Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wasze ksiązki - ulubione, znienawidzone, obecnie czytane...

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 27.05.2010 12:20

Sapkowskiego lubiłam zawsze i wszędzie :)

Ostatnio moim numerem jeden jest saga o wampirach Stephanie Meyer.
Na początku miałam sporą rezerwę do tych książek, długo wokół nich chodziłam zanim zdecydowałam się kupić. Kupiłam pierwszą część, na drugi dzień kolejne. Pochłonęłam jednym tchem.
Jolanda
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanda » 27.05.2010 12:28

yskyerka napisał(a):Sapkowskiego lubiłam zawsze i wszędzie :)

Ostatnio moim numerem jeden jest saga o wampirach Stephanie Meyer.
Na początku miałam sporą rezerwę do tych książek, długo wokół nich chodziłam zanim zdecydowałam się kupić. Kupiłam pierwszą część, na drugi dzień kolejne. Pochłonęłam jednym tchem.
Jeśli o sagach, to moja ulubiona o ludziach lodu..Margit Sandemo..
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 27.05.2010 12:30

Roksa_ napisał(a):
longtom napisał(a):Jest film kinowy wg 1. części

Film? Jak film? Jakiś stary? Nowy?
Nie ukrywam, że chętnie bym go obejrzała po przeczytaniu książki ;)

http://www.filmweb.pl/film/Millennium+M%C4%99%C5%BCczy%C5%BAni,+kt%C3%B3rzy+nienawidz%C4%85+kobiet-2009-465857

Już nawet kolejne wydanie "Mężczyzn..." ma to zdjęcie na okładce
pzdr
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 27.05.2010 12:32

A mi jakoś nie pasuje :cry: :wink:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 27.05.2010 15:34

Jeśli tak to polecam Ewę Białołęcką z jej serią o przyjaźni człowieka ze smokiem oraz świetny wg mnie cykl Kossakowskiej o Niebie i Piekle gdy Bóg odszedł i trzeba rządzić bez niego ukrywając to przed Aniołami i Głebianami... :)
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 27.05.2010 22:03

Dzięki Bocian zastanawiałam się ostatnio nad nową ciekawą książką na wakacje, już mam typ :)
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 27.05.2010 22:06

Już tutaj gdzieś pisałem,że dla mnie numerem jeden jest S.King :D
Właśnie połknąłem "Talizman" .Polecam :D
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 27.05.2010 22:17

Odkąd pamiętam zaczytuję się i to czasem po kilka razy w książkach Johna Grishama. "Firma", "Ława przysięgłych", "Apelacja", "Prawnik" itd pochłaniam je wręcz. Sądowe thrillery są super. Te książki to taka moja podróż w marzenia, zawsze mi się marzyła sala sądowa i bycie adwokatem, ale nie w Polsce, tylko w Ameryce właśnie.
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 28.05.2010 07:02

wojan napisał(a):Już tutaj gdzieś pisałem,że dla mnie numerem jeden jest S.King :D

A Mroczną Wieżę czytałeś może? Jeżeli nie, to POLECAM. Jak dla mnie nr. jeden od wileu, wielu, wielu lat. Siedem tomów, po przeczytaniu ostatniej strony tomu siódmego, od razu zaczęlam tom pierwszy... i od początku ;)

W sumie cykl czytałam już 3 razy i w najbliższym czasie mam zamair znowu do niego sięgnąć. Niby siedem opasłych tomów, a tak szybko strony umykają....

Dla fana S. Kinga (czyt. mnie :twisted: ) to prawdziwa gratka, bo przewiją się wątki z innych książek i niektórzy bohaterowie.
Jo_Anna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jo_Anna » 13.06.2010 08:57

Bocian napisał(a):Jeśli tak to polecam Ewę Białołęcką z jej serią o przyjaźni człowieka ze smokiem oraz świetny wg mnie cykl Kossakowskiej o Niebie i Piekle gdy Bóg odszedł i trzeba rządzić bez niego ukrywając to przed Aniołami i Głebianami... :)

Baaardzo dziękuję za polecenie! Gdyby nie ta wzmianka na Forum, pewnie nie trafiłabym tak łatwo na Kossakowską - jest rewelacyjna! Świetne pisarstwo, inteligentne fantasy (a może wcale nie takie fantasy ;)) I te postaci Aniołów i Demonów tak bardzo z krwi i kości. Teraz czytam "Żarna Niebios", na pewno sięgnę po kolejne, ale zdecydowanie wole powieści niż opowiadania. A trudno się zorientować w bibliografii, co jest czym. "Siewca wiatru" to na pewno powieść, a może jeszcze coś?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 13.06.2010 13:14

W Żarnach Niebios okazuje się , że Bóg sobie poszedł :), w Siewcy Wiatru , Daimon walczy z Cieniem, i teraz wyszedł pierwszy tom dalszej części czyli Zbieracz Burz.
"Siewca wiatru" to na pewno powieść, a może jeszcze coś?
Jo_Anna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jo_Anna » 13.06.2010 13:47

Bocian napisał(a):W Żarnach Niebios okazuje się , że Bóg sobie poszedł :), w Siewcy Wiatru , Daimon walczy z Cieniem, i teraz wyszedł pierwszy tom dalszej części czyli Zbieracz Burz.

A "Siewca wiatru" funkcjonuje jako tom II, bo pani w bibliotece nie potrafiła mi powiedzieć co jest którym tomem. Czy Żarna to jakby 0 tom, czy I w stosunku do "Siewcy" (nie chodzi mi o chronologie wydarzeń, bo tu łapię, ale nazewnictwo wydawnictwa.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 13.06.2010 13:51

Na początku, oprócz tego, że był hel i wodór, :):) to był zbiór opowiadań Obrońcy Królestwa z 2003 roku, potem powieść Siewca Wiatru z 2004 roku a potem Żarna Niebios czyli zbiór opowiadań, reedycja Obrońców Królestwa uzupełniona o dwa nowe opowiadania z roku 2008...
Wychodzi na to, że Obrońcy to tom 1, Siewca to tom 2 a Żarna to tom 1,5 :):)
Jo_Anna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jo_Anna » 13.06.2010 14:13

Bocian napisał(a):Wychodzi na to, że Obrońcy to tom 1, Siewca to tom 2 a Żarna to tom 1,5 :):)

Dzięki, teraz wiem, dlaczego nie mogłam tego objąć rozumem. ALe kto by tam potrafił objąć rozumem Anioły i Demony ;)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 13.06.2010 14:19

Polecam jeszcze Zakon Krańca Świata (dwa tomy) tejże autorki. To już nie angel fantasy ale tez wg mnie bardzo dobra literatura. Mroczniejsza i bardziej straszna :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Wasze ksiązki - ulubione, znienawidzone, obecnie czytane... - strona 1...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone