Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zaczyna się... IV RP

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Czy usunąć ten wątek w całości a zainteresowanych tematem odesłać na inne (polityczne) fora ?

Ankieta wygasła 05.04.2009 13:44

NIE, chcę aby pozostał
20
100%

Liczba głosów : 20

Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 07.04.2009 12:24

Ewentualnie trzy tygodnie, czyli na koniec kwietnia przy zwolnieniu z pracy.

"Paweł Zyzak, autor kontrowersyjnej książki pt. "Lech Wałęsa. Idea i historia", będzie jeszcze do końca kwietnia 2009 będzie pracownikiem krakowskiego oddziału Instytutu Pamięci Narodowej - dowiedział się reporter RMF FM Maciej Grzyb. Później zajmowane przez młodego historyka stanowisko zostanie zlikwidowane z powodu cięć budżetowych."
jacky6
Cromaniak

Postnapisał(a) jacky6 » 07.04.2009 12:40

Co chciał podczas szczytu NATO ugrać dla Polski Tusk, tego jednak nie wiadomo.
Mimo larum, jakie podnosi teraz rząd, nie było to chyba nic ważnego, skoro premier na szczycie osobiście się nie pojawił, a noc po szczycie przespał tak mocno, że nie usłyszał telefonu od prezydenta.
Premier mógł natomiast spokojnie pójść spać, zadowolony, że udało się złapać prezydenta w zastawioną pułapkę: Radosław Sikorski nie miał żadnych szans na objęcie szefostwa w NATO, ba, nie był nawet kandydatem na to stanowisko, w przeciwieństwie do premiera Danii czy ministra obrony Kanady - nie udałoby się więc przeforsować jego kandydatury, na przeciąganiu poparcia dla Rasmussena do ugrania też nic nie było, co najwyżej pozostalibyśmy bez zrozumienia u sojuszników z NATO.
A to wszystko, niezależnie co by zrobił, firmował swoją twarzą prezydent, a nie premier, który twardo spał w łóżeczku.
Do ugrania było natomiast wiele, ale na krajowym podwórku.
Połowa wyborców może nie nabrała się na propagandowe chwyty premiera, ale druga połowa może już tak.
:cry: :cry: :P :P
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.04.2009 12:43

jacky6 napisał(a):
zebik napisał(a):Jakie myślenie - zlepek górnolotnych tekstów rodem z podręcznika dla akwizytorów. Leszek pisał, że już się go pozbyli z innego forum - wcale się nie dziwię. Krew mnie zalewa jak ktoś pisze takie gnioty i jeszcze inni mają je interpretować i "włączać myślenie" tu jedyne co się da włączyć to spłuczkę w wc.

klasyczny, kliniczny przypadek "czasami myślenie jednak boli"...
objaw podstawowy - "zalanie krwią"...
...
PS - druga kwestia - tycząca się bananowania, to klepanie za kimś, bez sprawdzenia i dorabianie ideologii własnej...
- jak widać bicie piany z mózgów z naczelnym przypadkiem zwanym w skrócie GW - przyniosło pożądany skutek...

:lol: :lol: :P :P

No niestety leki nie działają więc Jacky6 pozdrawiam. Chłopaki i dziewczyny próbowałem ale nie udało się.
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 07.04.2009 12:57

Pan Premier miał co innego na głowie i chyba można to zrozumieć.
Skoro nie było nic do ugrania to z czego cieszą sie teraz Turcy?
A na marginesie: kopać można się na własnym podwórku bez kamer...
janniko
Cromaniak

Postnapisał(a) janniko » 07.04.2009 13:13

JacYamaha napisał(a):Skoro nie było nic do ugrania to z czego cieszą sie teraz Turcy?

Panowie, słuchajcie uważnie radia. Tam wymieniali profity Turcji, ale podkreślano też, że ich profity nijak by się nie miały do naszych.
I nadal nikt z rządzących nie odpowiedział jakie to niby profity miały być z "przetrzymania" dla Polski i co konkretnie straciliśmy przez "niesubordynację" pana Prezydenta..

konkrety, poproszę! a nie lanie pomyj.. :evil: :P
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 07.04.2009 13:20

janniko napisał(a):
JacYamaha napisał(a):Skoro nie było nic do ugrania to z czego cieszą sie teraz Turcy?

Panowie, słuchajcie uważnie radia. Tam wymieniali profity Turcji, ale podkreślano też, że ich profity nijak by się nie miały do naszych.
I nadal nikt z rządzących nie odpowiedział jakie to niby profity miały być z "przetrzymania" dla Polski i co konkretnie straciliśmy przez "niesubordynację" pana Prezydenta..

Oczywiście, że ma się nijak do ewentualnych naszych - to logiczne.
Polityka (w tym zagraniczna) - im mniej wiesz i słyszysz o niej tym lepiej...
Rozmowy zakulisowe z definicji....albo ja taki optymista jestem
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 07.04.2009 13:45

janniko napisał(a):"niesubordynację" pana Prezydenta..

Proszę bardzo, konkret jest zapisany w Konstytucji RP - polityka zagraniczna jest w kompetencji Rządu :!: :!: :!:
janniko
Cromaniak

Postnapisał(a) janniko » 07.04.2009 17:21

Janusz Bajcer napisał(a):Proszę bardzo, konkret jest zapisany w Konstytucji RP - polityka zagraniczna jest w kompetencji Rządu :!: :!: :!:

Januszku drogi, nie udawaj Greka! :P
Przecież nie o takie konkrety pytałem.
Pytam co konkretnie zawalił pan Prezydent? Co takiego mogliśmy ugrać, czego nie ugraliśmy przez niegrzecznego pana Prezydentunia?

Porównywanie pozycji Turcji i Polski w Europie jest co najmniej niestosowne.. 8)
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 07.04.2009 17:25

Co zawalił? Przegrał swoje życie na politykowaniu - a mógł ćwiczyć i trenować i w Londynie coś by skoczył a tak to pomarzyć tylko...

Janusz nie mów hop - TK się wypowie w tej kwestii.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 07.04.2009 17:25

janniko napisał(a):Pytam co konkretnie zawalił pan Prezydent?

Wszedł w nie swoje kompetencje, tylko tyle i aż tyle.

Czekam z niecierpliwością na wyrok Trybunału.

PS Dotychczas Pan Prezydent mimo, że prawnik , przed Sądami sprawy przegrywał.
janniko
Cromaniak

Postnapisał(a) janniko » 07.04.2009 18:18

Jednym słowem, skonsolidowana post-komuna wygrywa?
Czy aby na pewno?
Januszku, życzę miłego oczekiwania!

i do tego sugeruję obowiązkowe małe jasne..
:P
jacky6
Cromaniak

Postnapisał(a) jacky6 » 07.04.2009 22:43

zebik napisał(a):No niestety leki nie działają więc Jacky6 pozdrawiam. Chłopaki i dziewczyny próbowałem ale nie udało się.

Obrazek

nie ma MOCNYCH ? , czyli kaj som te ślugi dla hepika ?
:wink: :wink: :P :P
bonar
Cromaniak

Postnapisał(a) bonar » 08.04.2009 11:50

Każdy, kto uczestniczył w tamtych obradach, ponosi swoją cząstkę odpowiedzialności.
Każdy, kto brał czynny udział w życiu publicznym w tamtym czasie, nie może powiedzieć dzisiaj, że przysłania mu karierowiczostwo w widzeniu prawdy o tamtych czasach.
Nie można mierzyć równą miarą wszystkich obradujących!
Już od lat 70-tych zamysłem Jana Rema było urządzenie w Polsce przełomu "po swojemu". Do tego celu przygotowywali agenturę w szeregach ruchu wolnościowego, o czym dzisiaj dowiadujemy się z opracowań historyków IPN-u. A gdy agentura odpowiednio przesiąkła w szeregi Solidarności, nastał dobry czas by podzielić się władzą z wybranymi ludźmi ówczesnej opozycji. Wiedzieliśmy o zakulisowych uzgodnieniach Urbana z Michnikiem wg wskazówek Jaruzelskiego.
Kto pamięta ten wie o skrytobójcach, wie też o liście J. Kuronia do szefa sb-eków. Cytat: "Panie Czesławie, może ta dedykacja skompromituje mnie w tzw. pewnych kręgach, ale pragnę oświadczyć, że jestem pełen podziwu dla pana osobiście i roli, jaką pan odegrał w naszej "pokojowej rewolucji". O takich ludzi upominał się Michnik u swojego generała. W ramach rewanżu, Kuroń w MPiPS zatrudnił byłego SB-ka i wiceministra spraw wewnętrznych - zastępcy Kiszczaka i sekretarza KC PZPR Andrzeja Gdulę.
Dlaczego oburzamy się na stwierdzenie, że symbolem końca komunizmu w Europie jest mur berliński? To przecież Niemcy jako pierwsi rozliczyli się z komunistami odsuwając ich od władzy! Cieszymy się dzisiaj, jak tzw. "autorytet" legalnie działający rząd wyzywa od "dyplomatołków", a jakim określeniem nazwać polityka, który chętnie widziałby Rosję w strukturach NATO? Powinien jeszcze za J. Kuroniem powtórzyć, że: " ja, Polak jestem dumny z tego, że Lwów jest ukraińskim miastem".
Reformy w rozumieniu Geremka polegały, na "dorozumieniu" o podziale wpływów gospodarczo-politycznych. "No dobrze Leszku to zrozumiałeś" usłyszał Lech Kaczyński od Geremka, który "do grobu zabrał tajemnicę swojej teczki".
Czy tego nie pamiętamy, dlatego mamy patrzeć do przodu? Więc spójrzmy, jak donosi dzisiejsza "rzepa", Bogdan Wałęsa od 1993 roku pracuje w ABW (daw.UOP) wraz z żoną Małgorzatą. Będąc czynnym politykiem, były prezydent musi pamiętać, iż jego biografię nie da się pisać tak, jakby chciał on sam z prof. Reszke. Dzisiaj dziwnie podobnie brzmią słowa - wiem kim był TW Bolek, - wiem kim był TW Alek. Autorytety: autorytet "Bolek", autorytet "Alek", autorytet prof. Dyplomatołek, autorytet europoseł Geremek, autorytet Kuroń – czy te życiorysy posiadają immunitety? Byli i obecnie jeszcze nie ujawnieni TW opierali się przed powstaniem IPN-u, dlatego Kwaśniewski najpierw wetował aż w końcu został zmuszony do podpisania ustawy powołującej niezależny Instytut Pamięci Narodowej.
janniko
Cromaniak

Postnapisał(a) janniko » 08.04.2009 13:07

Kurde, ciutkę mnie poniosło, a obiecałem sobie, że już zaprzestanę bicia piany.. :P
sory, wykasowuję.. :oops:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.04.2009 20:56

Obrazek

W sondażu GFK Polonia dla Rzeczpospolitej jeszcze gorzej-59 % dla PO...
miliony na bilbordy i spoty z nowym dziobem Kaczora (pokój nie wojna) poszły w błoto...może się rzucić na głowę?
Może!Jak widać dwa posty wyżej :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone