Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Uwaga-zmiana przepisów ruchu drogowego w Czechach

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
darekk_2005
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) darekk_2005 » 06.08.2006 20:04

Wiecie jadąc przez czechy naprawde uważajcie na trasie na policję...szwagier który robi trasę conajmniej dwa razy w tyg w chechach ma do przejechania ok 300km i twierdzi że zrobiło się gęściej niż było nzaczy więcej patroli..mało tego jechał ostatnio w piątek na 50 na rostej miał 120 km/h troszke dużo wiem...i najechał na zapalające się czerwone wiatło...wiem nie ma się czym chwalić sam też mu to mówiłem i czesi nic tylko 5000 koron kary i zakaz jazdy na terenie ich kraju na 2 lata i prawo jazdy do odbioru w pradze;)wiec radze uważac...szwagier ostatecznie dogadał się z nimi ze jechał 80 na czerwonym...bo radaru nie mieli i dał im 100 euro jeszcxe 20 mu wydali ale przestrzegam nie każdy może mieć taie szczęście jak on ;)pozdro i szerokiej drogi wszystkim ;)
langusta
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) langusta » 17.08.2006 11:46

śnięty napisał(a):od 1 lipca w Czechach zmieniany jest kodeks drogowy i według nowych przepisów konieczna jest jazda z włączonymi światlami mijania przez cały dzień w ciągu całego roku, wyposażenie pojazdu w kamizelke odblaskową i zapinanie pasów bezpieczeństwa na przednim i tylnym siedzeniu. wchodzi również nowy taryfikator,, pokuty,, i punktów.[/u][/i][/b]

przykład "pokuty" z reala ;-)
zawrócenie na ciągłej z prawego pasa w lewo - 5000 koron i zakaz prowadzenia samochodu na terenie republiki czeskiej przez rok
lub 2500 koron, 6 punktów karnych i ten sam zakaz

nie przyjmują mandatu w Euro :-) nie wypisują kredytowego :-) mogą coś wziąć w zastaw, np. radio :-)

gorące pozdrowienia dla Pana z Toyoty Avensis na warszawskich numerach, który nie zatrzymał się na stopie i w prawo skręcił z lewego pasa ze znaczącą prędkością, dzięki któremu uniknęliśmy kary :-)

widać większość Polaków ma problemy z jazdą po Czechach zwłaszcza o 3.00 nad ranem w zupełnie pustym Czeskim Cieszynie
kapitold
Podróżnik
a

Nieprzeczytany postnapisał(a) kapitold » 30.08.2006 16:58

jezdze w Polsce na światłach non stop od 2000 r ,myslę ,ze nikomu nie zaszkodzi ....włączyć swiatła na drodze
shatz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) shatz » 05.09.2006 21:16

Panowie nie ma co narzekać na kary- trzena jeźdźić bezpiecznie a wysokie mandaty są ku przestrodze- lepiej niech piraci płącą niż bym miał nie wrócić do domu......
jedrek2007
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jedrek2007 » 13.01.2007 19:58

A to obowiazuje caly czas ten przepis??? :?: :?:
shatz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) shatz » 17.01.2007 14:29

Raczej tak- nie widziałem przepisów z przerwami :lol:
profet
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) profet » 19.01.2007 17:23

przepisów po prostu trzeba przestrzegać nie będzie problemów
kafur
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kafur » 07.03.2007 11:22

Trzeba jezdzic zgodnie z przepisami zwlaszcza w Czechach bo to (cudaki) :D
uboot
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) uboot » 01.04.2007 12:30

Ale od dzisiaj tj. 01.04.2007r. to my (konkretnie nasze "misiaczki" będziemy sie odgrywać na czeskich, słowackich i ... zagranicznych :D kierowcach za brak włączonych świateł.....
Hurrrrrrrra wreszcie ten przepis wszedł do życia.
Na światłach jeżdżę od ..... 1987 (ojca 125 p) potem już swoimi autami. I nikt mnie nie przekona o niesłuszności takiego przepisu. A argumenty typu zwiekszone zużycie paliwa czy zmniejszone ilości zniesionych jajek przez kury-nioski jakoś mnie nie przekonuje, tylko każą modlić się o zdrowie dla oponenta bo ... o rozum za późno....
Pozdrowienia dla wszystkich roztropnych!!!
Mariusz_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz_M » 01.04.2007 13:15

uboot napisał(a):Ale od dzisiaj tj. 01.04.2007r. to my (konkretnie nasze "misiaczki" będziemy sie odgrywać na czeskich, słowackich i ... zagranicznych :D kierowcach za brak włączonych świateł.....
Na światłach jeżdżę od ..... 1987 (ojca 125 p) potem już swoimi autami. I nikt mnie nie przekona o niesłuszności takiego przepisu. A argumenty typu zwiekszone zużycie paliwa czy zmniejszone ilości zniesionych jajek przez kury-nioski jakoś mnie nie przekonuje, tylko każą modlić się o zdrowie dla oponenta bo ... o rozum za późno....

Ojjj ty żartwonisiu. Tak z okazji prima aprilis wprowadzasz w błąd ludzi mam cichą nadzieję... bo chyba znasz podstawy tworzenia prawa w swoim kraju. Na razie preziu podpisał... potem musi to zostać opublikowane... a potem jeszcze bodajże dwa tygodnie vacatio legis. Więc jeszcze trochę czasu minie do obowiązywania tej noweli.

Ale nie martw się nie ty jeden. Jak w TV pod koniec lutego trąbili, że sejm przegłosował zmianę - to 1 marca pełno bylo na ulicach "migających" pouczaczy przekonanych o już obowiązującej zmianie... potem się skończyło, aż do czasu jak informowali o przegłosowaniu przez senat.
Myśle, że jak dziś wyjadę to znowu kilku się znajdzie.
liwan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) liwan » 01.04.2007 23:59

"migających" pouczaczy przekonanych o już obowiązującej zmianie... potem się skończyło, aż do czasu jak informowali o przegłosowaniu przez senat.
Myśle, że jak dziś wyjadę to znowu kilku się znajdzie.[/quote]

....i chciej komuś pomóc ostrzegajac go o możliwości kłopotów. Będziesz wyzwany od pouczaczy. :oops:
Mariusz_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz_M » 03.04.2007 07:30

Wracając do tematu jazdy cały rok w Polce z włączonymi światłami, przepis zacznie obowiązywać - jak podało RMF FM - od 17 kwietnia.

A tutaj źródło i jeszcze kilka innych zmian.
uboot
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) uboot » 03.04.2007 09:17

Zaraz żartownisiu, pomyliłem się raptem o 17 dni. Nostradamus też nie był akuratny co do sekundy :) - a ja jestem dopiero początkujące medium...

Mariusz_M napisał(a):
uboot napisał(a):Ale od dzisiaj tj. 01.04.2007r. to my (konkretnie nasze "misiaczki" będziemy sie odgrywać na czeskich, słowackich i ... zagranicznych :D kierowcach za brak włączonych świateł.....

Ojjj ty żartwonisiu. Tak z okazji prima aprilis wprowadzasz w błąd ludzi mam cichą nadzieję... bo chyba znasz podstawy tworzenia prawa w swoim kraju. Na razie preziu podpisał... potem musi to zostać opublikowane... a potem jeszcze bodajże dwa tygodnie vacatio legis. Więc jeszcze trochę czasu minie do obowiązywania tej noweli.

Ale nie martw się nie ty jeden. Jak w TV pod koniec lutego trąbili, że sejm przegłosował zmianę - to 1 marca pełno bylo na ulicach "migających" pouczaczy przekonanych o już obowiązującej zmianie... potem się skończyło, aż do czasu jak informowali o przegłosowaniu przez senat.
Myśle, że jak dziś wyjadę to znowu kilku się znajdzie.
:D :D :D
jacirg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacirg » 21.06.2007 09:44

Maciek95 napisał(a):Wlasnie wrocilem z cro jadacz przez czechy, jechalem w nocy w jedna i w druga strone i nie widzialem zadnego radiowozu, wiec nie ma co straszyc ale ostroznosc trzeba zachowac :wink:

... ja też w tamtym roku przejechalem Czechy w jedną i drugą stronę nie widząc radiowozu (może dlatego, że w nocy)
:)
miike
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) miike » 21.06.2007 11:53

No ja w tamtym roku widziałem jakieś radiowozy, ale jakoś się mną nie interesowali, ale fakt faktem że Czesi strasznie przepisowo jeżdżą, szlag mnie trafiał jak się wlekłem w żółwim tempie przez jakieś wioski za Cieszynem, a tu jeszcze tyle nad kochane morze w Cro
Ale swoją drogą jak by u nas tak większość zaczeła tak spokojnie jeździć.... może było by mniej wypadków :?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Uwaga-zmiana przepisów ruchu drogowego w Czechach - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone