Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Urzadzenie Kuchni...ale Jak?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
woka
Koneser

Postnapisał(a) woka » 23.02.2011 11:02

zebik napisał(a):
hajduczek napisał(a):-zmywarka-jeszcze pod znakiem zapytania...ale plan kuchni taki ,żeby w razie czego można ją było wstawić nawet póżniej
:

hajduczku zmywarka to podstawa - licz tak, żeby Ci na nią starczyło, a gwarantuje nawet jednej szklanki ręką nie umyjesz. Polecam.

A ja myślałem, że zmywarka to bzdet, rzecz zupełnie nie przydatna.
Nie miałem, nie mam i nie mam zamiaru tego kupować ( tak myślę).
Na dwie osoby w domu czy zasadny jest taki zakup. :?:
Nie lubię mieć czegoś nieumytego, pojedyncza szklanka, talerz, widelec zawsze jest zaraz umyty - czy aby to umyć to każdorazowo mam używać zmywarki :?: Przypadkiem nie jest to jakaś paranoja :?:
Pytam ponieważ .............. jak to w praktyce jest. :?:
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 23.02.2011 11:08

woka napisał(a):A ja myślałem, że zmywarka to bzdet, rzecz zupełnie nie przydatna.

Bo, pewnie, nie zmywasz, albo, jak już zmywasz, to nie szkoda ci własnych rąk.

woka napisał(a):Na dwie osoby w domu czy zasadny jest taki zakup. :?:

Zasadny. Zmywanie mam raz na dwa-trzy dni.
Fakt, że trzeba więcej naczyń mieć, ale, jakby nie patrzeć, są tak czyste,
że aż skrzypią. Nigdy tak nie umyjesz w ręku, a o szkle to zapomnij.

Wymyłem wszystkie szklane i gliniane bibeloty w domu - z kazdego kącika kurz mi wypłukało :D

woka napisał(a):... jak to w praktyce jest. :?:

W praktyce to jest tak, że spróbuj, po sobie i gościach na obiedzie, pozmywać wszystko w nocy,
po ich wyjściu, przy zgaszonym świetle, w minimalnej ilości wody i jeszcze się wyśpij :lol:
Dziadek Maciek
Koneser

Postnapisał(a) Dziadek Maciek » 23.02.2011 11:14

Zmywarka-jak to jest-powiem jak to u nas było...
Byłem przeciwnikiem zakupu zmywarki, walczyłem z całych sił, już w zarodku tłamsiłem pomysł zakupu i w końcu, po zmianie mieszkania, kupiłem. Początkowo 3 osoby, teraz tylko ja i żona, zmywanie raz, dwa razy w tygodniu, czasami trzy. Wygoda olbrzymia, komfort też, do tego podobno oszczędność wody (nie wiem, nie liczyłem). Oczywiście wszelkie środki do zmywarki darmowe nie są, wiem.
Prowadzimy dosyć otwarty dom, goście więc też często bywają, znowu wygoda. Rano szybkie śniadanie, wieczorem, dopiero ok 20 wspólny posiłek i ...do zmywarki i na spacer, a nie do zmywania ręcznego. Wygoda, a jak wielka ulga dla zmęczonych kręgosłupów.
Wada--trzeba posiadać na "stanie" trochę więcej szklanek, kubków, talerzy...
ANITA:)
Cromaniak

Postnapisał(a) ANITA:) » 23.02.2011 11:17

hajduczek my nie dawno zakończyliśmy "walkę" z nową kuchnią i powiem ci, że najbardziej zadowolona jestem z szerokich szuflad i szafek wysuwanych (front do dolnej szuflady przymocowany, a w środku szuflady różnej głębokości).
Jeśli zdecydujesz się na przeszkolone szafki to radzę szyby mleczne nie widać bałaganu, a jednak nadaja lekkości. Mozna je od środka podświetlić np. ledami (zimnymi albo ciepłymi zależnie od efektu jaki chcesz osiągnąć). Dobrze też przemyśl oswietlenie, które naprawdę może zrobić niezły efekt.
Ostatnio edytowano 23.02.2011 11:29 przez ANITA:), łącznie edytowano 1 raz
tajemniczy
Cromaniak

Postnapisał(a) tajemniczy » 23.02.2011 11:26

temat odpowiedni dla mnie, jesteśmy na etapie zamiany mieszkań i Pani Tajemnicza już stworzyła wizję swojej nowej kuchni. :?
Cromaniak

Postnapisał(a) ANITA:) » 23.02.2011 11:27

zmywarka - hmmm pierwszą zakupiłam w roku 1994. Po tylu latach nie wyobrażam sobie kuchni bez tego urządzenia. Choć zmywanie jest czynnością, którą lubię.To prawda jest nas trochę w domu, ale np. moja mama obecnie mieszka sama i też korzysta ze zmywarki wiadomo odpowiednio mniejszej, ale jednak też sobie chwali.
hajduczek
Cromaniak

Postnapisał(a) hajduczek » 23.02.2011 11:34

Rysio napisał(a):
weldon napisał(a):Nawet jak padnie co dwa - trzy lata ... :?

Nie lubię dostawać w potylicę drzwiczkami z szafki nawet co 2-3 lata :wink:

:lool: :lool: :lool:

przemyślę tę kwestię :D

ale nadal nikt nie zapodał pomysłu na to moje nieszczęsne niskie okno :(
Jolanda
Cromaniak

Postnapisał(a) Jolanda » 23.02.2011 11:34

Tak ,tak Piotrek dobrze gada ... zmywarka dobra rzecz,
a jeszcze jak masz licznik na wodę to się raz dwa przekonasz jak zwrot kasy dostaniesz :D
A co do aranżacji kuchni ,teraz na rynku są takie szmery bajery ,że nie trudno ją zaaranżowac
W tak małej kuchni jak twoja... Violu ,nawet wyspę możesz miec :lol:
dwie szafki do kupy z blatem roboczym ,likwidujesz nóżki... zamieniasz na kółeczka z blokadą ,i masz gotową wyspę a na dodatek bardzo praktyczną :lol: bo nie tylko jako element dekoracyjny ale bardzo przydatny i w każdej chwili możesz go odstawic a chociażby pod ścianę czy gdzie kolwiek :wink:
a co do wiszących ,mam kilka otwieranych do góry i sobie chwalę :lol:
a co najważniejsze (drzwiczki ) .........jeszcze mi nigdy nie spadły :lol:
a piekarnik no cóż wprawdzie nie mam takiego bajeranckiego rozwiązania jak u kolegi Zebika ale i mój w niczym mi nie przeszkadza,znaczy się gdy jest otwarty nie ogranicza moich ruchów :D

zapomniałam dodac , mam podobny układ kuchni jak twoja ,tyle że u mnie woda i gaz był/jest po lewej stronie :wink:
Ostatnio edytowano 23.02.2011 19:14 przez Jolanda, łącznie edytowano 1 raz
longtom
Weteran

Postnapisał(a) longtom » 23.02.2011 11:43

maciek1956 napisał(a):Może też być wózek wewnętrzny, tzn drzwi opuszczasz, a wyjeżdża środek, dla nas to było wygodniejsze rozwiązanie. Masz dostęp z 3 stron, nie tylko z 2, drzwi nie zasłaniają dostępu.

Mamy własnie taki, żona b. sobie chwali. :wink:

hajduczek napisał(a):...który zostanie zastąpiony jakimś podgrzewaczem przepływowym lub czymś podobnym,prawdopodobnie schowanym w dolnej szafce....

Ogrzewacz przepływowy, jeśli ciepła woda ma płynąć a nie "ciurkać", prąd o dużym natężeniu potrzebuje. Elektryczny piekarnik, zmywarka, też sporo prądu potrzebują. Gdzieś tam, w kontekście płyty indukcyjnej, była mowa że amperów może Ci brakować :?: Pewnie jakiś bilansik el. warto by zrobić.
Włączysz jeszcze czajnik i korki Ci wywali :cry:
Ale może przesadzam :?: :wink:

A gniazdek el. (przy podłodze, blat i wyżej) nigdy za wiele :wink: :wink: :wink:

Warto do salonu Black Red White się wybrać (np w galerii swarzędzkiej). Mają tam kilkanaście aranżacji gotowych, prospekty z wymiarami wszystkich mebli w każdym wzorze. My od tego zaczynaliśmy. :wink:
Ostatnio edytowano 23.02.2011 11:47 przez longtom, łącznie edytowano 1 raz
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 23.02.2011 11:46

Rysio napisał(a):
weldon napisał(a):Nawet jak padnie co dwa - trzy lata ... :?

Nie lubię dostawać w potylicę drzwiczkami z szafki nawet co 2-3 lata :wink:

Nie zauważyłem tego, bo mi strona przeskoczyła ...

No cóż, w kuchni czujnym trzeba być, nie można się rozpraszać ... :wink:

Jolanda napisał(a): ... zmywarka dobra rzecz,
a jeszcze jak masz licznik na wodę to się raz dwa przekonasz jak zwrot kasy dostaniesz

A jak masz własne szambo, to jeszcze mocniej i, dosłownie, to odczujesz :lol:
Cromaniak

Postnapisał(a) ANITA:) » 23.02.2011 11:52

weldon właśnie mi przypomniałeś żeby luknąć do szamba. Do tego ustroistwa nie moge się przyzwyczaić i notorycznie dzwonie, żeby wybrali jak juz jest "kryzys" :twisted:
hajduczek
Cromaniak

Postnapisał(a) hajduczek » 23.02.2011 12:00

longtom napisał(a):
hajduczek napisał(a):...który zostanie zastąpiony jakimś podgrzewaczem przepływowym lub czymś podobnym,prawdopodobnie schowanym w dolnej szafce....

Ogrzewacz przepływowy, jeśli ciepła woda ma płynąć a nie "ciurkać", prąd o dużym natężeniu potrzebuje. Elektryczny piekarnik, zmywarka, też sporo prądu potrzebują. Gdzieś tam, w kontekście płyty indukcyjnej, była mowa że amperów może Ci brakować :?: Pewnie jakiś bilansik el. warto by zrobić.
Włączysz jeszcze czajnik i korki Ci wywali :cry:
Ale może przesadzam :?: :wink:

mam nadzieję ,że przesadzasz 8O ....bo co znów z moich planów nici :( :?: ....aktualnie mam w kuchni piekarnik na prąd.....mini piekarnik....czajnik.....grill.....razem (bez grilla) już wszystko chodziło i było ok.....ale pewnie i tak przydałaby się konsultacja elektryka czy potrzebne jakieś zmiany jakby doszła zmywarka i ogrzewacz wody :?
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 23.02.2011 12:03

A u mnie gdzieś od 15 lat robią kanalizację.

Na siłę robią, już nawet uchwalili kary dla tych, którzy nie chcieli się podłączać,
natomiast ja zawsze chciałem, tylko, teraz, to już jestem zmęczony tym.

Dalej nie mam kanalizacji, mam tylko "miejską" wodę i rozorany, księżycowy krajobraz,
syf na drogach osiedlowych, kurz, brud, jakiś debili zalewających mi piwnicę,
rozpirzony płot koło domu.

Kiedyś mieszkałem na uboczu, na końcu ślepej ulicy a te chamy rozorały sobie przelot do drugiej ulicy :evil:

Jakieś bydło mi się na skróty przewala koło mnie, śmieci, sra po kątach :evil:

W doopie mam już te całą kanalizację.

Przepraszam Viola za OT, ale zawsze mnie ten temat ... wzburza ździebko ;)
jolamik
Cromaniak

Postnapisał(a) jolamik » 23.02.2011 12:05

czytając wpisy przypomniałam sobie o kilku rzeczach jeszcze - te szafki/szuflady otwierane całe i szerokie są naprawde the best gdybym teraz robiła kuchnie wszędzie (chodzi o dolne szafki) zrobiłabym szuflady 8)
mam też takie drzwiczki że nie trzaskają bo maja coś w zawiasach :lol: tez polecam

aaa i jeszcze jak bedziesz planować gniazdga elektryczne to ni eplanuj ich (jak ja głupia) za sprzętem typu zmywarka piekarnik tylko obok - ja musiałam przenosić :oczko_usmiech:

mam też zawór odcinający do wody przy zmywarce - fachowcy mi polecili i zrobili :D
Cromaniak

Postnapisał(a) ANITA:) » 23.02.2011 12:08

hajduczek jeszcze jedna jest rzecz z której jestem strasznie zadowolona a mianowicie "wampirek" w zlewie. Do tej pory nie miałam tego, teraz twierdze że to rewelacja.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Urzadzenie Kuchni...ale Jak? - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone