Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zaczyna się... IV RP

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Czy usunąć ten wątek w całości a zainteresowanych tematem odesłać na inne (polityczne) fora ?

Ankieta wygasła 05.04.2009 13:44

NIE, chcę aby pozostał
20
100%

Liczba głosów : 20

jacky6
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky6 » 24.10.2009 22:44

w licytacji zabrakło Czerwonych Khmerów...

:cry: :cry:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.10.2009 02:00

Darmar napisał(a):spoko .mimo wszysto pozdawiam. troche chumoru nie zawadzi.narka

Poczucia humoru u kolegi nie widzę :wink:
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 25.10.2009 07:40

jacky6 napisał(a):
w licytacji zabrakło Czerwonych Khmerów...

:cry: :cry:

Sory...
na przyszłość nie zapomnę o nich
:)
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 25.10.2009 08:20

janniko napisał(a):Hitler, Stalin, Lenin, Fidel Castro, ten od Korei Północnej, Mao Tse Tung itp.. wcale religią się nie podpierali, a "dali" o wiele wiele więcej zła..
przebili inkwizycję..

Na różnych Darmarów i innych pablów to mi najzwyczajniej szkoda czasu, ale Tobie muszę zwrócić uwagę na niefortunność zestawienia powyższych nazwisk z inkwizycją i to bynajmniej nie z powodu uczuć religijnych, ale zwykłej prawdy historycznej.
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 25.10.2009 08:32

Najwięcej czasu tracisz na siebie.
PZDR
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 25.10.2009 08:34

jan_s1 napisał(a): ... Tobie muszę zwrócić uwagę na niefortunność zestawienia powyższych nazwisk z inkwizycją i to bynajmniej nie z powodu uczuć religijnych, ale zwykłej prawdy historycznej.

Janie! Przecież nie zestawiłem na równi. Napisałem, że ci panowie "przebili" swą działalnością św. Inkwizycję, której poczynania .. hm.. historycznie ujmując, nie należą do najjaśniejszych kart historii Kościoła!

Przecież Josif Isarionowicz, Feliks Edmundowicz i ich promotor Włodzimierz Ilicz też mieli szczytne cele i w pewien sposób "uświęcone", niczym Inkwizycja, zamiary.

A co miałeś na myśli, odwołując się do zwykłej prawdy historycznej?
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 25.10.2009 08:36

Janniko w Twoich argumentach przeciw KRK zabrakło tylko analizy pojęcia parafianin oraz wyzwisk w kierunku Papieża. Wypisz wymaluj agitacja ŚJ.
PZDR
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 25.10.2009 09:01

janniko napisał(a):
A co miałeś na myśli, odwołując się do zwykłej prawdy historycznej?

Jestem lekko uczulony na powszechne wyolbrzymianie "zbrodni" Inkwizycji. Widzisz, jak zareagowałem na samo zestawienie jej z nazwiskami największych i autentycznych zbrodniarzy. Tymczasem istniejące równolegle sądy grodzkie były okrutniejsze i mają zdecydowanie więcej ofiar na sumieniu. To nie miejsce, żeby się o tym rozpisywać, ale dodam tylko, że gdyby dzisiaj wierzono oficjalnie w istnienie czarownic, to bez wątpienia figurowałyby one w Kodeksie Karnym. Tylko kary były kiedyś zupełnie inne. I nie był to wymysł Kościoła, czy w szczególności Inkwizycji.
Pozdrawiam.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 25.10.2009 12:31

Janie, faktycznie, pisząc o inkwizycji, operowałem ogólnie utartymi pojęciami, ale i tak wydaje mi się, że od czasu, gdy Kościół wyszedł "z podziemia" i stał się oficjalną i urzędową religią, to zaczęto sprzeniewierzać idee Jezusa i to z wiekami narastało, aż do takich niegodziwości, jakie mamy w Kościele dziś.
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 25.10.2009 14:24

janniko napisał(a):Janie, faktycznie, pisząc o inkwizycji, operowałem ogólnie utartymi pojęciami, ale i tak wydaje mi się, że od czasu, gdy Kościół wyszedł "z podziemia" i stał się oficjalną i urzędową religią, to zaczęto sprzeniewierzać idee Jezusa i to z wiekami narastało, aż do takich niegodziwości, jakie mamy w Kościele dziś.

Gydyby nie ta religia to by cię nie było matołku.Choc kto wie , wydaje mi się ,że może twoi potomkowie szli na Wiedeń ,a Nasz Sobieski ich stłukł ........niegodziwcze.
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 25.10.2009 20:14

AndrzejJ. napisał(a):
janniko napisał(a):Janie, faktycznie, pisząc o inkwizycji, operowałem ogólnie utartymi pojęciami, ale i tak wydaje mi się, że od czasu, gdy Kościół wyszedł "z podziemia" i stał się oficjalną i urzędową religią, to zaczęto sprzeniewierzać idee Jezusa i to z wiekami narastało, aż do takich niegodziwości, jakie mamy w Kościele dziś.

Gydyby nie ta religia to by cię nie było matołku.Choc kto wie , wydaje mi się ,że może twoi potomkowie szli na Wiedeń ,a Nasz Sobieski ich stłukł ........niegodziwcze.

Gdyby nie ta religia, to by nie było pielgrzymek :wink:
jacky6
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky6 » 25.10.2009 20:23

mkm napisał(a):Gdyby nie ta religia, to by nie było pielgrzymek :wink:

...
z jaką nostalgią wspominamy owe pochody pierwszomajowe...
...
owe msze .... eee... akademie rocznicowe rewolucji październikowej w listopadzie...

Iszy PRLu - wróć ...

:wink: :wink: :P :P
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 25.10.2009 20:34

jacky6 napisał(a):[
z jaką nostalgią wspominamy owe pochody pierwszomajowe...

byłeś wtedy na trybunach i rzucali ci kwiaty :D
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 25.10.2009 21:36

AndrzejJ. napisał(a):wydaje mi się ,że może twoi potomkowie szli na Wiedeń ,a Nasz Sobieski ich stłukł ........niegodziwcze.

Chyba przodkowie, matołku.

:twisted:
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 25.10.2009 21:39

MorskiPas napisał(a):
AndrzejJ. napisał(a):wydaje mi się ,że może twoi potomkowie szli na Wiedeń ,a Nasz Sobieski ich stłukł ........niegodziwcze.

Chyba przodkowie, matołku.

:twisted:

Myślałem ,że nikt nie zauważy bo podobno nikt tego nie czyta. :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone