Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa: WROCŁAW - SPLIT. Prosze o radę, którą drogę wybrać.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Till
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Till » 27.07.2008 21:24

Witam serdecznie,

W tym roku wybieram się pierwszy raz autem do Chorwacji.
Termin wyjazdu 08.08 (piątek) ok godz. 10.00 a powrót 18.08

Z iloma osobami nie rozmawiam, to każdy mówi o innej drodze. Węgry, Austria itp., aż już sam nie wiem. Tutaj na stronce są także podane 3 warianty dróg :?

Dlatego proszę o poradę, którą trasą najlepiej jechać ? Jeżeli będą płatne drogi ale za to szybciej się dojedzie i bardziej komfortowo, to nie ma problemu, mogą być.

Wyjazd jest z okolic WROCŁAWIA a miejsce docelowe do SPLIT. Nie ma zarezerwowanych noclegów, jedziemy (4 os.) w ciemno, zabierając na wszelki wypadek namioty, gdybyśmy nie mogli znaleźć noclegu w kwaterach.

Z góry dziękuje za pomoc.
zbysio_56_56
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbysio_56_56 » 27.07.2008 21:47

najlepsza trasa i najszybsza do Splitu to Wrocław- Kłodzko - Boboszów- Brno-Mikulov - Wiedeń- Graz- Maribor- Zagrzeb- KArlovac- Długopolije / bramki na autostradzie i zjazd do Splitu. Winiety : Czechy 330 koron, Austria 7,6 euro, Słowenia 35 euro, Chorwacja180 kun.
Czy to wystarczy? Jeśli nie to prosze napisać do mnie.
Ja jadę poniżej Splitu 10 km za MAkarską w dniu 06.08.2008r.wyjazd o godzinie 23. z Wrocławia. Nocleg w Słowenii w Zrecu. Przyjazd na miejsce 08.08.koło godziny 14.00
Till
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Till » 27.07.2008 22:03

Nawigacja powinna sobie poradzić z tym ...

Prosze powiedz mi, jak wygląda sprawa z tym Wiedniem ? Przejazd przez stolice jest faktycznie problemem ? Koleżanka w tamtym roku stała w korku 5h w godzinach popołudniowych.
YoanaK
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) YoanaK » 27.07.2008 22:03

Ja z Wrocławia 4 sierpnia. Dokładnie jak napisał zbysio, ale postaram się ominąć płatną autostradę w Słowenii. Jedziemy do Mimic pomiędzy Omis a Makarską. Już trzeci raz z rzędu :)
YoanaK
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) YoanaK » 27.07.2008 22:07

My zawsze jeździmy w środku tygodnia, omijamy weekendy, nie staliśmy więc nigdy w korkach ani we Wiedniu ani w Słowenii, ani w Chorwacji przed tunelami.
dorasoft
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dorasoft » 27.07.2008 22:11

Trasa jak podał zbysio, jak wyjedziecie o 10 z Wrocławia to w Wiedniu będziecie ok 17 i już będzie po szczycie, więc korków w Wiedniu nie będzie.

pozdrawiam
Till
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Till » 27.07.2008 22:13

My niestety tak mamy wzięte urlopy, że zaczynamy jazde od piątku.

1. Czyli z tymi korkami to przesadzona sprawa, chodzi o Wiedeń ?
2. Jest sposób na ominięcie płatnej drogi w Słowenji ? 35e to jednak troche kasy jest :(

Zapytam też, jak długa to jest trasa i ile Wam średnio zajmuje droga ?
Jeżeli macie też jakieś fajne campingi po drodze (nie musi być Split) to prosze o namiary. My jedziemy w ciemno w zasadzie, więc upatrzonego miejsca nie mamy.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.07.2008 22:13

Po Wrocławiu jeźdżić i korków w Wiedniu się obawiać? :lol:

. Jest sposób na ominięcie płatnej drogi w Słowenji ? 35e to jednak troche kasy jest

Gdyby wydrukować to co zostało napisane w tym temacie na forum,to półki w IPN-ie mały pikus. :wink:
O kempingach też osobny dział....47 stron z samymi tematami...to sie na bana nadaje.
Till
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Till » 27.07.2008 22:25

hepik napisał(a):to sie na bana nadaje.

To ja poprosze o bana, a koledze hepik proszę wręczyć ostrzeżenie za offtopowanie, bo nic nie wnosi do tematu, skoro już tak się trzyma zasad.

dorasoft, YoanaK, zbysio_56_56
Dziękuje za pomoc.
Ewel1977
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ewel1977 » 28.07.2008 08:26

Witam,

My też wyruszamy 08 08 z Jelcza Laskowic tj. 20 km od Wrocławia do Chorwacji. Już poraz 8.
Trasę mamy już sprawdzoną Boboszów (zwykle Głuchołazy ale teraz straszne remonty i objazdy tam są) - Olomuniec - Brno - Wiedeń - Graz - Ptuj- i w tym roku Grebastica.
Jeżeli masz chęć się dołączyć to serdecznie zapraszamy. Jedziemy w 2 samochody.

Pozdrawiam już urlopowo
Ewelina :D
Till
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Till » 28.07.2008 09:24

Nie ukrywam, że byłoby ciekawie :)

O której godznie wyjeżdzacie ? My planowaliśmy ok 10.00 ale w sumie jak jedziecie któryś raz z rzędu to co do godziny to możemy się ugadać.

Moje gg -> 8827844

My jedziemy jednym autem w 4 osoby.
andrzej1976
Podróżnik
zbysiu ...lecę tak samo...znasz już tą trasę??

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzej1976 » 28.07.2008 16:13

W czwartek lecę tak samo jak Ty ale pierwszy raz więc ...parę wątpliwości jest ..Jechałeś już tą trasą? ja lecę do Gradaca i będę ciął w nocy...
Till
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Till » 28.07.2008 16:38

Ja jade też pierwszy raz, więc powiem Ci że jestem zielony.
Pojade tą trasą która jest napisana wyżej, z tym że ominą tą płatną droge na Słowenii, bo szkoda 35e wywalić.
Opis też jest podany na forum.
Ostatnio edytowano 28.07.2008 20:52 przez Till, łącznie edytowano 1 raz
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 28.07.2008 18:31

Till napisał(a):
hepik napisał(a):to sie na bana nadaje.

To ja poprosze o bana, a koledze hepik proszę wręczyć ostrzeżenie za offtopowanie, bo nic nie wnosi do tematu, skoro już tak się trzyma zasad.

A waść chyba pałkę przeginasz i prosisz się u admina o zamknięcie wątku na skobel przetknięty osinowym kołkiem ;)

A co do wnoszenia do sprawy to chyba wszystko tu juz napisano na tematy o które pytasz. Wystarczy poszukać i przeczytać...
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 28.07.2008 18:35

Till napisał(a):Pojade tą trasą która jest napisana wyżej, z tym że ominą tą płatną droge na Słowacji, bo szkoda 35e wywalić.

Dzieci to wszkole mają coraz gorzej. Kiedyś myliła się Szwecja ze Szwajcarią i Austria z Australią, teraz jeszcze Słowenia ze Słowacją... ;)
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone