Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wasze ksiązki - ulubione, znienawidzone, obecnie czytane...

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kasia.K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia.K » 23.06.2009 10:56

No właśnie ja przebrnęłam do końca myślałam że jakoś się "rozkręci", i się rozczarowałam. Nie rozumiem tych ochów i achów nad nią i z czego oni ten film zrobili? 8O
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.06.2009 11:03

Moimi ulubionymi pisarzami są Sienkiewicz, Aleksander Dumas i Stephen King...skupiam sie przede wszystkim na pozycjach tych autorów - jakże odmiennych jeżeli chodzi o rodzaj...ich wszystkie pozycje już przeczytałem więc przerzuciłem się na literaturę o II Wojnie Światowej.
who
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) who » 23.06.2009 14:23

Roksa_ napisał(a): Książkę poświęcam pamięci dzielnych młodych nurków, którzy zginęli przez brak wiedzy i brawurę oraz przez to, że nam "starym" nie chciało się zwrócić im uwagi, że postępują niewłaściwie.

- bo nurkowie dzielą się na nurków odważnych i nurków starych. Nie ma zaś starych, odważnych nurków.
Kasiulka85
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasiulka85 » 23.06.2009 14:50

Jo_Anna napisał(a):
kasia34 napisał(a):Przyznajcie się kto czytał "Wojnę polsko-ruską pod flagą biało czerwoną"?
ciekawa jestem jakie macie zdanie na temat tej książki.

Kilkanaście stron. A że nie byłam w nastroju masochistycznym, dalej się nie zmuszałam. Nie zmogłam...

Ja też nie dałam rady ale o gustach się nie dyskutuje :)
Tantal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tantal » 23.06.2009 18:02

kasia34 napisał(a):Przyznajcie się kto czytał "Wojnę polsko-ruską pod flagą biało czerwoną"?

Ja niestety przeczytałem. Nigdy się tak nie wymęczyłem żadną inną książką, ale koleżanka siadła mi na ambicję. Przejrzałem ją kiedyś w księgarni i stwierdziłem niechcący, na podstawie kilku akapitów, że jest beznadziejna. Na co ona odrzekła, że jak tak można nie czytając całości się wypowiadać, że się nie znam, że jest rewelacyjna i że dopiero jak ją przeczytam to mogę się z nią wykłócać kto ma rację. No to się zawziąłem, męczarnie przeżywałem straszne ale dobrnąłem do końca. Zdania nie zmieniłem, książka, jak dla mnie, kompletnie bezwartościowa, nudna i najnormalniej w świecie nieciekawa.

Darek9634 napisał(a):Literatura faktu, szczególnie z okresu 1939 - 45.
Stephen E. Ambrose "D-DAY"
Stephen E. Ambrose "KOMPANIA BRACI"
...

Z podobnej tematyki polecam książkę George'a F. Cholewczynskiego "ROZDARTY NARÓD", o udziale polskiej 1 Samodzielnej Brygady Spadochronowej w operacji >Market Garden<. Też literatura faktu, ale rewelacyjnie napisana i czyta się prawie jak powieść.
profet
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) profet » 23.06.2009 18:08

Joseph Heller " Paragraf 22"-polecam
Kasia.K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia.K » 24.06.2009 10:42

kasia34 napisał(a):
Przyznajcie się kto czytał "Wojnę polsko-ruską pod flagą biało czerwoną"?

Zapytałam bo myślałam że to może ja czegoś nie łapię w tej książce ale jak widać nie tylko ja miałam trudności z przeczytaniem jej.

"Poczwarka" Doroty Terakowskiej - czytałam ją już jakiś czas temu ale wciąż mam w pamięci, bardzo wzruszająca.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 24.06.2009 12:50

Pełna lipa. Rzucona w kąt w połowie- szkoda mi było czasu.
Biało-czerwony
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Biało-czerwony » 25.06.2009 07:39

Hermann Hesse - Wilk stepowy - czytam obecnie
who
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) who » 25.06.2009 11:51

JacYamaha napisał(a):

Pełna lipa. Rzucona w kąt w połowie- szkoda mi było czasu.

- no wieszszsz!? Salon się zachłystuje!
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 25.06.2009 16:16

Kasiulka85 napisał(a):
Jo_Anna napisał(a):

Kilkanaście stron. A że nie byłam w nastroju masochistycznym, dalej się nie zmuszałam. Nie zmogłam...

he, he... u mnie też wygrała niechęć do masochizmu :wink: ale przyznam, że sama Masłowska to ciekawy człowiek :D
Ania W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania W » 25.06.2009 17:41

Tymona napisał(a):
Kasiulka85 napisał(a):
Jo_Anna napisał(a):

he, he... u mnie też wygrała niechęć do masochizmu :wink: ale przyznam, że sama Masłowska to ciekawy człowiek :D

Widzę, że nie tylko i ja miałam mały problem z przetrawieniem tej książki. :lol:

Zgadzam się Tymona, Masłowska i jej wypowiedzi są czasem intrygujące, ale przykuwają uwagę . I o to właśnie chyba jej chodzi. :lol:

A ja dalej jestem pod wrażeniem Toskanii. :lol:
Czekam na przesyłkę " Wzgórza Toskanii" Ferenc'a Mate'a.
Mam nadzieję, że będzie to dobra lektura na letnie dni.
magdach7
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) magdach7 » 25.06.2009 18:07

Kobiety
Na wakacje proponuję książki brytyjskiej pisarki Adele Parks. Ci co czytają po angielsku powinni zacząć od Playing Away a potem przejść do Young Wives' Tales ( polskie tytuły to Skok w bok i Opowieści młodych mężatek). Lekkie współczesne pikantne.
Warto
Ania W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania W » 25.06.2009 18:23

magdach7 napisał(a):Opowieści młodych mężatek. Lekkie współczesne pikantne.
Warto

OOO..... Faktycznie musi być fajne. :lol: Już sprawdzałam na pewnym portalu.
A jak pikantne, to w sam raz dla mnie. :oczko_usmiech:
magdach7
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) magdach7 » 25.06.2009 18:53

anjas napisał(a):
magdach7 napisał(a):Opowieści młodych mężatek. Lekkie współczesne pikantne.
Warto

OOO..... Faktycznie musi być fajne. :lol: Już sprawdzałam na pewnym portalu.
A jak pikantne, to w sam raz dla mnie. :oczko_usmiech:

Anjas uwierz jak zaczęłam czytać Playing away nie mogłam się oderwać przez najbliższe 12h. Zresztą wszystkie książki tej autorki są rewelacyjne tylko nie wiem, które są jeszcze przełożone na język polski.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Wasze ksiązki - ulubione, znienawidzone, obecnie czytane... - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone