Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wrocław-Split: kędy droga?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
r_s_poland
Odkrywca
hmmmmmmmm...

Nieprzeczytany postnapisał(a) r_s_poland » 03.08.2006 08:54

my jedziemy do plitwic , i tam spedzamy dzien potem do splitu , i jeszcze nie wiem ale chyba na brac potem hvar korchula plesac i powrót jadranka
zamie nam to jakies 3 tyg:)

czym jedziesz? moze i dokąd? moze sie stykniemy

zamow sobie piekne broszuki
http://pl.croatia.hr/misc/brosure.php?menu=2&

mi przyslali w ciagu 3 dni jakies 3 kg pamieru:)

tu masz ceny autostrad:) i inne wazne rzeczy o podróży
http://pl.croatia.hr/arrival/

a tu ceny paliwa i winietek (PZM strasznie kasuje za naklejki)
http://www.pzmtravel.com.pl/index.php?id_strony=1350
http://www.pzmtravel.com.pl/index.php?id_strony=1346

cheers!!!
bargoo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bargoo » 03.08.2006 10:53

Dziekuję za okazaną pomoc, fajny z Ciebie człowiek. Jedziemy na 2 samochody (3 dorosłe osoby + 3-latek w każdym aucie). Wyjeżdżamy 1 wieczorem z pod Wrocławia. Samochody to honda benzyna i passat diesel. Ze wzgledu na paliwożerną hondę mojego współtowarzysza będę zmuszony sie ciągnąc do max 140 km/h (on jest chodzacym ekonomizerem ;-)))). Poza tym, za względu na to, że są małe dzieci trasę chcemy łyknąc podczas ich snu. Poza tym dom wynajęty jest od soboty od godz. 14-tej, stad też nie bardzo chcemy sie śpieszyć. Jadę w okolice Zadaru (okol. Novigradu) malutka rybacka wioska, w której wczasowaliśmy rok temu. Cicho, cich o i jeszcze raz cicho. 2 tygodnie odpoczynku po całorocznym zapieprzaniu.
Na wszelki wypadek:
honda civic srebrny sedan model 2004
vw passat granatowe kombi model 2001
Oba na tablicach Strzelińskich - DST.
Nie uzywamy CB.
Jeszcze raz dziekuję serdecznie r_s
r_s_poland
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) r_s_poland » 04.08.2006 07:11

kupcie sobie radyjka takie do 5km , bardzo dobrze spisująsie w jezdzie na 2 auta, ja kupilem rok temu jakies tanie za 90 PLN, ładowaki , zestawy słuchawkowe, na akumulatorki AAA, uzywalismy ich tez do komuninkacji na wybrzeżu:)

znając moja pania to wyjedziemy z głogowa o 19-20 i wtedy zjawie sie na boboszowie na orlenie okolo 22 :)

wg mnie najfajniej mozna pędzic w nocy na autostradzie BRNO- BRatysława , zawsze było pusto, nad ranem musisz się spręzyc aby minąc graz przez 6:30 bo potem jest duzy ruch na dojeździe do miasta

fajnie można tez smigac GRAZ-SŁOWENIA

2 razu jechalem do kroacji w dzien

5 razy nocą i zdecydowanie polecam ten drugi sposób
r_s_poland
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) r_s_poland » 04.08.2006 07:14

aha

moj ojciec testował w tamtym roku trase przez niemcy
przez zgorzelec, non stop autostrady, tylko że troszke dalej

nie pamietam ile jechal , ale nocny przejazd nasza trasą jest szybszy, lecz moze mniej monotonny:)
moze kiedys pojade tamtedy (chyba przez Chemitz )

jedziemy a6 avant tdi w 4czwórke 25-30 lat, chyba ze koleszka kupi auto do tego czasu i pojedziemy na 2 auta

pozdro
bargoo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bargoo » 04.08.2006 07:41

r_s: spójrz co znalazłem na forum pt którędy przez Słowację: cyt.:
"Gdzieś juz pisałem.

Na Wiedeń, na Wiedeń i jeszcze raz na Wiedeń .
Jest obwodnica od końca czerwca. Pomykałem 7 i wracałem 23 lipca.
Austyjacy sie popisali.
Poza tym buduja autobahn juz do Jarowców i jak skończa to bedzie super ( od "Żyliny do Cro......... ) "
Mimo obwodnicy Wiednia (o ile istnieje) uważasz, że nadal trasa przez Bratyslavę jest bardziej optymalna?

Skoro będziesz w Boboszowie około 22, to jest duża szansa, że się spotkamy :-)

Pozdrawiam ciepło
bargoo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bargoo » 04.08.2006 07:43

forum/viewtopic.php?t=12983&highlight=

tu dodaję link do postu odnośnie tej obwodnicy
bargoo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bargoo » 08.08.2006 09:03

Dotarłem do jeszcze jednej trasy i coraz bardziej skłaniam się, aby ja przetestować.
Otóż z Bratyslavy nadal jadę autostradą D2 na przejącie graniczne z Węgrami, wjeżdżam na autostradę M15, z której udaję się na drogę 86 prowadzącą aż do Słoweni (tu kilku km przejazd do granicy Chorwackiej). Miejscowości w Chorwacji:
Cakovec, Nedelisce, obwodnica Varazdin`a, zjazd na A4, Zagrzeb, zjazd na A1.
wodnik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wodnik » 08.08.2006 09:26

bargoo napisał(a):r_s: spójrz co znalazłem na forum pt którędy przez Słowację: cyt.:
"Gdzieś juz pisałem.

Na Wiedeń, na Wiedeń i jeszcze raz na Wiedeń .
Jest obwodnica od końca czerwca. Pomykałem 7 i wracałem 23 lipca.
Austyjacy sie popisali.
Poza tym buduja autobahn juz do Jarowców i jak skończa to bedzie super ( od "Żyliny do Cro......... ) "
Mimo obwodnicy Wiednia (o ile istnieje) uważasz, że nadal trasa przez Bratyslavę jest bardziej optymalna?

Skoro będziesz w Boboszowie około 22, to jest duża szansa, że się spotkamy :-)

Ty masz watpliwosci co do istnienia drogi, ja nie bo byłem
tu zobacz

http://www.vignette.at/strassenbau/baup ... t_0405.pdf

http://www.vignette.at/strassenbau/baup ... _start.htm

Pozdrawiam ciepło
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.08.2006 09:52

Tu macie płatne drogi w Czechach (winietka):

http://www.dalnice.com/doprava/poplatky ... _useky.htm

Zwróćcie uwagę, że na odcinku Brno - Mikulov jest płatny odcinek Rajhrad - Pohorelice Sever :!: Kto jeździł częściej na pewno niekiedy spotkał Policie na poboczu patrzącą przez lornetkę czy mamy winietkę.
Jeśli ktoś nie chce wykupić winietki i np. jechać przez Svitavy do Brna i dalej do Wiednia także MUSI ominąć w/w odcinek (wtedy zwiedzanie wioseczek).
Pozdravki
bargoo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bargoo » 19.09.2006 14:13

Witam serdecznie, juz po wczasach. Trasa w obie strony to Boboszów-Olomouc-Brno-Wiedeń-Maribor-Chorwacja. Utrudnienia w ruchu to głównie początek Czech (okolice Ćrvenej Vody-przebudowa mostu) i zaraz w okolicach Mohelnic remont nawierzchni-ruch wahadłowy na odcinku ok. 2 km, prace drogowe przed Olomoucem, kilka km w Austrii (modernizacja autostrady, ruch obustronny), remonty 2 dużych tuneli w Chorwacji. Poza tym masakryczny stan dróg w Słowenii, tam traci sie najwięcej czasu. W Czechach oczywiście przestrzegają paranoicznie prędkości, od czasu do czasu w kraju tym pikał anty... szczególnie koło Olomouvc i Zabreh, ale nigdzie nie dopatrzyłem się patroli. Pozdrawiam.
Arteg
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arteg » 29.07.2007 21:13

Czy ma ktoś tegoroczne informacje o trasach z Wrocka? Jakieś najbardziej aktualne spostrzeżenia i uwagi? Jedziemy do Cro pierwszy raz i nie wiemy na którą opcję się zdecydować. Każda brzmi dość sensownie.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.07.2007 11:44

Przedwczoraj wracałem ze Splitu. Jak zwykle w HR autostradami, potem Maribor, Graz, Wiedeń, Brno, Olomouc, Mohelnice, Zabreh, Boboszów.
Jedna ważna informacja (stara jak świat). W sobotę przed południem korek w Słowenii w stronę Chorwacji sięgał (z kilkusetmetrowymi przerwami) od granicy A-SLO do granicy SLO-HR, czyli przez cały ten mały kraj :wink: z kompletną blokadą Mariboru. Raczej nie warto znaleźć się na tamtym kierunku w takim czasie :wink:
Arteg
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arteg » 30.07.2007 17:28

Dzięki za info. Zamierzamy jechać na Istrię, więc będziemy się kierować na Ljubljanę. Niewykluczone, że będzie to właśnie sobota. Może więc lepiej jechać na Klagenfurt - Kranj? Czy ktoś ma porównanie w sobotniej przeprawie na trasie Graz - Ljubljana w tych dwóch wariantach (Maribor czy Klagenfurt)?
msgrzesiek
Plażowicz
Re: Eneko

Nieprzeczytany postnapisał(a) msgrzesiek » 31.07.2007 14:08

Eneko napisał(a):Hej, jedziemy 04.08, ponieważ jedziemy z dzieckiem planujemy nocleg w okolicach Grazu, tak, że czasu będzie sporo. Tym niemniej wolałbym uniknąć korków i remontów. Trasa przez Boboszów to dobnkiedy dokladnie wyjezdzacieo tylko połowa autostrady, ta przez Krnov 2/3.
kiedy dokladnie wyjezdzacie z wroclawia my tez jedziemy 4 08 07 kontakt na gg 4291948
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.07.2007 14:23

Arteg napisał(a):Dzięki za info. Zamierzamy jechać na Istrię, więc będziemy się kierować na Ljubljanę. Niewykluczone, że będzie to właśnie sobota. Może więc lepiej jechać na Klagenfurt - Kranj? Czy ktoś ma porównanie w sobotniej przeprawie na trasie Graz - Ljubljana w tych dwóch wariantach (Maribor czy Klagenfurt)?

Biorac pod uwagę to co się działo w ubiegłą sobotę jechałbym w ciemno przez Klagenfurt. Jechałem tam kiedyś w sobotę, ale było to w 2001 roku i od tego czasu może sytuacja korkowa jest inna. W każdym razie polecam przejazd przez przełęcz Loiblpass (zjazd z autostrady przed Klagenfurtem w kierunku Słowenii), potem super przejazd przez Alpy (czasami trzeba włączyć dwójkę :) ) ale wrażenia widokowe fajne. Dalej za Klagenfurtem jest przejazd autostradowy, ale przez płatny tunel Karawanken.
Pozdravki.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wrocław-Split: kędy droga? - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone