Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zaczyna się... IV RP

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Czy usunąć ten wątek w całości a zainteresowanych tematem odesłać na inne (polityczne) fora ?

Ankieta wygasła 05.04.2009 13:44

NIE, chcę aby pozostał
20
100%

Liczba głosów : 20

krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 29.09.2006 17:49

Ale się czepili kierowniczej siły narodu. Oni, bidulki, walczą z układem, szarą siecią, korupcją (proszę nie mylić z semantycznym nadużyciem terminu "rokowania polityczne") i innymi niegodziwościami, a 65 proc. ankietowanych chce dymisji premiera i rozwiązania sejmu. O niewdzięcznicy, zbliża się kontratak ...
Ps. W tej retoryce brakuje mi tylko jednego stwierdzenia :"naszej władzy będziemy bronić, jak niepodległości".
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 29.09.2006 21:47

To ja w tym miejscu postanowiłem wznieść niniejszą dyskusję na wyższy poziom intelektualny (znaczy się teraz trzeba będzie mysleć :wink: )
i mam do wszystkich pytanie na serio:
Którą mamy teraz Rzeczpospolitą? Jeszcze III-cią czy już IV-tą?
I jaki będzie numer po następnych wyborach? Powrót do III-ciej czy przeskok do "V-tej Republiki"?

To były pytania na które nie znam odpowiedzi a teraz refleksje pobudzające procesy myślowe w narządzie osłoniętym czaszką:

I-sza Rzeczpospolita przetrwała 800 lat (od Mieszka I-szego do Stasia ostatniego)
II-ga trwała 21 lat
III-cia 17 lat
IV-ta 1 rok i na więcej się nie zanosi
V-ta ...??? Nie chcę być złym prorokiem ale chyba pora się pakować :lol: Bo liczy się trend :P
JasioJasio
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JasioJasio » 29.09.2006 22:12

...albo przestać zmieniać numerki.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 29.09.2006 22:22

Czyżby premier znał węgierski? 8O
Premier Węgier Ferenc Gyurcsany przeprosił publicznie w środę, na cztery dni przed wyborami lokalnymi, za okłamywanie społeczeństwa co do faktycznego stanu gospodarki i państwa.
"Sądziliśmy, że odwaga robienia tych rzeczy jest ważniejsza od konieczności mówienia o nich. Nie sądziłem, że ludzie, nasi wyborcy, przyjmą to tak dosłownie" - powiedział Gyurcsany w obecności prasy podczas posiedzenia rządu w Budapeszcie.
"Wiem, że styl i język oburzyły ludzi. Oczywiście bardzo przepraszam. Jednak to wystąpienie, nie miało zwykłego charakteru, lecz było narzędziem walki, aby ich przekonać (socjalistycznych deputowanych - PAP), żeby zrozumieli to, co ja zrozumiałem w kwestii konieczności przeprowadzenia reform" - wyjaśnił Gyurcsany.
Wcześniej premier twierdził, że nie będzie przepraszał, bo nie ma powodu i nadal zamierza ubiegać się w przyszłym roku o przywództwo w swojej rządzącej Węgierskiej Partii Socjalistycznej (MSZP), i to niezależnie od wyniku wyborów do władz samorządowych, które odbędą się 1 października.
Gyurcsany zapowiedział w środę, że rząd kontynuować będzie zdeterminowane działania na rzecz poprawy gospodarki, zgodnie z zaleceniami Unii Europejskiej.
Komisja Europejska zatwierdziła we wtorek przedstawiony przez rząd Węgier plan uzdrowienia finansów publicznych, żądając jego "rygorystycznego przestrzegania".
Zgodnie z planem roczny deficyt budżetowy, który w bieżącym roku przekroczy 10 procent produktu krajowego brutto, ma w roku 2009 spaść do 3,2 proc. Skumulowany dług publiczny ma wówczas sięgnąć 70,4 proc. PKB.
Przez ponad tydzień w Budapeszcie i innych miastach odbywały się akcje protestu, kiedy media ujawniły treść majowego wystąpienia premiera Gyurcsanya na zamkniętym spotkaniu partyjnym rządzącej MSZP. Gyurcsany powiedział wówczas, że socjaliści miesiącami okłamywali społeczeństwo co do faktycznego stanu gospodarki i państwa i wezwał do zaprzestania tych praktyk oraz wszczęcia niepopularnych reform.
Naszemu też coś mu "rura" zmiękła i wydusił przeprosiny :hearts:
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 30.09.2006 06:57

Janusz Bajcer napisał(a):Naszemu też coś mu "rura" zmiękła i wydusił przeprosiny :hearts:

Tu chyba nie chodzi o miękkość rury JK, ale konieczność dogadania się z PSL. Ten ostatni, idąc za słowami, imć Pawlaka wyraźnie zmienił ton wypowiedzi: niepotrzebna histeria, potrzeba spokoju; i wyraźnie postawił warunki PiS-owi:premier ma się wytłymaczyć i trza wywalić złych ministrów negocjujących z R. Beger !!! Coś czuję, że PiS już się dogadał z PSL, tylko czekają na uspokojenie mediów (zaraz będzie tajemniczy raport o WSI, który przyćmi propagandowo wcześniejsze wydarzenia), bo tzw. społeczeństwo to oni olewają. Obym się mylił ...
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 30.09.2006 09:09

niestety sie nie mylisz, tylko stolki sie licza
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 30.09.2006 09:19

a za chwilę bultelier zostanie wypuszczony z klatki,oj ciekawe kogo zagryzie :twisted:
RobCRO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobCRO » 30.09.2006 11:50

hehehe, to moze zaklad, czy PSL wjedzie czy nie wejdzie do kolacji? moj glos jest ze wejda...nowe wybory i PSL juz nie ma, za duzo do stracenia.
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 30.09.2006 22:28

slawek66 napisał(a):niestety sie nie mylisz, tylko stolki sie licza

P -rzekręty

i

S-tołki

:wink:
Najważniejsze, że spadło bezrobocie za rządów PiS.
Bo 2 mil. osób pojechało zagranicę :( :( :oops:
klopot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) klopot » 01.10.2006 08:17

Pojawił się ten tajemniczy raport, a w raporcie nie ma nic. Jak zwykle tajemnica, służby sprawdzają itp. czyli dalszy ciąg planu jest realizowany?
Diego M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Diego M » 01.10.2006 16:12

WitamA co powiedziecie na ten wiec w stoczni,jego styl,cała ta otoczka i te hasła-
nawet nie chce mi się go słuchać, wystarczą urywki w internecie czy tv-to mi wystarczy przypominają mi najgorsze skojarzenia zarówno z PRL-u,ale także z czasów wcześniejszych u naszych sąsiadów z lat trzydziestych,kiedy rodził się taki szczególny ruch , partia i <człowiek>,która na wiele lat zawładnęła Europą.
Mam nadzieję,że wielu z Was/ a zwłaszcza tych pamiętających PRL/
ma podobne skojarzenia.
Dalszy ciąg zemsty,szkalowania a ci prymitywni działacze PIS - to wszystko bardzo żałosne itd

pzdr
:papa: :papa:
MariuszLo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MariuszLo » 01.10.2006 18:26

niezawodny napisał(a):To ja w tym miejscu postanowiłem wznieść niniejszą dyskusję na wyższy poziom intelektualny (znaczy się teraz trzeba będzie mysleć :wink: )
i mam do wszystkich pytanie na serio:
Którą mamy teraz Rzeczpospolitą? Jeszcze III-cią czy już IV-tą?
I jaki będzie numer po następnych wyborach? Powrót do III-ciej czy przeskok do "V-tej Republiki"?

To były pytania na które nie znam odpowiedzi a teraz refleksje pobudzające procesy myślowe w narządzie osłoniętym czaszką:

I-sza Rzeczpospolita przetrwała 800 lat (od Mieszka I-szego do Stasia ostatniego)
II-ga trwała 21 lat
III-cia 17 lat
IV-ta 1 rok i na więcej się nie zanosi
V-ta ...??? Nie chcę być złym prorokiem ale chyba pora się pakować :lol: Bo liczy się trend :P

Ja stawiam na to, że mamy IV RP wersja beta i trochę się sypie
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 02.10.2006 08:10

Diego M napisał(a):WitamA co powiedziecie na ten wiec w stoczni,jego styl,cała ta otoczka i te hasła-
nawet nie chce mi się go słuchać, wystarczą urywki w internecie czy tv-to mi wystarczy przypominają mi najgorsze skojarzenia zarówno z PRL-u,ale także z czasów wcześniejszych u naszych sąsiadów z lat trzydziestych,kiedy rodził się taki szczególny ruch , partia i <człowiek>,która na wiele lat zawładnęła Europą.
Mam nadzieję,że wielu z Was/ a zwłaszcza tych pamiętających PRL/
ma podobne skojarzenia.
Dalszy ciąg zemsty,szkalowania a ci prymitywni działacze PIS - to wszystko bardzo żałosne itd

pzdr
:papa: :papa:

a co tu mozna powiedziec ?
tonacy sie brzytwy ima, mam nadzieje ze kiedys se lapy na niej potnie
interesuje mnie ile to kosztowalo i kto kase na to cos dal
JasioJasio
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JasioJasio » 02.10.2006 23:08

A ja słyszalem, że Jarosław juz nie chce być premierem!

Koronacja we środę.

ZOSTAŃ KACZOWSTRZYMYWACZEM, NAJBLIŻSZA OKAZJA 12 LISOTPADA!
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 02.10.2006 23:36

Premierowi "rura" ponownie stwardniała, ale płotu nie przeskoczył.
I nie przeskoczy - nic dwa razy się nie zdarza :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone