Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wasze ksiązki - ulubione, znienawidzone, obecnie czytane...

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 26.08.2010 06:49

Też zawsze bardziej podobają mi się książki niż późniejsze filmy. Od reguły oczywiście są wyjątki, którym w moim przypadku jest "Władca Pierścieni" :)
Film może nie byl lepszy od książki, ale stawiam go na równi ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.08.2010 06:53

Uważam też, że "Zielona Mila" to wspaniały film niewiele odbiegający od książki...książkę błyskawicznie przeczytałem a filmem byłem mile zaskoczony...
alurka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) alurka » 26.08.2010 16:54

szary779 napisał(a):W tym tygodniu połknąłem "Anioły i demony" Dana Browna, a w Cro humor nakręcają mi książki J.Chmielewskiej niezmiennie"Lesio" którego mogę czytać do upadłego, a w tym roku "Najstarsza prawnuczka"

Lesio- boskie! :lol:
I Wszystko czerwone:)
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 27.08.2010 07:42

Skończyłam "Arabską żonę". Masakra... jeżeli takie rzeczy rzeczywiście spotykają kobiety, to ... :roll:

Wstrząsająca historia Polki, która poślubiła muzułmanina.Dorota, uczennica szkoły średniej, poznaje Ahmeda, w którym zakochuje się bez pamięci.
Jej najbliższe otoczenie nie kryje swojego negatywnego nastawienia do tego związku, mimo to młodzi spotykają się dalej dziewczyna zachodzi w ciążę, w końcu biorą ślub.
Po pewnym czasie wyjeżdżają do jego rodziny do Libii. Tam ukochany pokazuje swoje prawdziwe oblicze znika na całe dnie z domu, jest chorobliwie zazdrosny, nie stroni od rękoczynów. Dorota zaślepiona miłością nie zdaje sobie sprawy, że mąż jest zagrożeniem dla niej i jej córeczek kiedy się orientuje, jest już za późno.
sławeka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sławeka » 27.08.2010 07:59

A ja polecam Jean Christophe Grange. W kraju jest dostępnych tylko kilka tytułów tego autora, niemniej przeczytałem już wszystkie i czekam na kolejne.... Lot Bocianów, Kamienny Krąg, Przysięga Otchłani, Imperium Wilków (ta pozycja doczekała się ekranizacji) i najnowsza Zmiłuj Się.
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 21.10.2010 07:02

Zaczynam czytać "Złego" Leopolda Tyrmanda
Nadialena
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nadialena » 26.10.2010 11:00

cześć! jeśli lubicie thrillery to polecam Maxima Chattama i jego trylogię!
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.12.2010 13:14

Jeżeli ktoś lubi tematykę obozów koncentracyjnych to polecam także powieść Stelli Muller-Madej : "Dziewczynka z Listy Schindlera"...
Wspomnienia z getta krakowskiego i obozów oraz lata powojenne...podobne to do "Dziewczynki w czerwonym płaszczyku" Romy Ligockiej ale znacznie lepsze...
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 06.01.2011 20:03

Trochę odgrzebię ten temat :)

Właśnie zaczęłam czytać nową, starą książkę W. Cejrowskiego "Podróżnik WC"

Jest to pierwsza książka podróżnicza WC. Została wydana w 1997 roku i została bestsellerem. Wydawcy chcieli ją później wznowić, ale WC się nie zgodził. Twierdził, że jest źle napisana, bo wtedy nie umiał jeszcze dobrze pisać.
W końcu udało się go przekonać, by w takim razie poprawił i rozbudował teskt.

Już od pierwszych stron na ustach pojawia się uśmiech i jak narazie nie schodzi już od stron 124 :lol:
Bardzo fajna, lekka opowieć... zresztą tak jak i poprzednie książki WC :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.01.2011 20:18

A ja właśnie kończę biografię Wojciecha Cejrowskiego napisaną przez Grzegorza Brzozowicza. Super napisana.
Książki Wojtka szczerze polecam - "Rio Ankonda" i "Gringo wśród dzikich plemion" :D
piojanik
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) piojanik » 06.01.2011 21:13

Właśnie skończyłem czytać "Caffe muzeum" Roberta Małkłowicza i muszę stwierdzić że to bardzo profesjonalne dopełnienie tego forum.
Fascynacja zjedoczoną Europą pod berłem Habsburgów, z polskiej perspektywy dla wielu kontrowersyjna, daje świetną analizę przenikania kultur, obyczajów, a przede wszystkim (tak częstą na tym forum) przygodę kulinarną, którą wielu po przeczytaniu książi będzie starało się powtórzyć.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.01.2011 22:18

piojanik napisał(a):Właśnie skończyłem czytać "Caffe muzeum" Roberta Małkłowicza(...)
Fascynacja zjedoczoną Europą pod berłem Habsburgów, z polskiej perspektywy dla wielu kontrowersyjna, daje świetną analizę przenikania kultur, obyczajów (...)

Właśnie jestem na 57 stronie tej samej pozycji. :)
Zjednoczenie Europy pod berłem Habsburgów jest mi równie bliskie. Inscenizacja wjazdu Franciszka Józefa do Cieszyna oraz jego portret w magistracie to ciągły powód do politycznych sporów - to tak na marginesie.

Przeczytałem ostatnio także "Zrób sobie raj" naszego największego czechofila Mariusza Szczygła. Polecam wszystkim. Rzadko mi sie zdarza przeczytać jakąś książkę dwa razy.
Aguha
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aguha » 06.01.2011 22:34

Makłowicz czeka na swoją kolej :) Zrób sobie raj jest dobre, ale jednakże nie tak dobre jak doskonały Gottland :)

A ja Nowy Rok postanowiłam poważnie zacząć i chyba przesadziłam. W końcu wznowili Opowiadania kołymskie. Dostałam od Gwiazdora. Straszna, piękna książka. Warto, choć trzeba mieć jednak stalowe nerwy, albo wyłączyć choć trochę wyobraźnię.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.01.2011 22:36

Aguha napisał(a):Makłowicz czeka na swoją kolej :) Zrób sobie raj jest dobre, ale jednakże nie tak dobre jak doskonały Gottland :)

Zapomniałem, że to też ostatnio przeczytałem :? - zamówiłem obie pozycje jednocześnie. :)
gewaina
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gewaina » 06.01.2011 22:42

Ja tymczasem w zawieszeniu pomiędzy Cz. Miłoszem z jego kapitalnymi listami do przyjaciół po 1946 roku pt. "Zaraz po wojnie" a książką anglojezyczną (bo po polsku jeszcze nie wyszła) B.Brysona "Down Under" - jak się domyślacie rzecz o Australii.
Dla uśmiechu dodam jeszcze, że choć już może nie przystoi :lol: zagladam z radościa do "Przyód Marka Piegusa", "Dzieci z Bullerbyn" czy "Karolci" udajac, że czytam je dzieciom nadobranoc :P
dzieci słuchają, a ja mam radochę razem z nimi! :D
Pozdrawiam, Marta
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Wasze ksiązki - ulubione, znienawidzone, obecnie czytane... - strona 1...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone