Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

rezerwowanie miejsca na plaży

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gorboduc
Podróżnik
rezerwowanie miejsca na plaży

Postnapisał(a) gorboduc » 14.07.2010 12:47

Niedawno wróciłam z Pagu i mimo, że byłam przed sezonem(czerwiec, na plażach pustki) zastanowiło mnie zjawisko 'rezerwowania' sobie miejsca na plaży. Otóż niektórzy plażowicze zostawiali leżaki, karimaty, dmuchane materace itp. sprzęty na ulubionym miejscu , przyciśnięte kamieniem(żeby wiatr nie zabrał). Najbardziej zaintrygował mnie widok mokrych kąpielowych slipek również unieruchomionych kamieniem 8O Moim zdaniem to chamskie zachowanie, bo przecież plaża jest publiczna.A co wy myślicie? Na szczęscie to nie rodacy tak robili, tylko tubylcy...
jan_s1
Koneser

Postnapisał(a) jan_s1 » 14.07.2010 12:51

Rodacy też się "uczą" - na szczęście tylko niektórzy.
To tak, jak ze wszystkim - niektórzy są kulturalni, innym kultury brak....
Dziadek Maciek
Koneser

Postnapisał(a) Dziadek Maciek » 14.07.2010 12:54

Duża plaża, dużo miejsca, to chyba nie była rezerwacja tylko wygoda. Po co mam coś nosić tam i nazad, niech leży, przyjdę i mam na miejscu moje dobra.
Nasi tak nie robili, ponieważ przyzwyczajeni są do kradzieży leżaków, materacy itd
lukman
Croentuzjasta

Postnapisał(a) lukman » 14.07.2010 13:00

a nie przyszło ci do głowy,że ktoś może poszedł sobie obiad zjeść albo browara chlapnąć, ja też tak zostawiam rzeczy na plaży, idę na piwko i wracam ,a jak ci żal albo cię to denerwuje to sobie zostaw leżak jak przyjedziesz i weź go dopiero w dniu wyjazdu 8)
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 14.07.2010 13:02

lukman napisał(a):a nie przyszło ci do głowy,że ktoś może poszedł sobie obiad zjeść albo browara chlapnąć, ja też tak zostawiam rzeczy na plaży, idę na piwko i wracam ,a jak ci żal albo cię to denerwuje to sobie zostaw leżak jak przyjedziesz i weź go dopiero w dniu wyjazdu 8)

Chodzi o zostawianie na noc anie na czas obiadu.
Kiedyś mnie to dziwiło.
Ale, miejsca jest dużo, są wakacje...i jeszcze to co wyżej napisał Maciek.
lukman
Croentuzjasta

Postnapisał(a) lukman » 14.07.2010 13:09

w Cro nigdy mi nie przyszło do głowy żeby mogło mi coś zniknąć z plaży ,zawsze zostawiam swoje rzeczy nawet czasami telefon i idę pochodzić ,a nad Bałtykiem nigdy bym tak nie postąpił 8)
gorboduc
Podróżnik

Postnapisał(a) gorboduc » 14.07.2010 13:16

lukman napisał(a):a nie przyszło ci do głowy,że ktoś może poszedł sobie obiad zjeść albo browara chlapnąć, ja też tak zostawiam rzeczy na plaży, idę na piwko i wracam ,a jak ci żal albo cię to denerwuje to sobie zostaw leżak jak przyjedziesz i weź go dopiero w dniu wyjazdu 8)

Te rzeczy były zostawione na noc, a co do tego, czy mi żal, to nie, wcale, ale w dalszym ciągu myślę, że to egoistyczne podejście.
binkowskig
Croentuzjasta

Postnapisał(a) binkowskig » 14.07.2010 13:16

Jacek S napisał(a):

Chodzi o zostawianie na noc anie na czas obiadu.
Kiedyś mnie to dziwiło.
Ale, miejsca jest dużo, są wakacje...i jeszcze to co wyżej napisał Maciek.

Również spotkałem się z tym zjawiskiem. Myślałem, ze ktoś może poszesdła na obiad...ale skoro nie wrócił nawet na kolacje, to pewnie został na śniadanie. A tak poważniej to trochę irytujące zjawisko w szczycie sezonu i na małych plażach.
Bahama
Cromaniak

Postnapisał(a) Bahama » 14.07.2010 13:18

Przecież w Cro nawet w szczycie można znaleźć miejsce na plażach w Makarskiej, Breli czy Baśce. Po co szaleć ?
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.07.2010 13:41

gorboduc napisał(a):.....
Te rzeczy były zostawione na noc, a co do tego, czy mi żal, to nie, wcale, ale w dalszym ciągu myślę, że to egoistyczne podejście.

Zdecydowanie egoistyczne,
czasami takie łachy leżą w najlepszych miejscach (np. w cieniu) następny, cały dzień albo dwa, bo ktoś pojechał sobie na wycieczkę :evil:
Na szczęście Chorwaci zaczynają z tym robić porządek.
W ubiegłym roku po zachodzie słońca w Gradacu na plażę wjeżdżał pojazd z rodzajem zgarniacza, spychał toto na kupę i 2-3 osoby porządkowe ładowały "śmieci" do kontenerów :!:
Potem 3-4 dni był porządek....i sytuacja się powtarzała.
Bardzo fajne wg mnie działanie na "zapominalskich" , którzy za wszelką cenę chcą sprywatyzować na 2 tygodnie plażę publiczną.
Dziadek Maciek
Koneser

Postnapisał(a) Dziadek Maciek » 14.07.2010 13:49

Bahama napisał(a):Przecież w Cro nawet w szczycie można znaleźć miejsce na plażach w Makarskiej, Breli czy Baśce. Po co szaleć ?

Masz rację, po co szaleć, ale po też robić problem tam gdzie go nie ma :?: :?:
Uśmiechu i luzu więcej :!: :!:

Po co tworzyć teorie o prywatyzowaniu plaży publicznej, o chamstwie, Uśmiechu więcej powtarzam, będzie weselej i przyjemniej.

Ps nigdy w Cro nie byłem na plaży w pełni publicznej, może wiec czegoś nie rozumiem, ale i tak jestem za uśmiechem :D :D
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.07.2010 14:03

Powiedziałem swoje zdanie, a nie tworzyłem teorii. Mam do tego takie samo prawo jak Ty Maćku do uśmiechu.
Dziadek Maciek
Koneser

Postnapisał(a) Dziadek Maciek » 14.07.2010 14:09

Dlatego ja też wypowiedziałem tylko swoje zdanie, nie krytykowałem nikogo, Ciebie Sławku też nie.
Połączenie z Twoimi słowami mogło to sugerować oczywiście, ale to przypadek.

Wkurza mnie to, że my z niczego potrafimy zrobić problem, w życiu codziennym, na urlopie, zawsze coś znajdziemy, aby się przypieprzyć.

Pamiętacie--do starszych mówię :!: :D grajdoły na naszych plażach :?: Co się działo, gdy przychodziliśmy, a nasza wczorajsza praca, odsypywanie piachu, układanie gałązek, zajęta przez wcześniej wstającego plażowicza :?: :D Kłótnie, awantury, krzyki aż do skutku, do wywalenia intruza lub do wybudowanie nowego grajdołu, a następnego dnia rano...znowu to samo :D
Ostatnio edytowano 14.07.2010 14:20 przez Dziadek Maciek, łącznie edytowano 1 raz
tturek
Odkrywca

Postnapisał(a) tturek » 14.07.2010 14:17

ja też zostawiałem maty i materac. 2 dni temu wróciłem z Brodaricy. jak idąc na obiad nie zostawiłem czegokolwiek to chodziłem po "ludziach". czesi nawet wstawali ookupowali miejsca na plaży od 6 rano wychodząc na nią o 9. to dopiero parodia
helen
Cromaniak

Postnapisał(a) helen » 14.07.2010 14:27

Na Pagu w Mandre ma miejsce dokładnie taka opisywana sytuacja, możliwe, że i o Mandre chodziło autorowi. Szczerze powiem, że jestem osobą tolerancyjną i rzadko mnie wyprowadza coś z równowagi, ale te pozostawiane na noc ręczniki, karimaty i cała reszta już pierwszego wieczoru mocno mnie rozdrażniły. To wszystko wygląda tak jakby leżało tam cały sezon, albo i dłużej :lol: , zniszczone, wysuszone, wypalone słońcem, brudne... leży na całej długości miejskiej plaży i psuje humor na wieczornych spacerkach. Nie plażowaliśmy tam nigdy, więc w sumie nie problem... ale jednak, na noc można by to zabierać. Na szczęście Pag ma do zaoferowania więcej plaż, więc wracamy do Mandre za kilka dni, zdjęcie wieczorową porą mogę zrobić temu "obozowisku". :wink:
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone