Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 12.06.2022 10:30

siwyyy77 napisał(a):Praktykował ktoś jazdę słowacko-węgierską, zahaczając o Słowenię ale omijając płatne odcinki? czyli Dolga Vas - Lendava - Mursko.

Jakieś spostrzeżenia, plusy i minusy? jak się ma odprawa w Mursko w porównaniu do starego Gorican które praktykowałem kilka razy.

Droga jak każda inna, przy granicy H-SLO dwie stacje paliw, przejazd przez miasteczka przepisowo, w Lendavie masz dzienną stację paliw PETROL (na przeciwko LIDLa), uwaga na ronda nad autostradą by na nią nie wjechać (look na GM).
Ostatni piątek września do późna w nocy oraz w sobotę do południa jest festyn w Dolga Vas i na zjeździe z ronda od strony Węgier stoją zapory do usuwane ok południa w sobotę. Tu masz link do strony gminy Lendava: https://www.lendava.si/
Przejście Mursko Sredice jest wspólne dla SLO i Hr, o 23:30 do 00:30 można trafić na zmianę obsady, w zasadzie mały ruch w piątek i sobotę. Za pierwszym skrzyżowaniem za przejściem po prawej bankomat, można pobrać kuny.
Jadąc przez Cekovac w sobotę do południa spory ruch, w nocy z piątku na sobotę pustki, kilka stacji paliw po drodze.
W zasadzie spokojny przejazd.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 12.06.2022 10:55

wielbiciel napisał(a):Za pierwszym skrzyżowaniem za przejściem po prawej bankomat, można pobrać kuny.

O,dobra wiadomość, tego nie wiedziałem! To może być jakiś argument za wyborem Lendavy zamiast Letenye, bo w Gorican bankomatu brak.

Chociaż za pół roku i tak będzie to bez większego znaczenia.
niuniek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niuniek » 12.06.2022 15:52

marekkowalak napisał(a):O,dobra wiadomość, tego nie wiedziałem! To może być jakiś argument za wyborem Lendavy zamiast Letenye, bo w Gorican bankomatu brak.

W razie czego jest jeszcze jeden (PBZ) przy tym skrzyżowaniu po lewej stronie, można przy sklepie Metss zaparkować. Na marginesie po prawej stronie są dwa Zagrebacka i Raiffeisen
mietas69
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mietas69 » 12.06.2022 17:52

Witam jechał ktoś ostatnio przez DolgaVas do Mursko jak jest z tym rondem ,ciekawe jakby wjechać na Petrol zatankować i potem do Gorican ,dałoby się tak czy nie
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 12.06.2022 18:53

mietas69 napisał(a):Witam jechał ktoś ostatnio przez DolgaVas do Mursko jak jest z tym rondem ,ciekawe jakby wjechać na Petrol zatankować i potem do Gorican ,dałoby się tak czy nie
W przyszłą sobotę tak pojadę.
max21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) max21 » 12.06.2022 19:12

niuniek napisał(a):
marekkowalak napisał(a):O,dobra wiadomość, tego nie wiedziałem! To może być jakiś argument za wyborem Lendavy zamiast Letenye, bo w Gorican bankomatu brak.

W razie czego jest jeszcze jeden (PBZ) przy tym skrzyżowaniu po lewej stronie, można przy sklepie Metss zaparkować. Na marginesie po prawej stronie są dwa Zagrebacka i Raiffeisen

https://www.google.com/maps/@46.5128834 ... 312!8i6656 :papa: :papa:
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 12.06.2022 21:17

dids76 napisał(a):
mietas69 napisał(a):Witam jechał ktoś ostatnio przez DolgaVas do Mursko jak jest z tym rondem ,ciekawe jakby wjechać na Petrol zatankować i potem do Gorican ,dałoby się tak czy nie
W przyszłą sobotę tak pojadę.

Jeśli chcemy przekroczyć granice w Gorican to nie lepiej ze stacji w Dolga Vas zamiast się wracać to jechać do Pince?
assin
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) assin » 13.06.2022 09:08

Hej :)

Dwa lata temu podróżowałem do Chorwacji przez Słowację i Węgry, jadąc przez Zwardoń - Szombathely - Letenye.

Natomiast w drodze powrotnej wracałem przez Węgry (ale odbiłem pozwiedzać na Balaton), Słowację i dla odmiany poleciałem przez Czechy autostradą do Polski.
Droga powrotna przez Czechy przebiegała dużo sprawniej i szybciej niż jadąc przez Zwardoń.

Czy ktoś z Was w bieżącym roku jechał taka trasą tzn. przez Czechy-Slowacje i Węgry i jest w stanie potwierdzić czy odcinek autostrady przez Czechy jest aktualnie dobrze przejezdny i nie w remontach? Ewentualnie może ktoś miał podobne doświadczenie, że jadąc przez Czechy zaoszczędzil trochę czasu :)?
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 13.06.2022 11:48

^^
Google Maps zawsze pokazują, że przez Czechy do Wiednia szybciej niż przez słowacką autostradę z Żyliny, ale ja temu nie ufam i nawet jeśli mapy pokazują, że przez SK jest o 1 godzinę dłużej, to i tak jadę na Żylinę i Bratysławę. W Czechach zawsze gdzieś (Brno) się postoi, a poza tym ominięcie Wiednia jadąc od Bratysławy jest o wiele mniej uciążliwe - jadąc z połnocy (od Czech) omijasz cały Wiedeń, a od wschodu - zaliczasz jedynie parę km S1 i tam nigdy nie ma wielkiego ruchu. Także - co kto woli, ja wolę jechać i nie stać w korkach, nawet kosztem dłuższego czasu przejazdu.
art69
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) art69 » 13.06.2022 12:07

Witam,
Jeżdżę od kilku lat trasą Czechy - Słowacja - Węgry - Chorwacja i dla mnie jest Ok, ale mogę być nieobiektywny bo wyjeżdżam zawsze w niedziele rano. Droga jest prawie pusta i mały ruch.
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 13.06.2022 14:56

art69 napisał(a):Witam,
Jeżdżę od kilku lat trasą Czechy - Słowacja - Węgry - Chorwacja i dla mnie jest Ok, ale mogę być nieobiektywny bo wyjeżdżam zawsze w niedziele rano. Droga jest prawie pusta i mały ruch.

Trasa chyba faktycznie najszybsza (pytanie, o ile?) ale dość kosztowna ze względu na ceny winiet.
CZ: 18 EUR
SK: 14 EUR (za bardzo krótki odcinek!)
H: 14 EUR (też dość krótki odcinek autostrady)
Razem: 46 EUR

A do tego jeszcze dochodzi opłata za chorwackie autostrady:
CRO: 2 x 28 EUR = 56 EUR (do Biogradu)
a w moim przypadku za przejazd autostradą z Krakowa do Mysłowic:
PL: 10 EUR

Razem za same winiety 112 EUR, a do tego jeszcze dochodzi paliwo.
Coraz droższe te wakacje :(
tre_k
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tre_k » 13.06.2022 16:05

Kolego tez powoli tak liczę te koszty i chyba w przyszłym roku jak się nic nie zmieni wybiorę biuro podróży. Zapłacę z góry i będę wiedział ile mnie to będzie kosztować
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 13.06.2022 16:35

Chris_M napisał(a):
art69 napisał(a):Witam,

Trasa chyba faktycznie najszybsza (pytanie, o ile?) ale dość kosztowna ze względu na ceny winiet.
CZ: 18 EUR
SK: 14 EUR (za bardzo krótki odcinek!)
H: 14 EUR (też dość krótki odcinek autostrady)
Razem: 46 EUR

A do tego jeszcze dochodzi opłata za chorwackie autostrady:
CRO: 2 x 28 EUR = 56 EUR (do Biogradu)
a w moim przypadku za przejazd autostradą z Krakowa do Mysłowic:
PL: 10 EUR

Razem za same winiety 112 EUR, a do tego jeszcze dochodzi paliwo.

Dlatego przez SK i H, następnie Gorican-Karlovac by tu zjechać na starą 1 i bez opłat jechać do Splitu lub jeszcze dalej.
W sezonie ten odcinek (stara 1) może okazać się jeszcze szybszy niż autostradą na której mała stłuczka robi korek lub wiatr wiejący za tunelem Sveti Rok i już jest zakorkowany objazd.
Sprawdzone przez kilku użytkowników tego forum.
robertms
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertms » 13.06.2022 17:03

wielbiciel napisał(a):...
W sezonie ten odcinek (stara 1) może okazać się jeszcze szybszy niż autostradą na której mała stłuczka robi korek lub wiatr wiejący za tunelem Sveti Rok i już jest zakorkowany objazd.

Moim zdaniem, nigdy nie bedzie 'szybszy'. Zakladasz tylko takie przypadki, gdzie autostrada jest zablokowana/niedostepna i pewnie tylko tych 'kilku' uzytkownikow to potwierdzi.
Zdecydowana wiekszosc, pewnie 90% wybiera autostrade, stad tez zakorkowane Lucko.
Jechalem raz 1-ką, w porownaniu do autostrady, nikomu nie polecam.
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 13.06.2022 17:11

wielbiciel napisał(a):
Chris_M napisał(a):Razem za same winiety 112 EUR, a do tego jeszcze dochodzi paliwo.

Dlatego przez SK i H, następnie Gorican-Karlovac by tu zjechać na starą 1 i bez opłat jechać do Splitu lub jeszcze dalej.

Ja tą trasą jeździłem przez wiele lat zanim w Chorwacji wybudowano autostrady i więcej już nie chcę :)
Skręcający w lewo pojazd lub piesi przechodzący przez zebrę w Slunju powodowali zatrzymanie całego ruchu na całej tej trasie!
To ja już wolę zapłacić te 48 euro i przejechać przez prawie całą Chorwację bez takich niespodzianek.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 411
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone