Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zaczyna się... IV RP

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Czy usunąć ten wątek w całości a zainteresowanych tematem odesłać na inne (polityczne) fora ?

Ankieta wygasła 05.04.2009 13:44

NIE, chcę aby pozostał
20
100%

Liczba głosów : 20

Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 27.03.2009 08:07

ABaniuch napisał(a):...PS 2
Tak nawiasem ten wg. Ciebie "żelazny elektorat" odkryl "boski chleboski".
Była to jego odpowiedź Ziobrze który to wyciągnął pełowcom wyniki w więzieniach.
Jednak wydaje mi się bardzo niestosowne zaangażowanie w to ludzi najzwyczajniej chorych i z nałogami przeciwstawiając ich złodziejom, gwałcicielom, gangsterom, mafiozom, aferzystom itd.

Jak ratlerki po kostkach.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 27.03.2009 08:37

ABaniuch napisał(a):PS
Na jakiej podstawie wyciągasz wniosek o braku inteligencji i to u większości kryminalistow

Na podstawie np. wyników takich badań:

Do projektu badawczego z 2002 r. "Skuteczność reformowanego prawa karnego w Polsce" przystąpiło 385 skazanych. Najchętniej brały w nim udział osoby po raz pierwszy odbywający karę pozbawienia wolności, największe zaś opory mieli recydywiści, którzy nie widzieli żadnych korzyści związanych z braniem udziału w badaniach. Pokazały one, że większość skazanych miało bardzo niskie wykształcenie (59 proc. skończyło jedynie szkołę podstawową, 35 proc. zawodówkę). Ale 71 proc. posiadało wyuczony zawód - niby to sporo, jednak przed aresztowaniem prawie połowa z nich (ok. 46 proc.) nigdzie nie pracowała - blisko 25 proc. skazanych utrzymywała się z kradzieży, a nawet ci, którzy utrzymywali się z zasiłków czy z renty, większą część wydawali na alkohol (ponad 65 proc. codziennie wypijało kilka piw, prawie 30 proc. nie mogło obyć się bez wódki, ok. 4 proc. piło nałogowo tzw. "wynalazki")
ABaniuch
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ABaniuch » 27.03.2009 09:06

Janusz Bajcer napisał(a):
ABaniuch napisał(a):PS
Na jakiej podstawie wyciągasz wniosek o braku inteligencji i to u większości kryminalistow

Na podstawie np. wyników takich badań:

Do projektu badawczego z 2002 r. "Skuteczność reformowanego prawa karnego w Polsce" przystąpiło 385 skazanych. Najchętniej brały w nim udział osoby po raz pierwszy odbywający karę pozbawienia wolności, największe zaś opory mieli recydywiści, którzy nie widzieli żadnych korzyści związanych z braniem udziału w badaniach. Pokazały one, że większość skazanych miało bardzo niskie wykształcenie (59 proc. skończyło jedynie szkołę podstawową, 35 proc. zawodówkę). Ale 71 proc. posiadało wyuczony zawód - niby to sporo, jednak przed aresztowaniem prawie połowa z nich (ok. 46 proc.) nigdzie nie pracowała - blisko 25 proc. skazanych utrzymywała się z kradzieży, a nawet ci, którzy utrzymywali się z zasiłków czy z renty, większą część wydawali na alkohol (ponad 65 proc. codziennie wypijało kilka piw, prawie 30 proc. nie mogło obyć się bez wódki, ok. 4 proc. piło nałogowo tzw. "wynalazki")

Oj Janusz , Janusz...... ja o inteligencji a ty o wykształceniu, to się tak wprost nie przekłada, ale dobrze, idźmy dalej.
Procentowo to i dobrze wyglada tylko zwróć uwagę na liczbe badanych.
Nie wydaje mi się że tylko recydywa odmówiła udziału. Autor tegoż sondażu nie podaje również sposobu na podstawie którego dobierał ankietowanych. A czy fakt picia alkoholu automatycznie wyklucza bycie inteligentnym ?

Przyjmując wg danych (nie wiem jak aktualnych) statystycznych liczbę osadzonych na 90000 (dziewięćdziesiąt tysięcy) przytoczone badanie jest równie wiarygodne jak sondaże poparcia partii politycznych.

Zwłaszcza wykonanych przez firmę PBS DGA sp. z o. o.

:D :lol: :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 27.03.2009 09:43

ABaniuch napisał(a): ... ja o inteligencji a ty o wykształceniu, to się tak wprost nie przekłada, ale dobrze, idźmy dalej.

"Inteligencja (inaczej pojętność) to zespół zdolności umysłowych umożliwiających jednostce korzystanie z nabytej wiedzy przy rozwiązywaniu nowych problemów i racjonalnym zachowaniu w różnych sytuacjach życiowych."

Czyli trochę się to przekłada, choć jak w każdej sprawie zdarzają się wyjątki od reguły.

Co do ankiety, to też nie wiem w jaki sposób autor dobierał ankietowanych, wydaje mi się że dał ankietę do wypełnienia skazanym w jakimś wiezieniu, kto chciał wypełnił, a wyniki wyszły jakie wyszły.
Pewnie są obarczone jakimś błędem podobnie jak sondaże.

Co do sondaży zgoda, że nie wszystkie są miarodajne i czasem każda partia ma swoje. :wink:

Nie mniej jednak na słupki wyborcze każda partia patrzy i cieszy się jak jednej rosną, a drugiej spadają. :lol:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 27.03.2009 09:53

Janusz Bajcer napisał(a):Co do sondaży zgoda, że nie wszystkie są miarodajne i czasem każda partia ma swoje. :wink:

Janusz a pamiętasz ankietę o Chorwacji na magisterkę ?

A później PR jest jakie słupki żeby ludziom zamydlić.
Patrz chociażby Pan Orzechowski - miał dwucyfrowe poparcie i jak go załatwił układ, hahahahaha.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 27.03.2009 13:42

Janusz Bajcer napisał(a):... tak jak stracił mój głos na stałe PiS za powołanie Leppera na stanowisko wice-premiera.
Pozdrav

Nie mów hop...
Andrzej Lepper złożył skargę do Rzecznika Praw Obywatelskich.
Nie został wpuszczony do Media Markt.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 27.03.2009 13:54

a że czarny humor to nie "muzyka lekka, łatwa i przyjemna" jak kiedyś mawiał mistrz Kydryński, to coś poważniejszego czyni się nie strawne...

Jest zapewne duża różnica w tym co jest czarnym humorem a co nam się wydaje , że w naszym wydaniu jest czarnym humorem...
Dla mnie, podobnie jak dla zebika, to najmniej zrozumiałe i najmniej przejrzyste, niby refleksyjno-dowcipne posty... Takie jest moje zdanie. Do tego dochodzi jeszcze mój osobisty stosunek do ludzi z brodą... :):)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 27.03.2009 14:21

JacYamaha napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):... tak jak stracił mój głos na stałe PiS za powołanie Leppera na stanowisko wice-premiera.
Pozdrav

Nie mów hop...
Andrzej Lepper złożył skargę do Rzecznika Praw Obywatelskich.
Nie został wpuszczony do Media Markt.

Widocznie pewna osoba nie czytała pewnej reklamy, że pewnych ludzi nie wpuszcza się do Media Markt (i w związku z tym również na ławy rządowe)
Nawet wtedy jak pewni ludzie wybiorą pewnych ludzi do Sejmu.
ABaniuch
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ABaniuch » 27.03.2009 16:38

No cuda jakoweś jak nic :lol: :lol:

Do czego to już doszło ..........
Kampania do PE będzie bardzo dziwna, bo nie ma nawet wyborcom co obiecać. Nawet nakłamać nie ma co - ubolewa były baron podkarpackiego SLD Krzysztof Martens, który będzie liderem podkarpackiej CentroLewicy (Demokraci, SdPl i Zieloni 2004)
Zastanawiając się nad hasłem w kampanii wyborczej najbardziej skłania się do: "Wybierzcie mnie, by mi było dobrze". A że jestem chrześcijaninem, to podzielę się z innymi deklaruje. Mówi, że kampania do PE będzie bardzo dziwna, bo nie ma nawet wyborcom co obiecać. Nawet nakłamać nie ma co ubolewa.
Martens nie ma wątpliwości, że kandydaci będą się odwoływać do jakichś ideologicznych haseł, gdy tymczasem większość z nich chce się tam dostać dla ogromnej kasy. Niech nawet nie kłamią, że jest inaczej dodaje. Swoje szanse na wybór ocenia realnie. Nie mam żadnych mówi wprost. Jego zdaniem na Podkarpaciu całą pulę mandatów zgarnie prawica. Nawet jak wystawią konia, to i tak tu wygra ocenia sarkastycznie. Nie może się nadziwić Platformie, że swoim liderem zrobiła Mariana Krzaklewskiego. Jego zdaniem b. szef AWS i przewodniczący "S" pociągnie PO, ale w dół.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 27.03.2009 16:51

chce się tam dostać dla ogromnej kasy

Ładnie i celnie napisane o niejakim Ziobro Zbigniewie...
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 27.03.2009 17:28

ABaniuch napisał(a):No cuda jakoweś jak nic :lol: :lol:

Do czego to już doszło ..........
Kampania do PE będzie bardzo dziwna, bo nie ma nawet wyborcom co obiecać.
Martens nie ma wątpliwości, że kandydaci będą się odwoływać do jakichś ideologicznych haseł, gdy tymczasem większość z nich chce się tam dostać dla ogromnej kasy.

Posada europosła to całkiem niezła fucha - w końcu prawie 2 mln zł. przez 5-letnią kadencję piechotą nie chodzi. A robota póki co żadna. No bo czyż można nazwać poważnym zajęciem uchwalanie rezolucji przyzwalającej rodzicom na rozmawianie z dziećmi w języku ojczystym, zezwalanie na taką, a nie inną krzywiznę banana, ustalanie ilości tłuszczu w jogurcie i rozwiązywanie wielu innych równie istotnych problemów. Wszystko zgodnie z powiedzeniem: demokracja demokracją, ale przecież tym burdelem ktoś rządzić musi. I na pewno nie są to żadni europosłowie, którzy mają, jak widać ważniejsze sprawy na głowie. :lol:
ABaniuch
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ABaniuch » 27.03.2009 17:41

Sławomir Wocial napisał(a):
chce się tam dostać dla ogromnej kasy

Ładnie i celnie napisane o niejakim Ziobro Zbigniewie...

Ładnie wyszło.
Jak w "Wyborczej" :lol:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 27.03.2009 18:48

No i Trybunał nabrał wody w usta...
bonar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 27.03.2009 20:02

(nie chcąc cytować i odnosić się do innych wypowiedzi)

Takie zbiera się owoce POlityki - "Za moją panowie - za moją - moja bez majtek"!, tak mógł POwiedzieć tylko chory na "umyśle", ewentualnie błazen. A skoro umysłowo chorego i błazna zaprasza się do swojego związku, obowiązkowo ktoś musi znaleźć się mądrzejszy i pokazać im gdzie ich miejsce w szeregu.

Ależ, my Naród nie mamy pretensji, nas to nie obchodzi, to fotoreporterzy niepotrzebnie czekali z aparatami by zrobić fotkę do newsa, żenujący poziom debaty o polityce.
Oczekujemy raczej dogłębnej analizy naszej polityki wschodniej czy też przemyślanych posunięć w dziedzinie obronności kraju, te tematy wymagają ponad partyjnych uzgodnień.
Godność Urzędu wymaga godnego przedstawiciela, od którego na odległość winna epatować kultura osobista, takt i umiar w wyrażaniu opinii o innym wysokim Urzędniku Państwa.

Nie jest w stanie obrazić mnie człowiek mściwy, zakompleksiony, o rozbieganych oczkach i pianą w narożnikach ust. Załóżmy, że na wysokim stołku posadzono małpę, czy była by w stanie mnie obrazić - nie - i też bym małpie nie podał ręki!
Za każdym razem, gdy w telewizji pokazują małpę, pies mój zaczyna wyć, nie chcąc zwierza stresować oraz w trosce o mój stan psychiczny wyłączam telewizor.

I podkreślam, że nie czuję się obrażony przez "małpę", proszę tego tak nie komentować, gdyż brzmiałoby to obłudnie, polecam milczenie... dłuższe milczenie....

Kodeks Boziewicza, zabrania podawania ręki chamom i warchołom.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 27.03.2009 20:37

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone