Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 09.06.2022 20:20

RKStefan napisał(a):Miałem na myśli TO KONKRETNE, stare przejście Letenye-Goričan. Dla porównania: o zachodzie słońca w czerwcowy piątek kilka lat temu obudziliśmy tam pogranicznika ;-)

A, jeśli bierzesz pod uwagę tylko to konkretne przejście, to masz całkowitą rację - 40 minut stania to w tamtym miejscu niezmiernie rzadko spotykane zjawisko :mrgreen: :mrgreen:
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 09.06.2022 20:59

corrina napisał(a):
elka21 napisał(a):Większość, jadących przez Węgry, ten kawałek pokonuje tak:
https://www.google.pl/maps/dir/46.68346 ... 88!1m0!3e0

Elu, dziękuję pięknie, jak i wszystkim przedmówcom :)
Śmieszne, bo ten link jak otwieram z telefonu, uparcie pokazuje przez Słowenię :mrgreen: Ale na komputerze już tak jak trzeba :oczko_usmiech:
Wydaje mi się, że my właśnie tak wracaliśmy w ubiegłe wakacje, chociaż początkowo coś nas trochę nawigacja oszukała :lol:
Jeszcze raz wszystkim dzięki ! :papa:

Najlepiej przed wyjazdem wyślij link trasy wraz z punktami pośrednimi z kompa na telefon. Wtedy będzie ci telefon trzymał trasę. Im więcej punktów pośrednich zaznaczysz tym lepiej.
Szukanie tak długiej trasy z "ręki" często prowadzi po jakiś dziwnych zakątkach.
vin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) vin » 09.06.2022 21:20

Tylko zwróć uwagę, by 'punkty pośrednie' miec zaznaczone w rozpisce trasy po lewej, nie wystarczy przeciągnąć trasę na mapie.
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 10.06.2022 19:47

wielbiciel napisał(a):
Najlepiej przed wyjazdem wyślij link trasy wraz z punktami pośrednimi z kompa na telefon. Wtedy będzie ci telefon trzymał trasę. Im więcej punktów pośrednich zaznaczysz tym lepiej.
Szukanie tak długiej trasy z "ręki" często prowadzi po jakiś dziwnych zakątkach.

dobrym sposobem jest też napisanie sobie na kartce miasta / numery dróg - którymi trzeba jechać.
Nawigagacje traktować jako pomocnika , ale nie wierzyć jej w 100% - czasami prowadzi dziwnymi drogami

czyli NAVI + punkty szczególne - staromodnie na kartce papieru :)
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 10.06.2022 20:49

pawelli napisał(a):
wielbiciel napisał(a):

dobrym sposobem jest też napisanie sobie na kartce miasta / numery dróg - którymi trzeba jechać.
Nawigagacje traktować jako pomocnika , ale nie wierzyć jej w 100% - czasami prowadzi dziwnymi drogami

czyli NAVI + punkty szczególne - staromodnie na kartce papieru :)

Taka kartka to jest bardzo ważna rzecz :!:
Tylko bez błędów trzeba ją zapisać :lol: szczególnie po węgiersku.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 11.06.2022 13:09

wielbiciel napisał(a):Taka kartka to jest bardzo ważna rzecz :!:

Ale to jeśli jedziesz krajówkami. Bo węgierskie autostrady są elegancko pooznaczane numerami zjazdów zamiast nazw, więc jest łatwiej zapamiętać :D :D
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 11.06.2022 15:16

marekkowalak napisał(a):
wielbiciel napisał(a):Taka kartka to jest bardzo ważna rzecz :!:

Ale to jeśli jedziesz krajówkami. Bo węgierskie autostrady są elegancko pooznaczane numerami zjazdów zamiast nazw, więc jest łatwiej zapamiętać :D :D

Większość dróg typu S lub A ma nazwy wypisane na rozjazdach, zresztą u nas też są takie miejsca.
A dla mnie kartka czy navi są zbędne, zawsze jeździłem po drogowskazach i nr. dróg, jedynie na GM przed wyjazdem przeglądałem trasę i to wystarczało. Jakoś dotychczas nie zabłądziłem.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 11.06.2022 15:39

wielbiciel - Węgrzy wszystkie swoje autostrady i ekspresówki oznaczają literą M - ot, taka ich fanaberia.

I tamtejsze węzły autostradowe nie mają nazw jak np, w Polsce (Sośnica czy Łódź Północ), w Austrii (Graz West) czy Chorwacji (Posedarje czy Dugopolje) i wielu innych krajach, tylko każdy zjazd ma na tablicy wielki numer (odpowiadający kilometrowi drogi). To, o czym ty piszesz, to są po prostu drogowskazy do danych miejscowości.

Tutaj dla przykładu zdjęcie węzła nr 85 na M1 w kierunku na Budapeszt:
Schowek01.jpg
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 11.06.2022 20:29

No i widzisz źle czytasz tablice drogowskazowe. Faktycznie numer nad tablicą (zdjęcie) to nr. zjazdu ale najważniejszy jest ten numerek w na zielonym tle obok (nad) nazwą miejscowości. To jest nr. drogi, a nazwę miejscowości należy traktować jako orientacyjny kierunek gdyż mówi na następnym większym mieście. Dlatego jak jedziesz całe odcinki drogi to ważniejszy jest nr. drogi a nie miejscowość.
Ponadto za granicą naszego kraju zmienia się znaczenie koloru tablic drogowskazowych, u nas autostrady mają niebieski kolor tła a w innych krachach jak (Słowacja, Chorwacja) po drodze zielony, krajówki u nas mają zielony a tam niebieski lub żółty. Węgry mają kolorystykę jak my. Takie niuanse mogą mylić niektórych kierowców.
A pisząc o S i A miałem na myśli drogi ekspresowe i autostrady.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 11.06.2022 20:42

No i chyba w większości państw parzyste numery dróg to wschód zachód a nieparzyste północ południe :papa:
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 11.06.2022 22:37

masakra,
sam nie wiem jak od "tylu"lat
nie pobłądziłem,
:wink:
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 11.06.2022 23:54

wielbiciel napisał(a):Ponadto za granicą naszego kraju zmienia się znaczenie koloru tablic drogowskazowych, u nas autostrady mają niebieski kolor tła a w innych krachach jak (Słowacja, Chorwacja) po drodze zielony, krajówki u nas mają zielony a tam niebieski lub żółty. Węgry mają kolorystykę jak my. Takie niuanse mogą mylić niektórych kierowców.

Dokładnie! Widzę nad sobą dwie tablice wskazujące dwie różne drogi do Brna: jedna zielona, druga w jakim innym kolorze. Którą drogę wybrać? Przecież autostrada powinna być niebieska, ale coś tu nie gra!
Niedawno postanowiłem to sobie wreszcie wyjaśnić i po krótkiej zabawie z GM teraz już wiem:

Polska, Austria, Niemcy, Węgry maja autostrady oznaczone na niebiesko.
Czechy, Słowacja, Słowenia, Chorwacja, Włochy - mają autostrady oznaczone na zielono!
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 12.06.2022 00:25

wielbiciel napisał(a):No i widzisz źle czytasz tablice drogowskazowe. Faktycznie numer nad tablicą (zdjęcie) to nr. zjazdu ale najważniejszy jest ten numerek w na zielonym tle obok (nad) nazwą miejscowości. To jest nr. drogi, a nazwę miejscowości należy traktować jako orientacyjny kierunek gdyż mówi na następnym większym mieście. Dlatego jak jedziesz całe odcinki drogi to ważniejszy jest nr. drogi a nie miejscowość.

No i widzisz, nic nie zrozumiałeś z mojego wpisu. Ja o chlebie, ty o niebie. Co to jest ten numer 13 na zielonym polu, to ja dobrze wiem i zupełnie nie o tym była mowa. I nie ten numer jest najważniejszy (bo na daną drogę często można zjechać kilkoma zjazdami - na takiej słowackiej D1 większość zjazdów jest w DK 61), tylko właśnie wybór odpowiedniego węzła, którym trzeba autostradę opuścić.

Ogromna większość krajów nadaje węzłom autostradowym nazwy - Węgrzy są w tym wyjątkiem, nadając im numery! W dodatku to nie są kolejne numery zjazdów, a kilometry - dla mnie super pomysł!

No już jaśniej nie umiem....

Ponadto za granicą naszego kraju zmienia się znaczenie koloru tablic drogowskazowych, u nas autostrady mają niebieski kolor tła a w innych krachach jak (Słowacja, Chorwacja) po drodze zielony, krajówki u nas mają zielony a tam niebieski lub żółty. Węgry mają kolorystykę jak my. Takie niuanse mogą mylić niektórych kierowców.
A pisząc o S i A miałem na myśli drogi ekspresowe i autostrady.

Takie różnice znajdziesz na całym świecie! W Europie kolory oznakowania autostrad zielony-niebieski to tak mniej więcej pół na pół, na świecie jednak więcej krajów ma zielone. My przyjęliśmy model niemiecki (niebieski), pewnie dlatego, że pierwsze autostrady w Polsce były niemieckie. Za to większość krajów tranzytowych do Chorwacji ma autostrady w kolorze zielonym (model włoski), z Chorwacją na czele.

Mało tego! Oprócz znanego oznakowania A są też litery D (w Czechach czy na Słowacji), wspomniane M (m.in. UK, Węgry), jest nawet E (np. Dania), a nawet Vt (Finlandia)!! A w takiej BiH jedna z autostrad (Banja Luka - Gradiśka) w ogóle nie ma oznakowania literowego, bo się nie dogadali co do nazwy i oznakowana jest póki co jako E661.
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 12.06.2022 07:18

marekkowalak napisał(a):
Ogromna większość krajów nadaje węzłom autostradowym nazwy - Węgrzy są w tym wyjątkiem, nadając im numery! W dodatku to nie są kolejne numery zjazdów, a kilometry - dla mnie super pomysł!

Te bardziej przewidujące kraje umieszczają NUMER + NAZWĘ zjazdu (Niemcy, Austra, Chorwacja...), bo łatwiej operować numerem niż często trudna do zapamiętania (i wymówienia : Węgry) nazwą.
siwyyy77
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) siwyyy77 » 12.06.2022 09:34

Praktykował ktoś jazdę słowacko-węgierską, zahaczając o Słowenię ale omijając płatne odcinki? czyli Dolga Vas - Lendava - Mursko.

Jakieś spostrzeżenia, plusy i minusy? jak się ma odprawa w Mursko w porównaniu do starego Gorican które praktykowałem kilka razy.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 410
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone