Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

rezerwowanie miejsca na plaży

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
raffiu
Cromaniak

Postnapisał(a) raffiu » 06.08.2010 22:24

Mariusz Gąsiorowski chyba pisaliśmy jednocześnie :). Ufff...ja to się dopiero rozpisałem... (patrz. post wyżej) :)
Pozdrawiam
Mariusz Gąsiorowski
Globtroter

Postnapisał(a) Mariusz Gąsiorowski » 06.08.2010 22:29

Ja troszkę skromniej się rozpisałem i dlatego wcześniej skończyłem swój wywód. Co do samej wypowiedzi oczywiście zgadzam się z Tobą w 100%.
pawlop
Croentuzjasta

Postnapisał(a) pawlop » 07.08.2010 07:59

raffu

Przykład z parkingiem (bardzo moim zdaniem trafny) miał uzmysłowić Ci inną sytuację. Sytuację analogiczną z zostawianiem gratów na plaży. Otóż postaraj się sobie wyobrazić, że kierowca zaparkowanego w cieniu samochodu, opuszcza (odjeżdża swoim autkiem) miejsce parkingowe, ale w miejscu samochodu zostawia np: lewarek, albo trójkąt ostrzegawczy czy zapasowe koło, tak, by nikt inny tego miejsca nie zajął (nie zaparkował na nim). Teraz wyobraź sobie że przyjeżdżasz na parking wcześnie rano, ale wszystkie miejsca są zajęte poza tym jednym. Tam nie stoi żaden samochód.

To kawałek twojego postu i teraz jak to się ma do tego co pisali innni. Napisałeś o pozostawieniu jednego wolnego miejsca na parkingu i to należałoby uznać za chamstwo ale nikt nie może chyba powiedzieć, że na plażach nie ma wolnych miejsc i jest wolne jedynie to które zostało zajęte. Chodzi o to że ktoż zajął sobie miejsce które podoba się komu innemu jak miejsce w cieniu na parkingu. mówimy o sytuacji kiedy na parkingu są wolne miejsca a ktoś miałby ochotę zaparkować włąśnie pod tym drzewem a nie akurat w słońcu. Chodziło mi o takie porównanie a nie takie jak przytoczyłeś. jężeli ktoś nie zrozumiał o co mi chodzi to przepraszam że za mało jasno to opisałem.
raffiu
Cromaniak

Postnapisał(a) raffiu » 07.08.2010 09:29

pawlop napisał(a):Napisałeś o pozostawieniu jednego wolnego miejsca na parkingu i to należałoby uznać za chamstwo ale nikt nie może chyba powiedzieć, że na plażach nie ma wolnych miejsc i jest wolne jedynie to które zostało zajęte. Chodzi o to że ktoż zajął sobie miejsce które podoba się komu innemu jak miejsce w cieniu na parkingu. mówimy o sytuacji kiedy na parkingu są wolne miejsca a ktoś miałby ochotę zaparkować włąśnie pod tym drzewem a nie akurat w słońcu. Chodziło mi o takie porównanie a nie takie jak przytoczyłeś. jężeli ktoś nie zrozumiał o co mi chodzi to przepraszam że za mało jasno to opisałem.

Parę postów wyżej pisałem o sytuacji zostawiania klamotów na małych plażach. Tu przykład z szukaniem miejsca dla samochodu na odległych parkingach jest jak najbardziej adekwatny. Ale zostawmy to....

Wróćmy do Twojego przykładu z parkingiem gdzie są wolne miejsca w słońcu i przykładowy lewarek na jedynym zacienionym miejscu na parkingu. Uważasz, że kierowca, który go tam zostawia po czym odjeżdża uniemożliwiając parkowanie innym,postępuje słusznie? Przypuśćmy, że jesteś właścicielem samochodu bez klimatyzacji. Podchodzisz do tej sytuacji ze zrozumieniem? Uważasz, że to właściwe zachowanie? Kulturalne? No chyba nie!
pawlop
Croentuzjasta

Postnapisał(a) pawlop » 07.08.2010 09:32

Ty cały czas uważasz, że samochód to ja i mata a ja uważam, że samochód to sama mata pozostawiona na plaży a ja na macie to komfort skorzystania z samochodu który stał w cieniu i jest chłodny w środku.
Mariusz Gąsiorowski
Globtroter

Postnapisał(a) Mariusz Gąsiorowski » 07.08.2010 09:53

Tyle że samochodu nie zostawiasz na plaży tylko w miejscu do tego przeznaczonym, czyli np na parkingu, w końcu po to są parkingi, jak zaparkujesz w miejscu do tego nieuprawnionym dostaniesz mandat. Jak znajdziesz miejsce przeznaczone do "parkowania" klamotów to wtedy miało by to sens, ale takich miejsc nie ma. Dlaczego? choćby ze względów estetycznych, takie brudne klamoty na pewno nie zachęcają innych do plażowania obok, więc to nie jest przejaw wyższej kultury jak widzą to niektórzy, tylko właśnie przejaw braku kultury, często nawet braku higieny osobistej, niektóre klamoty są w takim stanie że strach położyć tam psa, świnie a nawet słonia, bo może się od tego rozchorować, a kulturalny inaczej plażowicz w najlepsze się na takiej karimacie rozłoży i delektuje słońcem.
pawlop
Croentuzjasta

Postnapisał(a) pawlop » 07.08.2010 10:13

No wiesz, ja myślę, że plaża jest do tego, żeby położyć na niej karimatę, a jak samochód na parkingu będzie stary i brudny to trzeba go usunąć?
Ja akurat nie twierdzę, że pozostawianie rzeczy na plaży to jest większa kultura, o nie. Ale też nie można powiedzieć że jest to chamstwo. Uważam że jest to cwaniactwo ale czy można powiedzieć że jest to jakoś bardzo naganne? W życiu każdy chciałby być cwańszy od kogoś inego i uzyskać większy zysk w firmie, większą premię czy lepszy stopień w szkole i jest to naturalne nawet jak do tego celu bardziej wykorzystuje istynkt lub znalezienie się w odpowiednim miejscu i czasie niż wiedzę.
Ostatnio edytowano 07.08.2010 10:17 przez pawlop, łącznie edytowano 1 raz
Ndrangheta
zbanowany

Postnapisał(a) Ndrangheta » 07.08.2010 10:17

:papa:
Ostatnio edytowano 13.11.2010 09:20 przez Ndrangheta, łącznie edytowano 1 raz
Mariusz Gąsiorowski
Globtroter

Postnapisał(a) Mariusz Gąsiorowski » 07.08.2010 10:31

Plaża jest od tego aby na niej plażować, czy karimata plażuje? obawiam się że nie, karimata tylko pomaga w plażowaniu. A plażowanie to jest plażowanie i nic tego nie zmieni. Po prostu plaża jest dla ludzi (nie dla karimat), parking jest dla samochodów, proste.
pawlop
Croentuzjasta

Postnapisał(a) pawlop » 07.08.2010 11:32

No tak, trudno się z tym nie zgodzić.
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 07.08.2010 15:09

W życiu każdy chciałby być cwańszy...

Cwańszy czy np. mądrzejszy, bardziej przewidujący, roztropny... To chyba różnica...
Taki cwaniakowanie czasem może zakończyć się jak na filmie, pytaniem "czy jest tu jakiś cwaniak?" Finał znamy :):)
tygrysek0038
Croentuzjasta
zajmowanie miejsca na plaży

Postnapisał(a) tygrysek0038 » 20.01.2012 11:32

Zapewne rozpętam małą burzę, ale jestem ciekawa Waszych opinii na ten temat.

Osobiście do szału doprowadza mnie widok pozostawionych np. ręczników w celu zajęcia miejsca, szczególnie na noc.
Oczywiście złości mnie to z pobudek bardzo egoistycznych :wink: , a to dlatego, że takie osobniki jak ja, idące na plaże na godzinkę , nie mają gdzie sie rozłożyć, ponieważ ktoś opalał sie do południa i zdecydował, że wróci za te 3-4 godziny, więc dla wygody, żeby nie szukac miejsca, to je sobie "zajmie".
W zeszłym roku w Breli, takie postepowanie bylo nagminne- np. godzina 14sta, 15sta, plaża zapełniona ludźmi w 50-60%, ale przez ręczniki, karimaty, itp. praktycznie brak miejsc.
koledr
Croentuzjasta

Postnapisał(a) koledr » 20.01.2012 11:37

Witam
Chyba nie tylko Ciebie to denerwuje ale ja rozwiązuję to w ten sposób, że jak są same ręczniki to po prostu je odsuwam i po sprawie. Jeszcze się nie zdarzyło żeby ktoś mi zwrócił uwagę ponieważ nie było nigdy właścicieli ręczników czy karimat.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 20.01.2012 11:38

Wydaje mi się, że, swego czasu, ktoś pokazywał tablice z regulaminami plaży,
na których takie postępowanie było zabraniane.

Tak mi się coś przypomina, że zakaz dotyczył pozostawiania jakichkolwiek przedmiotów na noc.

A więc nie jesteś odosobniona w tej opinii.

W każdym razie jest nas przynajmniej dwoje ;)
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re: zajmowanie miejsca na plaży

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 20.01.2012 11:41

tygrysek0038 napisał(a):Zapewne rozpętam małą burzę, ale jestem ciekawa Waszych opinii na ten temat.

Przesunąłem z "Regionów" do "Hyde Parku" :idea:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

rezerwowanie miejsca na plaży - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone