Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa do ZADARU

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bukmacher3
Croentuzjasta
Trasa do ZADARU

Nieprzeczytany postnapisał(a) bukmacher3 » 18.06.2008 14:20

Witam jeżeli powtarzam temat to sorry,

ale przeczytałem mnóstwo postów i wątków na temat tras dojazdu do Chorwacji i ogólnie mam metlik w głowie. Czy omijać Słowenię i jechać przez Węgry(koszt winiety) czy dać sobie spokój i pojechac przez Słowenię, ale ta winieta jest skandaliczna.

Prosze o wskazówki jak dojechać do Zadaru wyjeżdżając ze Zgorzelca.

Jadę z małymi dziećmi.

Wiem że porady będą aby jechać przez Słowenię, ale przez Węgry też mnie kusi jazda.

Czy ktoś może naświetlić obie trasy przejazdu. Pozdrawiam
Jarek999
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarek999 » 18.06.2008 17:22

Temat był już tyle wałkowany, że ciężko coś nowego dodać. Można przejechać przez Słowenię w okolicach Mariboru nie kupując winietki. Ja wtym roku postanowiłem odwiedzić Postojną w drodze powrotej więc jestem skazany na winietkę. Dlatego mam zamiar jechać maksymalnie przez Słowenię w obie strony i przez to mniej zapłacić za autostrady w Chorwacji. Według moich obliczeń wyjdzie mniej ok 80 PLN na Chorwację ( w obie strony), czyli niewiele dołożę do winietki słoweńskiej.
W zeszłym roku jechałem w drodze powrotnej przez Węgry, ale byłem zawiedziony, bo wiele odcinków autostrad było jeszcze nie gotowych ( były na mapie!!), a poza tym znajomym zepsuł się samochod i było sporo kłopotów najpierw z dogadaniem się ( znali angielski na zasadzie OK! No problem! i nic więcej) i potem z naprawą. Poszedł rozrząd, a ponieważ samochód był z LPG więc bali się do niego zajrzeć.
Osobiście wolę trasę przez Słowenie. :D

Pozdrawiam

Jarek
bukmacher3
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bukmacher3 » 19.06.2008 08:07

Dziękuję za rady, ale może jeszcze ktoś się wypowie na temat.

Czy ktos napisze ile ok. trwa jazda przez Słowenię a ile przez Węgry.
Dorothea1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dorothea1 » 19.06.2008 08:14

Też interesuje mnie ten temat.Jestem z Lubania, a więc rzut beretem.Jadę początek września i będę śledzić ten temat.Zawsze jeżdziłam przez Czechy,Austria,Słowenia.Teraz głównie interesuje mnie ominięcie płatnych odcinków w Słoweni.Będę czekać na relację tych którzy pokonają tą trasę.
bukmacher3
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bukmacher3 » 19.06.2008 08:26

Ja również jestem z okolic Lubania ale napisałem Zgorzelec bo bardziej znany na forum.
Szkoda bo my jedziemy od początku sierpnia.
Pozdrawiam
petr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) petr » 19.06.2008 08:33

bukmacher3 napisał(a):Dziękuję za rady, ale może jeszcze ktoś się wypowie na temat.

Zalezy w ktore miejsce do Chorwacji jedziesz, przez Slowenie odcinek od Spielfield do granicy Cro jadac na Zagrzeb w powszedni dzien pokonuje sie w godzine.
Dorothea1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dorothea1 » 19.06.2008 08:37

Byłam już w lipcu i w sierpniu ale teraz chcę zobaczyć jak jest we wrześniu.Mam nadzieję,że będzie mniej ludzi i nie będzie bardzo gorąco,bo jadę z 1,5 rocznym dzieckiem.Jeśli możesz to napisz po podróży jaką trasę wybrałeś no i jak się jechało.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.06.2008 08:58

bukmacher3 napisał(a):Dziękuję za rady, ale może jeszcze ktoś się wypowie na temat.

Jak w Słowenii źle trafisz to czas przejazdu może równać się czasowi przejazdu przez Węgry :!:
Użytkownik usunięty
trasa Polska Chorwacja

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.06.2008 09:16

Ja osobiście jadąc na Istrię jadę przez Czechy Austrię i za Klagenfurtem odbijam na Trzić i Ljubljanę./ UWAGA PRZEJŚCIE GRANICZNE TYLKO
DLA SAMOCHODÓW BEZ PRZYCZEM - zato przepiękne WIDOKI/.
Jadąc do ZADARU / KEMPING ZATON koło Ninu / Czechy -Austria -Maribor do Zagrzebia .Zjazd z autostrady na Karlovac / noclegi w kwaterach prywatnych 10euro od osoby - dużo kwater i sporo tańsze niż przy autostradzie/. Rano jadę na Plitvićkie Jeziora /oszczędzasz na autostradzie a droga OK. i dla przyczep/ Uwaga jeśli masz przyczepę to w okolicach Udbina
rozglądaj się za zjazdę na autostradę , na g.Ploćia -ZADAR ewantualnie BEZ PRZYCZEPY trasa na Graćac - Zadar / Przepiękne widoki - Bardzo wysoko -
po zjechaniu z gór na płaskowyż czasami BARDZO WIEJE -sam widziałem
kładące się na asfalt motocykle i samochody jadące nagle lewym pasem./

pozdrawiam smokitrzy

ps.Postojna Jama bardzo droga i przereklamowana , a mijając ją po lewo jedzie się kilka kilometrów do zamku rycerza - rabusia Warto :!:
bukmacher3
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bukmacher3 » 19.06.2008 10:10

Do "Dorothea1" możesz zostawić namiar e-mailowy to bym porozmawiał o twoich poprzednich wizytach w Chorwacji, gdyż my jedziemy tam pierwszy raz.
Mogę dużo podpowiedzieć na temat wakacji w Grecji.
Dorothea1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dorothea1 » 19.06.2008 10:43

Mój e-mail adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Ekspertem nie jestem,ale jeśli w czymś mogę pomóc to nie ma sprawy,pytaj.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone