wielbiciel napisał(a):No i widzisz źle czytasz tablice drogowskazowe. Faktycznie numer nad tablicą (zdjęcie) to nr. zjazdu ale najważniejszy jest ten numerek w na zielonym tle obok (nad) nazwą miejscowości. To jest nr. drogi, a nazwę miejscowości należy traktować jako orientacyjny kierunek gdyż mówi na następnym większym mieście. Dlatego jak jedziesz całe odcinki drogi to ważniejszy jest nr. drogi a nie miejscowość.
No i widzisz, nic nie zrozumiałeś z mojego wpisu. Ja o chlebie, ty o niebie. Co to jest ten numer 13 na zielonym polu, to ja dobrze wiem i zupełnie nie o tym była mowa. I nie ten numer jest najważniejszy (bo na daną drogę często można zjechać kilkoma zjazdami - na takiej słowackiej D1 większość zjazdów jest w DK 61), tylko właśnie wybór odpowiedniego węzła, którym trzeba autostradę opuścić.
Ogromna większość krajów nadaje węzłom autostradowym
nazwy - Węgrzy są w tym wyjątkiem, nadając im
numery! W dodatku to nie są kolejne numery zjazdów, a kilometry - dla mnie super pomysł!
No już jaśniej nie umiem....
Ponadto za granicą naszego kraju zmienia się znaczenie koloru tablic drogowskazowych, u nas autostrady mają niebieski kolor tła a w innych krachach jak (Słowacja, Chorwacja) po drodze zielony, krajówki u nas mają zielony a tam niebieski lub żółty. Węgry mają kolorystykę jak my. Takie niuanse mogą mylić niektórych kierowców.
A pisząc o S i A miałem na myśli drogi ekspresowe i autostrady.
Takie różnice znajdziesz na całym świecie! W Europie kolory oznakowania autostrad zielony-niebieski to tak mniej więcej pół na pół, na świecie jednak więcej krajów ma zielone. My przyjęliśmy model niemiecki (niebieski), pewnie dlatego, że pierwsze autostrady w Polsce były niemieckie. Za to większość krajów tranzytowych do Chorwacji ma autostrady w kolorze zielonym (model włoski), z Chorwacją na czele.
Mało tego! Oprócz znanego oznakowania A są też litery D (w Czechach czy na Słowacji), wspomniane M (m.in. UK, Węgry), jest nawet E (np. Dania), a nawet Vt (Finlandia)!! A w takiej BiH jedna z autostrad (Banja Luka - Gradiśka) w ogóle nie ma oznakowania literowego, bo się nie dogadali co do nazwy i oznakowana jest póki co jako E661.