Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rybnik Makarska

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
martin28
Podróżnik
Rybnik Makarska

Nieprzeczytany postnapisał(a) martin28 » 25.05.2008 20:10

Witam moze ktos sie wybiera w okolice makarskiej 27 czerwca??
Krzychu_K
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychu_K » 07.06.2008 23:35

Kolego - ja się wybieram w tym terninie w tamte okolice
martin28
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) martin28 » 08.06.2008 13:29

witam a jezeli mozna prosic o jakis kontakt np gg bede wdzieczny
Krzychu_K
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychu_K » 08.06.2008 13:49

mój numer gg to 1939230
pozdrawiam
jade
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jade » 09.06.2008 07:54

ja również w tym terminie, i też w tamte okolice 8)
Alusia86
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alusia86 » 09.06.2008 08:58

:D MY TEZ SIE WYBIERAMY W TAMTE OKOLICE - WYJAZD 27 CZERWCA MOZE ZORGANIZUJEMY WSPOLNA TRASE ZEBY BYLO RAZNIEJ??JESTESMY Z OKOLIC KATOWIC JAK COS TO PISZCIE NA MOJE GG - 10193678
martin28
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) martin28 » 09.06.2008 14:50

dzieki za numery gg jade moze ty sie podzielisz wiedza odnosnie np;trasy itp
jade
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jade » 09.06.2008 15:44

mogę się podzielić, a co 8) zawsze jeździmy tą samą trasą: Czechy, Słowacja, Węgry, Słowenia i Chorwacja. ale tym razem myślimy o zmianie, i jechaniu przez Bośnie. oczywiście możemy się dostosować do większości i pojechać inną trasą 8)
gg w zasadzie mogę podać, ale ja tylko wpadam na internet, więc ciężko mnie tam zastać. na maile odpowiadam co dnia, więc... :roll:
Ostatnio edytowano 15.02.2011 16:23 przez jade, łącznie edytowano 2 razy
Krzychu_K
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychu_K » 09.06.2008 16:28

To ja wrzucę swoją planowaną trasę (przy okazji zaznaczam, że jadę po raz pierwszy).
- Słowacja : przejście z Polski w Zwardoniu - potem do Żyliny i autostradą do Bratysławy i na Austrię - mijam Wiedeń dołem i na Graz - potem na Słowenie - tutaj jadę normalnie na Maribor (wracał będę przez Ptuj i Lenart - słynna winieta za 35euro za kilka km autostrady mnie zniechęciła - tym bardziej że w jedną stronę jeszcze nie obowiązuje) i potem na Chorwacje - tam na autostradę A2 na Zagrzeb i dalej A1 aż do końca to jest do Sestanovac-a - tutaj 39 do wybrzeża i drogą 8 aż do celu - trochę dalej niż Makarska.
Jadę z małym dzieckiem (2 lata) więc planuję swoją podróż odbyc w godzinach nocnych - znaczy start ok. 21-22.
Również w przypadku zmęczenia nad ranem planuję około 1-1,5 godziny przerwy na drzemkę.
Pozdrawiam
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 09.06.2008 17:15

Krzychu_K napisał(a):To ja wrzucę swoją planowaną trasę (przy okazji zaznaczam, że jadę po raz pierwszy).
- Słowacja : przejście z Polski w Zwardoniu - potem do Żyliny i autostradą do Bratysławy

A masz jakiś interes w Zwardoniu? Ja to bym z Gliwic na Żory i potem na Cieszyn ciął...
jade
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jade » 09.06.2008 19:45

my - jedziemy 5 raz - zawsze wyjeżdżamy około 17, 18 godz. i Cieszyn,też Żylina, Bratysława, tyle, że potem na Węgry, potem Lendava, Varazdin, i chorwacka autostrada. Wybieraliśmy Węgry, bo jest fajna droga, zero opłat. z jakimś spaniem na parkingu jesteśmy na 8.00 rano nad Adriatykiem i zaczynamy poszukiwanie kwater.
Krzychu_K
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychu_K » 09.06.2008 20:31

jdubowski napisał(a):
Krzychu_K napisał(a):To ja wrzucę swoją planowaną trasę (przy okazji zaznaczam, że jadę po raz pierwszy).
- Słowacja : przejście z Polski w Zwardoniu - potem do Żyliny i autostradą do Bratysławy

A masz jakiś interes w Zwardoniu? Ja to bym z Gliwic na Żory i potem na Cieszyn ciął...

Nie mam interesu w Zwardoniu - ktoś odradzał przejazd przez Czechy drogą z Cieszyna na Jablunkov i dalej na Cadca szczególnie w nocy po raz pierwszy - argumentował to słabym oznakowaniem, wąskimi uliczkami, licznymi ograniczeniami prędkości (nawet do 30km/h) i co za tym idzie duża popularnością "misiaków" chętnych oskubac polskiego kierowcę. I tak wyszło.
Jeśli masz inne zdanie (opinię) na temat tego przejazdu przez Czechy (bo że to są drogi zwolnione z winiet - już wiem) to chętnie przeczytam.
Pozdrawiam
jade
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jade » 09.06.2008 21:17

niby gdzie miałbyś się tam zgubić? jedziemy tamtędy zawsze i nigdy nie spotkaliśmy ani jednego patrolu, i nigdy też nie mieliśmy problemu z kierunkiem jazdy :wink:
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 09.06.2008 21:35

Krzychu_K napisał(a): ktoś odradzał przejazd przez Czechy drogą z Cieszyna na Jablunkov i dalej na Cadca szczególnie w nocy po raz pierwszy - argumentował to słabym oznakowaniem, wąskimi uliczkami, licznymi ograniczeniami prędkości (nawet do 30km/h) i co za tym idzie duża popularnością "misiaków" chętnych oskubac polskiego kierowcę.

Jedyne miejsce gdzie się możesz zaplątać to Czeski Cieszyn - radzę wydrukowac sobie mapkę z viamichelin.com. Dalsza część drogi jest prosta jak drut - jedziesz na wschód za pierwszeństwem przejazdu.
Ograniczeń jest kilka (ale chyba do 40-tki, a nie 30-tki), radzę się zastosować, "miśki" wtedy niestraszne ;)

Z drugiej strony w nocy ruch przez Żywiec-Zwardoń niewielki, ale chyba nadkładasz kilometrów i na dodatek już z Polski wyjedziesz brudnym autem...
joasiasok
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) joasiasok » 09.06.2008 23:05

My tez wyjeżdżamy 27.06. Zabrze- Brela, wyjazd 18.00 i kierunek cieszyn
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone