Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyjazd do Chorwacji - początek sierpnia 09

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mati_sowee
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mati_sowee » 15.07.2009 06:32

sly1234 napisał(a):
kaszpir napisał(a):
mati_sowee napisał(a):my wyruszamy z Olsztyna z 31 lipca na 1 sierpnia w nocy - po drodze nie mamy żadnych noclegów - jedziemy prosto do celu - Makarska (jakies 1700km przed nami)

"podziwiam" ludzi którzy wyjeżdżają w nocy i jadą nonstop kilkanaście (kilkadziesiąt) godzin ...

Według mnie to szaleństwo i głupota ...

Później takie "bomby" jeżdżą po drogach , bo jak ktoś zaśnie za kierownicą to potem mamy trupy na drodze ...

Ale no cóż na głupotę nie ma lekarstwa ...

Czy naprawdę żal wydac te kilka złotych i po drodze mieć nocleg ? Normalnie się przespać , umyć a nie dla kilku złotych ryzykować własne życie i innych ...

jak widzę ludzi którzy jeżdżą "mysimi dziurami" i bez snu to żal mi się ich robi. Jak tak chcecie oszczędzać każdą złotówkę to proponuje do łeby na "złote piaski".

zrobiło się tak miło :)
a tak na marginesie to w samochodzie jest czterech kierowców, którzy się zmieniają - brak noclegu na trasie nie ejst spowodowany oszczędnościami - ale miło, że stwerdziliście, że to właśnie o to chodzi chodzi - dwa lata temu i rok temu również zrobiliśmy taką trasę - i naprawdę nie jedzie się dwa dni - chyba ze ktoś jedzie 50km/h.
kaszpir
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszpir » 15.07.2009 06:51

mati_sowee napisał(a):a tak na marginesie to w samochodzie jest czterech kierowców, którzy się zmieniają - brak noclegu na trasie nie ejst spowodowany oszczędnościami

A czym ???

My jedziemy dwoma samochodami. W każdym samochodzie jest po 2 kierowców. Też będziemy się zmieniać co nie zmienia faktu że mamy nocleg koło Bratysławy.
Fakt nie jest to super tanio (hotel około 19Euro) ale no cóż ...
Bezpieczeństwo i zdrowie najważniejsze ...

Dla mnie jazda nonstop top zwykłe szaleństwo i głupota i nie zmienia tutaj to że jedzie kilku kierowców bo ciężko nazwać "spanie" podczas podróży w samochodzie wypoczynkiem ...

A później ludzie się dziwią skąd tak dużo wypadków ... bardzo często właśnie z tego powodu ...
Ktoś usnął za kierownicą a przy dużej prędkości osoba ta jest niebezpieczna dla wszystkich w pojeździe i innych uczestników ruchu ...
sly1234
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) sly1234 » 15.07.2009 07:43

rafalopat napisał(a):
sly1234 napisał(a):

W trasę jest wbita wiocha ZNOJMO w Czechach. Jest to miejsce naszego noclegu.

Znojmo to nie taka wiocha - całkiem sympatyczne miasteczko a i zameczki na granicy całkiem całkiem. Zmieniłeś na Mikulov ? Macie tam jakieś kwatery - gdzie , jakie? Przyda się na przyszłość jak mi się znudzi moja ulubiona miejscówka w Oekotelu.

no z tą wiochą to troszkę przesadziłem. Miał być żart hehe. Zmieniłem na Mikulov i znalazłem tak jakiś miły tani hotelik. Jak odnajdę do niego linka to wrzucę tutaj.

ps. Tak na marginesie to zaczynam mysleć również o Dalmacji okolice Pula, może okolice Dubrovnika. HEHE
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 15.07.2009 07:50

sly1234 napisał(a):ps. Tak na marginesie to zaczynam mysleć również o Dalmacji okolice Pula, może okolice Dubrovnika. HEHE

Dalmacja okolice Pula ?
Coś nie tak...
mati_sowee
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mati_sowee » 15.07.2009 08:02

[quote

ps. Tak na marginesie to zaczynam mysleć również o Dalmacji okolice Pula, może okolice Dubrovnika. HEHE[/quote]

Pula i Dubrovnik to dwie różne okolice (dwa końce Chorwacji)
sly1234
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) sly1234 » 15.07.2009 08:05

JacYamaha napisał(a):
sly1234 napisał(a):ps. Tak na marginesie to zaczynam mysleć również o Dalmacji okolice Pula, może okolice Dubrovnika. HEHE

Dalmacja okolice Pula ?
Coś nie tak...

dokładnie! masz racje.

Po prostu im więcej się zastanawiam tym mniej wiem :) ogólnie podałem zarys gdzie bym chciał pojechać.

przepraszam was troszkę popłynąłem. Myślałem o Splicie a napisałem Pula

Istria jeszcze gdzieś we mnie siedzi hehe
Klamer75
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Klamer75 » 15.07.2009 09:57

sly1234 napisał(a):dobre hehe

ja wracam z żoną w niedziele z Łodzi. Do Chorwacji jedziemy jeszcze z drugą parą z Bydgoszczy. Ostatni weekend trwały dyskusje kiedy wyjeżdżamy, jaką trasą itp. Ostatecznie skończyło się na noclegu w Czechach pod granicą z Austrią. Wyjazd ok 8 rano, aby spokojnie się wyspać i przewidziano ok 10-11 godzin do bazy noclegowej. W Czechach hotelik ze śniadankiem. rano winietki do Austrii, tankowanie do pełna i wio. Z Mikulov do Poreć zostanie nam 7-8 godzin więc jak wyjedziemy 7-8 rano jesteśmy we wtorek na miejscu ok 15-16 i jak się szybko uwiniemy z kwaterami to jeszcze tego samego dnia długaaaaaaa do wody :P:P:P

Witam.
A masz namiary na tem nocleg w czechach?
ja wyjeżdzam z Chełmna 11 sierpnia czyli niedaleko bydgoszczy i tez bym gdzieś sie przespał w czechach.
Pozdrawiam
sly1234
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) sly1234 » 15.07.2009 11:49

znalazłem tani hotel. Jak odgrzebię link to podrzucę.
sly1234
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) sly1234 » 20.07.2009 08:44

mam jeszcze jedno pytanko?
spójrzcie na moja "nową" trasę :):) Split został przegłosowany!!!hehe

Jadę z Bydgoszczy i muszę jechać przez Łódź! zobaczcie jak opracowałem dróżkę do Splitu. Może jakieś macie inne sugestie?
http://maps.google.pl/maps?f=d&source=s_d&saddr=bydgoszcz&daddr=Toru%C5%84ska+to:Zgierska+to:Lisowicka+to:50.341955,18.171387+to:Trasa+35%2FTrasa+46%2FE442%2FE462+to:D2%2FE65+to:28.+%C5%99%C3%ADjna+to:%C5%A0ibenik+60+Km&geocode=%3BFSaaIwMdWLsiAQ%3BFSLOFgMdgnIoAQ%3BFagxBQMdXMIcAQ%3B%3BFVYh9AIdUoIHAQ%3BFYhv6wIdibv-AA%3BFYbZ6AIdaK39AA%3BFchRmAIdsoH4AA&hl=pl&mra=dpe&mrcr=0&mrsp=4&sz=9&via=1,2,3,4,5,6,7&sll=50.334943,18.344421&sspn=0.834498,1.766052&ie=UTF8&ll=46.339343,16.029053&spn=3.610425,7.064209&z=7

jadąc tą trasą doliczyłem się następujących opłat
Czechy 330ck
Austria 7,70Euro za 10 dni (jest winietka miesięczna?)
Słowenia 35Euro winietka miesięczna (jest winietka 10dniowa?)
Dochodzą jeszcze koszty za autostrady w Chorwacji.
dobrze liczę?
kaszpir
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszpir » 20.07.2009 10:56

sly1234 napisał(a):Dochodzą jeszcze koszty za autostrady w Chorwacji.
dobrze liczę?

Po pierwsze Słowenia - winieta tygodniowa 15Euro , miesięczna 30Euro.

Nie lepiej ominąć Czechy i jechać przez Słowację ?

Ja jadę z okolic Torunia i jadę przez Zwardoń (ale dopiero wrzesień) ale z tego co czytałem można pojechać przez Czechy za free i wjechac do Słowacji na niemalże samą autostradę , ale szczerze mówiąc wolę nie ryzykować (Czechy) bo za dużo niejasności jest (z tą "bezpłatnością) więc chyba te kilka kilosów się przemęczę i ominę Czechy a potem (Słowacja) już autostrady :)
fixlech
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) fixlech » 20.07.2009 22:13

ja wracam z żoną w niedziele z Łodzi. Do Chorwacji jedziemy jeszcze z drugą parą z Bydgoszczy. Ostatni weekend trwały dyskusje kiedy wyjeżdżamy, jaką trasą itp. Ostatecznie skończyło się na noclegu w Czechach pod granicą z Austrią. Wyjazd ok 8 rano, aby spokojnie się wyspać i przewidziano ok 10-11 godzin do bazy noclegowej. W Czechach hotelik ze śniadankiem. rano winietki do Austrii, tankowanie do pełna i wio. Z Mikulov do Poreć zostanie nam 7-8 godzin więc jak wyjedziemy 7-8 rano jesteśmy we wtorek na miejscu ok 15-16 i jak się szybko uwiniemy z kwaterami to jeszcze tego samego dnia długaaaaaaa do wody :P:P:P

Witam
ja z żona planujemy urlop dokładnie w tym samym czasie i tez jest to nasza pierwsza podroz do Chorwacji
Chętnie byśmy sie z wami zabrali,bo było by nam raźniej.Nie ukrywamy,że troszkę sie obawiamy tej trasy.Co Wy na to (moglibyśmy sie spotkac na granicy polsko-czeskiej)

j
sly1234
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) sly1234 » 21.07.2009 07:29

fixlech napisał(a):

Witam
ja z żona planujemy urlop dokładnie w tym samym czasie i tez jest to nasza pierwsza podroz do Chorwacji
Chętnie byśmy sie z wami zabrali,bo było by nam raźniej.Nie ukrywamy,że troszkę sie obawiamy tej trasy.Co Wy na to (moglibyśmy sie spotkac na granicy polsko-czeskiej)

j

fixlechJak najbardziej chcemy wyjechać 3 sierpnia z noclegiem tak aby dojechać do CRO na 4 sierpnia. Niestety zmieniliśmy trasę i jedziemy przez Słowację, Węgry do Środkowej Dalmacji w okolicę Splitu. W pierwszych planach była Istria. Zdecydowaliśmy się na Dalmację ze względy na kilka czynników być może mitów.
1. Dalmacja leży bardziej na południu a tym samym pogoda bardziej pewna
2. Istria jest głównie nastawiona na turystów z Niemiec i Austrii, a tym samym może być drożej

Jeżeli jesteś zdecydowany na Dalmację 3-4 sierpień to możemy spotkać się pod granicą Słowacką :):) a i jadę przez Łódź bo mam tam jeszcze 1 pasażera do zabrania
Pawel_Monia
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pawel_Monia » 21.07.2009 16:38

Siema.. My żonka wyjezdzamy w nocy z soboty na niedziele 2 sierpnia z Gdańska i jedziemy przez Niemcy Austrie Słowenie. Jest ktos chętny do podlaczenia się??
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wyjazd do Chorwacji - początek sierpnia 09 - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone