Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa Kraków- Wasze opinie

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
paszan
Autostopowicz
Trasa Kraków- Wasze opinie

Nieprzeczytany postnapisał(a) paszan » 18.05.2008 19:05

Witam i pozdrawiam wszystkich forumowiczów. Ponieważ jest to moj pierwszy post proszę o wyrozumiałość . Planuję trasę Kraków -Omis (wyjazd 11 lipca) i proszę o ewentualne uwagi doświadczonych forumowiczów co do zaplanowanej przeze mnie trasy :
Kraków-Żywiec-Zwardoń ( Skalite - Słowacja) - Zilina ( tu już chyba zaczyna się autostrada ) - Bratysława-Wiedeń- kierunek Graz- Gleisdorf ( zjazd na Bad Radkersburg)- Bad Radkersburg ( Słowenia) -Ljutomer-Razkrizje ( Węgry)-Cakovec i dalej autostradę na Zagrzeb i Split .
Wydaje mi się , że tym sposobem uda się mi ominąć "nieszczęsną" Słowenię z winietami .
Będę wdzięczny za ewentualne uwagi/propozycje
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.05.2008 19:21

paszan napisał(a):....
Kraków-Żywiec-Zwardoń ( Skalite - Słowacja) - Zilina ( tu już chyba zaczyna się autostrada ) - Bratysława-Wiedeń- kierunek Graz- Gleisdorf ( zjazd na Bad Radkersburg)- Bad Radkersburg ( Słowenia) -Ljutomer-Razkrizje ( Węgry)-Cakovec i dalej autostradę na Zagrzeb i Split .
Wydaje mi się , że tym sposobem uda się mi ominąć "nieszczęsną" Słowenię z winietami ....

A po co takie koło robisz :?:
Tą trasą to tylko robisz sobie (moim zdaniem) niepotrzebny kłopot.
Zaznaczam, że to co napisze to tylko moja opinia, więc rozważ:
1) Kraków - Banska Bystrica - Zvolen - Budapeszt - Letenye - Zagreb - Omis
2) Kraków - Zylina - Bratysława - Rajka - przejazd trasą nr 86 na Węgrzech do Lenti i dalej - Letenye cd. jak w pkt 1. Opis szczegółowy tej trasy jest w dziale FAQ ("Trasa przez zachodnie Węgry")
W obu przypadkach omijasz Słowenie i niepotrzebnie Austrię
Pozdrav
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 18.05.2008 19:30

Piotrek_B napisał(a):
paszan napisał(a):....
Wydaje mi się , że tym sposobem uda się mi ominąć "nieszczęsną" Słowenię z winietami ....

A po co takie koło robisz :?:
Tą trasą to tylko robisz sobie (moim zdaniem) niepotrzebny kłopot.
Zaznaczam, że to co napisze to tylko moja opinia, więc rozważ:
2) Kraków - Zylina - Bratysława - Rajka - przejazd trasą nr 86 na Węgrzech do Lenti i dalej - Letenye cd. jak w pkt 1. Opis szczegółowy tej trasy jest w dziale FAQ ("Trasa przez zachodnie Węgry")
W obu przypadkach omijasz Słowenie i niepotrzebnie Austrię
Pozdrav

100%
Pierwsza trasa jechalem dwa razy i jest OK.
Druga tez ze dwa razy-usypia mnie na Wegrzech.
verus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) verus » 18.05.2008 23:30

Jechałem 3 różnymi trasami i ta jest najlepsza
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 19.05.2008 05:40

verus napisał(a):

Jechałem 3 różnymi trasami i ta jest najlepsza

Trzeba jeszcze dodac,ze od Budapesztu do,za Split,prawie caly czas autostrada,z malymi wyjatkami na Wegrzech,w okolicach Balatonu.
drogomir
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) drogomir » 19.05.2008 10:17

Którą trasę byś niewybrał to i tak najbardziej męczący jest przejazd przez Polskę ponad dwie godziny zajmie Ci dojazd do Zwardonia ale później jest bliżej do żyliny. Jadąc na Chyżne dojazd ok 1,5 h ale przez słowację wbardziej męcząca zwłaszcza jak jadą ciezarówki to się wleczesz 40 na godzine do Dolnego Kubina. Tak że dojazd do autostrady za Żyliną zajmuje średnio 3- 3,5h.
Jeżdże przez Chyżne chyba kwestia przyzwyczajenia i droga mniej wyboista.
W Chyżnym Kupuje winiety na Słowację i Austrię wyjeżdżając ok 17 jestem ok 20 na słowackiej Autostradzie.
Później Austria z tym że nie jadę do Wiednia tylko przez Eissantz i wylatuje jakieś 40-50 km poniżej Wiednia jedzie sie co prawda wolniej ale w ogólnym rozrachunku szybciej :D i spokojniej i dalej kierunek na Maribor Ptuj Zagrzeb
Od granicy Słoweńsko chorwackiej autostrad do zjazdu na Omiś
mflaku
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mflaku » 20.05.2008 07:34

Witam sledze te wszystkie tematy i dalej mam zacme he he ;)
Nie chce zakladac nowego tematu mysle ze Ten post chyba mi najbardziej odpawiada mam jednak pare pytan...
Jade z Katowic wiec podobna trasa jak z Krakowa i chce tez podobnie jak kolega radzi jechac przez Slowacje i Wegry trasa nr 1.
Z obliczen wyszlo mi ze za Slowacje i Wegry za drogi zaplace do 100zl (jade na 2 tygodnie ) Ja jade do dubrownika wiec chce jechac droga E65 z Splitu...
Z Gory Dzieki za poprawki i porady z waszej strony...
mflaku
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mflaku » 20.05.2008 07:36

Sory ale sie skasowalo... mialo byc ze .... Ja jade do dubrownika wiec chce jechac droga E65 z Splitu...
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 20.05.2008 09:10

mflaku napisał(a):Jade z Katowic wiec podobna trasa jak z Krakowa i chce tez podobnie jak kolega radzi jechac przez Slowacje i Wegry trasa nr 1.
Z obliczen wyszlo mi ze za Slowacje i Wegry za drogi zaplace do 100zl (jade na 2 tygodnie ) Ja jade do dubrownika wiec chce jechac droga E65 z Splitu...

Winieta miesięczna na słowackie autostrady kosztuje 300 SKK (ok. 34 zł), winieta węgierska 4-ro dniowa 1530HUF (ok 23 zł) - w stówie się zmiescisz.

Co do autostrad chorwackich to Gorican - Sestanovac będzie płatne w kwocie 210 kn (łacznie). W Splicie zjeżdżac z autostrady nie ma wielkiego sensu...
S.Witkowski
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) S.Witkowski » 20.05.2008 11:33

Na trasie przejazdu przez Słowację do Budapesztu jest odcinek płatny. Od Banskiej bystricy do Zvolenia. Równolegle biegnie droga niepłatna. Czy ktoś próbował ominąć ten płatny odcinek?
Pozdrawiam.
drogomir
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) drogomir » 20.05.2008 14:22

mflaku napisał(a):Witam sledze te wszystkie tematy i dalej mam zacme he he ;)
Nie chce zakladac nowego tematu mysle ze Ten post chyba mi najbardziej odpawiada mam jednak pare pytan...
Jade z Katowic wiec podobna trasa jak z Krakowa i chce tez podobnie jak kolega radzi jechac przez Slowacje i Wegry trasa nr 1.
Z Gory Dzieki za poprawki i porady z waszej strony...

Jezeli jedziesz z Katowic i chcesz jechac przez Wegry to najlepiej Cieszyn później przez Czechy , Słowacja kierunek Bratysława i wjeżdżasz na Wegry w pobliżu granicy austriackiej omijasz w ten sposób Budapeszt i masz krótszą drogę dopłacasz czeską winietę ale z Katowic AUTOSTRADĄ A4 d o krakowa też zapłacisz a zresztą jakbyś nie jechał wszędzie zapłacisz :lol: :lol: :lol:
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 20.05.2008 14:36

drogomir napisał(a):Jezeli jedziesz z Katowic i chcesz jechac przez Wegry to najlepiej Cieszyn później przez Czechy , Słowacja kierunek Bratysława i wjeżdżasz na Wegry w pobliżu granicy austriackiej omijasz w ten sposób Budapeszt i masz krótszą drogę dopłacasz czeską winietę

Przez Cieszyn da się też bez dopłacania za czeska winietę - z Cieszyna kierujesz się na słowacką Żylinę, stamtąd na Bratysławę (od Bytcy jest już autostrada).
doqtorek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) doqtorek » 20.05.2008 17:03

jdubowski napisał(a):Przez Cieszyn da się też bez dopłacania za czeska winietę - z Cieszyna kierujesz się na słowacką Żylinę, stamtąd na Bratysławę (od Bytcy jest już autostrada).

Dokładnie - w Cieszynie kierujesz się na Jablunkov - droga krajowa ale nie płatna, (przejście graniczne Czechy- Słowacja w Mostach k/Jablunkowa) - w/g mnie lepszy dojazd z Katowic niż jazda przez Zwardoń. Dalej na Żylinę i Bratysławę, Wiedeń, Graz i Maribor. Jest mozliwość jazdy przez Słowenię obok "hitrej cesty" i nie płacenie - szczegóły w wątku "Winiety w Słowenii". Ja jadę tą trasą (Cieszyn, Żilina....) ale w czerwcu więc przez Słowenię jeszcze z opłatą na bramkach. Mam co prawda dalej niż przez Chyżne ale robię postój u rodziny w Cieszynie więc i tak się opłaca. Co do jazdy przez Węgry - wracałem w zeszłym roku przez Budapeszt i Bańską Bystrzycę w stronę na Chyżne. Do Budapesztu jazda całkiem niezła ale potem to już drogi gorsze i na dodatek druga część trasy (dochodzi zmęczenie - jechałem na jeden skok). Mogę ewentualnie polecić ale w stronę Chorwacjii. Niestety Słoweńcy zmuszają nas do kombinowania. Pozdrowienia i szerokiej drogi. P.
paszan
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) paszan » 20.05.2008 17:57

Dziękuję Wszystkim za cenne rady . Gwoli wytłumaczenie odpowiem dlaczego chciałem zrobić "kółeczko" przez Austrię - powód jest prosty - większość trasy ( Słowacja/Austria) jest po autostradach- więc można jechać stałą, rozsądną prędkością , poza tym ( tak mi się wydaje) ładne widoki w Austrii a i koszt takiej trasy porównywalny z trasą Słowacja/Węgry ( omijam Słowenię ) .
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 20.05.2008 18:00

S.Witkowski napisał(a):Na trasie przejazdu przez Słowację do Budapesztu jest odcinek płatny. Od Banskiej bystricy do Zvolenia. Równolegle biegnie droga niepłatna. Czy ktoś próbował ominąć ten płatny odcinek?
Pozdrawiam.

Wg. mapy.atlas.sk łatwo nie będzie :)
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone