napisał(a) jolamik » 22.02.2011 22:39
kilka moich przemyśleń i sprawdzonych rzeczy
1) tzw trójkat kuchenny - czytałam o tym przed remontem - zastosowałm i się sprawdza
o trójkątach i innych rzeczach tu
ja mam tak - ciag w "L" od prawej - lodówka - spory blat (pod nim m.in. zmywarka) - zlewozmywak w rogu - mniejszy blat - kuchenka
co ważne mam tak rozmieszczone szafki koło zmywarki że nie odrywając stóp od podłogi rozłożę wszystkie naczynia
a zmywarka ważna jest - na raty nawet ale bierz - i polecam bez większej ilości programów i bajerów bo na codzień i tak korzysta się z jednego
no i z doświadczenia siostry (ona ma już czwartą zmywarkę) żadne indesity i inne takie tylko bosch i to najprostszy
2) zakładasz 6-8 tys. dodaj do każdej kwoty jaką założysz 20%
doświadczenie takie mam i tonie tylko ja - a mój mąż cały czas mi powtarza że w tych kafelkach to opony jego są do samochodu którego nawiasem mówiąc juz nie ma...
3) jak najmniej otwartych półek... i przeszklonych, nie widać bałaganu (uczynionego oczywiście przez domowników a nie przez gospodynię

)
4) okap - dobrze żeby miał wyjmowane wkłady które można myć w zmywarce
5) kuchenka - nie pamiętam czy masz mieć gazową - ale jeśli tak - to zwróć uwagę żeby te żeliwne elementy na palnikach były pojedyńcze a nie cała kratka - bo też je można wrzucić wtedy do zmywary
aaa i polecam program darmowy kitchen draw - jak wpiszesz w google to znajdziesz
jak sobie cos przypomne to wrócę