Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa Cieszyn-Cadca-Bratysława-Wied-Maribor-Makarska

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 12.06.2008 10:07

Gdzie najlepiej kupić winietki tj chodzi mi o granicę czesko-słowacką przed Cadcą (winieta słowacka) no wiecie granic już nie ma oraz za za granicą Słowacko-Austriacką (winieta austriacka) jadąc przed Bratysławą przed obwodnicą południową Wiednia.

Wiem że temat wałkowany ale jutro jadę i tak mi brakuje czassu szukać po forum... Sorry....
MateuszS
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) MateuszS » 12.06.2008 10:25

Też jadę jutro :).

I podobnie ale tylko do Bratyslawy.
Winietek słowacką możesz kupić w budynku dawnego przejścia CZ-SK.
Albo na stacji benzynowej np.w Zylinie jest po prawej w centrum.

Za winietke nie zaplacisz kartą.
Z autryjacją winietką może być problem bo potrzebna od granicy a nie wiem czy tam sprzedają w nocy.
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 12.06.2008 10:56

Winietki kupisz na każdej stacji benzynowej. Teraz nie ma sezonu jeszcze więc na pewno dostanisz bez problemu. Za przejściem CZ-SK kilka km jest duża stacja po prawej, zawsze tam kupuję.

Austiacką albo na przejściu albo na stacji benzynowej, z tym że radzę na przejściu bo to właściwie jest cały czas autostrada
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 12.06.2008 11:09

zbig99 napisał(a):Gdzie najlepiej kupić winietki tj chodzi mi o granicę czesko-słowacką przed Cadcą (winieta słowacka) no wiecie granic już nie ma oraz za za granicą Słowacko-Austriacką (winieta austriacka) jadąc przed Bratysławą przed obwodnicą południową Wiednia.

Buda drewniana w Cieszynie-Boguszowicach po prawej przed mostem.
Słowackie winiety mozesz też nabyc na słowackich stacjach benzynowych, zanim dojedziesz do autostrady to kilka miniesz.

Austriackie winiety w w/w budzie, albo w na przejściu w Jarovcach (uwaga - od tego roku winieta potrzebna bedzie od razu za granicą - wjeżdżasz na nowy odcinek autostrady austriackiej).
Ostatnio edytowano 12.06.2008 11:13 przez jdubowski, łącznie edytowano 1 raz
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 12.06.2008 11:11

MateuszS napisał(a):Za winietke nie zaplacisz kartą.

Nie ma reguły - ja płaciłem kartą bez problemu.
darius
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) darius » 12.06.2008 11:12

zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 12.06.2008 11:15

Jesteście super. Wielkei dzięki. Czyli do Żyliny mozna jechać bez winietki i obowiązują dopiero od autostrady?

Jeszcze proszę o informacje za granicą Słowacko-Austriacką? Pewnie od razu będzie autostrada więc muszę poszukaćnajbliższej stacji benzynowej a może na dawnym przejściu Słowacko-Austriackiej?

No właśnie....
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 12.06.2008 11:23

MateuszS napisał(a):Też jadę jutro :).

I podobnie ale tylko do Bratyslawy.
Winietek słowacką możesz kupić w budynku dawnego przejścia CZ-SK.
Albo na stacji benzynowej np.w Zylinie jest po prawej w centrum.

Za winietke nie zaplacisz kartą.
Z autryjacją winietką może być problem bo potrzebna od granicy a nie wiem czy tam sprzedają w nocy.

Podejrzewam że będem na granicy Sło-Aus około 15-17 więc liczę na budkęna granicy jeśli tak pozostała albo najbliższa stacja i jeszcze przed kontrolą policji. A może winietki austriackie są jeszcze po stronie Słowackiej tuż przed granicą z Austrią np na stacji benzynowej?
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 12.06.2008 11:23

zbig99 napisał(a): Czyli do Żyliny mozna jechać bez winietki i obowiązują dopiero od autostrady?

Tak.

zbig99 napisał(a):Jeszcze proszę o informacje za granicą Słowacko-Austriacką? Pewnie od razu będzie autostrada więc muszę poszukaćnajbliższej stacji benzynowej a może na dawnym przejściu Słowacko-Austriackiej?

Autostrada od ubiegłej jesieni rozpoczyna się od granicy, więc musisz winiete kupic tam albo wcześniej.
Jest podobno nowa budka ÖAMTC na przejściu granicznym. Mozna tez próbować kupować winietkę jeszcze w Bratysławie, w jednej ze stacji benzynowych przy autostradzie (jedź drogą zbiorczą).
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 12.06.2008 11:54

jdubowski napisał(a):
zbig99 napisał(a): Czyli do Żyliny mozna jechać bez winietki i obowiązują dopiero od autostrady?

Tak.

zbig99 napisał(a):Jeszcze proszę o informacje za granicą Słowacko-Austriacką? Pewnie od razu będzie autostrada więc muszę poszukaćnajbliższej stacji benzynowej a może na dawnym przejściu Słowacko-Austriackiej?

Autostrada od ubiegłej jesieni rozpoczyna się od granicy, więc musisz winiete kupic tam albo wcześniej.
Jest podobno nowa budka ÖAMTC na przejściu granicznym. Mozna tez próbować kupować winietkę jeszcze w Bratysławie, w jednej ze stacji benzynowych przy autostradzie (jedź drogą zbiorczą).

Zamierzam jechac obwodnicią południową Bratysławy D1/E75 (czy to jest ta droga zbiorcza?). Potem D2/E65, potem na D4 i A6 już w Austrii.

Jeszcze banalne pytanie (sorry ale dawno nie byłem). Winietka austriacka ma byc naklejona w lewym górnym rogu szyby wszędzie piszą na wysokości lusterka tylko pytanie czy lusterka bocznego czy środkowego :) ? A winietka słowacka w lewym dolnym rogu szyby? Albo obie winietki w lewym dolnym rogu szyby?

sorry za banalne i bardziej "Dodowe" pytanie
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 12.06.2008 11:59

zbig99 napisał(a):Zamierzam jechac obwodnicią południową Bratysławy D1/E75 (czy to jest ta droga zbiorcza?).

Droga zbiorcza to jest taki twór jak u nas na A4 między węzłem Batory a węzłem Mikołowska - jak na Batorym nie zjedziesz na drogę zbiorczą to na Bocheńskiego ani na os. Witosa nie skręcisz. Droga zbiorcza stanowi jezdnię równoleglą do autostrady, oddzielona od niej barierą, płotkiem itp.

zbig99 napisał(a): Jeszcze banalne pytanie (sorry ale dawno nie byłem). Winietka austriacka ma byc naklejona w lewym górnym rogu szyby wszędzie piszą na wysokości lusterka tylko pytanie czy lusterka bocznego czy środkowego ?

Austriacka u góry (ale ponizej zabarwionej części szyby) po stronie kierowcy albo obok lusterka wewnętrznego. Słowacka po stronie pasażera u góry (ale chyba też na dole moze być) - na odwrocie papieru zabezpieczającego każdej z winiet są obrazki.

Winieta słowacka ma kupon kontrolny na którym trzeba napisac numer rejestracyjny pojazdu.
Ostatnio edytowano 12.06.2008 12:09 przez jdubowski, łącznie edytowano 1 raz
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 12.06.2008 12:06

zbig99 napisał(a):Jeszcze banalne pytanie (sorry ale dawno nie byłem). Winietka austriacka ma byc naklejona w lewym górnym rogu szyby wszędzie piszą na wysokości lusterka tylko pytanie czy lusterka bocznego czy środkowego :) ? A winietka słowacka w lewym dolnym rogu szyby? Albo obie winietki w lewym dolnym rogu szyby?sorry za banalne i bardziej "Dodowe" pytanie

Na każdej winietce z tyłu jest instrukcja z rysunkiem co z nią robić. Z tego co pamiętam, austriacką nakleiłem na środku szyby na wysokości lusterka wewnętrznego.

Zaraz za przejściem Jarovce / Kittsee jest budka OAMTC otwarta 24h. Tam kupisz.

Powodzenia
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 12.06.2008 12:13

[/quote]
Austriacka u góry (ale ponizej zabarwionej części szyby) po stronie kierowcy albo obok lusterka wewnętrznego. Słowacka po stronie pasażera u góry (ale chyba też na dole moze być) - na odwrocie papieru zabezpieczającego są obrazki.
Winieta słowacka ma kupon kontrolny na którym trzeba napisac numer rejestracyjny pojazdu.[/quote]

Czyli na austriackiej nic nie piszemy tj nr rejestracyjnego?

Troche mnie zdziewiła lokalizacja słowackiej po stronie pasażera ale OK spojrzę jeszcze na instrukcję? :)

Jeszcze mam pytanie czy jedziecie z noclegiem tranzytowym po drodze? Ja znalazłem w Słowenii w Ptuju za 52 Eu na 4 osoby a może macie jakieś sprawdzone noclegi myślę że w Słoweni za przyzwoite pieniądze? Wiem że to wałkowany tez temat ale interesuje mnie przy obranej przeze mnie trasie. Dzieki jeszcze raz z góry
zibek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zibek » 13.06.2008 22:44

w Cieszynie zaraz za granica jest budka po czeskiej stronie i tam kupisz wszystkie winietki (slowackie-ew.czeskie-austriackie) placisz dowolną walutą minimalnie drozej ale wygodniej
uwaga kupuj w budce za granica bo przed tez jest budka po naszej stronie ale sporo drozej
tomsg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomsg » 15.06.2008 22:08

zibek napisał(a):w Cieszynie zaraz za granica jest budka po czeskiej stronie i tam kupisz wszystkie winietki (slowackie-ew.czeskie-austriackie) placisz dowolną walutą minimalnie drozej ale wygodniej
uwaga kupuj w budce za granica bo przed tez jest budka po naszej stronie ale sporo drozej

ile m lub km za granica? jadac od Bielska Białej do Cieszyna drogą szybkiego ruchu dojezdzam do starego przejscia grancznego, gdzie jest pare sklepów. Chodzi Ci o to miejsce czy gdzieś dalej?
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone