Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 13.06.2022 17:29

robertms napisał(a):
wielbiciel napisał(a):...
W sezonie ten odcinek (stara 1) może okazać się jeszcze szybszy niż autostradą na której mała stłuczka robi korek lub wiatr wiejący za tunelem Sveti Rok i już jest zakorkowany objazd.
Sprawdzone przez kilku użytkowników tego forum.

Moim zdaniem, nigdy nie bedzie 'szybszy'. Zakladasz tylko takie przypadki, gdzie autostrada jest zablokowana/niedostepna i pewnie tylko tych 'kilku' uzytkownikow to potwierdzi.
Zdecydowana wiekszosc, pewnie 90% wybiera autostrade, stad tez zakorkowane Lucko.
Jechalem raz 1-ką, w porownaniu do autostrady, nikomu nie polecam.

Źle przeczytałeś, Gorican-Karlovac to przez Lucko się jedzie i nie 90% a 99% kierowców tak wybiera, a 1 dopiero od Karlovaca na południe.
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 13.06.2022 17:35

Chris_M napisał(a):Ja tą trasą jeździłem przez wiele lat zanim w Chorwacji wybudowano autostrady i więcej już nie chcę :)
Skręcający w lewo pojazd lub piesi przechodzący przez zebrę w Slunju powodowali zatrzymanie całego ruchu na całej tej trasie!
To ja już wolę zapłacić te 48 euro i przejechać przez prawie całą Chorwację bez takich niespodzianek.

W normalnych warunkach jest to niecała godzina różnicy w czasie, więc czy to jest warte tych 48 Euro?
rufus295
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rufus295 » 13.06.2022 18:13

Jeżdżę już kilka lat starą jedynką, w nocy , bez korków. Mam 35km bliżej do Drvenika i wedłóg google 35 minut dłużej. Tylę że autostradą raczej jadę wolniej o 10km, a krajówkami czy przez miasta, jadę szybciej o 10km/h, także czas ten sam, zostaje 10 litrów paliwa, i koszt autostrady.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 13.06.2022 18:15

Chris_M napisał(a):Ja tą trasą jeździłem przez wiele lat zanim w Chorwacji wybudowano autostrady i więcej już nie chcę :)
.

No właśnie, teraz są autostrady i jak pisał wielbiciel 99% ludzi wybiera jazdę autostradą. Dlatego na D1 ruch jest znikomy, wiele podjazdów ma dwa pasy, naprawdę fajnie się jedzie.
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 13.06.2022 18:21

wielbiciel napisał(a):
Skręcający w lewo pojazd lub piesi przechodzący przez zebrę w Slunju powodowali zatrzymanie całego ruchu na całej tej trasie!
To ja już wolę zapłacić te 48 euro i przejechać przez prawie całą Chorwację bez takich niespodzianek.

W normalnych warunkach jest to niecała godzina różnicy w czasie, więc czy to jest warte tych 48 Euro?

Liczy się także komfort jazdy, to, że nie muszę co trochę deptać na zmianę gaz i hamulec.
A poza tym, w jedną stronę to jest tylko 24 EUR, więc ta godzina już taniej wypada :)
tre_k
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tre_k » 13.06.2022 18:26

Ciekawe jak wychodzi Wam godzina lekko 2, jechałem trasą przez góry jakieś wioski zniszczone 30 lat temu przez wojnę.
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 13.06.2022 18:37

dids76 napisał(a):
.

No właśnie, teraz są autostrady i jak pisał wielbiciel 99% ludzi wybiera jazdę autostradą. Dlatego na D1 ruch jest znikomy, wiele podjazdów ma dwa pasy, naprawdę fajnie się jedzie.

Gdybym jechał krajoznawczo, to być może pojechałbym starą jedynką.
Ty robisz nocleg po drodze, więc dla Ciebie ta godzina dłużej nie jest problemem, ale ja zwykłem wszystkie trasy robić w przeciągu jednego dnia, a na kwaterę w Chorwacji nie mogę przyjechać zbyt późno, bo gospodarze sobie tego nie życzą.
robertms
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertms » 13.06.2022 18:57

wielbiciel napisał(a):
robertms napisał(a):
wielbiciel napisał(a):...
W sezonie ten odcinek (stara 1) może okazać się jeszcze szybszy niż autostradą na której mała stłuczka robi korek lub wiatr wiejący za tunelem Sveti Rok i już jest zakorkowany objazd.
Sprawdzone przez kilku użytkowników tego forum.

Moim zdaniem, nigdy nie bedzie 'szybszy'. Zakladasz tylko takie przypadki, gdzie autostrada jest zablokowana/niedostepna i pewnie tylko tych 'kilku' uzytkownikow to potwierdzi.
Zdecydowana wiekszosc, pewnie 90% wybiera autostrade, stad tez zakorkowane Lucko.
Jechalem raz 1-ką, w porownaniu do autostrady, nikomu nie polecam.

Źle przeczytałeś, Gorican-Karlovac to przez Lucko się jedzie i nie 90% a 99% kierowców tak wybiera, a 1 dopiero od Karlovaca na południe.

Tak, rzeczywiscie przyjalem ominiecie Lucko, ale nie za bardzo sie da. Sam zjechalem z 1-ki w Karlovac-u i dalej na Lucko. Samo Lucko mozna chyba inaczej ominac, ale nie probowalem, nie stalem/turlalem sie tam jeszcze dluzej niz 15-20 min.
robertms
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertms » 13.06.2022 19:00

Chris_M napisał(a):Gdybym jechał krajoznawczo, to być może pojechałbym starą jedynką.
Ty robisz nocleg po drodze, więc dla Ciebie ta godzina dłużej nie jest problemem, ale ja zwykłem wszystkie trasy robić w przeciągu jednego dnia, a na kwaterę w Chorwacji nie mogę przyjechać zbyt późno, bo gospodarze sobie tego nie życzą.

Gospodarzy bys jakos 'przekonal', gorzej gdybys nie zdazyl np. na ostatni prom na wyspy. W ostatnim sezonie tak 'atakowalem', udalo sie... ;)
rufus295
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rufus295 » 13.06.2022 19:28

tre_k napisał(a):Ciekawe jak wychodzi Wam godzina lekko 2, jechałem trasą przez góry jakieś wioski zniszczone 30 lat temu przez wojnę.

Wpisz sobie w Google trasę Karlovac Drvenik. Opcja autostradami, i opcja z pominięciem odcinków płatnych i napisz co ci pokazało.
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 13.06.2022 19:36

Chris_M napisał(a):
dids76 napisał(a):
.

Gdybym jechał krajoznawczo, to być może pojechałbym starą jedynką.

A ja wolę krajoznawczo, jak jadę w okolice Dubrownika to się nie spieszę, w końcu to są wakacje :papa:
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 13.06.2022 20:13

wielbiciel napisał(a):
Chris_M napisał(a):Gdybym jechał krajoznawczo, to być może pojechałbym starą jedynką.

A ja wolę krajoznawczo, jak jadę w okolice Dubrownika to się nie spieszę, w końcu to są wakacje :papa:

Krajoznawczo to ja tam byłem już wielokrotnie, a teraz jak jadę do Chorwacji, to chciałbym tylko jak najszybciej znaleźć się na brzegu Jadrana.
Gdyby tylko się dało, to najchętniej bym się teleportował ;)
Marcin1976*
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcin1976* » 13.06.2022 21:58

Pierwszy raz będe jechał trasą Zagrzeb-Goričan-Budapeszt-Koszyce.
Jakieś praktyczne rady od bardziej doświadczonych i znających tę trasę??? Będę wdzięczny!
cwikła
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) cwikła » 14.06.2022 06:26

Mam pytanie jak jest z cena paliwa na Węgrzech? Gdzie tankować i czy rzeczywiście dla nas są wyższe ceny. Dzięki za pomoc.
zyziozie
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zyziozie » 14.06.2022 06:35

Marcin1976* napisał(a):Pierwszy raz będe jechał trasą Zagrzeb-Goričan-Budapeszt-Koszyce.
Jakieś praktyczne rady od bardziej doświadczonych i znających tę trasę??? Będę wdzięczny!

Droga prosta jak strzała. Jechać, trzymać się głównej i będzie dobrze :D
W Gorican masz 2 przejścia: autostradowe i tzw. "stare". To drugie zwykle mniej obciążone. Można zjechać na nie i wrócić później na autostradę - wybór należy do Ciebie.
Budapeszt omijasz obwodnicą M0 chyba że jedziesz w nocy i chcesz pooglądać centrum to można. W dzień stracisz na drodze przez miasto sporo czasu.
Jak nie kupujesz słowackiej winiety to przed granicą HU-SK trzeba zjechać na Tornyosnémeti i dalej na starą drogę (nr 17 po słowackiej stronie).
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 412
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone