Rezerwacje najlepiej robić na przełomie stycznia i lutego ,można wtedy ustalić dokładnie ten termin który sobie zaplanowałaś, przyjazd na kwaterę możliwy w każdym dniu tygodnia
.png)
domingos napisał(a):Oooo bonarKako si ? pozdrav
.png)

.png)
dids76 napisał(a):KDW to nie Twoja Alfa "ustrzelona" tutaj?
widzialnosc-naklejek-na-trasie-t13755-1500.html
KDW napisał(a):Dawno mnie nie było, ale co się dziwić od 2 września siedzimy w Tribunj
Więc tak do mniej przyjemnych spraw w zeszłą środę zebał się samochódposzedł regler w rozruszniku i cały wirnik w alternatorze koszt 800 kun całość, Dario załatwił mechanika, transport assistance i w sobotę auto było do odbioru i od razu odrabianie zaległości. Domingos bardzo pomógł, równy gość
![]()
DEMENTUJĘ ODRAZU PLOTY !!! - woda jest świetna, dzisiaj również kąpaliśmy się z dzieciakami, więc nie rozumiem jak ktoś pisał w sierpniu, że woda zimna i jeździł kąpać się do Omiś ?!?!
Dzisiaj byliśmy pierwszy raz na plaży Sovlja, szczerze chyba najciekawsza ze wszystkich w Tribunj, fajne kamyczki, fajne zejścia do wody, jedyny minus sporo jeżowców (ale to tylko grupowo w paru miejscach) i trochę krzaczorów blisko od brzegu
Wcześniej byliśmy parę razy na plaży Zamalin i tej w Vodicach, ale są takie sobie tłoczne nawet teraz w połowie września, a na dodatek w Vodicach prysznice 2 kn![]()
Co do wody to NIE SĄ PLOTY ,tylko fakty ,w tym czasie tak było - w wodzie pusto i tyle .To nie tylko moje zdanie tylko wielu Polaków !!!
W zeszły piątek zarezerwowany przez Daria rejs na Kornaty, ten długi do słonego jeziora, jako że nie było auta taxi do Vodic i rejs statkiem INA - było superTutaj też dziękuję Domingosowi za transport z moją czeredą do Tribunj !
Sobota powrót wspomnieniami do Primostenu, już swoim autkiem - miło wrócić i powspominać - spacer, pizza i powrót do Tribunj.
Wczoraj KRKA cały dzień już drugi raz, wszystko zbadane i sfotografowane ze szczegółami nie jak za pierwszym razem.
A w poniedziałek byliśmy w Zadarze, szczerze nic ciekawego chyba najbardziej zainteresowały mnie ślady na budynkach po pociskach jeszcze z czasów wojnySplit jest bez porównania piękniejszy i ciekawszy, ale do Splitu pojedziemy po niedzieli, w końcu mamy 3 tygodnie urlopu
![]()
Może trochę o zakupach, Tribunj jest drogie i to bardzo, Vodice około 10-15% taniej nie wiem z czego to wynika bo w Tribunj na dzień dzisiejszy jest dosłownie pusto, a w Vodicach TŁOK ! Mowa o Konzumie, Djelo oraz o targu z owocami. Jako że myślimy logicznie na zakupy jeździmy do Szybenikana targ i do kauflanda, na targu pomidory po 4 kn, figi po 30 kn, arbuz 2 kn, brzoskwinie i nektarynki 11 kn, a przy okazji odwiedzamy żółwią fontannę tak sobie ją nazwaliśmy kiedyś
Siedzimy i zastanawiamy się gdzie jeszcze pojechać oprócz Splitu, okej po drodze Trogir i kastel nowi. Ale co dalej, Bonar masz jakieś sugestie bo siedzę nad gogle map i nic nie widzę ciekawego
pozdrawiam, po powrocie do PL zrobię fotorelację
.png)
KDW napisał(a):od 2 września siedzimy w Tribunj
-z ebał się samochód, Dario załatwił mechanika, transport assistance
-Domingos bardzo pomógł, równy gość![]()
W zeszły piątek zarezerwowany przez Daria rejs na Kornaty, ten długi do słonego jeziora, jako że nie było auta taxi do Vodic i rejs statkiem INA - było superTutaj też dziękuję Domingosowi za transport z moją czeredą do Tribunj !
do Splitu pojedziemy po niedzieli,![]()
zastanawiamy się gdzie jeszcze pojechać oprócz Splitu, okej po drodze Trogir i kastel nowi.
Ale co dalej, Bonar masz jakieś sugestie bo siedzę nad gogle map i nic nie widzę ciekawego

.png)
bonar napisał(a):KDW napisał(a):od 2 września siedzimy w Tribunj
-z ebał się samochód, Dario załatwił mechanika, transport assistance
-Domingos bardzo pomógł, równy gość![]()
do Splitu pojedziemy po niedzieli,![]()
zastanawiamy się gdzie jeszcze pojechać oprócz Splitu, okej po drodze Trogir i kastel nowi.
Ale co dalej, Bonar masz jakieś sugestie bo siedzę nad gogle map i nic nie widzę ciekawego
Cieszy więc, że wszystko co napisałem w „Banku kwater” w całości się potwierdza w Twoich odczuciach.
dalmacja-polnocna-od-maslenicy-do-primostenu-t39978.html#p1122773
Nie chciałbym być postrzegany jako przewodnik po okolicy Trogiru, opiszę tylko to co widziałem i dlatego polecam.
Jadąc do Trogiru tuż przy głównym targu (po prawej) na lewo jest market Konzum i tutaj proponuję zaparkować autko (za darmochęi udać się zwiedzać miasto. Warto też przez miejscowość Seged Donji wjechać na wzniesienie i z góry podziwiać
panoramę Trogiru, wyspy Ciovo i pobliskie wysepki. Piękne widoki.
Będąc w podróży do/z Splitu warto odwiedzić Kasztel Sztafilic gdzie rośnie drzewo oliwne (olea europea), nazywane przez mieszkańców Kaszteli Mastrinką. Liczy ponad 1500 lat.
Tak już jest z Chorwacją, za każdym razem odkrywamy coś nowego i za każdym razem mówimy, jak mogłem tego nie widzieć
W nawiązaniu do zimnej wody powiem tak; w Polsce podczas powodzi: „Woda ma to do siebie, że się zbiera i stanowi zagrożenie, a potem spływa do Bałtyku”, powiedział prezydent Komorowski.
Natomiast ja powiem tak; ze względu na wiele uwarunkowań (wyspy, głębokość morza na południu kraju i liczne płycizny na północy) Adriatyk obfituje w liczne prądy zimnej wody.
Pozdrawiam, udanego urlopu życzę, pozdrowienia dla Daria i "emeryta" Domingosa, a po powrocie do PL czekamy na relację z pobytu u Daria
.png)
Z napisał(a):Pizza spod peki w tym roku była,podobno super wyszła.
.png)
.png)
Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje