Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

wyjazd z dziećmi-czeka nas dłuuuga podróż

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mmu
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mmu » 04.04.2008 09:48

Witam serdecznie!

ponieważ postanowiliśmy w tym roku wybrać się z przyjaciółmi do Cro, mnie przypadło znalezienie miejsca i apartamentów. Forum przeglądam od kilku dni, ale jest tu tyle info, że nie sposób ogarnąć :lol:

wyjazd planujemy pod koniec czerwca, więc postanowiłam, że chyba, tak jak radziecie, nie ma sensu wcześniej rezerwować, bo z apartamentami nie powinno być dużych problemów (jadą co prawda 3 rodziny, jedni bez dzieci, to może będą woleli być osobno :wink: )

ale pozostała mi bardzo trudna kwestia: wybór miejsca. Piszecie, że im dalej, tym ładniej, ale my mamy taki problem, że jedziemy aż z Białegostoku, więc już sama Polska to kawał drogi a dzieci małe (4 i 3-latki). Oczywiście bez przystanku się nie obejdzie, ale ja mam dziecko z tych, co cały czas biegają, więc kilkanaście godzin w aucie może być dla nas nielada wyzwanie...

mam więc pytanie, czy wcześniej są jakieś fajne miejscowości dla rodzin z dziećmi (czysta plaża z kamyczkami, miejsce spokojne i urokliwe, oczywiście nie miasto, tylko coś mniejszego i raczej bardziej płaski teren, bo wiadomo, że dzieciaki szybko się zmęczą i trzeba będzie nosić pod góre :wink: ) a może macie namiary na jakieś fajne apartamenty?

tak więc zwracam się z uprzejmą prośbą, może ktoś z Was mógłby mi pomóc? a może warto jednak się nastawić na dłuższą jazdę i jednak pojechać na Makarską Riwierę?
będę wdzięczna za wszystkie sugestie
pozdrawiam
Gosia
zmrol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zmrol » 04.04.2008 09:55

Jeśli nie masz pojęcia gdzie jechać to może wyspa Krk, Malinska jest dość płaska. Ja byłam tam 2 lata temu w 6 dorosłych osób i 2 małych dzieciaków. Dość bliska od Polski i jest co pozwiedzać. Polecam :)
Bierut
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bierut » 04.04.2008 10:02

Skoro piszesz, że bez przerwy się nie obejdzie to jedź dalej i zróbcie nocleg w trasie. Na forum znajdziesz wiele opisów łącznie z polecanymi noclegami np. w Austrii.
My podróżujmy z trójką. Najpierw wyjeżdzamy z Warszaway dzień wcześniej do Jeleniej Góry. Tam nocleg i wyjazd dalej do Chorwacji. Z samej Jeleniej na Makarską mam około 1300 km. Tak więc wyjeżdżam w niedzielę koło 14-15.00. Tak aby na miejscu być rano. Z tym, że ja lubię i mam doświadczenie w nocnych trasach. Poza tym moje dzieci do wieczora spokojnie posiedzą w samochodzie, a później w nocy będą spały, aż do rana. Ma to swoje zalety. Unikam pory z największym ryzykem korków, a po drugie jestem rano więc mam sporo czasu na wybór miejsca.
Jeśli zaś nie chcesz jechać za daleko spróbuj może wyspę KRK na początek. Byłem w miejscowości Malińska. Piękna jest Stara Baśka, ale wyraźnie droższe apartamenty.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.04.2008 11:22

Popieram moich przedmówców. Jak nie chcesz za daleko to jedź na KRK.
Więcej o wyspie znajdziesz TU

Odmienne zdanie miałbym natomiast co do trasy przejazdu. Z B-stoku nie pchałbym sie przez Austrie i Słowenie bo moim zdaniem lepszą alternatywą jest trasa Chyżne - Bratysława - Węgry (droga 86) i dalej HR.
Droge przez zachodnie Węgry (86) masz opisaną w FAQ.
Pozdrav
marcin.k
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin.k » 04.04.2008 11:41

Witam krajanów!!!
Od 6 lat jeździmy do Cro. Pierwszy raz córka miała 3 lata i przeżyła nawet bez efektów ubocznych. Trasę na Kvarner (np. Krk) z B-stoku mamy opracowaną w szczegółach. Jak masz konkretne pytania (drogi, ceny, noclegi itp.), pytaj śmiało.
Bierut
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bierut » 04.04.2008 12:10

Piotrek_B napisał(a):Popieram moich przedmówców. Jak nie chcesz za daleko to jedź na KRK.
Więcej o wyspie znajdziesz TU

Odmienne zdanie miałbym natomiast co do trasy przejazdu. Z B-stoku nie pchałbym sie przez Austrie i Słowenie bo moim zdaniem lepszą alternatywą jest trasa Chyżne - Bratysława - Węgry (droga 86) i dalej HR.
Droge przez zachodnie Węgry (86) masz opisaną w FAQ.
Pozdrav

Ależ oczywiście z Białegostoku to inną droga niz podałem. To był tylko przykład, że można zatrzymać się na nocleg. Najlepiej gdzieś na południu POlski znaleźć rodzinkę. I dalej jednym skokiem nocą do Chorwacji. He, He. :D
as12345600
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) as12345600 » 04.04.2008 12:35

Piękne żwirkowe plaże z łagodnie opadajacym dnem są na wyspie Ciovo w miejscowości Okrug Gornyj. To jest obok Trogiru. Okolica piekna i dobre miejsce na wypady. Apartamenty zajrzyj na www.=reklama=
mmu
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mmu » 07.04.2008 12:30

dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi, widzę, że jest wiele osób, których podróz z dziećmi w ogóle nie przeraża :D mam nadzieję, że ja też do nich dołączę po wakacjach...

mam tylko nadzieję, że pod koniec czerwca/początek lipca, nie będzie wielkiego problemu z kwaterami, bo inaczej pogrzebią mnie żywcem na pięknej, kamyczkowej plaży :lol:
marcin.k
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin.k » 07.04.2008 13:04

Problem będzie na pewno. Z mnogością wyboru!
mmu
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mmu » 08.04.2008 11:29

marcin.k, mam nadzieję, że tak będzie!

szkoda tylko, że my mamy tak daleko z Białego na południe, nawet jak chcemy pojechać w nasze polskie góry, to też cały dzień jazdy w zimę...i nad morze też daleko...
marcin.k
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin.k » 08.04.2008 11:44

szkoda tylko, że my mamy tak daleko z Białego na południe, nawet jak chcemy pojechać w nasze polskie góry, to też cały dzień jazdy w zimę...i nad morze też daleko...

Droga nie jest aż tak strasznie męcząca (choć to oczywiście względne pojęcie). Na pewno pomocna jest bardzo klima w aucie. My zwykle wyruszamy z domu o5-6 rano i koło17 jesteśmy w Bratysławie, więc jest jeszcze sporo czasu na odpoczynek, obiadek i piwko nad jeziorkiem. Na drugi dzień wyruszamyo tej samej porze i najpóźniej o 14 jesteśmy na miejscu. No a poza tym nowa droga zawsze mobilizuje i dodaje mocy podróżnikom.
agguśka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) agguśka » 21.07.2008 11:58

marcin.k napisał(a):Witam krajanów!!!
Od 6 lat jeździmy do Cro. Pierwszy raz córka miała 3 lata i przeżyła nawet bez efektów ubocznych. Trasę na Kvarner (np. Krk) z B-stoku mamy opracowaną w szczegółach. Jak masz konkretne pytania (drogi, ceny, noclegi itp.), pytaj śmiało.

Czy mógłbyś podać jaką trasą jeździsz z B-stoku , my ruszamy po raz pierwszy w najbliższą niedzielę z Wysokiego Maz. i cały czas roważamy różne warianty. Jedziemy na Ciovo. Może poleciłbyś nam jakiś nocleg blisko granicy polskiej będziemy wyruszać z dziećmi ok 12 w dzień gdyż wcześniej nie ma możliwości. Pozdrawiam
musiek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) musiek » 22.07.2008 07:22

Wtrącę się agguśka.
Wróciłem 13 lipca z Duce, czyli niedaleko Ciovo.
Do Cro jechałem inną trasą niż wracałem, polecam Białystok-Rzeszów, przejście Barwinek, Koszyce, Miskolc i dalej same autostrady - Budapeszt, Zagrzeb, Split. W niedzielę nie będziecie mieli tak dużego ruchu na trasie w Polsce, więc jak wyjedziecie o 12 to 18-19 powinniście być już na Słowacji na noclegu. Poniżej jest adres do mojej relacji - tam trasa opisana szczegółowo.
forum/viewtopic.php?t=20195
Dla rodzin z dziećmi polecam autostrady - płynna jazda, bez nagłych przyspieszeń, wyprzedzania, hamowania, objazdów, ostrych zakrętów. Trasa bezpieczna.

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone