Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Tydzień na Santorini ... i problem z wyborem zdjęć.....

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 10.06.2025 18:54

Jak w tytule....... zatem kolejność przypadkowa

Jest tutaj sporo relacji z kaldery, w sumie nie wiem czy warto pisać "klasyczną relację"

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 10.06.2025 19:11

Super że będzie relacja z tej wspaniałej wyspy :D.
Miło będzie powspominać.
Wiele miejsc z zajawki kojarzę, ale tych białych skałek nie widziałam.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 10.06.2025 20:21

No, Tony, zaszalałeś ze zdjęciami :D Nie dziwię się, jest pięknie! :hearts:
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 10.06.2025 20:22

Nie opieraj się, wrzucaj wszystkie :verryhappy:
Byłem kiedyś raz z żoną na wycieczce statkiem z Krety, ale to był jednodniowy pobyt i to raczej kilkugodzinny, więc ciężko powiedzieć, ze wyspę znam. Po prostu tylko "byłem" ;) Z chęcią popatrzą.
Zdjęcia super :hearts: Proste :proszedzieki: W sensie nie krzywe :lezekwicze:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 11.06.2025 05:43

Dobra ten hamak przekonał mnie do Santoryna ;)

Może kiedyś przyjdzie na niego kolej, ale jeszczenie, ale wirtualnie chętnie; mogą być zdjęcia tych znanych miejsc i nieznanych :idea:

Wróciłem niedawno z urlopu i takiej masy zdjęć również nie pamiętam. Do późnej jesieni mam nadzieję coś wybiorę.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 11.06.2025 06:36

Skoro wszystkie zdjęcia są takie super, to wklejaj ich jak najwięcej.
I skrobnij coś dla tych, którzy pod wpływem Twoich zdjęć będą chcieli się tam wybrać. :D
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 11.06.2025 13:33

megidh napisał(a):Super że będzie relacja z tej wspaniałej wyspy :D.
Miło będzie powspominać.
Wiele miejsc z zajawki kojarzę, ale tych białych skałek nie widziałam.

No myślałem czy pisać, tym bardziej, że ze mną jest tak, że piszę, piszę a potem tracę poczucie czasu i relację ciągną się rok i nikt już ich potem nie czyta ;)

Skałki to Playa Vlychada (niedaleko Persissa)

maslinka napisał(a):No, Tony, zaszalałeś ze zdjęciami :D Nie dziwię się, jest pięknie! :hearts:

No powiem szczerze, że podobnie jak Maderą, Santorini nas zachwyciło. Bo oprócz instagramerskich widoków, które są po prostu zjawiskowe, to jednak część wyspy to typowa Grecja - rodzinne knajpki z najlepszym jedzeniem na świecie wg mnie, serdeczni ludzie, no i czasem trollownia - wystające druty z ruiny domu położonego między dwoma luksusowymi butikowymi hotelami :)

majkik75 napisał(a):Nie opieraj się, wrzucaj wszystkie :verryhappy:
Byłem kiedyś raz z żoną na wycieczce statkiem z Krety, ale to był jednodniowy pobyt i to raczej kilkugodzinny, więc ciężko powiedzieć, ze wyspę znam. Po prostu tylko "byłem" ;) Z chęcią popatrzą.
Zdjęcia super :hearts: Proste :proszedzieki: W sensie nie krzywe :lezekwicze:

No to coś tam widziałeś kaldery, ale wg mnie na wyspę warto na dłużej niż jeden czy dwa dni

:)

te kiero napisał(a):Dobra ten hamak przekonał mnie do Santoryna ;)

Może kiedyś przyjdzie na niego kolej, ale jeszczenie, ale wirtualnie chętnie; mogą być zdjęcia tych znanych miejsc i nieznanych :idea:

Wróciłem niedawno z urlopu i takiej masy zdjęć również nie pamiętam. Do późnej jesieni mam nadzieję coś wybiorę.

My się dopiero zdecydowaliśmy, gdy pojawiły się bezpośrednie loty z naszego Gdańska. I to w rozsądnej cenie dość bo przelot dla dwóch osób z plecakami z obie strony wyszedł 1100 zł (2-9 czerwiec więc almost season)

empire13 napisał(a):Skoro wszystkie zdjęcia są takie super, to wklejaj ich jak najwięcej.
I skrobnij coś dla tych, którzy pod wpływem Twoich zdjęć będą chcieli się tam wybrać. :D

Tu chodzi o to, że mam wrażenie że tak z 30-40% z nich się po prostu powtarza ;) tylko w innych dniach, inne słońce
W końcu wyspa ma tylko 16 km długości i są miejsca, z ktorych widzisz ją całą :)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 11.06.2025 14:19

ένα

Loty na Santorini z Gdańska mamy od jesieni bodajże.
Ale na wiosnę dopiero od czerwca wznowili - trochę słabo, bo taki kwiecień czy maj to idealny czas na zwiedzanie - teraz było już momentami mega gorąco (w Fira czy Oia)

Koszt lotu: 1100 zł (2 osoby)

Auto na tydzień: 395 zł + 258 zł full insurance (kupowany na discover.cars) - auto i to nie jakieś małe pipi tylko (Nowy Opel Mokka) NÓWKA almost

Obrazek

Auto po raz kolejny z Centauro, która naprawdę jest super car rentalem - przynajmniej ja się na nich jeszcze nie naciąłem.
Blokują coprawda 1100 Euro na karcie kredytowej (ale zwracają to po raz kolejny jeszcze przed oddaniem auta! ;) oraz 115 Euro na paliwo ale to zwracają już następnego dnia po zdaniu auta (jeszcze 2 zł na różnicy kursowej zarobiliśmy huehuehue)

Apartament: 1450 zł na tydzień w Perissa - 207 zł za dobę czyli niecałe 50 Euro, parking free, 100 metrów od morza.

Lot 18.25 z GDN - nic nie opóźniony, 22.30 wychodzimy przez lotnisko zgodnie ze wskazówkami Centauro, dzwonię do nich - trzeba długo odczekać aż każą wybrać tonowo 5 (dla Santorini) bo wcześniej "lecą" Ateny, Pireus, Kreta etc, łączę się z Panem, który mówi, że gościu dużym vanem Citroena już po nas jedzie - i przyjechał.

Formalności w otwartej od 7 do 23 Centauro (o co miałem trochę obawę lądując o 22.30 planowo Ryanairem, czy zdążymy) poszły dość szybko, choć trochę poczekałem, bo przede mną była grupa kilku rodzin, pośród których nikt nie miał karty kredytowej, tylko debetowe i Pan z Centauro powiedział, że jak debit card to muszą u nich ubezpieczenie wykupić.... nie zazdroszczę, ale żeby w dzisiejszych czasach nikt z tylu osób na wspólnej wycieczce nie miał credit card?

O 23.25 po przejechaniu 13 km, meldujemy się u Nikosa i oglądamy basen z hotelu obok, z ktorego możemy korzystać (ale nie korzystaliśmy w sumie)
Obrazek

i przed 24 jako, że mamy rzut beretem na pobliską promenadkę idziemy obczaić, czy można coś jeszcze zjesć
Obrazek

Finalnie idziemy na dużego gyrosa, którego bierzemy na spółkę (koszt: 8.20 Euro), a potem siadamy w barze, który otarty jest do 2.30 :) Tym
Obrazek

Karafka wina 1/2 litra - 11 Euro, piwo 0,5 l - 5 Euro.
Obrazek

--
Rankiem wstaję i oczom my ukazuje się taki widok
Obrazek

"nasza" Mokka, w tle "nasz" pensjonat
Obrazek

Idę piechotą 700 m do sklepu Carrefour po pierwsze zakupy w Perissa
Obrazek

Po śniadanku idziemy na plażę - w nocy szliśmy w prawo, to teraz pójdziemy w lewo
Obrazek

Obrazek

Wyspa Anafi dziś dobrze widoczna
Obrazek

Za tą skałą jest Kamari - druga spora miejscowość wypoczynkowa na Santorini
Obrazek

Pierwszy kościółek na Santo
Obrazek

Nie można podejść bliżej - zamknięte
Obrazek

Obrazek

Pusto bo i dość wcześnie - ale i później nie było tłoku
Obrazek

W większości knajp jest tam tak (no, przynajmniej na początku czerwca tak było), że leżaki i parasok są free, o ile coś zamówisz w barze (tylko w jednym miejscu spotkaliśmy się z tym, że "free, ale nie tylko drinks ale też musisz coś zjeść)
Obrazek

Na pierwszy raz wybieramy lokal ZEN Restaurant Beach Bar (oceny 4.3) Ceny napojów z kronikarskiego obowiązku (przy leżakach i parasolu free jednak pamiętajmy): Kawa lungo Americano taka duża: 5 Euro (w ogóle kawa w porównaniu do Hiszpani Czy Italii na Santo wydawała nam sie bardzo droga), duże piwo: 5 Euro, kieliszek wina: 5 Euro, ale już karafka 1/2 litra - 10 Euro.
Obrazek

Woda 21 stopni, rześka, oczywiście kąpałem się codziennie
Obrazek

Popołudniem wracamy na prysznic do apartmana
Obrazek

i z przystankiem w jednej z naszych dwóch jak się okazało ulubionych knajp - Bakaliarakia (4.8!) w Emporio - spożywamy greckie pyszności. Grilled Kalmar 13 Euro, sałatka grecka: 7 Euro, Moussaka 8 Euro i Okra 7 Euro.
Obrazek

Obrazek

a potem jedziemy do FIRA, gdzie parkujemy na dużym bezpłatnym parkingu przed miastem
Obrazek

i się zacznie :)
Obrazek

CDN
AgaGy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgaGy » 13.06.2025 18:47

Zasiądę i ja , żeby powspominać.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 14.06.2025 16:11

Zgadzam się z Michałem w sprawie zdjęć - wrzuć wszystkie , bo pięknie tam :spoko:
Wszędzie ceny poszły do góry , na Santorini również , ale porównywalnie a nie jakoś drastycznie . . .

Pozdrawiam
Piotr
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 16.06.2025 18:27

Też optuję za wrzuceniem wszystkich zdjęć :D. Pięknie tam jest, fajnie byłoby chociaż pooglądać na fotkach ;) .
Ja w tym roku znów tyko po naszym (też pięknym) kraju, chociaż sercem w Helladzie...
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 16.06.2025 20:05

Pięknie, a kalmar aż się głodny zrobiłem.

:piwo:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 19.06.2025 09:30

AgaGy napisał(a):Zasiądę i ja , żeby powspominać.

a czy jest relacja gdzieś?

albo może z Meksyku? ;)

piotrf napisał(a):Zgadzam się z Michałem w sprawie zdjęć - wrzuć wszystkie , bo pięknie tam :spoko:
Wszędzie ceny poszły do góry , na Santorini również , ale porównywalnie a nie jakoś drastycznie . . .

Pozdrawiam
Piotr

No na pewno większość wrzucę ;)

Ceny na wybrzeżu są wysokie, natomiast w interiorze - jak w "zwykłej" Grecji :)

dangol napisał(a):Też optuję za wrzuceniem wszystkich zdjęć :D. Pięknie tam jest, fajnie byłoby chociaż pooglądać na fotkach ;) .
Ja w tym roku znów tyko po naszym (też pięknym) kraju, chociaż sercem w Helladzie...

Ty Danusiu to dużo więcej Grecji, w tym wysp widziałaś chyba ode mnie
Choć w sumie: my byliśmy 2 x po 2 tygodnie na Krecie, dwa tygodnie na Rodos i tydzień na Korfu

ziemniak napisał(a):Pięknie, a kalmar aż się głodny zrobiłem.

:piwo:

Ja w sumie też, choć rano jest ;)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 19.06.2025 10:17

δυο

No dobrze. To jedziemy do FIRA - jednego z dwóch najsłynniejszych miejsc/miast wyspy
Parkujemy na dużym darmowym parkingu przed miastem (btw - nie udało mi się zapłacić za parkowanie na Santorini, choć w Oia są takie parkingi za 12 Euro)
parking tutaj
Obrazek

I wspinamy się nieco, aby dojść do pierwszego znanego miejsca, czyli Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Υπαπαντής (Metropolitan Church of the Presentation of the Lord) ;)
Obrazek

Tu już jest całkiem sporo ludzi, choć ostatnie doniesienia mówią, że na wyspie jest ok 25-30% mniej turystów niż zwykle - prawdopodobnie spowodowane jest to faktem tych trzęsień ziemi na początku 2025 roku
Obrazek

Greckie prawie granatowe niebo
Obrazek

Wchodzimy na chwilę do środka - na górze Pantokrator
Obrazek

Obrazek

Naszym oczom po raz pierwszy rozpościera się ten widok, którym będziemy je jeszcze kilka razy karmić ;) Na pierwszym planie wyspa wulkan Nea Kameni (na którą popłyniemy na kilka dni, aby pochodzić)
Obrazek

Obrazek

Idziemy Firą w kierunku północnym
Obrazek

Siadamy pozujemy ;)
Obrazek

Obrazek

Tam będziemy szli, przez Firostefani do Imerovigli
Obrazek

momentami pustki
Obrazek

Obrazek

różne kopułki
Obrazek

flora
Obrazek

Obrazek

8O 8O
Obrazek

Widzimy pół wyspy w kierunku południowym, wraz z półwyspem Akrotiri
Obrazek

bardziej w kalderę celując
Obrazek

:hearts: :hearts: pełno tutaj takim zaułków
Obrazek

Tam już jest Imerovigli położone 320 metrów npm
Obrazek

Obrazek

;)
Obrazek

8O 8O 8O
Obrazek

8O 8O :serduszka: :serduszka:
Obrazek

OMG
Obrazek

Obrazek

8O 8O 8O 8O 8O 8O
Obrazek

Ιέρος Ναός Αναστάσεως του Κυρίου czyli Church of the Resurrection of the Lord
Obrazek

Obrazek

Obrazek

:rotfl: :rotfl:
Obrazek

OMG (2)
Obrazek

Skaros Rock (pójdziemy za kilka dni tam na zachód słońca)
Obrazek

Tu już widać północny kraniec wyspy z Oia
Obrazek

:verryhappy: :verryhappy: :verryhappy:
Obrazek

Imerovigli
Obrazek

Imerovigli, Skaros Rock, północ wyspy z Oia, wyspa Thirassia, Ios i Sikinos w dalekim tle
Obrazek

Obrazek

Południe wyspy z tego samego miejsca prawie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nadchodzi magiczna godzina światła
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ale to już chyba kiedy indziej bo długo odcinek się zrobił
Obrazek

Obrazek

Zajawka
Obrazek

:papa: :papa: :papa:
AgaGy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgaGy » 19.06.2025 17:54

tony montana napisał(a):
AgaGy napisał(a):Zasiądę i ja , żeby powspominać.

a czy jest relacja gdzieś?

albo może z Meksyku? ;)

Tiaaa i jeszcze z Bali :lool: :rotfl:

Przepiękne zdjęcia. :tak:
Następna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone