyna się u nas kształtować już zdecydowanie...
i wbrew manipulacjom polskojęzycznych mediów ( bo kto umie doczytać się w stopce wydawcy niejakiego Axela Springera ) staje się bardziej przejrzysta...
:wink: :wink: :P :P
janniko
Cromaniak

Postnapisał(a) janniko » 21.10.2009 20:56

jan_s1 napisał(a):Pracuj, pracuj, może jeszcze coś znajdziesz. Poszukaj w latach 60-tych. :lol:

Janie
Nie ironizuj, bo tak nie powinien przebiegać nawet taki piaskownicowy dysput, jak nasz tutaj.
Pozwól panom wyszukać coś na obalenie mojej tezy, że Pisiorki w ilości przekrętów, poważnych finansowych afer na ogromne pieniądze, to nawet do pięt nie dorastają POporawnym i SLD-owcom... nie mają szans.

Jeśli nazbieracie choć 0.2 tej ilości przekrętów u Pisiaków, jaką w rzeczonej liście przekrętów PO wykazał ktoś tu na forum, to szacun i zamilkam na wieki i wyniosę się na inne fora, żeby wstyd swój ugasić w jakich popierdujących pogaduszkach i nigdy już nie będę się zapluwał politycznie..

czekam więc na listę "strasznych" korupcyjnych przestępstwa Braci K. i ich kliki.

pozdro
Ostatnio edytowano 21.10.2009 21:19 przez janniko, łącznie edytowano 1 raz
AndrzejJ.
zbanowany

Postnapisał(a) AndrzejJ. » 21.10.2009 20:57

mkm napisał(a):Na całe szczęście Śląsk nie byl objęty rozbiorami :D
Ale z biegiem historii, tego '' chadziajstwa '' zaboru rosyjskiego, trochę i u nas się namnożyło :wink:

Teraz to V kolumna .joanniko i jacky6.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone