Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zaczyna się... IV RP

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Czy usunąć ten wątek w całości a zainteresowanych tematem odesłać na inne (polityczne) fora ?

Ankieta wygasła 05.04.2009 13:44

NIE, chcę aby pozostał
20
100%

Liczba głosów : 20

Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 23.10.2009 07:55

Nie lepszy był p. Karpiniuk...
jan_s1
Koneser

Postnapisał(a) jan_s1 » 23.10.2009 09:04

Janusz Bajcer napisał(a):
jan_s1 napisał(a):I tak to się już kręci 20 lat.

A co się kręciło wcześniej, czyżby PRL to był kraj mlekiem i miodem płynącym, a ludzie żyli dostatnio :?:

Rozmawiając o gospodarce biorę pod uwagę ostatnie 20 lat, bo w PRL-u to była karykatura gospodarki. Wydawało mi się to oczywiste.

Janusz Bajcer napisał(a):Dzięki przemianom ustrojowym w Nowym Sączu powstało wiele firm i mają całkiem dobrze, wymienię cztery, najbardziej znane:

Brawo! :wink:
Już gdzieś napisałeś, że jesteś bardzo zadowolony. Ale widzę, że ten dziwny stan euforii jest Ci przypisany na stałe. Będziesz długo żył! :lol:
I wcale się tym nie martw, że przypominasz kibica, który entuzjastycznie oklaskuje sportowca zajmującego regularnie miejsca w końcu stawki, podczas gdyby potrenował i popracował, mógłby liczyć na dużo więcej.
piotr.zdz
Croentuzjasta

Postnapisał(a) piotr.zdz » 23.10.2009 10:07

janniko napisał(a):

Wiele przykrego można rzec o PIS i LPR, za wiele ich można krytykować, ale w kwestii przekrętów finansowych to nawet do pięt nie dorastali członkom obecnie panujących.

Te 2 nazwy też nic Ci pewnie nie mówią? : Fundacja Prasowa Solidarność , Telegraf :?
janniko
Cromaniak

Postnapisał(a) janniko » 23.10.2009 10:19

piotr.zdz napisał(a): Te 2 nazwy też nic Ci pewnie nie mówią? : Fundacja Prasowa Solidarność , Telegraf :?

Owszem, mówią.
Przecież napisałem wyraźnie, że pisiaki też z pewnością mają różne "sprawki" za uszami.
Ale czy jesteś pewien, że ich "przekręty" można jakkolwiek porównywać z totalnym przekrętem jakim jest "polityka" PO!? (kontynuacja polityki Grubej Krechy, czyli ochrona post-komunizmu, skala korupcji, ilość i wielkość afer, kwoty o których jest mowa i, co najważniejsze, korzyści osobiste!!!)

Jeśli uważasz, że są to kwestie porównywalne, to... hm... życzę udanego życia i pogody ducha... bo będziesz jej wiele potrzebował.
8)
pozdro
piotr.zdz
Croentuzjasta

Postnapisał(a) piotr.zdz » 23.10.2009 10:46

janniko napisał(a):
Jeśli uważasz, że są to kwestie porównywalne, to... hm... życzę udanego życia i pogody ducha... bo będziesz jej wiele potrzebował.
8)
pozdro

A tego to mi nie brakuje , dzięki za życzenia. Życzę mniej radykalnych poglądów i trochę więcej optymizmu ,bo w przeciwnym razie to tylko łopata i się zakopać :) , bo ten układ polityczny szybko się nie zmieni. Lepiej się przyzwyczaj. A swoją drogą to wolę to niż państwo P(is)olicyjne.
pablo2222
Cromaniak

Postnapisał(a) pablo2222 » 23.10.2009 11:15

Pestką go, pestką...
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.10.2009 11:30

Dzisiaj czwarta rocznica śp. IV RP a tu żadnych kwiatów z okazji słynnej frazy prezydenta swojego brata?

-Panie prezesie, melduję wykonanie zadania -

Z optymizmem patrzmy jednak w przyszłość: :wink:

Obrazek
piotr.zdz
Croentuzjasta

Postnapisał(a) piotr.zdz » 23.10.2009 11:45

Piękne Chorwackie kwiatki dla Pana Prezesa. Niech nam żyje 100 lat !!!
Obrazek
janniko
Cromaniak

Postnapisał(a) janniko » 23.10.2009 18:17

Kultura wymaga, by zrewanżować się kwiatkami z życzeniami dla pana Donka

Obrazek

i dla wszystkich sympatyków
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.10.2009 05:47

K(ł)amiński na prezydenta?

"Zdymisjonowanie szefa CBA może jeszcze wyjść Polsce na dobre, bo daje prawicy dobrego kandydata na prezydenta w osobie Mariusza Kamińskiego"

"Lech Kaczyński, z całym szacunkiem i sympatią, nie ma najmniejszych szans na reelekcję"

"Trzeba teraz tylko - drobnostka - aby Kamiński zdobył się na podjęcie tego wyzwania, czyli na wbicie Lechowi Kaczyńskiemu noża w plecy, tak samo jak swego czasu Kaczyński wbił go Buzkowi"

Janniko nie wydaje ci się ,ze to kolejna prowokacja GW? :wink:

Wprawdzie tekst Rafała Ziemkiewicza,apolegoty IV RP i w Gazecie Polskiej , ale wygląda na to,że go polskojęzyczni przewerbowali i i kazali działac pod przykrywką GP ;)
AndrzejJ.
zbanowany

Postnapisał(a) AndrzejJ. » 24.10.2009 07:25

hepik napisał(a): nie ma najmniejszych szans na reelekcję"

;)

Może Flavin pomoże? :D
janniko
Cromaniak

Postnapisał(a) janniko » 24.10.2009 07:53

hepik napisał(a): ... Janniko nie wydaje ci się ,ze to kolejna prowokacja GW? :wink:

Oj, Hepiku, a myślałem już, że temat się zmarszczył i do lamusa odchodzi... :( .
A tymczasem taka niespodzianka i takie wyzwanie, które oczywiście podejmuję!
:P :P :P

Wracając jednak do tematu - czy to było pyt. retoryczne czy zapytajne?
Na wszelki wypadek odpowiem:
- raczej nie wydaje mi się
ale za to wydaje mi się, że jednakoż Rudy Donek ma obecnie największe szanse, bo rodacy lubią takie obślizgłe i bezwyraźne glizdy z nic nieznaczącym wyrazem twarzy 8)

Jaki naród taki władyka

Ja tam chyba po raz pierwszy zachowam się jak "społeczna świnia" i zleję Grubym Siurem najbliższe wybory prezydenckie.
1. Lechu .. i jedne i drugi (bo tez ponoć chce znów kandydować) - raczej nie, bo się z nas nigdy na świecie nie przestaną śmiać.
2. Żona Olka Pijoka - no cóż.. na czerwonkę już się pochorowaliśmy .. wystarczy
3. Cimoszewicz - przystojniak (jak mówią moje koleżanki z pracy), ale jeszcze bardziej nijaki od Donka i patrzy pkt. nr 2
4. Rudy Donek - nie przystoi.. hm? chyba, że w ramach pojednania z naszymi odwiecznymi wrogami, czyli Niemcami (potomek Wermahtu) no i z Ruskimi (Putinowi właził bez mydła).. ale.. no nie... on tak okropnie nic sobą nie prezentuje, że chyba bym wolał Niesioła lub Palikotodebila!

Pozostaje Kononowicz!
chyba... :oops:
jan_s1
Koneser

Postnapisał(a) jan_s1 » 24.10.2009 07:58

hepik napisał(a):Wprawdzie tekst Rafała Ziemkiewicza,apolegoty IV RP i w Gazecie Polskiej , ale wygląda na to,że go polskojęzyczni przewerbowali i i kazali działac pod przykrywką GP ;)

Nie, nie mam zamiaru dochodzić, jaka jest różnica między apologetą, a apolegotą - pewnie taka, jak między apologią, a Pelagią. :lol:

Jednak chyba mocno przesadzasz robiąc z Ziemkiewicza rzecznika IV RP. Faktycznie było kilku polityków i dziennikarzy, którzy zniesmaczeni trzecią zaczęli nieco na wyrost z nadzieją lansować czwartą. Ale większość wycofała się z tego po konfrontacji własnych oczekiwań z PIS-owską rzeczywistością.
Pewnych słów w ogóle używa się lekko, łatwo i przyjemnie. W tym temacie nie jesteś jedyny. Wystarczy, żeby ktoś skrytykował PO i od razu przykleja mu się etykietkę "pisiaka", a czasem nawet wysyła do Torunia. Czasami (choć wyraźnie rzadziej - ciekawe, dlaczego?) dostaje się również krytykantom PIS-u. Czy wypisywanie takich głupot w czymś Wam pomaga? Bo to ani dowcipne, ani rzetelne.
AndrzejJ.
zbanowany

Postnapisał(a) AndrzejJ. » 24.10.2009 08:05

janniko napisał(a):
hepik napisał(a): ... Janniko nie wydaje ci się ,ze to kolejna prowokacja GW? :wink:

Oj, Hepiku, a myślałem już, że temat się zmarszczył i do lamusa odchodzi... :( .
A tymczasem taka niespodzianka i takie wyzwanie, które oczywiście podejmuję!
:P :P :P

Wracając jednak do tematu - czy to było pyt. retoryczne czy zapytajne?
Na wszelki wypadek odpowiem:
- raczej nie wydaje mi się
ale za to wydaje mi się, że jednakoż Rudy Donek ma obecnie największe szanse, bo rodacy lubią takie obślizgłe i bezwyraźne glizdy z nic nieznaczącym wyrazem twarzy 8)

Jaki naród taki władyka

Ja tam chyba po raz pierwszy zachowam się jak "społeczna świnia" i zleję Grubym Siurem najbliższe wybory prezydenckie.
1. Lechu .. i jedne i drugi (bo tez ponoć chce znów kandydować) - raczej nie, bo się z nas nigdy na świecie nie przestaną śmiać.
2. Żona Olka Pijoka - no cóż.. na czerwonkę już się pochorowaliśmy .. wystarczy
3. Cimoszewicz - przystojniak (jak mówią moje koleżanki z pracy), ale jeszcze bardziej nijaki od Donka i patrzy pkt. nr 2
4. Rudy Donek - nie przystoi.. hm? chyba, że w ramach pojednania z naszymi odwiecznymi wrogami, czyli Niemcami (potomek Wermahtu) no i z Ruskimi (Putinowi właził bez mydła).. ale.. no nie... on tak okropnie nic sobą nie prezentuje, że chyba bym wolał Niesioła lub Palikotodebila!

Pozostaje Kononowicz!

Cytując klasyka z PiS ,, masz nasrane w łebie''.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.10.2009 08:07

janniko napisał(a):[

Pozostaje Kononowicz!

A może dr Tadeusz Tata?
Zrzucił by sukienkę,sweter kupił i juz by mógł ;)

Ostatnio nieźle poleciał Kononowiczem :

- Największą aferą jest likwidowanie państwa polskiego! Likwidowanie własności i to bardzo szybko. Przy, powiedziałbym, jakiejś zgodzie całego narodu. Wszystkich organizacji. Nie wiem, czy pani się zgodzi, ale nie widzę, żeby się ludzie zorganizowali, nawet te związki zawodowe!

Przypuśćmy że partie wszystkie zgadzają się, co najwyżej teatr robią, taki czy inny. I zgadza się na to i PSL, niby chłopska partia. A przy tym likwidowani są rolnicy też! O tym nie mówimy, ale jest likwidowane rolnictwo, małe, średnie gospodarstwa. No i cała ta polityka jest przeciwko rolnikom.

Likwidowana jest zdrowa ziemia jeszcze! Wprowadzają GMO między innymi. Jeszcze z Europy w Polsce jest zdrowa ziemia , no niszczyć ją. Też cisza jest, prawda? I ekolodzy cicho siedzą. Gdzieś tam autostradę trzeba było zrobić, to wtedy byli, wieszali się gdzieś, do różnych ... na drzewach i tak dalej. To teatr taki był. No i jakaś tam glizda prawda, za przeproszeniem czy jakiś robak czy nie wiem co tam jeszcze takiego było to znaczy jakieś żyjątka. Ale to, że ileś dziesiątków ludzi zostało zabitych przez te samochody jadących przez miasto Augustów, to się nie liczy. Proszę zwrócić uwagę, jak to wszystko jest przeciwko człowiekowi. To co się dzieje w Polsce, to jest przeciwko narodowi. Przeciwko poszczególnym ludziom oczywiście, ale i przeciwko narodowi. To jest bardzo szeroko zakrojony ten plan. No i jakoś tego ludzie nie widzą. Największa afera to jest, że się likwiduje wszystko.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone