Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wasze ksiązki - ulubione, znienawidzone, obecnie czytane...

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 17.06.2010 12:35

Wczoraj zaczęłam czytać pierwszy tom książki napisanej przez Anne Rice- Godzina Czarownic z cyklu o Rodzie Czarownic Mayfair.
Jakoś ciężko czyta się początek, ale moja symaptia do tej autorki zwycięża i czytam dalej ;)
Wywiad z Wampirem i Wapir Lestat to ksiażki, które bardzo mi się kiedyś podobały, może i tutaj akcja jakoś się rozkręci ;)
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 24.08.2010 08:19

Widzę, że wątek prawie umarł...
Trochę go ożywię, bo niedawno zaczęłam czytać książkę "Arabska Żona" -Tanya Valko.
Autorka spędziła dużą część swojego życia w Libii, przez co czuje się, że opisywane przez nią sceny i obyczaje są autentyczne.
Sama książka napisana prostym i przyjemnym językiem. Czyta się szybko. Fabuła? Niektóre momenty mrożą krew w żyłach :roll:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.08.2010 08:34

Ja na urlopie przeczytałem "Talizman" Kinga...świetna książka dla osób lubiących tę tematykę...
Jeżowiec
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jeżowiec » 24.08.2010 19:35

Homo Bimbrownikus - Andrzeja Pilipiuka - dla mnie top 1, zwłaszcza na urlop. Pokręcona satyra, ale z pierwszorzędnymi tekstami. Czytam i śmieję się sama do siebie. :lol: :lol: :lol:
digame
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) digame » 24.08.2010 19:52

Ponownie przeczytałem w HR "Cień wiatru" Carlos Luis Zafon. Jak dla mnie najlepsze połączenie domowego wina mojego gospodarza, odgłosu morza i błogiego nastroju urlopu! Wczoraj właśnie wróciłem z Drace (Peljesac).
artur77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) artur77 » 25.08.2010 10:45

Paulo Coehlo - The winner stands alone oraz druga czytana przeze mnie książka Mike'a Gayle - His'n'Hers, to taki Bridgit Jones dla facetów - jak dla mnie super. Polecam każdemu , także po polsku, po paru zdaniach odnalazłem w tej książce siebie :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.08.2010 11:00

"Cień wiatru"... powieść nad którą się zastanawiam, cieszę się, że poleca ją facet bo to chyba powieść trochę taka melodramatyczna...opinie mile widziane...

Przed urlopem zafascynowany byłem Grzesiukiem ( "Boso ale w ostrogach", "Pięć lat kacetu" oraz "Na marginesie życia" ) a także "Auschwitz i ostateczne rozwiązanie"... może ktoś zna podobne o tej tematyce ?
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 25.08.2010 12:45

Może nie dokładnie w tematyce obozowej, ale godną polecenia książką, jest powieść "Łaskawe" Jonathana Littell'a. Pisałam o tej książce już kilka postów wcześniej. Opasłe tomisko.

Łaskawe to fikcyjne wspomnienia byłego oficera SS, Maximiliana Aue, doktora prawa konstytucyjnego, miłośnika muzyki, literatury i filozofii, a jednocześnie nazistowskiego zbrodniarza, któremu po wojnie udało się uniknąć kary i znaleźć bezpieczny azyl za biurkiem dyrektora fabryki koronek na północy Francji. Szokujący autoportret nazisty-estety, który patrząc na pogromy ludności żydowskiej myśli o Platonie i bardziej niż Rosenberga czy Hansa Franka woli cytować Tertuliana.

Powieść Jonathana Littella ukazuje kulisy Zagłady i rolę, jaką w jej przygotowaniu odegrali technokraci i eksperci: prawnicy, ekonomiści i świetnie wykwalifikowana kadra administracyjna. To znakomicie udokumentowana powieść historyczna, a zarazem uniwersalna przypowieść o spotkaniu Człowieka ze Złem. Wielowątkowa epopeja zbudowana na wzór suity Johanna Sebastiana Bacha i nasycona pięknie aluzjami do greckiej tragedii o matkobójcy Orestesie oraz ścigających go Eryniach, które w finale dramatu przemieniają się w Boginie Łaskawe... "Łaskawe wpadły na mój trop" -to ostatnie zdanie zapisane przez Maxa Aue.

Łaskawe to najgłośniejsza i najbardziej kontrowersyjna książka ostatnich lat. Światowy megabestseller- do tej pory sprzedano już ponad milion egzemplarzy powieści.
alurka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) alurka » 25.08.2010 13:03

wojan napisał(a):Już tutaj gdzieś pisałem,że dla mnie numerem jeden jest S.King :D
Właśnie połknąłem "Talizman" .Polecam :D

Ja też b. lubię:) Ostatnio czytałam nową jego książkę Historia Lindsey- i bez szału. Wolę wcześniejsze dzieła.

No i po raz koleny Skiroławki Nienackiego.
szary779
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) szary779 » 25.08.2010 13:36

W tym tygodniu połknąłem "Anioły i demony" Dana Browna, a w Cro humor nakręcają mi książki J.Chmielewskiej niezmiennie"Lesio" którego mogę czytać do upadłego, a w tym roku "Najstarsza prawnuczka"
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.08.2010 13:55

Roxi - dzięki, na pewno jest to tematyka, która mnie interesuje...
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 25.08.2010 14:08

szary779 napisał(a):W tym tygodniu połknąłem "Anioły i demony" Dana Browna

"Anioły i demony" są, moim zdaniem, najlepszą książką Browna. Szkoda tylko, że film tak schrzanili... No ale można było się tego spodziewać. Nie ma jak książka! :D Zwłaszcza dla tych, którzy uwielbiają Rzym. Czytając, czułam, jakbym znowu była w Wiecznym Mieście...
Dromader
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dromader » 25.08.2010 14:32

maslinka napisał(a): Szkoda tylko, że film tak schrzanili... No ale można było się tego spodziewać. Nie ma jak książka!

Zgadzam się w 100% i dlatego w przypadku ekranizacji książki zawsze staram się ją najpierw przeczytać :D

Nasza wyobraźnia, to jest to :wink:
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 25.08.2010 14:41

Mi Kod Leonarda podoba się najbardziej,
Anioł i demony mniej,
a po Zaginionym Symbolu stwierdziłem, że kolejnych Brownów nie kupuję.
szary779
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) szary779 » 25.08.2010 22:09

Kiedyś czytałem "Króla szczurów" Jamesa Clavella. Książka była rewelacyjna ,niestety ekranizacja była do kitu. Byłem bardzo zawiedziony :cry:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Wasze ksiązki - ulubione, znienawidzone, obecnie czytane... - strona 1...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone