Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wasze ksiązki - ulubione, znienawidzone, obecnie czytane...

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 22.07.2009 20:14

Jo_Anna napisał(a):
AndrzejJ. napisał(a):Czytamy książki.Wzbogacają Nas.Ale czy jesteśmy przez to mądrzejsi? Czytanie książek oszukuje tylko czas.Relaks. :wink:
To tak jak z czytaniem tego forum.Czytasz i .... dalej nic nie wiesz. :wink:

To prowokacja, prawda? (To też z czytania wiem, że czasem niektórzy tak robią ;)) Ale gdyby tak serio potraktować Twoje słowa, to bym odpowiedziała, że tak, jesteśmy mądrzejsi. Albowiem książki poniekąd wzbogacają doświadczenie - stykam się tam z sytuacjami, postawami, wybrnięciami z sytuacji, jakich nie doświadczyłam w swoim życiu, a ponieważ czytanie zmusza do aktywności umysłowej (w znacznie większej mierze niż oglądanie), to to doświadczenie może być kodowane. Słowa mają dużą moc. W końcu na początku było SŁOWO ;) A tak osobiście - jedno zdanie z jednej książki całkowicie zmieniło moje życie.

:)

Ciekawy jestem tego zdania.
W młodości mol ksiązkowy.Bahdaj,Fiedler, Szklarski , Nienacki, May,Ożogowska, Niziurski i wielu wielu innych .Super przygody akcja i marzenia. :D
Jo_Anna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jo_Anna » 23.07.2009 05:58

AndrzejJ. napisał(a):Ciekawy jestem tego zdania.

To zbyt osobiste ;)

AndrzejJ. napisał(a):W młodości mol ksiązkowy.Bahdaj,Fiedler, Szklarski , Nienacki, May,Ożogowska, Niziurski i wielu wielu innych .Super przygody akcja i marzenia. :D

Widzę to samo pokolenie :) Moja ukochana i wertowana wielokrotnie była seria "samochodzików", a potem - niespełnione marzenia, kiedy rodzina wybiła mi z głowy studiowanie historii sztuki lub konserwacji (to tak a propos wpływu książek na życie ;))

AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 23.07.2009 08:35

Jo_Anna napisał(a): (to tak a propos wpływu książek na życie ;))

Po przeczytaniu w ,,ukryciu'' :wink: ,,Uwodziciela" Nienackiego zacząłem bacznie przyglądac się kobiecym palcom. :D
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 26.07.2009 15:30

Wpadłam w sidła T. Pratchetta. Właśnie zaczynam książkę "Nacja". Jest to książka odrębna, nie należąca do Świata Dysku, ale napisana z tym samym rozmachem :)
Goniaa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Goniaa » 28.07.2009 14:08

Mam pytanie do cromaniaczek.
Czy czytałyście dziewczyny kolejne 2 części "Domu nad rozlewiskiem"? Czy warto wydać pieniążki?
Czasem kolejne części filmów i książek nas rozczarowują, są pisane jakby na siłę. Jak jest ze wspomnianą przeze mnie książką?
Jo_Anna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jo_Anna » 28.07.2009 14:38

Goniaa napisał(a):Mam pytanie do cromaniaczek.
Czy czytałyście dziewczyny kolejne 2 części "Domu nad rozlewiskiem"? Czy warto wydać pieniążki?
Czasem kolejne części filmów i książek nas rozczarowują, są pisane jakby na siłę. Jak jest ze wspomnianą przeze mnie książką?

Według mnie - warto. Nic wysilonego - ciąg dalszy (3) i uprzedni (2) pierwszego tomu, w tym samym stylu - wracałam jak do dobrych znajomych. Chociaż moja mama stwierdziła (maniaczka czytelnicza), że jednak 2 lepszy od 3, bo trzeciu jakby już ciut wydumany. Ale mi się podobało :)
Goniaa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Goniaa » 28.07.2009 20:05

Dziękuję :D
Majka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Majka » 03.08.2009 12:42

Hej Czytającym :)
Dobrze, że do Was trafiłam ;)
uwielbiam czytać, ale ostatnio jakaś zła passa.. nie mogę nic trafić, by mi podeszło. Nieopatrznie trafiłam na " Stąd do wieczności" J. Jonesa...i ledwo przebrnęłam. Zupełnie nie moje klimaty.
Coś tu pospisywałam z waszych poleceń...teraz idę do biblioteki :)
pzdr :)
Ania W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania W » 03.08.2009 12:56

Goniaa napisał(a):Mam pytanie do cromaniaczek.

Pomimo, że książki zbyt "cukierkowate" i czasem mnie bohaterowie irytowali :wink: przeczytałam jednym tchem. Dwie części mam swoje, ale trzecią już wypożyczyłam z biblioteki.
Podobnie jak Jo_Anna wracałam do książek ( bohaterów ) jak do swoich dobrych znajomych.

Na lato lektura w sam raz. 8)

Przeczytałam gdzieś, że będzie serial na podstawie tych książek. jestem ciekawa czy wyjdzie coś godnego oglądania. :D

Tak jak wspominałam warto te książki przeczytać, chociażby dla przepisów kulinarnych. Ale na 4 część już nie czekam.... :lol:

Serdecznie pozdrawiam.
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 05.08.2009 11:20

No to ambitnie zaczynam książkę "Łaskawe" J. Littell'a. Tomisko ma coś z 1000 storn, więc będę się z tym ciężarem męczyć w Chorwacji. Mam nadzieję, że warto. Po przeczytaniu kilku recenzji zapowiada się dobrze.

Po przeczytaniu książki "Nacja" T. Pratchett'a stwierdzam, że to na pewno nie była ostania książka tego autora, którą przeczytałam. Polecam tym, którzy lubią przenieść się do trochę innego świata, z innymi wartościami i priorytetami, a przy okazji lubią czytać i śmiać się, bo książka pełna jest specyficznego humoru. Jak dla mnie bomba :)
Kasiulka85
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasiulka85 » 05.08.2009 12:45

Roksa_ napisał(a):No to ambitnie zaczynam książkę "Łaskawe" J. Littell'a. Tomisko ma coś z 1000 storn, więc będę się z tym ciężarem męczyć w Chorwacji. Mam nadzieję, że warto. Po przeczytaniu kilku recenzji zapowiada się dobrze.

W takim razie czekam na relację. Moje "Łaskawe" czeka na swoją kolej...a tymczasem czytam nuuuudne ustawiska:(
Łukasz.D
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz.D » 05.08.2009 20:57

Pratchetta polecam, ale nie dla każdego. Myślę że jesli ktoś lubi Monthy Pythona, jego rowniez pozna z wielką ochotą.
Obecnie poczytuję Głowackiego, "Z głowy" jest rewelacyjna. I czekam z utesknieniem na kolejne przygody Eberharda Mocka (sam Krajewski) jak równiez Patera (razem z Czubajem).
A co jeszcze moge polecić ?
- wszystko Kapuścińskiego
- podobnie Jagielskiego
- Historia na gorąco T.G. Asha
- Życie Pi
Majka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Majka » 21.08.2009 08:15

Na reszcie trafiłam na książkę od której nie mogę się oderwać
Stephanie Meyer "Zmierzch"

Ukazała się już dawno bo w 2005 roku...do tej pory pojawiły się 3 książki opisujące dalsze losy bohaterów...przeczytam na pewno :)
Aguha
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aguha » 21.08.2009 08:57

Ostatni zachwyt ""Biała gorączka" Jacka Hugo-Badera. Bardzo smutna, ale bardzo prawdziwa - genialna. Polecam gorąco!
marsylia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsylia » 21.08.2009 09:13

Ja zaczęłam "Czekając na śnieg w Hawanie" - zapowiada się smakowice :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Wasze ksiązki - ulubione, znienawidzone, obecnie czytane... - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone