Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Tusk i Grad - do dymisji !!! + czołowi politycy PO

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piotr.zdz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr.zdz » 16.11.2009 12:11

janniko napisał(a):
piotr.zdz napisał(a):Mija 2 lata rządu. Może krotko i obiektywnie + i -.
+ autostrady ...

Napiszę, kolego Piotrze.zdz., twoimi słowami:

"pusty śmiech na sali!!!"

8O :P 8O

Miało być krótko + i -. ale zbyt dużo wymagam , przynajmniej jeśli chodzi o + dodatnie. :wink:

W 2 lata tylko Chińczycy potrafią wybudować autostrady. Nawet nasi przyjaciele w Cro jedynkę od Karlovaca do Splitu budowali 5 lat.
Tak więc jak napisałeś wcześniej "pożyjom uwidim".
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 16.11.2009 12:39

największy krzykacz i pieniacz PO p. P.J.M. Niesiołowski, swoją nad wyraz inteligentną morduchnę w zgryźliwo-debilny uśmieszek, zupełnie niczym nasz, pożal się Boże, Najjaśniejszy p. Premier, dla Rudzielca i jego POpapranej ekipy (Niesioła, Paliidiotę, Komorwskiego i inne różowe gęby)!, Donek kojarzył z małym wstrętnym waligruchą, który to chwali się przed kolegami z podwórka swoimi wyimaginowanymi "podbojami" seksualnymi, a w kąciku po cichutku zamęcza się w samotności aż do upadłego.

Ten co potrafi zupełnie obiektywnie pisać... To tylko malutki wycinek...
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 16.11.2009 13:28

piotr.zdz napisał(a):Ziemkiewicz - autorytet , pusty śmiech . Wybieraj trochę mniej zaangażowanych propisowo niż Rafał i .....

???

piotr.zdz napisał(a):Po drugie , nie czytam Ziemkiewicza , Kataryny itp. bo są stronniczy.

Ciekawe, dlaczego Ziemkiewicz jest stronniczy - dlatego, że krytykuje PO, czy dlatego, że krytykuje PIS? I jak trzeba pisać, żeby nie być stronniczym? Może tak, jak pani Senyszyn?

Ps. A "Orlik" w Trzebnicy akurat funkcjonuje bardzo dobrze. Wydaje mi się, że tego rodzaju inwestycje samorządowe nie są wyrzucaniem w błoto publicznych pieniędzy, ponieważ służą dużej części społeczności lokalnej.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 16.11.2009 13:33

A od kiedy Senyszyn twierdzi, że nie jest stronnicza? Jest politykiem i ma swoją opcję.
piotr.zdz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr.zdz » 16.11.2009 13:48

jan_s1 napisał(a): I jak trzeba pisać, żeby nie być stronniczym?

Obiektywnie , a nie z góry przyjąć hipotezę "W istocie na półmetku rządów Tuska trudno znaleźć jakiekolwiek sukcesy poza odziedziczonymi po poprzednikach albo wynikłymi z okoliczności zupełnie od działań rządu niezależnych." A później usilnie próbować ją udowadniać , nie uwzględniając okoliczności typu kryzys czy prezydęt.
Mieliśmy tu zrobić pewien obiektywno-subiektywny bilans + - , ale widzę , że się nie uda. To wpisz chociaż - a helpik + i jak razem to złożymy i może powstanie jakiś ciekawy obraz.
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 16.11.2009 15:59

Bocian napisał(a):A od kiedy Senyszyn twierdzi, że nie jest stronnicza? Jest politykiem i ma swoją opcję.

To by dowodziło, że prawda obiektywna nie istnieje (przynajmniej w polityce).
Hm, ciekawe odkrycie...
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 16.11.2009 16:14

piotr.zdz napisał(a):Mieliśmy tu zrobić pewien obiektywno-subiektywny bilans + - , ale widzę , że się nie uda. To wpisz chociaż - a helpik + i jak razem to złożymy i może powstanie jakiś ciekawy obraz.

Nie chce mi się wyszukiwać plusów i minusów, obojętnie - ujemnych, czy dodatnich, bo swoje zdanie na ten temat mam dość ugruntowane. A czy jest możliwe, żeby ktoś tu kogoś przekonał? :wink: To tak, jak z Ziemkiewiczem, który walczy z lewicą i tzw "Salonem" (pojęcia nie do końca tożsame). Jeśli czujesz jakiś związek z jednym, lub z drugim, to Ziemkiewicz bedzie dla Ciebie "stronniczy". I nic Cię nie przekona.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.11.2009 16:19

Próbka twórczosci a la Rafałek Manipulatorek Ziemkiewicz

Nie cieszy mnie, kiedy młodzi idioci wykonują pod pomnikiem Romana Dmowskiego gest, za który sam Dmowski, zajadły wróg nacjonalizmu niemieckiego, pogoniłby ich lagą. Ale taki jest koszt demokracji. Nie oburza mnie też, gdy policja, chroniąc demonstrację, która, podoba nam się to czy nie, jest legalna, pałuje tych, którzy ją atakują; podczas "marszów równości" też legalnych, stroną obrywającą jest również ta, która kontrdemonstruje taka jest logika policyjnej akcji.
Oburza mnie natomiast tak jawnie prezentowana przez publicystę mentalność Kalego furda prawo, nasi są dobrzy, a tamci to źli faszyści, więc mamy moralne prawo miotać kamieniami.
Szczególny niesmak zaś budzi, gdy do bojówkarskiego apelu dołącza się nauczycielka z liceum imienia Jacka Kuronia, skądinąd córka rozhisteryzowanego publicysty. Kto jak kto, ale Jacek Kuroń od wezwań do przemocy był jak najdalszy. I, prawdę mówiąc, za słowa wydrukowane w Wyborczej szkoła jego imienia powinna panią Blumsztajn zwolnić dyscyplinarnie.
Tekst linka

tekst z dzisiejszej Rzepy,bez podania oczywiście linku do materiału(listu nauczycielki) w GW-to normalka zresztą.
Pod blogiem oczywiście setki komentarzy pisiorków typu Brawo Rafał ,plus oczywiście G...Wno itd itp-normalka.

To sobie szukam tekstu pani Anny Blumsztajn,czytam ...i nijak nie moge sie doszukać tych nawoływań nauczycielki do traktowania faszystów kamieniami ,za które Ziemkiewicz chce dyscyplinarnie zwalniać ja ze szkoły.

Nie byłam zachwycona, gdy Seweryn Blumsztajn, mój ojciec, nawoływał do chodzenia na demonstracje antyfaszystowskie "z kamieniami w kieszeni". Uważałam, że od tego są policja i prawo, by szkodliwość faszystów ograniczać. I że trzeba policji i prawu ufać.

Zmieniłam zdanie. Spór zażegnany. Jeremy, Michał, Julia i pozostali - poddaję się. Mają rację moi uczniowie, którzy uważają, że na państwo polskie, na jego instytucje sprawiedliwości liczyć nie można. To nie ich państwo, bo nie broni najważniejszych demokratycznych wartości. Bo państwo prawa w Polsce oznacza, że jeżeli wystarczająco wcześnie zgłosi się demonstrację, można w dniu święta narodowego, w 2009 r., na jednym z głównych warszawskich placów z całkowitym poczuciem bezkarności pozdrowić się "heil Hitler".
Tekst linka
Ostatnio edytowano 16.11.2009 19:04 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 16.11.2009 16:38

hepik napisał(a):Próbka twórczosci a la Rafałek Manipulatorek Ziemkiewicz

jan_s1 napisał(a):A czy jest możliwe, żeby ktoś tu kogoś przekonał?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.11.2009 19:13

A czy ja kogoś przekonuję?
Dwa pelne teksty w linkach.
Każdy sam sobie wyciąga wnioski jakie chce.
A tak na marginesie-jak daleko sie można posunąć w relatywiźmie?

11 listopada przez centrum stolicy wędruje sobie demonstracja zamaskowanych neofaszystów z zdelegalizowanego ONR-u z wyciągnietą prawą ręką w starorzymskim pozdrowieniu Heil Hitler.

Ziemkiewicza to "nie cieszy"
Nie potępia,nie oburza się.
Po prostu to go "nie cieszy"
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 16.11.2009 19:22

hepik napisał(a):Każdy sam sobie wyciąga wnioski jakie chce.

Wreszcie się z Tobą zgadzam. :lol:

Na marginesie mam dwa pytania:

-skąd wytrzasnąłeś tych neofaszystów?
-kto zdelegalizował ONR?
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 16.11.2009 19:29

Prawda obiektywna jest tylko jedna
i jest nią MOJA prawda
a moja prawda jest bardziej MOJSZA niż twojsza
:(
piotr.zdz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr.zdz » 16.11.2009 21:51

A moja jest NAJMOJSZA :D
szopen
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szopen » 17.11.2009 09:50

hepik napisał(a):ONR-u z wyciągnietą prawą ręką w starorzymskim pozdrowieniu Heil Hitler.

OK.
Sprawa jest delikatna i łatwo zostać źle zrozumianym.
Ja w swoim życiu dyskutowałem z różnymi ludźmi, i znałem różnych ludzi.
Żeby była jasność, nie prezentuję teraz swoich poglądów, tylko referuję poglądy owych neofaszystów. Nie jestem fanem ONRowców, nie popieram ich poglądów. Uff, chyba wszystko jasne.

Starorzymskie potwierdzenie było uzywane przed wojną przez niemal wszystkie organizacje prawicowe. Także przez syjonistyczne. Także było używane przez polskich polityków. ONRowcy nie używają go jako "heil hitler". Oni po prostu ignorują, że w powszechnej świadomości, obecnie ten salut jest kojarzony jednoznacznie z nazizmem. To tak jak z imieniem Adolf: nie każdy, kto nadaje imię swojemu dziecka jest fanem Hitlera.

Dalej, dla ONRowców jest wyraźna różnica między faszyzmem, a nazizmem. ONRowiec potrafi parę godzin omawiać te różnice, między innymi twierdząc, że faszyzm jest prawicowy, a nazizm lewicowy.

Innymi słowy, ONRowiec używa symboliki, która dla niego ma inne znaczenia niż dla ogromnej większości reszty naszego narodu. Dla niego gest prawej ręki oznacza "Sława Polsce" a nie "Heil Hitler". Co więcej, bardziej nawiedzony ONRowiec jest w stanie pół godziny tłumaczyć różnicę w wykonywaniu gestu, dyskutując pod jakim kątem w poprawnie wykonanym salucie jest uniesiona ręka, a pod jakim w nazistowskim.
szopen
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szopen » 17.11.2009 10:02

hepik napisał(a):Zawsze mnie bawią i wzmagaja czujnosc posty -nie jestem zwolennikiem PiS-u ;)

Ale ja naprawdę nie jestem. Jestem prawicowcem, o sympatiach libertariańskich, zwolennikiem wolnego rynku. Jakim cudem miałbym być zwolennikiem zamordystycznej partii o lewicowych skrzywieniach (PiS)? W wyborach parlamentarnych głosowałem na PO (do sejmu, do senatu na inną partię), naiwnie wierząc w jej wizerunek jako partii liberalnej i wolnościowej. Obecnie nie ma żadnej partii, na którą mógłbym z czystym sumieniem zagłosować.

(Dla pana Janniko: UPR odpada, a po ostatnim zamieszaniu z PJKM odpada jeszcze bardziej)

A coż Pan takowego obraźliwego dostrzega w słowie "pisiorki"
Z sympatią i zdrobniale ;)

Mój synek tak nazywa pewną część własnego ciała. Szczerze mówiąc, od kiedy pamiętam, zawsze takiego słownictwa używały dzieci w moich okolicach. Nazwanie kogoś siusiakiem, ksiutkiem itd jest mało sympatyczne i zdrobniałe. Jestem zarazem przekonany, że jest niemożliwe, by pan o tym nie wiedział.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.