Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wasze ksiązki - ulubione, znienawidzone, obecnie czytane...

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
masmedia
Cromaniak

Postnapisał(a) masmedia » 24.08.2009 19:58

Jestem ostatnio w transie - w ciągu tygodnia przeczytałam 4 książki - głównie "babskie czytadła " - m innymi :
Diablica w klubie kobiet" Lindy Lee - zabawna opowieść o tzw. "wyższych sferach" , "Gwiazdy i gwiazdki" - czyli diabeł na rozdaniu Oscarów Amandy Goldberg - dowcipnie pokazane szaleństwo przedoscarowej nocy,

A z trochę poważniejszych " Wyspa" Victorii Hislop, i " Dziecko ulicy" Judy Westwater - ponoć w oparciu o koszmarne przeżycia autorki z dzieciństwa - polecam !

Poprosiłam panią w bibliotece o "Lato nagich dziewcząt" , które ktoś tu polecał a w domu okazało się że dostałam Lato leśnych ludzi :wink: :lol: :wink:
Sysia_86
Odkrywca

Postnapisał(a) Sysia_86 » 25.08.2009 20:50

No to ja polecam jeszcze Sparksa: "List w butelce".
Dotychczas unikałam jego książek, bo uznano je za bestsellery, a bardzo nie lubię czytać tego, co "wszyscy" aktualnie czytają.
Bardzo pozytywnie mnie ta ksiązka zaskoczyła, jest bardzo wzruszająca.

Polecam również "Samotność w sieci" Wiśniewskiego (przeczytalam jeszcze zanim nakręcono film), na którą nie zdecydowałabym się, gdybym usłyszała o tym całym filmie :x Książka była naprawdę wciągająca.
Roxi
Koneser

Postnapisał(a) Roxi » 25.08.2009 20:58

Czytam książkę "Łaskawe" J. Littell'a. Jestem dopiero w połowie, a tomisko ma ponad 1000 stron. Pierwsze wrażenia? Książka mocna, kilka razy musiałam przerywać czytanie, bo jest pełna drastycznych scen wojennych.

Treść? Są to wspomnienia oficera SS... nic chyba więcej dodawać nie trzeba. Powiem tylko tyle, że często bardzo się denerwuję w takcie czytania, ale musiałabym tutaj wywodzić się na temat moich przekonań politycznych ;), więc powiem tylko tyle: warto przeczytać.
mutiaq
Cromaniak

Postnapisał(a) mutiaq » 25.08.2009 21:51

Sapkowski "Ostatnie życzenie"
przemogłam się i mi się spodobało :]
Majka
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Majka » 06.09.2009 19:30

Dziś skończyłam J Pattersona " W sieci pająka"
ależ wciąga...jutro idę do biblioteki po więcej :)
na prawdę warto :)
exit
Odkrywca

Postnapisał(a) exit » 06.09.2009 19:51

Ja tam ,,zaczytuję,, się w książkach Clive-a Cussler-a.
Jako,że z natury jestem osobą,która nie unika przygód - ksiązki Clive-a ktorych napisał kilkadziesiąt są wg mnie rewelacyjne!

Wszystkie przygody związane są z wodą,nurkowaniem,wrakami,poszukiwaniem skarbów.

Najfajniejsze jest to,że w kazdej powieści występują ci sami bohaterowie tylko z nową zagadką i z nowymi przygodami-)

pozdrawiam
exit
Roxi
Koneser

Postnapisał(a) Roxi » 09.09.2009 13:15

exit, zalecasz czytanie tych książek chronologicznie?
Np. u Cobena też występują ci sami bohaterowie, a każda książka jest o czym innym ,ale najlepiej je czytać po kolei.
Kasiulka85
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Kasiulka85 » 29.09.2009 16:49

Wakacje, wakacje i po wakacjach... będzie można w spokoju w zaciszu domowym w kubkiem herbaty w ręku nadrabiać zaległości:)
Zaczęłam od wczoraj przeczytałam "Złodziejkę książek" Markusa Zusaka.
Książkę baardzo polecam, opowiada historię niemieckiej 10 latki i jej losy podczas II wojny światowe.Warto dodać, że narratorem jest śmierć..
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.09.2009 19:40

Właśnie zacząłem czytać:

"Pamięć kości. Pośród umarłych w Ruandzie, Bośni, Chorwacji i Kosowie" - Clea Koff

Obrazek

Już na wstępie do części poświęconej Bośni autorka, a może raczej tłumacz nie rozróżnia Republiki Serbii od Republiki Serbskiej... czyta się jednak całkiem dobrze.
Torac
Cromaniak

Postnapisał(a) Torac » 30.10.2009 22:40

Wczoraj zacząłem "Biała gorączka" Jacka Hugo-Badera - REWELKA :!:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.11.2009 20:39

A ja polecam trylogię Stiega Larssona - "Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet", "Dziewczyna, która igrała z ogniem" i "Dom z piasku, który runął". Dawno nie czytałam czegoś tak dynamicznego, barwnego i wspaniale opowiedzianego. Wszystkie tomy łączą ci sami bohaterowie i redakcja gazety " Millenium". To naprawdę świetna sensacja. Poza tym każda z książek liczy ponad 600 stron, więc zapełni jesienne wieczory. Szkoda tylko, że za szybko się kończą. Autor, niestety, zszedł był, więc następnych tomów nie popełni.
Aguha
Cromaniak

Postnapisał(a) Aguha » 02.11.2009 10:53

Larssona czyta się jednym tchem, po ośmiu godzinach bolą oczy, druga połówka mamrocze porzucona, żołądek przypomina, że należy go karmić. Ciężko się oderwać.

Polecam Marek Edelman. Po prostu życie. Nic dodać, nic ująć.
Torac
Cromaniak

Postnapisał(a) Torac » 28.11.2009 21:03

"Świat według Clarksona" - 1cz. i 2cz. bardzo dobre, 3cz.-niezła
CinnamonGirl
Cromaniak

Postnapisał(a) CinnamonGirl » 29.11.2009 13:03

Ja to generlanie połykam książki. Byle by relaksowały a nie zmusząły do zbytniego myslenia ;). Coben, Deaver, Cussler, Sapkowski, Rowling, Szwaja i wielu innych autorów ktorych najzwyczjniej nie pamietam.

Bez wstydu sie przyznam ze niedawno skończyłam czytać 4 książeki tzw sagi 'Zmierzchu' Stephenie Meyer.

Bez porównania do filmów (bo juz były dwa i bardzo sie zawiodłam na nich). Niby fabuła wydaje sie kiczowata ale rewelacyjna narracja powoduje że sie te ksiązki połyka. Czytałam ja, czytała moja mama :) i czytają też nastolatki. Generalnie ksiazki raczej dla kobiet z przedziału wiekowego 13-70 ;)

Za to przeglądam ten topik bo juz rodzinka sie zgłosiła i naciska abym sie okreslić co chcę pod choinkę i chyba będzie to Trylogia Larssona. Widze sporo pozytywnych opini no i mają wymaganą przeze mnie objętość ;)
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.11.2009 13:50

A ja polecam trylogię:

cz.1
Obrazek

cz.2
Obrazek

cz.3
Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Wasze ksiązki - ulubione, znienawidzone, obecnie czytane... - strona 1...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone