Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rybnik Makarska

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jade
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jade » 22.06.2008 21:05

droga sprawdzona - cztery razy jechałam nią. w Czechach nic nie kupujemy, trzeba tylko zaopatrzyć się w winietkę na Słowacji. Węgry za darmo, potem zostaje Słowenia - zawsze była darmowa, ale teraz bodajże od 1 lipca będzie trzeba płacić za wjazd :( ile kilometrów? a dokąd docelowo jedziesz?
trzepol
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) trzepol » 23.06.2008 18:56

jade napisał(a):droga sprawdzona - cztery razy jechałam nią. w Czechach nic nie kupujemy, trzeba tylko zaopatrzyć się w winietkę na Słowacji. Węgry za darmo, potem zostaje Słowenia - zawsze była darmowa, ale teraz bodajże od 1 lipca będzie trzeba płacić za wjazd :( ile kilometrów? a dokąd docelowo jedziesz?

Jade do Makarskiej. W slowenii chyba nie msuze kupowac winiety bo z tego co widze na mapie jedzie sie parenascie kilometrow i to nie autostrada ?
Poradz mi kiedy jechac czy jak wyjade w niedziele wieczorem to w poniedzialek rano znajde apartamenty w dobrej cenie czy raczej robic wszystko aby w piatek juz jechac ?
jade
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jade » 24.06.2008 08:08

w Słowenii nie kupuje się winiety, będzie się płacić za wjazd, ale to od 1 lipca. Nie ważne czy dojedziesz w piątek czy w niedzielę - kwaterę na pewno znajdziesz.
trzepol
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) trzepol » 25.06.2008 18:50

jade napisał(a):w Słowenii nie kupuje się winiety, będzie się płacić za wjazd, ale to od 1 lipca. Nie ważne czy dojedziesz w piątek czy w niedzielę - kwaterę na pewno znajdziesz.

Za sam wjazd nawet jak nie jechalbym autostradami slowenskimi ? Bede jechac tak jak ty z lendavy do varzdin, wiec przez slowenie zrobie z 20-30 km ?
Szukam wlasnie artykulu na forum o oplatach w Sloweni i nie moge znalezc, dlatego pytam Cie czy na pewno wracajac z CRO bede musial placic za taki kawalek drogi tam ?
jade
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jade » 25.06.2008 21:58

na pewno, to jakieś 15 km, ale skasują Cię za wjazd, jest o tym na forum, poszukaj.
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 25.06.2008 23:36

jade napisał(a):na pewno, to jakieś 15 km, ale skasują Cię za wjazd, jest o tym na forum, poszukaj.

na pewno... to lepiej żebyś wiedziała co piszesz niż pisała co wiesz. Na forum faktycznie było chyba ze 100 razy !!! Ale że odcinek Redics - Lendava - Mursko Sredisce (kierunek Varażdin) jest BEZPŁATNY.

Tak więc, nie dość że sama czegoś nie wiesz to jeszcze źle informujesz innych a co gorsza ich pouczasz.

Za sam wjazd kasują ??? Gdzie ??? W jakim kraju ??? Bo na pewno nie w Słowenii. tam od 1.07 będzie obowiązywać winieta na drogi A i H. a dopóki z nich nie korzystasz to masz te winiety....
gemidow
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gemidow » 26.06.2008 01:52

To ja uprzedze o jeden dzień liczna grupe ze śląska jadących 27.06. Ja ruszam 26 ok godz. 15 z Wawki. Tez jade przez Cieszyn, Czechy, Słowacje, Węgry 86-stką, Słowenia kawałek i wskakuje do Chorwacji i tak jade aż do Orebica (na początek). Myslę, że ok południa będe na miejscu. Miałem jechac tak jak Wy 27 ale mnie kilka osób uprzedzało by nie jechać z piątku na sobote bo bedzie duzy ruch - i widze że się nie mylili :) Jade pierwszy raz i mysle że nie będe żałował.
Pozdrawiam
trzepol
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) trzepol » 26.06.2008 06:28

Mosqito napisał(a):
jade napisał(a):na pewno, to jakieś 15 km, ale skasują Cię za wjazd, jest o tym na forum, poszukaj.

na pewno... to lepiej żebyś wiedziała co piszesz niż pisała co wiesz. Na forum faktycznie było chyba ze 100 razy !!! Ale że odcinek Redics - Lendava - Mursko Sredisce (kierunek Varażdin) jest BEZPŁATNY.

Tak więc, nie dość że sama czegoś nie wiesz to jeszcze źle informujesz innych a co gorsza ich pouczasz.

Za sam wjazd kasują ??? Gdzie ??? W jakim kraju ??? Bo na pewno nie w Słowenii. tam od 1.07 będzie obowiązywać winieta na drogi A i H. a dopóki z nich nie korzystasz to masz te winiety....

Dzieki za odpowiedz, tez mi sie wydawalo ze bezsensownym pomyslem byloby placic za wjazd do kraju. Tym bardziej ze pozniej jedzie sie kawalek zwykla droga bo chyba oplat tam nie ma zadnych ?
Krzychu_K
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychu_K » 26.06.2008 18:27

Witam Ponownie
Czas leci - przygotowania i nareszcie ... to znaczy już jutro wyjazd. :wink:
Po dalszej edukacji poprzez to szacowne forum - dopasowałem już trasę - jade przez Cieszyn dalej na Słowacje - Żylina - Bratysława - Austria Wiedeń - graz i do Słoweni. Potem już wg standartów na Zagrzeb i autostradą do końca (Sestanovac) i przez Makarską do Podacy.
Nie znam tylko godziny wyjazdu - jutro się okaże :wink:
Do zobaczenia na trasie.
Pozdrawiam
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone