Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Senj - proszę o opinie

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 10.03.2009 19:12

eliza_12 napisał(a):Myślałam że tam będzie cieplej niż na otwartym morzu bo to zatoka itd.

Kierunek prądów na Adriatyku jest lewoskrętny, tzn. wzdłuż Chorwacji prąd ma kierunek na północ (umownie) i na południe, wzdłuż wybrzeża włoskiego. Prędkość nie przekracza 0,5 węzła.

Mając na uwadze powyższe ciepła woda z południowych części Adriatyku i M.Śródziemnego nie trafia do Kanału Velebitskiego - stąd woda w kanale jest nagrzewana samym słońcem, a to widocznie za mało :wink:

Warto przy okazji wspomnieć, że owe "prądy lewoskrętne" mają wpływ na czystość wody po stronie "chorwackiej" Adriatyku i jej "brudność" po stronie włoskiej. :idea:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.03.2009 19:18

eliza_12 napisał(a):Nie załamujcie mnie :cry: .....

No i co się załamujesz :?:
1 czy 2 posty, że "cośtamcośtam" spowodują u Ciebie chęc zmiany miejsca :?:
A jak pojedziesz gdzie indziej i tam np. (odpukać) pożar będzie :?:
Byłem na przełomie VII/VIII 2006 r. na Krk - na 14 dni 10 lało i było zimno :?: I co nie pojedziesz tam nigdy bo jak ja byłem to lało :?:
Takich przykładów można mnożyć w nieskończoność :wink:
Jak Ci się lokal podoba to jedź tam a i tak wrócisz zadowolona :wink:

Głowa do góry :papa:
eliza_12
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) eliza_12 » 10.03.2009 19:31

Dzięki Piotrek -na taką odpowiedź czekałam :D
To dobra dewiza : Jedź ,zobacz i przekonaj się sama !
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 10.03.2009 20:57

eliza_12 napisał(a):Dzięki Piotrek -na taką odpowiedź czekałam :D
To dobra dewiza : Jedź ,zobacz i przekonaj się sama !

Przekonasz się , że można było zdecydowanie lepiej wybrać . Stromy , skalisty i dziki Velebit pomiędzy Senjem a Karlobagiem jest najlepszy :D To najpiękniejszy widokowo odcinek jadranki , szczególnie o zachodzie słońca :D No cóż wybór padł na Senj , a można było przecież wybrać zdecydowanie lepiej , np Lukovo , Donja Klada lub Starigrad , ten senjski oczywiście . Nawet Sv. Juraj bylby całkiewm niezły .

A tak to wygląda w Lukovo

Nie zapomnij też o pięknej Zavratnicy

Pozdrav :D
eliza_12
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) eliza_12 » 10.03.2009 21:04

No ale ja właśnie wybrałam Starigrad a nie Senj :lol:
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 10.03.2009 21:35

eliza_12 napisał(a):No ale ja właśnie wybrałam Starigrad a nie Senj :lol:

To gratuluję dobrego wyboru :D
eliza_12
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) eliza_12 » 13.03.2009 21:13

Jeszcze małe pytanie . Już miałam wpłacać zaliczkę kiedy niespodziewanie dostałam odpowiedź z fajnej kwaterki z miejscowości Novi Vinodolski i teraz mam dylemat : Starigrad-Paklenica czy Novi Vinodolski ? :?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.03.2009 21:29

Jak dla mnie Novi Vinodolski, Senj czy Crikvenica itp. miasteczka na tym odcinku to to samo :?
W Starigrad-Paklenica nie byłem - znam ten rejon tylko ze zdjęc i opowiadań i wystarczy mi żeby mi sie tam podobało.

W miasteczkach, które wymieniłem wyżej byłem - w każdym z nich byłem.
NA SZCZĘŚCIE tylko przejazdem :lol:
Ale......de gustibus non est disputandum :wink:
Są zapewne tacy, którym te miasteczka się podobają. Są i tacy, którzy ich nie lubią - trudno "zmuszać" Cię do wyboru :wink:
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 14.03.2009 16:09

W Novi Vinodolski byłam 5lat temu i raczej więcej nie pojadę :)
Są o wiele piękniejsze miejsca w Cro niż to miasteczko...
Jedynie dobry punkt wypadowy :)
pozdrawiam :)
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 14.03.2009 16:50

eliza_12 napisał(a):Jeszcze małe pytanie . Już miałam wpłacać zaliczkę kiedy niespodziewanie dostałam odpowiedź z fajnej kwaterki z miejscowości Novi Vinodolski i teraz mam dylemat : Starigrad-Paklenica czy Novi Vinodolski ? :?

Starigrad , ale ten senjski 8)
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 14.03.2009 16:53

Do Crikvenicy , Senja , czy Novi Vinodolski jeżdzi się na zakupy i czym prędzej uciekać stamtąd w zacisze Velebitu :D
Gajus.ems
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gajus.ems » 15.03.2009 20:25

mkm napisał(a):Do Crikvenicy , Senja , czy Novi Vinodolski jeżdzi się na zakupy i czym prędzej uciekać stamtąd w zacisze Velebitu :D

Całkowicie zgadzam się z w/w poglądem. W Senj jest nowoczesny, niedrogi ,duży "KONZUM". A VELEBIT to inna bajka. Dla Senja mówię nie. Byłem tam w roku 1999 i 2008, myślałem że zmieniło się na korzyść . Ale moim zdaniem nie, kwatery stosunkowo drogie, woda zimna, krajobraz w porównaniu z Dalmacją nie tak atrakcyjny.( bardzo subiektywnie !)
Mimo wszystko proponuję ocenić samemu, może akurat będzie OK.
Gajus.
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 15.03.2009 20:49

Dla mnie krajobraz Velebitu jest piękny w swej surowości :D Jedne z najpiękniejszych widoków jakie dane było mi doświadczyć , to właśnie widok połączenia morza z Velebitem z przełęczy Vratnik i Ostarijske Vrata 8O
Pozdrav
elmo_23
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) elmo_23 » 07.04.2009 22:27

Wyjątkowo odradzam Senij!!! W zeszłym roku spędziliśmy wspaniałe wakacje na Ciovo. Niestety w drodze powrotnej samochodzik zastrajkował i przymusowo zostaliśmy zesłani do Senij, gdzie 3 dni czekaliśmy na część. Senij to straszna nora, nie ma dobrego dojścia do wody, woda jest rzeczywiście zimna i brudna. Jakby tego było mało to okropnie wiało, więc przyzwyczajaliśmy się w tym czasie do krajowego lata:) Jedyną atrakcją jest zamek, mało knajpek i brak życia wieczorem. Jeżeli nie chcecie stracić kasy i urlopu to pojedźcie dalej, naprawdę warto zobaczyć słoneczną Chorwację zamiast ponurego Senij.
Leszek W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek W » 08.04.2009 05:57

Jestem za Starigradem-Paklenicą. Co prawda nie mieszkałem w tej miejscowości, ale po drugiej stronie kanału w Vinjerac, ale widoki super.
Miejscowych pytałem o wodę i rzeczywiście potwierdzili, że woda ciut chłodniejsza, aż sobie tam pojechałem (jedyna stacja INA na tym odcinku Jadranki) i sprawdziłem, ale nie zauważyłem tego chłodu (lipiec 2007). W poprzednim roku nawet koło Splitu nie było zbyt gorąco.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne