Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wasze ksiązki - ulubione, znienawidzone, obecnie czytane...

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.06.2009 09:31

Renatka66 napisał(a):A jest ktoś kto czytał książki Stanisławy Fleszarowej-Muskat ?

..dla relaksu "Lato nagich dziewcząt" cudeńko na chandrę nawet dla mężczyzny :D :wink:
Kasiulka85
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasiulka85 » 05.06.2009 10:00

Tylko tytułu tematu za bardzo nie kumam....książki znienawidzone icon_question.gif icon_question.gif , no chyba że chodzi o lektury w latach szkolnych icon_wink.gif icon_wink.gif

:)
Każdy interpretuje jak chce :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.06.2009 10:14

..tak to zinterpretowałem...lektury szkolne...brrrrr :wink: :wink:
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 05.06.2009 11:18

"Robinson Cruzoe" Daniela Defoe ...

... i kiedys naprawde chcialbym pojechac np. do cro na jakas malutka wysepke gdzie nie bedzie nikogo oprocz zony i corki. od jakiegos czasu sa juz takie robinsonady organizowane. nie bedzie auta, telefonu, pradu, biezacej wody ...
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 05.06.2009 16:56

marcin10 napisał(a):
A po za tym polecam pozycję "kultową" - nie lubię tego słowa :D
"PARAGRAF 22" Josepha Hellera, to po prostu trzeba przeczytać.

Pozdrawiam

- KLASYKA
marsylia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsylia » 08.06.2009 11:09

Większość z wyżej wymienionych przeczytane :D
A moje ulubione klimaty to Haruki Murakami - wszystkie książki przeczytane :lol: .
W moich top również 'Mag" Fowlesa - magiczna książka :lol: goooorąco polecam na wakacje :D .
Z lekkich, łatwych i przyjemnych Emily Giffin - " Coś pożyczonego".
Obecnie na tapecie "Coco" Cristina Sanchez-Andrade.

W ogóle to jest całe mnówstwo wspaniałych książek, które przeczytałam, chciałabym przeczytać i mam nadzieje przeczytam :lol:
ASHA
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASHA » 08.06.2009 11:45

Fajny temat. Jestem w trakcie czytania BIKINI J.L. Wisniewskiego, książka dość trudna ale fajnie się czyta. Można przypomnieć sobie historię okresu II wojny światowej. Polecam i pozdrawiam wszystkich czytelników.
dorota19
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dorota19 » 09.06.2009 06:35

Tymona napisał(a):
Jo_Anna napisał(a):kupiłam "Grę Anioła" i aż mnie skręcało z irytacji i niedowierzania, że to ten sam autor. To oczywiście bardzo subiektywne, ale od Anioła mnie wręcz odrzucało.

Tantal napisał(a):Właśnie zacząłem "Grę anioła" i jako że jestem dopiero na początku to na razie zdania nie mam.

I ja się przyznam, że nie doczytałam, stwierdziłam, że szkoda prądu :wink: faktycznie - nie chce się wierzyć, że to ten sam autor...

:D :D :D

A mi się "Gra Anioła" chyba nawet bardziej podobała jak "Cień..."
Kasiulka85
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasiulka85 » 23.06.2009 09:00

Właśnie wzięłam się za nadrabianie zaległości czytam "Cień wiatru"
Darek9634
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darek9634 » 23.06.2009 10:09

Literatura faktu, szczególnie z okresu 1939 - 45.
Stephen E. Ambrose "D-DAY"
Stephen E. Ambrose "KOMPANIA BRACI"
a ostatnio cegła ale bardzo interesująca :
Ewa i Władysław Siemaszko "Ludobójstwo dokonane przez nacjonalistów ukraińskich na ludności polskiej Wołynia "
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 23.06.2009 10:27

Właśnie skończyłem "Ptaśka" Williama Whartona. A tuż wcześniej I i II tom historii mojego miasta, III tom przeczytam po urlopie.
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 23.06.2009 10:29

A ja właśnie jestem w trakcie czytania książki T. Strugalskiego "Wypadki nurkowe". Polecam dla dopiero uczących się jak i doświadczonych nurków. Sama dedykacja książki mówi sama za siebie:" Książkę poświęcam pamięci dzielnych młodych nurków, którzy zginęli przez brak wiedzy i brawurę oraz przez to, że nam "starym" nie chciało się zwrócić im uwagi, że postępują niewłaściwie. Woleliśmy być sympatycznymi i lubianymi "kumplami" niż surowymi i rygorystycznymi nauczycielami. Tej naszej winy nic nie zmaże".
Jo_Anna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jo_Anna » 23.06.2009 10:48

A ja czytam z ogromną lubością "Lorda Nevermore" - bardzo dobrze napisana, nieco psychologizująca, trochę o relacjach damsko-męskich, dużo o podróży - bo właściwie akcja to podróż Bronisława Malinowskiego i Witkacego do Australii. Mniam, mniam :)
Na marginesie - Witkacy też parokrotnie był w Chorwacji, a jego ojciec chyba nawet mieszkał parę lat (?) w Lovran - tam właśnie umarł...
Ostatnio edytowano 23.06.2009 10:51 przez Jo_Anna, łącznie edytowano 1 raz
Kasia.K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia.K » 23.06.2009 10:50

Renatka66 napisał(a):A jest ktoś kto czytał książki Stanisławy Fleszarowej-Muskat ? To moja ulubiona autorka z czasów studiów. Mam jej prawie wszystkie pozycje, oczywiście przeczytane. Wydaje mi się, że młodzi już nie czytają takich książek, bo nie ma tam nic z fantastyki.
Bardzo lubię Chmielewską i jej lekkie kryminały ( chociaż te wcześniejsze były zdecydowanie lepsze). Polecam szczególnie na wakacje.

Fleszarowa "Pozwólcie nam krzyczeć' wracam często, zresztą wszystkie przeczytane i znam prawie na pamięć.
Chmielewską uwielbiam "Całe zdanie nieboszczyka" to już legenda.

Przyznajcie się kto czytał "Wojnę polsko-ruską pod flagą biało czerwoną"?
ciekawa jestem jakie macie zdanie na temat tej książki.
Jo_Anna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jo_Anna » 23.06.2009 10:52

kasia34 napisał(a):Przyznajcie się kto czytał "Wojnę polsko-ruską pod flagą biało czerwoną"?
ciekawa jestem jakie macie zdanie na temat tej książki.

Kilkanaście stron. A że nie byłam w nastroju masochistycznym, dalej się nie zmuszałam. Nie zmogłam...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Wasze ksiązki - ulubione, znienawidzone, obecnie czytane... - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone