Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
victoo
Croentuzjasta

Postnapisał(a) victoo » 14.06.2022 07:07

I pewnie później lecisz na Presov, tam też jest winieta wymagana, chyba, że chcesz omijać drogą nr 20.
Kapitańska Baba
Weteran

Postnapisał(a) Kapitańska Baba » 14.06.2022 07:23

Marcin1976* napisał(a):Pierwszy raz będe jechał trasą Zagrzeb-Goričan-Budapeszt-Koszyce.
Jakieś praktyczne rady od bardziej doświadczonych i znających tę trasę??? Będę wdzięczny!

Trasa miła prosta i przyjemna. Polecam przejazd przez centrum Budapesztu a nie obwodnicą - bliżej i szybciej nawet w ciągu dnia.
eXtreme
Croentuzjasta

Postnapisał(a) eXtreme » 14.06.2022 07:51

Popieram z tym Budapesztem.
Jak jeździłem swego czasu przez Budapeszt to zawsze przez centrum, przeważnie popołudnie lub noc w sobotę.
Piękne miasto w większości szerokie drogi. Trzymać się znaków/nawigacji! i podziwiać.
Za czasów gdy nie było Google Maps (informacji o korkach)- raz na powrocie uznałem, że godzina jest taka,
że może być Budapeszt zakorkowany i wybrałem M0 (16-ta w piątek) oj jak ja się myliłem.
Jakby się umówili i wszyscy ruszyli na M0 (+2 godziny do czasu) :D
victoo
Croentuzjasta

Postnapisał(a) victoo » 14.06.2022 08:01

jedyną rzeczą, której nie lubię na tej trasie jest właśnie obwodnica Budapesztu
Marcin1976*
Globtroter

Postnapisał(a) Marcin1976* » 14.06.2022 08:07

W Budapeszcie planuję być około 15-16-tej w piatek w lipcu.... Jak uważacie obwodnica czy przez miasto????
Kapitańska Baba
Weteran

Postnapisał(a) Kapitańska Baba » 14.06.2022 08:10

Marcin1976* napisał(a):W Budapeszcie planuję być około 15-16-tej w piatek w lipcu.... Jak uważacie obwodnica czy przez miasto????

W lipcu nie bywam ale każdego roku w sierpniu jadę mniej więcej w tych godzinach również w piątek. I zawsze jedziemy przez centrum.
lukas_drill
Autostopowicz

Postnapisał(a) lukas_drill » 14.06.2022 08:12

witam wszystkich,
wybieram się za miesiąc do Breli - trasa Słowacja-Węgry-Chorwacja. Piszecie tutaj, iż w pewnych sytuacjach lepiej jedzie się przez Budapeszt niż jego obwodnicą M0. Ja wyjeżdżam od siebie ok 18:00 w sobotę, więc ok., północy będę zbliżał się do granicy węgiersko-chorwackiej, tak mniej więcej 22:30 będę zapewne przed zjazdem na M0 lub wjazdem do Budapesztu. Czy o takim czasie lepiej jest skierować się na obwodnicę, czy przeciąć sobie stolicę nocną porą?
pozdrawiam
rocker
Cromaniak

Postnapisał(a) rocker » 14.06.2022 08:22

lukas_drill napisał(a):witam wszystkich,
wybieram się za miesiąc do Breli - trasa Słowacja-Węgry-Chorwacja. Piszecie tutaj, iż w pewnych sytuacjach lepiej jedzie się przez Budapeszt niż jego obwodnicą M0. Ja wyjeżdżam od siebie ok 18:00 w sobotę, więc ok., północy będę zbliżał się do granicy węgiersko-chorwackiej, tak mniej więcej 22:30 będę zapewne przed zjazdem na M0 lub wjazdem do Budapesztu. Czy o takim czasie lepiej jest skierować się na obwodnicę, czy przeciąć sobie stolicę nocną porą?
pozdrawiam

ze swojego doświadczenia powiem tak, słuchaj się wujka googla ewentualnie zainstaluj WAZE. 5 osób napisze Ci żebyś leciał przez miasto bo oni mieli spokój a ty trafisz akurat na jakieś święto i będziesz miał kaszankę. Ja jeździłem zawsze obwodnicą i zawsze wychodził czas lepszy niż przez miasto, nawet jeśli robili asfalt na niej.
Kapitańska Baba
Weteran

Postnapisał(a) Kapitańska Baba » 14.06.2022 08:30

pozdrawiam

W nocy miasto jest puste ale jeśli lubisz robić kilometry - leć na M0 :papa:
victoo
Croentuzjasta

Postnapisał(a) victoo » 14.06.2022 08:38

Przejazd nocą przed Budapeszt jest wg mnie atrakcją samą w sobie.
rufus295
Croentuzjasta

Postnapisał(a) rufus295 » 14.06.2022 09:13

Nigdy nie jechałem przez miasto. Nie ma problemu jak stracę 15 minut. W sobotę około 15 będę przyjeżdżać. Warto, jest z auta coś ciekawego do zobaczenia?
MarianiEwa
Odkrywca

Postnapisał(a) MarianiEwa » 14.06.2022 09:37

pozdrawiam

Sobota o tej porze to z dużą dozą prawdopodbieństwa można przyjąć, że na obwodnicy będzie luz. Sprawdź tylko ,czy akurat nie ma jakiegoś remontu.
eXtreme
Croentuzjasta

Postnapisał(a) eXtreme » 14.06.2022 13:34

victoo napisał(a):Przejazd nocą przed Budapeszt jest wg mnie atrakcją samą w sobie.

Dokładnie to miałem napisać :P
Wtedy tam zaczyna się życie: imprezy, koncerty a kawiarenki i bary są pełne.
Piękne uliczki i zabytki, szkoda, że nie ma się gdzie ot tak zatrzymać, tylko trzeba szukać gdzieś parkingu.
marekkowalak
Cromaniak

Postnapisał(a) marekkowalak » 14.06.2022 18:17

rufus295 napisał(a):Nigdy nie jechałem przez miasto. Nie ma problemu jak stracę 15 minut. W sobotę około 15 będę przyjeżdżać. Warto, jest z auta coś ciekawego do zobaczenia?

Oczywiście - najlepiej przejechać przez Hősök tere (Plac Bohaterów) i potem piękną aleją Andrassy utca do Oktogonu (a jak nie ma dużego ruchu to można do końca do Deak Ferenc ter), a dalej kieruj się na Erzsebet hid (Most Elżbiety), skąd będziesz miał piękny widok na Dunaj, na zamek w Budzie, a częściowo też na Górę Gellerta
rufus295
Croentuzjasta

Postnapisał(a) rufus295 » 14.06.2022 18:52

Dzieju bardzo, opracowuje trasę
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 413
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone