Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Suplementy diety

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
fasi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasi » 04.03.2011 09:33

romuald22 napisał(a):Chodzenie na siłownię żeby zeszczupleć ???

A co w tym dziwnego?
Może koledze siłownia kojarzy się z bandą karków wyciskających na "cyce" po 100 i więcej kg. Cóż, wypada odwiedzić profesjonalny gym, żeby zobaczyć, że oprócz ławeczek, sztang, hantli, znajdziesz tam również bieżnie, orbitreki, rowery z kołem magnetycznym, rowery spinningowe... a przede wszystkim instruktorów:!:

romuald22 napisał(a):Jedzenie jakiś suplementów które spowodują schudnięcie ??? (Tu ironia z mej strony suplementowa - jemy, śpimy, nic nie robimy i chudniemy :roll: )
Na miły Bóg. Chyba nie traktujecie tego poważnie?

Nikt nie napisał tutaj, że od samego przyjmowania suplementów się schudnie. Samo łykanie L-karnityny lub termogeników bez intensywnych ćwiczeń mija się z celem.

romuald22 napisał(a):Żeby zaszczupleć na siłowni trzeba by było zastosować specyficzny trening nie spotykany generalnie na siłowni.

W dobrym klubie/siłowni pierwsze co to wywiad trenerów z nową osobą.
Na tej podstawie instruktor poznaje oczekiwania klienta, jeśli jest do dobry klub to od razu delikwentowi mającemu w planie zrzucenie kg robią pomiar składu budowy ciała metodą BIA.
Mając te dane instruktor opracowuje indywidualny plan treningowy i po 15 minutach można przystąpić do pierwszego treningu pod jego okiem.
W większości klubów znajdziesz 2-3 trenerów, którzy nie są tam po to, żeby podpierać ściany, tylko, żeby dawać wskazówki i pomagać.
Większość z nich ma kilka specjalizacji, można trafić na takiego który jest również dietetykiem i opracuje także indywidualny plan żywieniowy.

A największy wpływ na zrzucanie kg ma nie przerzucanie ton żelastwa przez cały czas trwania treningu, tylko kończące go ćwiczenia aerobowe które powinny być wykonywane przez 30-45 minut.

Takie motto na koniec:
Pamiętajmy, że "jesteśmy tym, co jemy"... to jak wyglądamy i jak się czujemy zależy przede wszystkim od Nas samych.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 04.03.2011 12:56

romuald22 napisał(a):Chodzenie na siłownię żeby zeszczupleć ???

fasi napisał(a):A co w tym dziwnego?
Może koledze siłownia kojarzy się z bandą karków wyciskających na "cyce" po 100 i więcej kg. Cóż, wypada odwiedzić profesjonalny gym, żeby zobaczyć, że oprócz ławeczek, sztang, hantli, znajdziesz tam również bieżnie, orbitreki, rowery z kołem magnetycznym, rowery spinningowe... a przede wszystkim instruktorów:!:

Cóż. Siłownia kojarzy mi się przede wszystkim z profesjonalnymi maszynami i innymi urządzeniami wymienionymi powyżej służącymi do kształtowania m.in. siły. Sam prócz innych aerobowych form aktywności fizycznej na taką uczęszczam. Kark mam normalny tzn. widać mi szyję. (Na avatarze zarys mej sylwetki).
Wypada pogratulować i może trochę pozazdrościć możliwości korzystania z "profesjonalnego gymu" z instruktorami. U mnie w promieniu kilkudziesięciu kilometrów nie ma takiego, a przynajmniej nic mi o takowym nie wiadomo. I u nas na wsi kojarzy się to zwykle z fitness klubem.
Osobiście biegać i jeżdzić na rowerze wolę w plenerze. Jak dla mnie przyjemniej i zdrowiej.
fasi napisał(a):A największy wpływ na zrzucanie kg ma nie przerzucanie ton żelastwa przez cały czas trwania treningu, tylko kończące go ćwiczenia aerobowe które powinny być wykonywane przez 30-45 minut.

O tym właśnie pisałem mając na myśli siłownię. Na zrzucenie kg nie siłownia tylko "ćwiczenia aerobowe które powinny być wykonywane przez 30-45 minut". Dodam jeszcze, że systematycznie i o odpowiedniej intensywności.

Czyli właściwie sam sobie odpowiedziałeś na zadane wyżej pytanie "A co w tym dziwnego?"
fasi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasi » 04.03.2011 14:21

romuald22 napisał(a):Cóż. Siłownia kojarzy mi się przede wszystkim z profesjonalnymi maszynami i innymi urządzeniami wymienionymi powyżej służącymi do kształtowania m.in. siły. Sam prócz innych aerobowych form aktywności fizycznej na taką uczęszczam. Kark mam normalny tzn. widać mi szyję. (Na avatarze zarys mej sylwetki).

Zbyt dosłownie wziąłeś do siebie "karków" :wink:

romuald22 napisał(a):Wypada pogratulować i może trochę pozazdrościć możliwości korzystania z "profesjonalnego gymu" z instruktorami. U mnie w promieniu kilkudziesięciu kilometrów nie ma takiego, a przynajmniej nic mi o takowym nie wiadomo. I u nas na wsi kojarzy się to zwykle z fitness klubem.

Co do dostępności dobrych klubów/siłowni/fitnesów czy jak to nazwać to sytuacja powoli robi się coraz lepsza.
Jeszcze 2 lata temu u mnie "na wsi" był jeden taki punkt, teraz jest ich pięć a ludzi chętnych do ćwiczenia (zwłaszcza w okresie zimowym) coraz więcej.
Wydawać by się mogło, że większa konkurencja to niższe ceny, nic bardziej mylnego. Ceny pozostały bez zmian, jedynie w okresie letnim (czerwiec-wrzesień) można liczyć na fajne promocje karnetów.
Sądzę, że ta nisza w Twojej okolicy zostanie niebawem wypełniona i będziesz mógł liczyć na fachową poradę trenerską, czego Ci życzę:!:
Poszukiwania na googlach wskazały mi, że Bielsku Białej jest parę fitness klubów.
Byłeś na rekonesansie w którymkolwiek? Może warto uderzyć do 2-3 i zobaczyć jak to w rzeczywistości wygląda a nie od razu zrażać się słowem "fitness" w nazwie :wink:
Przy okazji warto wypytać o instruktorów, przeważnie najlepsi z nich związani są z jednym klubem a w innych pracują "po godzinach" jako trenerzy indywidualni, rehabilitanci, albo instruktorzy spinningu.
Napiszę jak to wygląda w moim "KINETIC fitness klubie":
sala siłowa na której 95% stanowią mężczyźni, sale indoor cycling, do aerobiku, pilatesu i innych tego typu wynalazków, na których moja noga nie postanęła :wink:
Wydawać by się mogło po nazwie, że to miejsce tylko dla kobiet, jednak w rzeczywistości jest zupełnie inaczej :D

romuald22 napisał(a):Osobiście biegać i jeździć na rowerze wolę w plenerze. Jak dla mnie przyjemniej i zdrowiej.

Ja również, niestety mamy taką a nie inną porę roku i np. jazda na rowerze może być "lekko utrudniona" :D

romuald22 napisał(a):O tym właśnie pisałem mając na myśli siłownię. Na zrzucenie kg nie siłownia tylko "ćwiczenia aerobowe które powinny być wykonywane przez 30-45 minut". Dodam jeszcze, że systematycznie i o odpowiedniej intensywności.

Dokładnie :!:
Znam przypadek "nadgorliwości" aerobowej.
Chłopak codziennie przez 4 miesiące chodził i biegał na bieżni po 1,5h.
Z efektów był bardzo zadowolony, zrzucił w końcu "piłkę" z brzucha ale jest jedno małe ale... stracił wszystkie mięśnie i wygląda jak patyk.
Dlatego przy treningach nastawionych na zredukowanie masy ciała istotne są ćwiczenia ogólnorozwojowe na wszystkie partie mięśni a nie tylko ćwiczenia aerobowe.
scrapp
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) scrapp » 04.03.2011 14:52

Chłopak codziennie przez 4 miesiące chodził i biegał na bieżni po 1,5h.
Z efektów był bardzo zadowolony, zrzucił w końcu "piłkę" z brzucha ale jest jedno małe ale... stracił wszystkie mięśnie i wygląda jak patyk.

No ale mięsnie nóg miał wyrobione?
fasi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasi » 04.03.2011 14:59

Aż tak blisko z jego nogami się nie zapoznawałem :wink:
Ale "atletycznie" to one na pewno nie wyglądały...
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 03.05.2011 20:37

FUX napisał:

Poczytaj o diecie Dukana. Jest calkiem przyjazna. Nalezy pamietać o tym, aby na każdy 1kg zrzucony, "odzwyczajać organizm przez 10 dni.

Czytałem o tej diecie ale ze względów zdrowotnych odpada.
http://www.dietadukana.info.pl/przeciwskazania.php
(dna)
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 04.05.2011 07:17

Ja na dukanie schudłam 17 kg, w październiku skończyłam ostatnia fazę. Moja mama, schudła 25 kg, tylko dzięki tej diecie jej się udało, jest osoba bardzo schorowaną, po udarze, z miażdżycą, chorym sercem. Dzięki temu, że schudła teraz czuje się o niebo lepiej. Na bieżąco robiłyśmy badania, ostatnio byłam z mamą u urologa, bo tak wszyscy straszą problemami z nerkami, okazało się, że wszystko jest w porządku. Jest jej dużo lżej chodzić, nie wspomnę jaka to ulga dla serca. Kardiolog pochwalił ją i nawet wspomniał, że jeszcze trochę mogłaby schudnąć. Rodzinna lekarka zapisała sobie nazwę diety, żeby się zorientować w jej wytycznych, bo coraz więcej ludzi ją o nią pyta. Mama nadal ma nadwagę. Jest i była pod kontrolą lekarzy, trzeba zachować ostrożność, pewnie, ale uważam, że sposób w jaki moja mama odżywiała się przed dietą (tłuste, smażone potrawy, ciasta, spore ilości ziemniaków) był dużo bardziej szkodliwy dla organizmu niż ewentualne zagrożenia diety dukana. Moja waga się trzyma, wahania są rzędu 2-3 kg ponad najniższą osiągniętą wagę. Mama jest w trakcie utrwalania wagi.
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 04.05.2011 07:30

Ja na Dukana się nie pisałam bo załozenie było stracic tylko 7 kg. Poza tym to dieta nie dla mnie ja jestem warzywo i owocoholiczką ;).
U mnie dieta MŻ doskonale się sprawdziła - i zamiana niezdrowego smieciowego żarcia na zdrowe ;)
Do tego umiarkowene ćwiczenia aerobowe na stepperku 3 razy w tygodniu przed tv i co miało się stacic straciło sie w niecałe 2 miesiące ;) Teraz stepper lezy w szafie bo mi się tak miesnie łydek nadbudowały, że masakra ;)
No i mąż zaprotestował przeciwko utracie kolejnych kg (juz skubaniec nie pamięta że jak mnie poznał 8 lat temu to wazyłam jeszcze 2 kg mniej ;)).
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 04.05.2011 07:41

helen napisał(a):Moja mama, schudła 25 kg, tylko dzięki tej diecie jej się udało, jest osoba bardzo schorowaną, po udarze, z miażdżycą, chorym sercem.

Moja znajoma w wieku przed 60 także dzięki tej diecie schudła równe 30 kg (z 96 na 66) i to w 5 miesięcy. Teraz jest na końcowym etapie utrwalania wagi, polegającym głównie na stosowaniu diety jeden dzień w tygodniu. Wahania wagi nie przekraczają 1-1.5 kg.
Oczywiście była pod comiesięczną kontrolą lekarską, po zakończeniu diety została gruntownie przebadana, głównie urologicznie i niczego nie stwierdzono.

Dzięki tej diecie cholesterol z około 350 spadł na około 200, spore nadciśnienie unormowało się do tego stopnia, że z przyjmowanych kilku i wciąż zmienianych tabletek teraz wystarcza tylko jedna, ta sama od zakończenia diety.

O poprawie wyglądu i samopoczucia nawet nie wspomnę.....
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 04.05.2011 08:00

Właśnie osiągnąłem 17 kg i nadal dietę stosuję. Min, które sobie założyłem to 20 kg, najlepiej byłoby 35 kg.
Wszelki badania wykonałem, wszystkie wyniki w środkowych zakresach norm, cholesterol 182.
Badania powtarzałem po ostrym zapaleniu nerek, lekarze wykluczyli Dukana, jako przyczynę w/w zapalenia. Kazano mi tylko, minimalnie w pewnym okresie, dietę zmodyfikować, trochę węglowodanów dorzucić.
Kolana nie bolą, kręgosłup mniej dolega, stawy biodrowe nie przeszkadzają przy chodzeniu, sprawność wraca, lekarstwa na nadciśnienie bardzo ograniczyłem.
Zaczynam odczuwać braki w ubraniu :wink: wyciągam jakieś "łachy" z przed kilku lat :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 04.05.2011 08:33

Nie ma to, jak mieć wsparcie ze strony natury ...

Obrazek :D

Zaczynacie ..., ba, co ja mówię, zmotywowaliście mnie do działania :lol:
Jadę dziś sobie odpowiednie zakupy poczynić.
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 04.05.2011 11:05

weldon napisał(a):Jadę dziś sobie odpowiednie zakupy poczynić.

Czyli, że zapraszasz na karczek z grila? :lol:
Powiedz tylko gdzie i kiedy ;)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 04.05.2011 13:11

Ja tak się zastanawiam, skąd się biorą te wyniki po 25 czy 30 kilo zrzucone... Tzn, skąd się bierze tyle do zrzucania? Może to niepopularne pytanie ale mnie to dziwi, dopuścić do takiego stanu. Oczywiście pomijając przypadki chorobowe.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.05.2011 13:35

Bocian napisał(a): ...... dopuścić do takiego stanu....

A co powoduje, że ludzie ćpają i nadużywają alkoholu?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 04.05.2011 13:39

smoki3 napisał(a):
Bocian napisał(a): ...... dopuścić do takiego stanu....

A co powoduje, że ludzie ćpają i nadużywają alkoholu?

Rozumiem, że każda nadwaga to wynik uzależnienia?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone