Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa LEGNICA - POREC...... bardzo proszę o opinie

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kruk
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kruk » 04.08.2007 23:30

Jestem zainteresowany Waszymi opiniami, ponieważ jadę pierwszy raz samochodem na Istrię do miejscowości Poreć wyruszając z Legnicy w ciemno. Jedziemy dopiero 6 września tj. z czwartku/piątek na noc . Drogowa mapa Europy (kupiłem wraz z gazetą Komputer Świat) wytyczyła mi taką trasę:

POLSKA

1. Legnica
2. Jawor
3. Bolków
4. Kamienna Góra
5. Lubawka - przejście graniczne

CZECHY

6. Trutnov
7. Hradec Kralove
8. Vysoke myto
9. Svitavy
10. Brno
11. Mikulov - przejście graniczne

AUSTRIA

12. Poysdorf
13. Wiedeń
14. Graz

SŁOWENIA

15. Maribor
16. Lubljana
17. Koper
18. Izola
19. Pordtroz

CHORWACJA

20. Buje
21. Porec

Pogram wyliczył mi po tej trasie 10 godz. i 30 min jazdy i odległość 940 km

Mam do Was 3 pytania:

1. Bardzo proszę pomóżcie mi przeliczyć ile wyniesie mnie w euro przejazd podaną przeze mnie trasą w SŁOWENII i CHORWACJI ?

1. Czy według Was to dobra trasa, bez korków (mam zamiar jechać na noc w tygodniu) ?

2. Winietę na Czechy kupię w Czechach ponieważ od razu nie wpadam na autostradę - tylko mam obawy, że wieczór/noc mogę jeżdzić od stacji do stacji z uwagi na brak winietek. Na Austrię zakupię w PZMot. ponieważ jadąc w nocy boję się niespodzianek, że w Austrii moge nie kupić.
Tylko nie wiem czy funkcjonują winiety 14 dniowe w Czechach po 200 Koron, pamiętam iż kiedyś takie kupowałem. Teraz to chyba 300 koron za 30 dni (jade na 7 dni) ?

Pozdrawiam wszystkich CRO maniaków
Ostatnio edytowano 05.08.2007 00:11 przez Kruk, łącznie edytowano 2 razy
jdubowski
Cromaniak
Re: Trasa LEGNICA - POREC...... bardzo proszę o opinie i por

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 04.08.2007 23:46

Kruk napisał(a):Przyznam, że zamierzam tak jechać, co Wy na ten temat sądzicie ?

Sądzę że lepiej ci będzie jechać przez przejście graniczne Rupa (zjeżdżając ze słoweńskiej autostrady w Postojnej na południe) - unikniesz korków.

Kruk napisał(a):Bardzo proszę napiszcie ile wydam euro na przejazd przez SŁOWENIĘ i CHORWACJĘ na autostrady ?

Użyj route-plannera ze stronki http://www.viamichelin.com/ - wyliczy ci ceny odcinków płatnych bezbłędnie.
Albo http://www.dars.si oraz http://www.bina-istra.hr/ ...
Kruk
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kruk » 05.08.2007 00:46

Koszt winiet/autostrad:

Czechy - winieta na 1 miesiąc - 55,65 złotych w PZMot. - w Czechach 300 koron tj. 40,5 złotych (Przepłacamy w PZMOt. 16 złotych)
Austria - winieta na 10 dni - 40,65 złotych w PZMot. - w Austrii 7,60 euro tj. 29 złotych (Przepłacamy w PZMot. 11 złotych)
Słowenia - koszt przejadu płatnymi autostradami to 9,70 euro tj. 37 złotych (74 złote - 2 strony)

Pesnica 0,75
Tepanje 2,55
Vransko 1,3
Kompolje 1,55
Kozina 3,55
Razem 9,70 EUR

Chorwacja - ?

Na tydzień koszt: w trasie 143,50 zł, w PZMot przed podróżą 170,30 zł
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 05.08.2007 06:20

Mała poprawka:
Koper-Kaštel(gr. przejscie)-istarski Y(płatny most "Mirna"..2Euro)-Baderna-Poreč
M.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M. » 05.08.2007 08:44

Jak już jesteś w Hradcu,to dlaczego po prostu nie jechać na Pardubice i Znojmo?Szybciej,mniejsza szansa na objazdy i nie trzeba wykupić winietki.W Austrii bym pojechał autostradą dalej aż co Klagenfurtu,a stamtąd poprzez Loiblpass (bez przyczepy!) do Słowenii i na Istrię.
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 05.08.2007 17:48

Kruk napisał(a):Koszt winiet/autostrad:

Chorwacja - ?

Most Mirna - 14kn, albo tunel Ucka - 28kn (jak wjeżdżasz do Chorwacji przez Rupę).
Kruk
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kruk » 10.08.2007 20:13

Wczoraj kupiłem winiętę na Austrię w PZMot. to koszt. 41 zł i tyle zapłaciłem. Na Czechy nie kupuję ponieważ bazuję na podpowiedziach kolegów by jechać przez Pardubice i Znojmo, a nie przez BRNO.
Tylko nie wiem jak nie mosiadamy paszportów tylko plastykowe "nowe" dowody osobiste to nie będzie problemu na granicach w Czechach, Austrii, Słowenii i Chorwacji. Po przestudiowaniu archiwum forum wygląda, że bez problemu, ale zawsze człowiek potrzebuje potwierdzenia od osób, które to juz przećwiczyły :-)

.... to jak nie będzie problemu z przejazdem na dowód w w/w Państwach ?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.08.2007 20:23

Kruk napisał(a):.... to jak nie będzie problemu z przejazdem na dowód w w/w Państwach ?

1) Czechy, Austria i Słowenia to kraje członkowskie UE, podobnież jak Polska - czyli temat "dowód osobisty a kwestia przekraczania granicy chyba nie podlega dyskusji :wink:
2) Chorwacja zezwoliła jednostronnie obywatelom UE przekraczac ich granice państwową na podstawie dokumentu tożsamości jakim jest dowód osobisty. Dotyczy to oczywiście tylko przejśc drogowych bo drogą powietrzną (póki co) ani do HR nie wlecisz ani nie wylecisz na podstawie dowodu osobistego
Kruk
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kruk » 10.08.2007 20:43

Bardzo dziękuję, uspokoiłeś mnie.
Pobyt na Istri w miejscowości Porec zakupiłem w Eurokampie w Mobilhomie typu Venezia*** ( w wyposażeniu lodówka, 2 sypialnie, prysznic, kuchenka, WC, taras - wszystko jest co potrzeba) w cenie 900 zł za 7 dni pobytu dla 6-7 osób, my jedziemy w 3. Bezpośrednio przy plaży i 2 baseny na terenie campu.

Pozdrawiam serdecznie
karolek
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) karolek » 12.08.2007 09:11

Z Legnicy? Żadne Czechy, ani przez Mikulov ani przez Znojmo. Z Legnicy do Zgorzelca (autostradowe przejście graniczne Jędrzychowice/Ludwigsdorf)
dalej:
A4 do zjazdu (Kreuz Chemnitz) na A72,
A72 do zjazdu (Dreieck Hochfranken) na A93,
A93 do zjazdu (Kreuz Regensburg) na A3/po austriackiej stronie A8 do zjazdu Knoten Wels, jedziemy przez krótki odcinek A25 i wjeżdżamy na A9 (kierunek Graz, SLO).
Zakup winietki 10 dniowa 7,60 Euro bez problemu na stacji benzynowej po niemieckiej lub austriackiej stronie. W niemczech autostrady bezpłatne - oczywiście.
A9 po słoweńskiej stronie A1 kierunek Ljubljana (płatne za odcinki, w sumie około 10 Euro) dojedziemy aż do Kopru (Capodistria). Zjeżdżamy z A1 (zjazd Porec (Parenzo) , Pula (Pola)), droga lokalna doprowadzi nas do przejścia granicznego SLO/HR w Dragonja. Potem jak kto chce, albo autostradą do zjazdu Porec (płatny przejazd przez most 2Euro) lub przez Buje. Danego wyjazdu. Porec cudowny.
Kruk
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kruk » 12.08.2007 20:36

Obliczyłem sobie trasę , którą podałeś przez Niemcy i wyszło mi dokładnie 1270 km co stanowi 338 km więcej jak przez Czechy. Oczywiście spokój autostradowy i jakość podróży przez Niemieckie autostrady jest bardzo ważna lecz będę jechał we wrześniu czyli po sezonie (dużo mniejszy ruch - tak sądzę) i w tygodniu w czwartek, dodatkowo w nocy więc myślę czy te 338 km więcej (co stanowi 1/4 trasy Twojej trasy i 1/3 mojej trasy) to gra warta świeczki. Czas przejazdu to 12 godzin i 14 minut.

Trasa po modyfikacjach i chyba już ostateczna:

POLSKA

Legnica
Jawor
Bolków
Kamienna Góra
Lubawka

CZECHY - bez winiety

Hradec Kralove
Pardubice
Zdirec
Havlickuy Brod
Znojom

AUSTRIA - winieta (41 zł w PZMot.)

Hollabrunn
Wiedeń
Graz

SŁOWENIA

Maribor
Ljubljana
Koper

CHORWACJA

Buje
Porec

Długość trasy przez Czechy to 932 km o 338 km mniej niż przez Niemcy
Czas przejazdu przez Czechy to równe 11 godzin o 1 godz. i 14 minut mniej niż przez Niemcy.

Program wyliczył trasę prze Niemcy dłuższą o 338 km i o 1 godz. 14 minut. więcej niż przez Czechy biorąc pewnie pod uwagę maksymalne osiągi na drogach. Oczywiście trasa przez Niemcy jest dużo dłuższa kilometrowo, ale czasowo to tylko 5 kwadransów, a to jest niewiele. Chyba pozostanę przy swoim rozwiązaniu. Bardzo dziękuję za podanie trasy przez Niemcy

Pozdrawiam
Grigorij
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grigorij » 14.08.2007 19:26

Mam uwagę, jestem z Legnicy i podana trase już pokonywałem. Wolę jechać przez Boboszów, Mohelnice( zaczyna się droga dla samochodów), Olomouc, Brno, dalej na Wiedeń itd.
Kruk
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kruk » 14.08.2007 21:11

Droga, którą podałeś na pewno jest lepsza pod względem jazdy i wygody. Lecz należy kupić winietę. Na drogę przez Lubawkę do Znojmo nie porzebuję winiety, ale całe Czechy bujam się lipnymi drogami.
Dzięki za informację
Grigorij
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grigorij » 14.08.2007 21:15

Kruk napisał(a):Droga, którą podałeś na pewno jest lepsza pod względem jazdy i wygody. Lecz należy kupić winietę. Na drogę przez Lubawkę do Znojmo nie porzebuję winiety, ale całe Czechy bujam się lipnymi drogami.

Zgadza się, ale czy unikniecie winiety jest opłacalne? W obie strony masz koszt 67 pln. Kilka godzin jazdy więcej. Jadąc oszczędniej, czyli nie przekraczając 100/h jesteś w stanie zaoszczędzić poważną część tej kwoty.
Ale do tego trzeba mieć wolę :D . Ja tak jechałem przez Austrię, czekając aż mnie dogonią znajomi. W rezultacie spalanie minimalne.
Hunter
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hunter » 15.08.2007 10:36

Nie opłaca się oszczędzać na winiecie. Jeżdżę tylko przez Boboszów-Olomouc-Brno-Mikulov. W tym roku bez łamania przepisów czas przejazdu przez Czechy to 3h5min .Boboszów 20.35, Mikulov 23.40.

Najgorszym wrogiem na trasie jest zmęczenie. Tym gorsze im dłużej jedziemy. Więc opłaca się robić tylko to co maksymalnie skróci czas przejazdu. Bez względu na koszty. Lepsza autostrada z Mohelnice aż do Pohorelice za dopłatą niż kluczenie po czeskich pipidówach.

Zastanów się Kruk:!: :!: :!:
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone