Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wasze ksiązki - ulubione, znienawidzone, obecnie czytane...

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 03.06.2009 14:08

wojan napisał(a):Moją ulubioną książką jest zawsze ta którą czytam ... :D :D
A teraz ,mówiąc niezbyt ładnie mam na tapecie "Mroczną Wieżę" Kinga .
Pozdrav.

Ooooo moja ulubiona saga, ulubionego autora. Po skończeniu tomu 7 miałam ochotę znów zacząć czytać tom 1 :) Niesamowita historia .... "Sir Roland pod Mroczną Wieżą stanął"... :)
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 03.06.2009 14:10

Jaki odzew A co do Mendozy i jego "Niezwykłych przygód Pomponiusza Flatusa" miło sie słuchało na Trojce i nawet zastanawiałam sie nad jej kupnem...

no własnie, kunszt aktora robi swoje ...

w sumie, to już "Flatusa" skończyłem i wziąłem się za "Oliwkowy labiryt" i zawód wielki :( trudno przebrnąć ...

Za to wilece polecam dwie ksiażki:
- Tatiany Tołstoj "Kyś" (moja książka ostatnich 10 lat) - klimaty wschodnie
- Mikael Niemi "Muzyka pop z Vittuli" - klimaty skandynawskie, pycha
Miłosz_S
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miłosz_S » 03.06.2009 14:11

Kasiulka
Ale odzew :D
Dla wszystkich moli książkowych może się przyda informacja że księgarnie sieci "Kolporter" są w likwidacji i można wszystkie książki kupić z rabatem 30 %.
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 03.06.2009 14:12

marcin10 napisał(a):Czytam wszystko i dużo :D
jest książka pt.: "Przygody Dobrego Wojaka Szwejka" Jaroslava Haska.
Polecam po stokroć :D

To je to :D .

Szkoda tylko, że czasu mało - to mało czytam
A teraz po raz kolejny "Neuromancer" Gibsona.
A ostatni rok był Mankell - wszystkie 8 pozycji o Kurcie Wallanderze.
marcin10
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin10 » 03.06.2009 14:18

A ostatni rok był Mankell - wszystkie 8 pozycji o Kurcie Wallanderze.

Również mam przerobione od deski do deski 8)
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 03.06.2009 14:18

Roksa_ napisał(a):Ooooo moja ulubiona saga, ulubionego autora. Po skończeniu tomu 7 miałam ochotę znów zacząć czytać tom 1 :) Niesamowita historia .... "Sir Roland pod Mroczną Wieżą stanął"... :)

Zapomniałem wyżej napisać,że czytam to drugi raz ... :D :D

Adam.B napisał(a):[:) Wojan a bezsenność Kinga czytałeś? :) Polecam ;)

King należy do moich ulubionych autorów,tak że to co wyszło po polsku mam przeczytane chyba w całości.A ostatnio na kolana powaliła mnie jego "Ręka mistrza".Polecam wszystkim miłośnikom mroczno-horrorowych klimatów i nie tylko :D
linka_ka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) linka_ka » 03.06.2009 14:21

Kasiulka85 napisał(a):Nie miałam jeszcze przyjemności czytania Picoult ale czatuje na "Bez mojej zgody" - jest w pierwszej 10-tce moich książek do kupienia :)

To książka , która najbardziej mnie poruszyła... Cudna...Niesamowita...
Miłosz_S
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miłosz_S » 03.06.2009 14:23

Buber napisał(a): po raz kolejny "Neuromancer" Gibsona.

Ja wielokrotnie czytałem "Chłopów" Reymonta. Takich kapitalnych opisów natury nie spotkałem w żadnej innej książce.
marcin10
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin10 » 03.06.2009 14:23

wziąłem się za "Oliwkowy labiryt" i zawód wielki trudno przebrnąć ...

Przerobiłem całą serię (Oliwkowy labirynt, Przygoda fryzjera damskiego i Sekret hiszpańskiej pensjonarki) i dla mnie bomba, Mendoza powalił mnie na kolana :D
Jo_Anna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jo_Anna » 03.06.2009 14:24

Fajny wątek :) Tez tak mam, że ulubione są ostatnio przeczytane. No, chociaż może niezupełnie ;)
Z tych ostatnio zdecydowanym przebojem i fascynacją jest "Jedz, módl się i kochaj" - idealnie współgra z moimi emocjami.
Natomiast uwielbianą i podtrzymującą w najtrudniejszych chwilach jest... (tylko się nie śmiejcie! ;)) Harry Potter - kilka razy czytałam całą serię i wciąż znajduję różne uniwersalia. Chyba dlatego tak lubię ten cykl, że po pierwszym czytaniu fabuły, już fabuła nie jest ważna, ale to, co się znajduje pod nią. Też lubię Sapkowskiego (kiedyś uwielbiałam), ale ostatnie wyczyny nieco mnie zraziły. Ponadczasowo "Mistrz i Małgorzata" i "Sto lat samotności" O!!! I "Trzynasta opowieść" - wprawdzie tylko raz (na razie) czytana, ale klimacik ulubiony :)
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 03.06.2009 14:32

wojan napisał(a):King należy do moich ulubionych autorów,tak że to co wyszło po polsku mam przeczytane chyba w całości.A ostatnio na kolana powaliła mnie jego "Ręka mistrza".Polecam wszystkim miłośnikom mroczno-horrorowych klimatów i nie tylko :D

Jak tylko ta książka pojawiła się w księgarni to od razu musiała pojawić się i u mnie na półce. Powieść zapadająca w pamięć i jak inne ksiażki Kinga, wywołująca gęsią skórkę podczas czytania :)
Ewa Góra
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ewa Góra » 03.06.2009 14:52

A ja niecierpliwie czekam na kolejne książki Jacka Komudy.Już przeczytałam wszystkie,jakie były do kupienia w Empiku.
Autor-polski pisarz,pasjonat i wielbiciel historii Polski szlacheckiej i oręża/Bohun, Czarna Szabla/. To nie to, by i mnie pasjonowała historia.Czyta się cudnie i wreszczie wiem co to jest osełedec.
Spokojnie, to nie tylko książki o Rusi,lecz mieszanka lekkich horrorow wymieszanych z fantazja./Galeony Wojny I i II, Czarna Bandera/.
Polecam te lekture na czas wylegiwania sie na plaży.
Jacek_Do
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek_Do » 03.06.2009 15:03

A ja polecam książki Sergiusz Piaseckieg, od Zapisków oficera armii czerwonej - bo to każdy powinien przeczytać, poprzez trylogię złodziejskoą po Bogom nocy równi.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 03.06.2009 15:20

"Jedynka" - niezmiennie od 15 lat "Zbrodnia i kara"
Ostatnio wszystko Clarksona i Kapuścińskiego (ale bardziej "Heban" niż "Cesarz")
Ale czekam na sagę a la Sapkowski - może ktoś , coś doradzi :D
who
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) who » 03.06.2009 15:49

Ta najbardziej ulubiona, to pewnie "Pamiętniki Hadriana" Marguerite Yourcenar (wielokrotnie czytana, właśnie w Cro, za każdym razem upajanie się narracją, niezwykłymi, złożonymi zdaniami). Dopiero co przeczytana - "Łaskawe" Jonathana Littella (dość niezwykła rzecz). W trakcie: "Ostatnia defilada" Suworowa, trzy tomy "Rzeczpospolita Kłamców" Łysiaka, "Protector Traditiorum" St. Michalkiewicza, "Autobiografia" Rudolfa Hoessa (ponownie), "Wspomnienia" Waltera Schellenberga (ponownie), "Wojna Hitlera" Irvinga. Jakieś pomniejsze, drobne pozycje, oczywiście 'literatura fachowa' .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Wasze ksiązki - ulubione, znienawidzone, obecnie czytane... - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone