Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyjazd do Chorwacji - początek sierpnia 09

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
powolniak
Plażowicz
do Makarskiej z 5 noclegami

Nieprzeczytany postnapisał(a) powolniak » 21.07.2009 17:12

Widzę że wielu z Was wybiera się do Chorwacji bez noclegu, ja mam skrajnie odmienny plan - mam zarezerwowane 4 noclegi po drodze - brakuje mi tylko jednego - szukam czegoś niedrogiego na południu Węgier albo pólnocy Chorwacji. w niedalekim sąsiedztwie autostrady. Czy może mi ktoś coś polecić?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.07.2009 12:02

powolniak
Plażowicz
pension zagi

Nieprzeczytany postnapisał(a) powolniak » 22.07.2009 20:33

Dziękuję Ci bardzo właśnie czegoś takiego szukam, ale będę jechał z Węgier więc to nie bardzo po drodze.
Może ktoś poratuje mnie noclegiem w okolicy Karlovac'a
anastazja998
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) anastazja998 » 23.07.2009 11:49

sly1234 napisał(a):
rafalopat napisał(a):
sly1234 napisał(a):

W trasę jest wbita wiocha ZNOJMO w Czechach. Jest to miejsce naszego noclegu.

Znojmo to nie taka wiocha - całkiem sympatyczne miasteczko a i zameczki na granicy całkiem całkiem. Zmieniłeś na Mikulov ? Macie tam jakieś kwatery - gdzie , jakie? Przyda się na przyszłość jak mi się znudzi moja ulubiona miejscówka w Oekotelu.

no z tą wiochą to troszkę przesadziłem. Miał być żart hehe. Zmieniłem na Mikulov i znalazłem tak jakiś miły tani hotelik. Jak odnajdę do niego linka to wrzucę tutaj.

ps. Tak na marginesie to zaczynam mysleć również o Dalmacji okolice Pula, może okolice Dubrovnika. HEHE

O co Wam chodzi z tym dojazdem? 4 kierwców w 1 aucie na 1000 km to ma byc tragedia? Nocą najlepiej, brak aut, brak słońca, chłodniej. Jeżeli ktoś jezdzi 2 km codziennie do pracy tam i spowrotem, od czasu do czasu mały wypad za miasto to potem robi takie problemy! Wypadki powoduja ludzie pijani, nacpani i nie myślący. Z twoim myśleniem zawód kierowcy zawodowego raczej nie istniałby.
anastazja998
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) anastazja998 » 23.07.2009 11:50

anastazja998 napisał(a):
sly1234 napisał(a):
rafalopat napisał(a):
sly1234 napisał(a):

Znojmo to nie taka wiocha - całkiem sympatyczne miasteczko a i zameczki na granicy całkiem całkiem. Zmieniłeś na Mikulov ? Macie tam jakieś kwatery - gdzie , jakie? Przyda się na przyszłość jak mi się znudzi moja ulubiona miejscówka w Oekotelu.

no z tą wiochą to troszkę przesadziłem. Miał być żart hehe. Zmieniłem na Mikulov i znalazłem tak jakiś miły tani hotelik. Jak odnajdę do niego linka to wrzucę tutaj.

ps. Tak na marginesie to zaczynam mysleć również o Dalmacji okolice Pula, może okolice Dubrovnika. HEHE

O co Wam chodzi z tym dojazdem? 4 kierwców w 1 aucie na 1000 km to ma byc tragedia? Nocą najlepiej, brak aut, brak słońca, chłodniej. Jeżeli ktoś jezdzi 2 km codziennie do pracy tam i spowrotem, od czasu do czasu mały wypad za miasto to potem robi takie problemy! Wypadki powoduja ludzie pijani, nacpani i nie myślący. Z twoim myśleniem zawód kierowcy zawodowego raczej nie istniałby.

Tu miał być cytat powyższy o głupocie dojazdu bez noclegu!
Snowboarder77
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Snowboarder77 » 23.07.2009 13:46

anastazja998 napisał(a):
anastazja998 napisał(a):
sly1234 napisał(a):
rafalopat napisał(a):
sly1234 napisał(a):

Tu miał być cytat powyższy o głupocie dojazdu bez noclegu!

Ja zawsze jeździłem na noc i to bez noclegów.Często sam prowadziłem całą drogę. Bardziej się męczę jadąc w dzień pomimo tego ,że w aucie jest klima. W nocy jest pusto na drodze. A dla doświadczonego ( rozsądnego ) kierowcy to uwierzcie mi nie jest absolutnie żaden wyczyn. Są ludzie którzy w nocy nie widzą i oślepiaja ich światła tak bardzo ,że nie sa w stanie prowadzić . I chwała im za to ,że się nie podejmują takiej jazdy.W tym roku niestety wyjeżdżam w piątek ok.12 w południe i juz się obawiam tłoku. A co do noclegu - to nie chodzi o pieniądze tylko o to by być wcześniej w ukochanej Chorwacji.
Pozdrawiam wszystkich(Tych nietolerancyjnych też :) )
sly1234
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) sly1234 » 23.07.2009 13:54

sorki ale 20H za kółkiem to tylko szaleńcy jeżdżą. Nie ma opcji, aby przejechać trasy 1500-1700km bez snu i tyle. Jeżeli ktoś tak ryzykuje musi się liczyć z tym, że przyśnie. Widziałem już na autostradzie w Niemczech jak kierowca zasnął i nikt nie mógł mu pomóc. Samochód przeciął barierkę i poszedł w las przy jakiś 140km/h. Uwierzcie mi, że wolelibyście tego nie wiedzieć na własne oczy.
Apeluje do wszystkich kierowców. Nawet tych co jeżdżą zawodowo po kilkanaście, kilkadziesiąt lat.
Zastanówcie się co robicie!!!.
Snowboarder77
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Snowboarder77 » 23.07.2009 14:54

sly1234 napisał(a):sorki ale 20H za kółkiem to tylko szaleńcy jeżdżą. Nie ma opcji, aby przejechać trasy 1500-1700km bez snu i tyle. Jeżeli ktoś tak ryzykuje musi się liczyć z tym, że przyśnie. Widziałem już na autostradzie w Niemczech jak kierowca zasnął i nikt nie mógł mu pomóc. Samochód przeciął barierkę i poszedł w las przy jakiś 140km/h. Uwierzcie mi, że wolelibyście tego nie wiedzieć na własne oczy.
Apeluje do wszystkich kierowców. Nawet tych co jeżdżą zawodowo po kilkanaście, kilkadziesiąt lat.

W tej kwestii Cię popieram . 20 H to dużo . Ale 1000 km czy 1100km do Chorwacji i zazwyczaj w dwóch kierowców to prawie jest tak jak przejechac 600 km nad Bałtyk z Katowic. Choć mniej męcząco. A rozsądek przede wszystkim u każdego kierowcy . U tych niedzielnych jak i u zawodowych. No i trzeba mierzyć siły na zamiary i pamiętać o dyspozycji dnia.
Pozdrawiam
Snowboarder77
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Snowboarder77 » 23.07.2009 14:54

sly1234 napisał(a):sorki ale 20H za kółkiem to tylko szaleńcy jeżdżą. Nie ma opcji, aby przejechać trasy 1500-1700km bez snu i tyle. Jeżeli ktoś tak ryzykuje musi się liczyć z tym, że przyśnie. Widziałem już na autostradzie w Niemczech jak kierowca zasnął i nikt nie mógł mu pomóc. Samochód przeciął barierkę i poszedł w las przy jakiś 140km/h. Uwierzcie mi, że wolelibyście tego nie wiedzieć na własne oczy.

W tej kwestii Cię popieram . 20 H to dużo . Ale 1000 km czy 1100km do Chorwacji i zazwyczaj w dwóch kierowców to prawie jest tak jak przejechac 600 km nad Bałtyk z Katowic. Choć mniej męcząco. A rozsądek przede wszystkim u każdego kierowcy . U tych niedzielnych jak i u zawodowych. No i trzeba mierzyć siły na zamiary i pamiętać o dyspozycji dnia.
Pozdrawiam
lunek1
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lunek1 » 23.07.2009 16:06

Witam
My jedziemy do cro drugi raz w zeszłym roku była Brela,bez zarezerwowanego apartamentu, więc pierwszą noc spędzilismy w autku :) ale nie było tragedii, teraz wybieramy sie na wyspę ciovo, a co do podróżowania bez noclegu po drodze to zależy od człowieka jeden daje radę drugi nie, ja w zeszłym roku pojechałem na raz i nie było problemu, w tym roku nie wiemy co będzie bo dziewczyna jest w ciąży i wszystko zależy od niej. zazwyczaj wyjeżdżamy wieczorem tak koło 21-22 zeby przejechać Polskę nocą bo na naszych drogach nie sposób przysnąć :) potem w czechach robimy dłuższy postój koło 2 godzin ja wtedy kimam a reszta sobie odpoczywa je śniadanko. Także każdy jeździ jak mu wygodnie i nie znaczy że jest szalony że jedzie na raz. Wyjeżdżamy 31 lipca z Wawy, jak ktoś jedzie w tym samym czasie może spotkamy sie na trasie, jadę granatowym fordem mondeo kombi :)
sly1234
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) sly1234 » 23.07.2009 16:51

a ja wole spokojnie po 10-11 h jazdy zatrzymać się wziąść prysznic i przespać się w normalnym łóżku (wyciągnąć pyty). Jadę za tydzień i nocuje w Bratyslavie. Znalazłem hotel za 8,5Euro więc nie rozumiem ludzi jeżdżących po 15-20h za kółkiem.
sly1234
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) sly1234 » 01.08.2009 08:00

mam pytanko

czy jadąc trasą od CIESZYNA przez Czechy do granicy ze Słowacją (Svrcinovec) muszę być zaopatrzony w winietkę na Pepiczki? To jest trasa E75 11

tutaj jest nakreślona
http://maps.google.pl/maps?f=d&source=s_d&saddr=cieszyn&daddr=49.672072,18.679504+to:Svrcinovec&geocode=&hl=pl&mra=dpe&mrcr=0&mrsp=1&sz=11&via=1&sll=49.592909,18.715897&sspn=0.270617,0.727158&ie=UTF8&ll=49.583116,18.81958&spn=0.541343,1.454315&z=10
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wyjazd do Chorwacji - początek sierpnia 09 - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone