napisał(a) turan » 27.06.2009 16:12
Witkacemu
Don Alt (miły, ładny, o sympatycznie wilczych oczach, z zamiłowania cudotwórca) - Cud! Cud! Mam nowego cuda! Babcie nas nie lubią, babcie nas polubią. Trzeba zlikwidować bontonamenta na tylewizję uliczną.
Stefan Burczymucha (niemiły kolekcjoner owadów, kompan Don Alta) - Tak jest! Zamknąć to badziewie, puścić z dymem budynki, brać żywcem kamerzystów, prezenterów zawieszać dla przykładu!
Chór Specjalistów - Hurra! Na rano, wodzu, masz ustawę!
Rano. Don Alt na koniu, koń pije wodę prosto z Bałtyku, słońce wschodzi i zachodzi na każde skinienie Don Alta.
Chór - Wszystko załatwione na cacy! Babcia nie płaci, nikt nie płaci. Czyli płaci państwo.
Don Alt - A konkretnie, które?
Stefan - Streszczać się, bo nam się koty palą pod nogami! Gadać szybko!
Chór - Po wielu perturbacjach, po wielu negocjacjach.
Wbiega Schetynian (żołnierz starorzymski w przykrótkiej zbroi) - Przepraszam za spóźnienie, ale zatrzymały mnie sprawy natury wewnętrznej, czy coś straciłem?
Don Alt - Mój poczciwy Schetynianie, wyobraź sobie, że panowie mają już dla nas gotowy projekt nowej ustawki mydlnianej.
Schetynian - Ho ho, jak szybko. Świetnie, bo czas nagli. Farfałowe wojska wprawdzie radzą sobie nawet nawet, ale co ustawka, to ustawka. Legal is legal.
Chór - A więc babcie nie bulą, państwo buli. Dwie ósemki, siedem zer.
Don Alt (liczy w pamięci) - Osiemdziesiąt osiem złotych. W porządku. Nie, zaraz (liczy na palcach). Osiemset osiemdziesiąt milionów?
Chór - Tyle wyszło.
Don Alt - Ha ha ha! Koń by się uśmiał. (Koń się śmieje) Ha ha ha! Chybaście na głowy upadli. Trudno, będę musiał zrobić nowego cuda. Powiecie, że kasa będzie, a potem się to w synacie lekutko wygumuje, żebyśmy z torbami nie poszli.
Chór - Chwała ci cudownie cudny.
Schetynian - To ja lecę (wychodzi)
Stefan - I o to chodzi! Niech padną, niech się zwalniają! Jak oni mogli - nas bohaterów! To mnie w prywatnych zapraszają, kawę dają, a tam? Lisa szkoda, bo umiał się zachować. A reszta poszli won.
Don Alt (szeptem) - Oj, Stefanie, w gorącej wannie jesteś company, a dziś trzeba spokojniutko (klaszcze trzy razy, Chór wyciąga transparenty: Tefałpe była do d..y, Spalić Teatr Telewizji! TVN - piękny sen!, Polsaty do boju!).
Don Alt - Kochani, znowu daliśmy radę zrobić to, co powiedziałem. Babciom powiecie, że Farfał się wysadził i tefałpe jest w remoncie. Jadę na boisko, nie ma mnie dla nikogo. Gdyby Stefan rozrabiał, dać mu mordoklejkę.
Odjeżdża. Koń wciąż się śmieje. Kurtyna opada, ręce też.
Krzysztof Feusette