Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wasze ksiązki - ulubione, znienawidzone, obecnie czytane...

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Jeżowiec
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jeżowiec » 03.06.2009 22:23

Remarque - top: "Łuk triumfalny", "Noc w Lizbonie", "Czarny obelisk" :D , "Dom Marzeń"

Jonathan Carroll - "Zaślubiny patyków"

Manuel Vincent - "Chorzy na miłość"
Jeżowiec
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jeżowiec » 03.06.2009 22:26

Ach i jeszcze Ruben Gallego "Białe na czarnym", chociaż to nie lektura na lekkie wakacyjne popołudnie. Ale polecam - naprawdę warto przeczytać.
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 04.06.2009 07:30

Jo_Anna napisał(a):kupiłam "Grę Anioła" i aż mnie skręcało z irytacji i niedowierzania, że to ten sam autor. To oczywiście bardzo subiektywne, ale od Anioła mnie wręcz odrzucało.

Tantal napisał(a):Właśnie zacząłem "Grę anioła" i jako że jestem dopiero na początku to na razie zdania nie mam.

I ja się przyznam, że nie doczytałam, stwierdziłam, że szkoda prądu :wink: faktycznie - nie chce się wierzyć, że to ten sam autor...

Tantal napisał(a):Ostatnio przeszedłem etap "Wallanderomanii" i pochłonąłem wszystkie książki Henniga Mankella o detektywie Wallandera. Fajnie napisane, wciągające, mój klimat.

i ja, i ja - fajna kryminalna zabawa :D a do wątku kryminalno-sensacyjnego dorzucam książki Aleksandry Maryniny :D

Książki, które ostatnio mnie urzekły:
1. Karen Blixen "Pożegnanie z Afryką"
2. Antoni Libera "Madame"

pozdrawiam
:D :D :D
Jo_Anna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jo_Anna » 04.06.2009 11:37

Tymona napisał(a):Książki, które ostatnio mnie urzekły:

2. Antoni Libera "Madame"

O! "Madame" bardzo, bardzo. Po prostu piękna książka :)

pozdarwiam :)
marcin10
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin10 » 04.06.2009 11:58

Polecam jeszcze książki Arturo Perez Reverte. Każdy znajdzie coś dla siebie. Seria "Kapitan Alatriste", "Królowa południa" , "Cmentarzysko bezimiennych statków", "Ostatnia bitwa Templariusza" czy "Szachownica flamandzka" to pozycje, które zawierają w sobie przygodę, sensację, historię, humor, świetne opisy, które nas dosłownie "przenoszą" do opowiadanej historii. Jednym słowem idealna propozycja na wakacje i nie tylko.
Kasiulka85
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasiulka85 » 04.06.2009 18:49

Hmm...Jakos tak przycichło :)
To ja polecę coś od siebie Grzesiuk i jego "Pięć lat kacetu",ciekawa ksiązka i tematyka, którą bardzo lubię.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 04.06.2009 19:14

Kasiulka85 napisał(a):Hmm...Jakos tak przycichło :) .

Dobrze jest :) 2 dni i 50 wpisów :D Wszystkie merytoryczne - oprócz tego :evil:
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 04.06.2009 19:15

marcin10 napisał(a):Polecam jeszcze książki Arturo Perez Reverte. Każdy znajdzie coś dla siebie. Seria "Kapitan Alatriste", "Królowa południa" , "Cmentarzysko bezimiennych statków", "Ostatnia bitwa Templariusza" czy "Szachownica flamandzka" to pozycje, które zawierają w sobie przygodę, sensację, historię, humor, świetne opisy, które nas dosłownie "przenoszą" do opowiadanej historii. Jednym słowem idealna propozycja na wakacje i nie tylko.

Od której zacząć :?:
kasia72
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasia72 » 04.06.2009 20:29

Moje ukochane książki to "Potop" i "Qvo vadis".
Obecnie czytam "Szatę" Lloyda Douglasa.
Ktoś wcześniej pisał o książce "Ręka mistrza", którą to moja siostra kupiła mej córce na urodziny.Mam więc lekturę na wakacje :D
Renatka66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Renatka66 » 04.06.2009 21:23

A jest ktoś kto czytał książki Stanisławy Fleszarowej-Muskat ? To moja ulubiona autorka z czasów studiów. Mam jej prawie wszystkie pozycje, oczywiście przeczytane. Wydaje mi się, że młodzi już nie czytają takich książek, bo nie ma tam nic z fantastyki.
Bardzo lubię Chmielewską i jej lekkie kryminały ( chociaż te wcześniejsze były zdecydowanie lepsze). Polecam szczególnie na wakacje.
Nie polecam: J. Wiśniewskiego "Samotność w sieci" i M. Gretkowskiej i jej "Kobieta i mężczyzna" ( zdecydowanie przereklamowana). Największe moje rozczarowanie :evil: Dobry pomysł ktoś mi podpowiedział - sprzedam na allegro!
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 04.06.2009 21:45

Torac napisał(a):
marcin10 napisał(a): Arturo Perez Reverte. Każdy . Seria "Kapitan Alatriste", "Królowa południa" , "Cmentarzysko bezimiennych statków", "Ostatnia bitwa Templariusza" czy "Szachownica flamandzka"

Od której zacząć :?:

Ja tam zaczęłam od "Szachownicy...", ale pewnie dlatego, że to była jedna z pierwszych książek na naszym rynku :D

Renatka66 napisał(a):Bardzo lubię Chmielewską i jej lekkie kryminały ( chociaż te wcześniejsze były zdecydowanie lepsze). Polecam szczególnie na wakacje.

Ja tam zawsze płaczę przy "Lesiu" - za śmiechu oczywiście :lol:

pozdrawiam
:D
Tantal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tantal » 04.06.2009 22:28

Za dawnych, dobrych, studenckich czasów zaczytywałem się Steinbeckiem. Na wakacje, polecam coś lekkiego, czyli "Tortilla Flat" mnie ta książka po prostu rozwaliła. Specyficzny klimat i filozofia życia bohaterów. Trochę w podobnym klimacie "Cudowny czwartek" i "Ulica Nadbrzeżna". No i oczywiście klasyki "Myszy i ludzie", "Grona gniewu" i "Na wschód od Edenu" - ale to już może na jesienne wieczory.
Kevlar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 05.06.2009 05:02

Ja lubię książki podróżnicze np. Cejrowskiego, Pałkiewicza itd.
Lubię też czytać przewodniki (dobrze jak są z fotografiami). :D
marcin10
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin10 » 05.06.2009 09:14

Od której zacząć

Nie ma to większego znaczenia, natomiast w przypadku "Kapitana Alatriste" polecam zacząć od początku bo jest to seria składająca sie z pięciu części. Można uprościć, że jest to z gatunku "płaszcza i szpady", Hiszpania XVII w., inkwizycja itp. Najważniejsze, że nie jest to przerysowane typu "zabili go i uciekł".

A po za tym polecam pozycję "kultową" - nie lubię tego słowa :D
"PARAGRAF 22" Josepha Hellera, to po prostu trzeba przeczytać.

Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.06.2009 09:29

..w młodości "Lato leśnych ludzi", połykałem przygody Tomka Wilmowskiego Alfreda Szklarskiego, nie wspomnę o przygodach pana Tomasza i jego wehikułu. Obecna fascynacja to pamiętniki z historii II wojny światowej wszystkich walczących stron. Tylko tytułu tematu za bardzo nie kumam....książki znienawidzone :?: :?: , no chyba że chodzi o lektury w latach szkolnych :wink: :wink:
Ostatnio edytowano 05.06.2009 09:32 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Wasze ksiązki - ulubione, znienawidzone, obecnie czytane... - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone